Sanser, lys og lyd Flashcards
hvilke sanser har vi som mennesker?
synssansen, høresansen, smagssansen, lugtesansen, den taktile sans (også kaldet følesansen), muskel- og skeletsansen og smertesansen.
hvad er sansecellernes funktion?
Sansecellerne registrerer og sender derefter besked til hjernen gennem nervesystemet.
Hvad er Nervesystemet? og hvad er deres funktion?
Nervesystemet består af din hjerne, rygmarven og mange mia. nerveceller, der er forbundet i din krop. Nervesystemet transporterer beskeder fra de enkelte dele af din krop gennem rygraden op til hjernen, hvor beskederne registreres og behandles.
Hvad består en nervebane af og hvad er dens funktion?
En nervebane består af en lang række nerveceller, som forbinder en sansecelle med hjernen.
hvad er nerveimpulsen
Impulsen er en ganske svag elektrisk strøm. Strømmen løber langs nerven og videre fra den ene nervecelle til den anden.
hvad udgør centralnervesystemet?
Storhjernen, lillehjernen, hjernestammen og rygmarven udgør tilsammen centralnervesystemet.
hvad har storhjernen kontrol over?
Storhjernen har den overordnede kontrol over dine sanser og dine bevægelser.
Hvad modtager lillehjernen?
Lillehjernen modtager besked om bevægelse i kroppen.
hvad styre hjernestammen?
styres hjertets hastighed, blodtryk, åndedræt og fordøjelse.
hvad hjælper sancellerne, skeletet og musklecellerne med ?
Når du bevæger dig rundt i verden, er det vigtigt, at du ved, hvordan du bevæger dig, og i hvilken stilling din krop er. Det hjælper sansecellerne i dine muskler og dit skelet med.
Nervesystemet:
Fortæl om nervesystemet - hvad er det og hvordan fungerer det? (søg gerne mere viden på nettet, MEN husk du må IKKE kopiere - skriv hvad du forstår)
Brug fagbegreberne sanseceller, nervesystemet, nerveceller, nerveimpuls, nervebane.
Den grundige elev kan fordybe sig videre i forklaringen med at dele nervesystemet op i nedenstående kategorier på billederne:
Nervesystemet: rundt om vores krop er der sanceceller og det er dem vi bruger til at føle, se, hører og at smage. Men det er ikke direkte sansecellerne der fortæller dig noget. Disse sanseceller sender elektriske strøm til hjernen (impulsen) i nervesystemet, som sider i hovedet og i rygsøjlen. Det gør den igennem vores nervebane. Impulsen er en ganske svag elektrisk strøm. Strømmen løber langs nerven og videre fra den ene nervecelle til den anden i kroppen. Så nervecellerne er en ledning som forbinder hjernen og sanseceller.
Vi har to nervesystemer, det somatiske og autonome nervesystem.
The somatiske er det man ikke kan styre i kroppen og det autonome er det man kan styre og det man gør med bevidsthed.
Eksempel på autonome: det autonomiske nervesystem er fx, at man ikke kan styre hvordan hjertet skal banke eller hvor hurtigt blodet skal pumpes rundt i kroppen.
Eksempel på somatisk: det somatiske nervesystem er det man gør med bevidsthed. Fx. At vi nu sidder i klassen og laver lektier/tager noter.
hvad er Golgi tendon ?
Golgi tendon er med til at registrere vores bevægelser. Så når vi f.eks. falder ned, stakkes armmusklerne automatisk og lægger dem nede på gulvet.
Et andet eksempel som golgi tendon gør i vores krop er når vi f.eks. skal sove her for man en følelse af at man falder ned af et sted og her bliver vores golgi tendonen forvirret.
hvad er proprioreceptorer ?
Sansecellerne i musklet og skelettet hjælper vores krop med at side i den rigtig stilling og bevæge os.
Inde i vores krop har vi proprioreceptorer og de er receptorer der knytter og binder vores celler, muskler og hele krop sammen. Den er også med til at få os mennesker til at side med en ret ryg og stå op for proprioreceptorer er med til at holde vores balance.
Smag og Lugtesansen
smag og lugtesansen
hvor mange smag kan vi mennesker smage? og hvor sider smagsløgene på tungen
vi kan smage 4 (5) smag. sødt, slat, sut, og bittert. sødt sidder på tungespidsen, salt og surt sidder på tungeranden og bitteret på tungeryggen.