Signalbehandling Flashcards

1
Q

Vad är en artefakt?

A

En oönskad störning i signalen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Lista olika typer av artefakter som kan förekomma i en EEG signal och beskriv deras karakteristiska egenskaper.

A

Ögonrörelser och blinkar: deterministisk, kan mätas oberoende
Muskulös artefakt: överlappa med beta-aktivitet i 15-30 Hz-intervallet, svårt att ta bort
Hjärtaktivitet: repetitiva, kan mätas oberoende

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

EKG artefakter exempel

A

störning från elnätet (50 Hz, högfrekvent)
baseline (ex. andning) (0-0.5 Hz, lågfrekvent)
Muskelartefakter: Orsakas av oavsiktlig aktivitet i musklerna i närheten av elektroderna, vilket kan resultera i störningar eller “brus” i EKG-signalen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

EMG artefakter exempel

A

Elektrodeartefakter: Dessa kan uppstå på grund av felaktig placering eller rörelse av elektroderna. Det kan leda till brus, ojämna signaler eller avbrott i signalen.

Rörelseartefakter: Om patienten eller försöksdeltagaren rör sig under mätningen kan det skapa artefakter i EMG-signalen. Det kan vara till exempel muskelrörelser som inte är relaterade till den specifika muskelaktiviteten som studeras.

Elektromagnetiska störningar: Externa elektromagnetiska källor, till exempel elektriska apparater eller nätfrekvensstörningar, kan introducera störningar i EMG-signalen.

Kabelartefakter: Felaktig kabelanslutning, dåliga kontakter eller kabelförskjutningar kan ge upphov till brus, avvikelser eller störningar i EMG-mätningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är den vanliga metoden för att reducera ögonrörelseartefakt? Beskriv hur metoden fungerar

A

En vanlig metod för att reducera ögonrörelseartefakter vid EEG (elektroencefalografi) är att använda en teknik som kallas “eye movement correction” eller “eye movement artifact removal”. Denna metod syftar till att isolera och eliminera de artefakter som uppstår på grund av ögonrörelser, så att EEG-signalen kan rensas och analyseras mer exakt.

Metoden bygger på det faktum att ögonrörelser genererar karakteristiska elektriska signaler som kan skiljas från de neurala signalerna som är av intresse i EEG-mätningen. Den vanligaste tekniken för att reducera ögonrörelseartefakter är att använda elektrookulografiska (EOG) elektroder, som placeras vid eller runt ögonen för att registrera rörelserna.

För att korrigera ögonrörelseartefakterna används en algoritm som baseras på förhållandet mellan EEG-signalerna och EOG-signalerna. Genom att analysera mönstren och korrelationerna mellan dessa signaler kan artefakterna identifieras och separeras från de neurala signalerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

ENG artefakter exempel

A

Elektrodenoise: Elektroder som används vid ENG kan generera brus och störningar i signalen. För att minska elektrodenoisen är det viktigt att använda högkvalitativa elektroder och säkerställa att de är korrekt placerade och har god hudkontakt. Vid behov kan förstärknings- och filtreringsmetoder användas för att minska bruset.

Rörelseartefakter: Rörelser, som muskelkontraktioner eller oavsiktliga rörelser från patienten, kan generera störningar i ENG-signalen. För att minska rörelseartefakter är det viktigt att instruera patienten att vara så stilla som möjligt under mätningen. Vid behov kan fästband eller andra fixeringsmetoder användas för att stabilisera det område som mäts.

Elektrisk interferens: Extern elektrisk interferens från omgivningen, såsom elektriska apparater eller kraftledningar, kan påverka ENG-signalen. För att minska elektrisk interferens kan avskärmade kablar och filtreringstekniker användas för att blockera eller filtrera ut dessa störningar.

Signalbrus: Oönskat brus kan uppstå i ENG-signalen på grund av olika faktorer, till exempel dålig signalkvalitet, elektroder i dåligt skick eller dålig jordning. För att minska signalbrus är det viktigt att använda högkvalitativa utrustningar och elektroder samt att säkerställa god jordning och korrekt förstärkning och filtrering av signalen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

vad är EEG?

A

Elektroencefalografi

Metod för att registrera hjärnbarkens spontana
elektriska aktivitet med hjälp av elektroder som
vanligtvis klistras fast på skalpen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är ERP?

A

Event related potentials

Metod för att analysera hur hjärnan aktiveras vid specifika händelser
När många nervceller aktiveras samtidigt bildas en liten obalans i hjärnans laddade partiklar i just det området.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

vad är EMG?

A

Elektromyografi

mäta musklernas respons på stimulering från nervsystemet
registerar de elektriska spänningsförändringarna som muskelcellerna genererar när de arbetar med hjälp av elektroder som placeras på musklerna

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly