Samhällsekonomi Flashcards

1
Q
  1. Vilka 4 ekonomiska mål har politikerna i Sverige enats om?
A
  • Ekonomisk tillväxt och höjd levnadsstandard, det vill säga ökad BNP
  • Stabilt penningvärde, det vill säga så låg inflation som möjligt
  • Så hög sysselsättning som möjligt och så låg arbetslöshet som möjligt
  • Balans i Utrikeshandeln, det vill säga exporten och importen ska på mycket lång sikt väga jämt
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. För att nå dessa målen använder sig de som styr oss av vilka 4 medel?
A
För att genomföra dessa mål så använder sig riksdagen, regeringen och riksbanken utav följande ekonomisk-politiska medel:
•	Finanspolitik
•	Penningpolitik
•	Arbetsmarknadspolitik
•	Valutapolitik
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Vad är BNP för något?
A

Bruttonationalprodukt och det är ett lands samlade produktion. Vad landet tjänar / person (per capita) (summan av alla varor och tjänster som produceras i ett land under 1 år)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. På vilka olika sätt kan vi höja BNP?
A

Öka insatserna av produktionsfaktorer, öka produktiviteten hos redan befintliga produktionsfaktorer eller en kombination av båda dessa. Läs mer s.347.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. Vad är realkapital för något?
A

Det är en produktionsfaktor (produktionsmedel såsom fabriker, maskiner, mark m.m) som förutom råvara och arbetskraft (humankapital) som krävs för att producera en vara.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. Har NIC-länderna mest arbetskraftsintensiv eller kapitalintensiv produktion? Förklara!
A

U-länderna använder mest arbetskraftintensiv produktion medan i-länder använder sig mest utab kapitalintensiv produktion med maskinner eftersom arbetskraften är dyr osv. Ett NIC-land är ett nyligen industrialiserat land som är påväg uppåt, så de använder både arbetskraftsintensiv –och kapitalintensiv produktion men de är mer och mer påväg från arbetskraftintensiv produktoin oh börjar mer och mer att använda sig utav kapitalintensiv produktion

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. Vad är en konjunktur för något?
A

Konjunktur är vilken form som ekonomin är i (ekonomiform)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
  1. Vad är skillnaden mellan en recession och en depression i ekonomiska sammanhang?
A

En lågkonjunktur ned minskande BNP under en längre tid kallas recession. En extremt kraftig och långvarig nedgång kallas depression.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
  1. Hur är deflationen i en lågkonjunktur och varför det?
A

Dåliga tider med arbetslöshet och minskad tillväxt kallas för lågkonjunktur, ekonomin går långsamt. (Efterfrågan på varorna och tjänsterna är mindre än vad som kan produceras). Eftersom efterfrågan är låg så blir det väldigt små eller inga prishöjningar alls. Den allmänna prisnivån kan till och med sjunka och detta kallas för deflation. När priserna sjunker så sparar fler folk eftersom de får mer för pengarna om de väntar med att handla följden blir då att efterfrågan minskar ännumer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q
  1. Hur är inflationen i en högkonjunktur och varför det?
A

När alla osm vill har arbete, när industrin producerar och har fullt upp råder det högkonjunkur, ekonomin går fort. Folk har gott om pengar och därför vill de handla mer och mer, mer än vad som finns tillgägnligt och då stiger prisnivån och det blir inflation. Inflation inebär alltså att den allmänna prisnivån höjs (penningvärdet sjunker) och man får betala mer för samma mängd varor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q
  1. Vad innebär en konjunkturcykel?
A

Konjunkturutvecklingen är olika. Ibland stiger kurvan och ibland sjunker den och det är den långsiktiga utvecklingen som utgör trenden. Det är tiden mellan två toppar (högkonjunktur) och två dalar (lågkonjunktur).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q
  1. Vilka 3 olika förklaringar ges i boken till varför det inte alltid bara fortsätter uppåt i konjunkturen?
A

Ökad efterfråga leder till ökade investeringar
o En ideal kurva är när det går sakta uppåt. När ekonmin går bra har de flesta jobb och då kan man hota för att det inte finns många som kan just det jobbet och säga att man vill ha högre lön för att stanna kvar. Då blir affärshavarna giriga och det drar igång inflationen. Flaskhalsar är när produktionen stannar upp, att något går fel på vägen och det blir stopp. Samma sak är det med ekonomin exempelvis om man strejkar. Det leder till att priserna stiger och då börjar efterfrågan att sjunka.
• Marknaden har mättats
o Om efterfrågan på elektronik prylar har varit hög under ett par år kommer efterfrågan sen att minska för man har varken råd eller plats för mer elektronikprylar.
• Ett land med stor utrikeshandel exempelvis Sverige kan påverkas av lågkonjunktur utomlands
o För att om en stor handelspartner minskar sina beställningar från svenska företag bidrar det till att minska efterfrågan i Sverige och inte bara inom exportindustrin utan även hos underleverantörerna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q
  1. Inflationen kan alltså bero på olika saker. Vilka 4 skäl till inflation anges i boken?
A

Efterfrågeinflation
o När efterfrågan är större än utbudet
• Kostnadsinflation
o Att produktionskostnaderna stiger så att producenten måste ta ut högre priser för att kompensera sig. Detta uppstår på utbudssidan. Helt enkelt att priset på en ingrediens sticker iväg och påverkar sen hela priset tillexempel om det är oljestrejk någonstans.
• Importerad inflation
o Beror på företagens kostnader ökar genom prisstegringar på utländska varor. Eftersom att importen av varor och tjänster motsvarar en tredjedel av BNP och därför är det självklart att prisnivån i utlandet också påverkar den svenska prisnivån.
• Inflation ”via sedelpressarna”
o Ett land löser problem med underskott i stadsbudgeten genom att trycka fler sedlar i en mängd som inte motsvarar landets resurser. På sikt leder en sådan politik obönhörligt till inflation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q
  1. Hur kan inflation skada ett land, och hur hög har vi som mål att den max får vara?
A

Hur kan inflation skada ett land, och hur hög har vi som mål att den max får vara?
Det är lätt att tappa förtroendet om inflationen är för hög och det missgynnar de som sparar pengar. Inflation kan göra att vissa länder vinner, medan andra förlorar och dessutom kan ett land med hög inflation inte sälja så mycket till utlandet, eftersom att varorna i det landet blir dyrare i förhållande til motsvarande varor i andra länder. Det leder också till att BNP minskar och arbetslösheten ökar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q
  1. Det finns olika typer av arbetslöshet. Förklara skillnaden mellan konjunktur, struktur, säsong och friktionsarbetslöshet
A

Konjunturarbetslöshet uppstår vid lågkonjunktur när företag tvingas säga upp anställda därför att efterfrågan minskar. Strukturarbetslöshet innebär att människor blir arbetslösa genom att den tekniska utvecklingen rationaliserat bort deras jobb eller genom att företagets produkter börjar tillverkas billigare på andra sätt. Säsongsarbetslöshet innebär arbetslöshet för vissa yrkesgrupper på grund av klimatet eller av andra skäl, inte kan arbeta under en del av året. Friktionsarbetslöshet uppkommer eftersom det alltid tar en viss tid innan en arbetssökande person får arbete. Den centrala skillnaden mellan dessa är alltså vad som orsakat arbetslösheten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q
  1. Vad är en betalningsbalans och varför har vi en sådan?
A

Betalningsbalansen är en sammanställning av alla penningströmmar till och från Sverige under ett år. Pengar som kommer till Sverige blir plussiffror och pengar som lämnar sverige blir minussiffror. Denna finns för att vi ska kunna få ihop export och import på lång sikt, eftersom att för att kunna betala importen behöver vi export, och dessa bör vara i balans.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q
  1. Varför har vi en guld och valutareserv?
A

Det är en buffert som Sverige kan ta till för att klara tillfälliga underskott i affärerna med utlandet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q
  1. Vem ansvarar för finanspolitiken, och vad innebär det att under respektive överbalansera budgeten?
A

Det är riksdagen och regeringen som ansvarar och finanspolitiken innebär att staten gör tvärt emot vad hushållen och företagen gör (staten slösar pegnar när hushåll och företagen har ont om pengar och tvärtom). Om det råder lågkonjunktur med hög arbetslöshet så kan de öka efterfrågan genom att underbalassnera budgeten, dvs ta in mindre in ko mster i form av skatter och avgifter än den ger ut till kommunerna, socialpolitiken och skolan m.m. Pga detta måste staten ta lån både inom landet men även utanför. Tanken med underalanserad budget är att staten ökar efterfrågan på varor och tjänster genom att sätta folk i arbete när det privata näringslivet går på halvfart. Staten sätter då igång offentliga arbeten såsom väg och järnbyggen för att öka efterfrågan genom att ge folk arbeten.
När konjunkturkurvan stigit och närmar sig en högkonjunktur så kan regeringn överbalansera budgeten, dvs att statens inkomster blir större än utgifterna. Detta innebär höjda skatter utan att pengarna genom skatterna används till statliga investeringar eller bidrag som det brukar. Med en överbalanserad budget får staten pengar över som i sin tur används för att betala tillbaka på lånen som de tog innan vid underbalanseringen av budgeten.

19
Q
  1. Vad innebär multiplikatoreffekten?
A

krona ger mångdubbelt tillbaka. Alltså skapar en ursprunglig investering på sikt växande efterfrågan. T.ex. om ett företag investerar i att bygga en fabrik med nya maskiner som skapar jobbtillfällen. Om de då anställer 100 personer så kommer det bidra till att efterfrågan på konsumtionsvaror och tjänster ökar så att den samlade efterfrågan ökar ytterligare och ännu fler människor får jobb.

20
Q
  1. Vilket nytt synsätt kom den brittiske ekonomen John Maynard Keynes med?
A

Han kom med det nya synsättet kring finanspolitiken där staten och kommunerna ska göra tvärt emot hushållen. När det går dåligt ska de lossa på svångremmen och föra en expansiv finanspolitik, dvs staten ska spendera pengar och när det går bra ska de dra åt svångremmen och spara. Ekonomer kallar detta för en kontracyklisk konjunnkturpolitik. Keynes menade att arbetslösheten berodde på att efterfrågan i samhälet på varor samt tjänster var låg och inte att lönerna var höga som de först trodde.

21
Q
  1. Hur mycket utgifter hade Sverige 2010 i statsbudgeten, och hur mycket betalade vi i medlemsavgift till EU?
A

810,6 miljarder kronor var Sveriges utgifter år 2010. Med riksgäldskontorets utlåning och kassamässig korrigering blir det egntligen 829,1 miljader kronor men det är pengar som vi får igen i slutändan så det räknas inte (Svaret är alltså 810,6 miljader kronor i utgifter). Vi betalade 29,7 miljader svenska kronor som vi betalade till Europeiska gemenskapen.

22
Q
  1. Ge exempel på vad staten tjänar sina pengar.
A

Staten får in pengar genom skatter från folket (exempelvis löner), inkomst av statens verksamehter som de driver, de får återbetalning av lån, bidrag från EU.

23
Q
  1. Vem ansvarar för penningpolitiken, och varför har demokratin minskat där på senare år?
A

Det är riksbanken som ansvara för penningpolitiken och de reglerar den via räntan, även kallad reporänta. Demokratin har minskat för att EU begärde att man behövde ha 6 heltidsanställda ledamöter som väljs på en 6 års period och kan i stort sett inte avsättas. Det är för att politikerna och regeringen inte ska kunna påverka hur valutan ska se ut utan dessa 6, deras jobb är att ha koll på valutan och vara oberoende av andra.

24
Q
  1. Riksbankens verktyg för att påverka ekonomin är reporäntan. Förklara vad det är.
A

Reporäntan är den viktigaste räntan på den korta lånens marknad. Riksbanken kan låna ut pengar till en bank och då får riksbanken ett värdepapper som säkerhet, det kallas repa. En omvänd repa är att riksbanken kan även sälja statspapper med avtal om att köpa tillbaka dessa om vecka. Om bankerna måste köpa statspapper och betala mycket tillbaka måste de även ändra repan för privatpersoner så de kan ha samma vinst.

25
Q
  1. Vad är en obligation, och vad betyder det att de emitterar sådana?
A

Obligation är långfristiga krediter, det vill säga krediter över ett år. Låntagare är kommun, staten eller storföretag som behöver långfristiga krediter till olika investeringar. Låntagarna inom obligationsmarknaden bjuder ut, emitterar, som löper på en viss tid med fast ränta. Dessa obligationer köps av försäkringsbolag och andra företag som är stadda vid kassa och vill ha ränta på pengarna istället för att de bara ligger i kassaskåpet.

26
Q
  1. Vad vill staten göra med arbetsmarknadspolitiken för att hjälpa människor att få jobb?
A

Skapa sysselsättning och jobb åt människor genom att lägga kostnader och satsa extra pengar i budgeten för att ge utbildning som skapar mer arbetstillfällen. Eftersom att arbetsmarknadspolitiken är en del av finanspolitiken så kan staten påverka arbetslösheten genom förändringar och satsningar i statsbudgeten.

27
Q
  1. När har arbetslösheten varit som högst i Sverige, och hur hög är den idag?
A

År 1992 var örbetslösheten som högst i Sverige och mer än 9 % av arbetskraften var arbetslösa. Idag (2008 enligt diagrammet på s.366 i boken) är den procentuella siffran mindre än 5% av arbetskraften som är arbetslösa.

28
Q
  1. Vad innebär arbetsdelning och vilka för och nackdelar finns det med det?
A

Det innebär att jobben ska delas och att månadslönerna ska minska i lika mån. De som krävde detta i början av 1990-talet ville att alla skulle dela på arbetet och arbetslösheten. Arbetsdelning är uppdelning av arbete i skilda delar, där varje del utförs av en eller flera enskilda personer. Olika funktioner och institutioner (ekonomi, politik, administration, undervisning, vetenskap, konst osv.) blir avskilda och självständiga, och samtidigt delas arbetsuppgifterna upp i mindre och specialiserade enheter. Fördelen med detta system är att det är rättvisst, eftersom att det ger fler personer möjlighet till jobb. Om man delar lika på arbetstimmarna kan man kanske anställa en extra person, då får man jobba lite mindre, men med en till anställd. Nackdelen med detta är att vissa tycker om att jobba och vill jobba länge och tjäna bra, medan andra bara vill få jobbet gjort och få lön för att klara månaden. Med detta system får man jobba mindre och därmed tjänar man också lite mindre.

29
Q
  1. Förklara uttrycket reservationslön.
A

Det är den lön som en arbetslös kräver för att ta ett jobb. Ett exempel: om Erik har fått en bra lön på sitt tidigare jobb och blir arbetslös, då får han arbetslöshetsersättning som grundar sig på han tidigare lön. Om man då blir erbjuden ett mindre betalt jobb som lokalvårdare kommer han tacka nej eftersom han får nästan lika mycket i ersättning (lönar sig inte att jobba), hans reservationslön är då högre än lönen som han skule fått på det nya jobbet som ex lokalvårdare.

Extra fördjupning: många menar att reservationslönen bör ligga öägre än de sämt betalda jobben för då skulle alla arbetslösa tvingas ta det jobb som erbjuds.

30
Q
  1. Vad säger lagen som kallas LAS, och vilka för/nackdelar kan du hitta med den?
A

Las betyder Lagen om anställningsskydd och innebär sist in, först ut. Dock får arbetsgivaren göra vissa undantag om personer är viktiga för företaget.
Fördelar: 1.Trygghet för de som har jobbat på företaget ett tag. 2.Facket får en stark förhandlingsposition och kan fixa bra villkor till dem som trots allt blir av med jobbet. 3.Arbetsgivaren får en välfungerande verksamhet
Nackdelar: 1.Folk vågar inte byta jobb för att har man jobbat på ett jobb i 10 år så sitter man säkert där men om man byter jobb kan man vara sist in och riskerar då att tappa jobbet. 2. Bildas en mycket osäker arbetsmarknad eftersom företagen inte kan behålla den kompetens den vill ha för att vara konkurrenskraftiga och detta gör de svaga.

31
Q
  1. Vad vill Phillipskurvan visa?
A

Phillipskurvan visar sambandet mellan inflation och arbetslöshet och Bill Phillips menade att man kunde välja mellan antingen en hög inflation eller en hög arbetslöshet. Kurvan visade att det var låg arbetslöshet när inflationen är hög och att arbetslösheten är hög när inflationen är låg.

32
Q
  1. På vilket sätt skiljer sig Milton Friedmans tankar om ekonomin från Keynes?
A

Skillnaden från Keynes modell är att Philip hävdade att det alltid finns en liten arbetslöshet och lite inflation i ett samhälle.

Keynes: Göra tvärt emot vad företagen och hushållen/privatpersoner, om ex företag slösade pengar så skulle staten spara och tvärt om. Om inflationen var hög så var arbetslösheten låg, de var motsatsen. Staten ska ha mycket kontroll

Friedman: Nyliberal, minska statens inflytande. Monetarism = staten skulle endast ägna sig åt att begränsa mängden pengar. Han vill ha det mer fritt och företag. Han menade att det var omöjligt att köpa sig låg arbetslöshet genom att höja inflationen.

33
Q
  1. Vad betyder uttrycket jämviktsarbetslöshet?
A

Det är summan av den strukturella arbetslösheten och friktionsarbetslösheten. Det är alltså den nivå som arbetslösheten i ett land inte kan hamna under utan att inflationen accelererar. Jämviktsarbetslöshet är då med enklare ord ”Den arbetslöshet som på lång sikt är förenlig med en stabil inflation” enligt http://www.konj.se/884.html .
Fördjupning av vad det innebär finns på sida 372 inför provet.

34
Q
  1. Vad betyder det att ett land har en fast växelkurs?
A

Med fast växelkurs menas att ett land har fastställt landets växelkurs mot ett annat lands eller flera andra länders valuta eller valutor.

35
Q
  1. Vad är då en rörlig växelkurs?
A

Rörliga växelkurser innebär att valutakurser bestäms på en valutamarknad. Rörliga växelkurser innebär dagliga förändringar av ett lands växelkurs jämfört med andra länder.

36
Q
  1. Förklara skillnaden mellan en depreciering och en devalvering.
A

Devalvering är nedskrivning, dvs sänkning av en valutas värde i förhållande till andra valutor vid en fast växelkurs, Vid rörlig växelkurs kallas en minskning av valutans värde för depreciering och det går inte att styra en depreciering.

37
Q
  1. Hur kan Riksbanken påverka värdet på den svenska kronan?
A

Genom penningpolitiken och att förändra räntan. Normalt sett leder en höjning av reporäntan till att kronan stärks. På kort sikt beror detta på att högre räntor får svenska tillgångar att framstå som mer attraktiva än placeringar i andra valutor. Detta leder till ett inflöde av kapital och ökad efterfrågan på kronor, vilket stärker växelkursen. Räntan påverkar människors handlande. Om räntan är låg är det billigt att låna och många lånar, vilket sätter fart på ekonomin. Om räntan däremot är hög så kommer färre vilja låna och ekonomin går långsammare och valutan påverkas.

38
Q
  1. När ekonomin påverkas av politikerna måste de ofta prioritera antingen mindre arbetslöshet eller lägre inflation. Hur har Sverige gjort genom åren?
A

För en och två generationer sedan prioriterade Sverige att hålla nere arbetslösheten och inflationen skenade iväg. Men under senare år har kampen mot inflationen för många politiker blivet allt viktigare och är även fastslagen i riksbankslagen.

39
Q
  1. Vad kan staten göra för olika åtgärder för att minska miljöförstöringen?
A

För att minska miljöförstörningen måste produktionen styras över i miljövänlig riktning. För att uppnå det kan metoder så som lagstiftning eller avgifter användas. Lagstiftningen innebär att man kriminaliserar miljöskadlig produktion. Den andra metoden är att avgiftsbelägga miljöskadlig produktion. Dessa två metoder kan kombineras med att öka medvetenheten i framförallt skolor om miljöförstöringen

40
Q
  1. Vad innebar det för Sverige att valutaregleringen avskaffades 1989?
A

Det innebar att Sverige blev en öppen ekonomi och valutorna kunde röra sig fritt över gränsen. Det fanns nu längre inga restriktioner för att föra ur pengar ur Sverige. Det innebär också att vi kan köpa aktier och värdepapper utomlands och utlänningar kan köpa det hos oss.

41
Q
  1. Under 1980-talet genomgick Sverige ett så kallat stålbad. Vad betydde det?
A

Det betydde att de svenska företagen var inne i en djup kostnadsfria eftersom inflationen var så hög. Det ledde till att svenska varor var mycket dyra och inte konkurrenskraftiga. Följden blev massuppsägningar och det gjorde att man var i stort behov av arbetslös ersättning, bostadsbidrag och liknande. Statens finanser försvagades med allt större budgetunderskott som följd. Problemet var att Sverige hade levt över sina tillgångar och att det nu inte gick längre.

42
Q
  1. Vad var finanskrisen 2008 för något och hur påverkade den Sverige?
A

Det började i USA som en bolånekris, helt enkelt att bankerna hade lånat ut för mycket pengar till folk som sedan inte kunde betala tillbaka. Det påverkade Sverige genom att Stockholmsbörsen 2008 backade med 42%, vilket är det värsta börsåret någonsin. Många svenskar såg sina även sina pensionsfonder minska och våren 2010 hade börsen återhämtat sig någorlunda.

43
Q
  1. Hur hög var statsskulden 2005, och ökar eller minskar den idag?
A

Statsskulden var 2005, 1,309 miljarder kronor. Idag så ökar statsskulden för den ligger idag på ungefär 3,2 miljarder kronor. Helt enkelt är den nästan 3 gånger så stor.