Sanallaştırma Flashcards
Donanımdan maksimum verim alabilmek için mantıksal bir şekilde donanımı paylaşmaktır. Gerçek donanımdan soyutlanmış bir katmanda (layer) bir PC sisteminin sanal bir kopyasını çalıştırma işlemidir. Kısaca bir PC siteminde birden fazla işletim sisteminin çalışması işlemidir.
Sanallaştırma
Sunucuda bulunan kaynakların etkinliğini sağlamak için yapılır. Sunucuda birden fazla işletim sistemi kullanabilmek için başvurulan sanallaştırma yöntemidir. Donanım sanallaştırma teknolojileri ile bir donanımsal sunucu üzerinde birden fazla birbirinden bağımsız işletim sistemi kullanabilmek mümkün olmaktadır.
Sunucu sanallaştırma
Uygulamaları cihazlara kurulmadan sunucu katmanı üzerinden çalıştırılarak cihaza kurulmuş gibi çalışabilmesine olanak sağlar.
Uygulama sanallaştırma
Sanallaştırmayı kullanmanın en yaygın nedeni nedir?
1-PC değiştirmek veya uygulamalarımızı farklı platformlarda test etmek
2- Linux ile windows işletim sistemlerinin ikisine de ihtiyacın doğmasıdır.
Katmanı aynı donanım üzerinde çoklu işletim sistemlerinin çalışmasına olanak veren bir kod parçasıdır … kodu sanallaştırma teknolojisinin en önemli bileşenidir. Donanım sanallaştırmanın gerçekleşebilmesi için fiziksel donanım yapısıyla sanal sunucular arasında bir yazılım katmanı bulunmalıdır ve bu katman sayesinde donanım katmanı doğrudan sanal işletim sistemleri ile paylaşılmış olacaktır, bu sayede başka bir iletim sistemine gerek duyulmadan sanal işletim sistemine gerek duyulmaktadır.
Hypervisor
Ziyaretçi işletim sistemlerinin yönetimi için direkt olarak istemcinin donanımı üzerinde çalışmaktadır. İstemci işletim sisteminin ve kaynaklarının yerini alarak donanım üzerinde gerekli işlemleri çalıştırır.
Hypervisor Tip -1
Kurumsal veri merkezlerinde ya da sunucu bazlı diğer ortamlarda kullanılır.
Tip - 1 Hypervisor
KVM, Microsoft Hyper-V ve Vmware vSphere çözümleri nerede çalışır?
Tip - 1 Hypervisor
Aynı zamanda istemci bazlı Hypervisor olarak adlandırılır. Geleneksel işletim sistemlerinde yazılım veya uygulama katmanı olarak çalışır.
Tip - 2 Hypervisor
Ziyaretçi işletim sistemlerini istemci işletim sistemlerinden soyutlayarak çalışır. Sanal makine kaynakları istemci işletim sistemine karşı ayarlanır.
Tip - 2 Hypervisor
Kişisel bilgisayarlarında birden fazla işletim sistemi çalışmak isteyen kullanıcılar için idealdir.
Tip - 2 Hypervisor
VMware Workstation ve Oracle VirtualBox
Tip - 2 Hypervisor
Hypervisorler fiziksel sunuculara nazaran işletim sistemi kurulumlarını anında yapabilmektedir.
Hız
Fiziksel sunucu üzerinde birden fazla sanal işletim sistemi kurarak fiziksek sunucunun verimli kullanılmasını sağlar. Bunun peşinde ise bakım ve enerji maliyetleri düşürür.
Verimlilik
Hypervisorler sayesinde işletim sistemleri anında kurulup kaldırılabilmektedir. Ayrıca bu sanal işletim sistemleri çalışma faaliyetlerini donanım üzerindeki herhangi bir cihaza veya sürücüye ihtiyaç duymadan bunu yapar. (Ağ kartlarını kullanması gereken sanal makineler hariç.)
Esneklik
BT birimi çalışma birimlerini, network’ü, belleği, depolama alanı ve işlem gören kaynakları kaynak gereken sunuculara anlık olarak taşıyabilir. Bir makineyi bir platforma ya da bir platformu başka bir platforma taşımayı kolaylaştırır. Uygulama, işlemlerini yürütebilmesi için sanal istemciden daha fazla kaynak talep ettiğinde sanallaştırma yazılımı sayesinde fiziksel istemciden sanal istemciye anlık olarak bir kaynak geçişi yaşanır.
Taşınabilirlik
Bu mantıkta istemciler farklı işletim sistemlerine ait uygulamaları çalıştırabilmektedir. Kullanıcılar sanal makinelere bağlanarak kendi bilgisayarları gibi kullanabilmektedir.
Masaüstü Sanallaştırma
Fiziksel depolamaların çeşitli yazılımlar kullanarak tek bir depolama aygıtında sanal biçimde gruplandırılması sürecidir. Yönetimi basitleştirir, toplam maliyeti azaltır. Öngörülebilir performans ve ölçeklenebilirlik sağlar.
Depolama Sanallaştırması
Kullanıcılar için uzak masaüstü ve çeşitli uygulamalara erişim sağlanması mantığıyla çalışmaktadır. Burada uygulamalar merkezi bir noktada bulunan uzaktaki bilgisayarlara bağlantı kurularak terminal servis desteğiyle sanal olarak kullanılmaktadır.
Oturum Sanallaştırma
Fiziksel ya da sanal sunucu üzerine Windows server işletim sistemi kurulması ve bundan sonra remote desktop services aktif hale getirilmesiyle başlar. Kullanıcılar rdp protokolü kullanarak sunucuya erişirler.
Oturum sanallaştırma