Säteily ja radioaktiivisuus Flashcards
Antihiukkanen
Jokaisella tavallisen aineen hiukkasella on antihiukkanen. Hiukkasen ja antihiukkasen massat ovat keskenään saman suuruiset ja niillä keskenään yhtä suuret mutta vastakkaismerkkiset sähkövaraukset.
Neutriinot
Varauksettomia hiukkasia, joiden massa on pieni jopa elektroniin verrattuna.
Alfahajoaminen
Ydin emittoi alfahiukkasen, eli heliumatomin ytimen
Alfa-aktiivisuus
Jos tietyn aineen ytimet hajoavat alfahajoamisella
Beeta-miinus-hajoaminen
Ytimestä emittoituu elektroni ja elektronin antineutriino. Ytimessä heikko vuorovaikutus muuttaa neutronin protoniksi, elektroniksi ja antineutriinoksi, joista protoni jää ytimeen ja elektroni ja antineutriino emittoituvat ytimestä.
Beeta-plus-hajoaminen
Ytimestä emittoituu positroni ja elektronin neutriino. Ytimessä heikko vuorovaikutus muuttaa protonin neutroniksi, positroniksi ja neutriinoksi, joista neutroni jää ytimeen ja positroni ja neutriino emittoituvat ytimestä.
Beeta-plus-hajoamisen seurauksia
Ydin emittoi positronin eli antielektronin. Positroni törmää hyvin pian joko atomin omaan tai läheisen atomin elektroniin ja annihiloituu -> syntyy gammasäteilyä.
Elektronisieppaus
Elektroni putoaa atomin alimmilta kuorilta ytimeen ja ytimestä emittoituu neutriino. Elektronin pudotessa ytimeen heikko vuorovaikutus muuttaa ytimen protonin neutriinoksi ja tämän seurauksena ytimestä emittoituu neutriino.
Elektronisieppauksen seurauksia
Ydin voi jäädä virittyneeseen tilaan, joka purkautuu nopeasti ja ytimestä emittoituu gammakvantti. Kun jokin ylempien kuorien elektroni täyttää alemmalta kuorelta kaapatun elektronin paikan, atomista emittoituu karakteristinen röntgenkvantti.
Säteily
Säteilyllä tarkoitetaan yleisesti energian etenemistä joko sähkömagneettisen aaltoliikkeen (eli fotonien) tai hiukkasten mukana. Jaetaan joko sähkömagneettiseen tai hiukkassäteilyyn.
Ionisoiva säteily
Säteilyä, jossa fotonien tai hiukkasten energiat ovat tyypillisesti riittävän suuria ionisoimaan atomeja. Suurissa määrin haitallista terveydelle (tuhoja ja mutaatioita soluissa)
Gammasäteily
Sähkömagneettista säteilyä. Ytimen viritystilan purkautumisesta tai annihilaatiosta syntyvä korkeaenerginen sähkömagneettinen säteily. Fotonien aallonpituus tyypillisesti alle 10 pikometriä.
Röntgensäteily
Sähkömagneettista säteilyä. Elektronin viritystilan purkautumisesta tai jarruuntumisesta syntyvä korkeaenerginen säteily. Aallonpituus tyypillisesti 10 pm - 10 nm.
Ydinsäteily
Atomin ytimen emittoima säteily.
Ultraviolettisäteily
Sähkömagneettista säteilyä. Matalaenergisempää kuin röntgensäteily, mutta korkeaenergisempää kuin näkyvä valo. Aallonpituus 10 nm - 380 nm.