Sentrale begreper kapittel 2 Flashcards
Samfunn
En gruppe mennesker som lever i fellesskap over tid knyttet til et geografisk område. Kan være store eller små; eks verdenssamfunn eller en skoleklasse
Universelle behov
Behov for mat, rent vann, helsestell og et samfunn som overhold lov og orden og beskytter mot overgrep
Sosialisering
Å tilpasse seg samfunnets normer, regler og verdier og å skaffe seg kunnskap og ferdigheter som er nødvendige for å fungere i samfunnet.
Primærsosialisering
Den første grunnleggende sosialiseringen, foregår først og fremst i familien. Læren om hvordan å balansere egne og andres behov, språk og ferdigheter som er nødvendig basert på hvor man vokser opp.
Oppdragelse
Sekundærsosialisering
En mer spesifikk sosialisering som skjer bla.a. på skolen og i arbeidslivet. Man lærer normer og regler som skal til for å fylle bestemte roller.
Verdier
Grunnleggende prinsipper og ideer av på rett og galt. Viktige personlige verdier kan være f.eks tillit, ærlighet, hjelpsomhet og lojalitet, mens på landsbasis er f.eks ytringsfriheten og retten til å elske den man vil viktig.
Normer (formelle/uformelle)
Normer: Forventet oppførsel knyttet til ulike situasjoner
Formelle: Lover og regler som er nedskrevet, gjelder for alle i samfunnet eks. straffeloven
Uformelle: Uskrevne regler om hva man bør og ikke bør gjøre, eks. ikke snike i køer, takke for maten, reise seg for eldre på bussen
Sanksjoner
Reaksjon på atferd, kan være negativ eller positiv.
Eks. negativ: bot, fengselstraff, kjeft
Eks. positiv: ros, oppmuntring
Sanksjoner er viktige i sosialiseringen for å skape verdier
Storfamilie
Utvidet familie; besteforeldre, tanter og onkler. Tidligere var det vanlig i det norske bondesamfunnet at flere generasjoner bodde i samme hus (gjerne på en gård) og måtte bidra. Det er fremdeles vanlig i fattigere land.
Kjernefamilie
Foreldre og barn; den nærmeste familien. Kjernefamilien er den mest vanlige familietypen i morderne samfunn
Samboere
Par som bor sammen uten å være gift
Partnerskapsloven
Lov som ga likekjønnede rett til å registrere partnerskap. Man fikk samme rettigheter som de de som har inngått ekteskap bortsett fra retten til å adoptere. Vedtatt i 1993 og avviklet i 2009 (erstattet av endringer ekteskapsloven)
Foreldrepermisjon (kontantstøtte)
Den av foreldrene som er hjemme med barnet mottar full lønn i 49 uker, 10 uker er forbeholdt far. Man må ha vært i jobb for å ha rett til foreldrepermisjon.
Kontantstøtte er en stønad foreldre mottar for barn mellom 1 og 2 år som ikke går i barnehage
Separasjon
Lovpålagt periode der par ektefeller som ønsker å gå fra hverandre skal leve hver for seg i et år før de kan bli lovlig skilt.
Vanlig samværsrett
En avtale mellom foreldre som ikke bor sammen om hvor mye tid barnet skal tilbringe med den som ikke har hovedomsorgen. Kan f.eks være annenhver helt, to uker i sommerferien osv.