Samhällsekonomi Flashcards
- Vilka 4 ekonomiska mål har politikerna i Sverige enats om?
- Ekonomisk tillväxt och höjd levnadsstandard, det vill säga ökad BNP
- Stabilt penningvärde, det vill säga så låg inflation som möjligt
- Så hög sysselsättning som möjligt och så låg arbetslöshet som möjligt
- Balans i Utrikeshandeln, det vill säga exporten och importen ska på mycket lång sikt väga jämt
- För att nå dessa målen använder sig de som styr oss av vilka 4 medel?
För att genomföra dessa mål så använder sig riksdagen, regeringen och riksbanken utav följande ekonomisk-politiska medel: • Finanspolitik • Penningpolitik • Arbetsmarknadspolitik • Valutapolitik
- Vad är BNP för något?
Bruttonationalprodukt och det är ett lands samlade produktion. Vad landet tjänar / person (per capita) (summan av alla varor och tjänster som produceras i ett land under 1 år)
- På vilka olika sätt kan vi höja BNP?
Öka insatserna av produktionsfaktorer, öka produktiviteten hos redan befintliga produktionsfaktorer eller en kombination av båda dessa. Läs mer s.347.
- Vad är realkapital för något?
Det är en produktionsfaktor (produktionsmedel såsom fabriker, maskiner, mark m.m) som förutom råvara och arbetskraft (humankapital) som krävs för att producera en vara.
- Har NIC-länderna mest arbetskraftsintensiv eller kapitalintensiv produktion? Förklara!
U-länderna använder mest arbetskraftintensiv produktion medan i-länder använder sig mest utab kapitalintensiv produktion med maskinner eftersom arbetskraften är dyr osv. Ett NIC-land är ett nyligen industrialiserat land som är påväg uppåt, så de använder både arbetskraftsintensiv –och kapitalintensiv produktion men de är mer och mer påväg från arbetskraftintensiv produktoin oh börjar mer och mer att använda sig utav kapitalintensiv produktion
- Vad är en konjunktur för något?
Konjunktur är vilken form som ekonomin är i (ekonomiform)
- Vad är skillnaden mellan en recession och en depression i ekonomiska sammanhang?
En lågkonjunktur ned minskande BNP under en längre tid kallas recession. En extremt kraftig och långvarig nedgång kallas depression.
- Hur är deflationen i en lågkonjunktur och varför det?
Dåliga tider med arbetslöshet och minskad tillväxt kallas för lågkonjunktur, ekonomin går långsamt. (Efterfrågan på varorna och tjänsterna är mindre än vad som kan produceras). Eftersom efterfrågan är låg så blir det väldigt små eller inga prishöjningar alls. Den allmänna prisnivån kan till och med sjunka och detta kallas för deflation. När priserna sjunker så sparar fler folk eftersom de får mer för pengarna om de väntar med att handla följden blir då att efterfrågan minskar ännumer.
- Hur är inflationen i en högkonjunktur och varför det?
När alla osm vill har arbete, när industrin producerar och har fullt upp råder det högkonjunkur, ekonomin går fort. Folk har gott om pengar och därför vill de handla mer och mer, mer än vad som finns tillgägnligt och då stiger prisnivån och det blir inflation. Inflation inebär alltså att den allmänna prisnivån höjs (penningvärdet sjunker) och man får betala mer för samma mängd varor.
- Vad innebär en konjunkturcykel?
Konjunkturutvecklingen är olika. Ibland stiger kurvan och ibland sjunker den och det är den långsiktiga utvecklingen som utgör trenden. Det är tiden mellan två toppar (högkonjunktur) och två dalar (lågkonjunktur).
- Vilka 3 olika förklaringar ges i boken till varför det inte alltid bara fortsätter uppåt i konjunkturen?
Ökad efterfråga leder till ökade investeringar
o En ideal kurva är när det går sakta uppåt. När ekonmin går bra har de flesta jobb och då kan man hota för att det inte finns många som kan just det jobbet och säga att man vill ha högre lön för att stanna kvar. Då blir affärshavarna giriga och det drar igång inflationen. Flaskhalsar är när produktionen stannar upp, att något går fel på vägen och det blir stopp. Samma sak är det med ekonomin exempelvis om man strejkar. Det leder till att priserna stiger och då börjar efterfrågan att sjunka.
• Marknaden har mättats
o Om efterfrågan på elektronik prylar har varit hög under ett par år kommer efterfrågan sen att minska för man har varken råd eller plats för mer elektronikprylar.
• Ett land med stor utrikeshandel exempelvis Sverige kan påverkas av lågkonjunktur utomlands
o För att om en stor handelspartner minskar sina beställningar från svenska företag bidrar det till att minska efterfrågan i Sverige och inte bara inom exportindustrin utan även hos underleverantörerna.
- Inflationen kan alltså bero på olika saker. Vilka 4 skäl till inflation anges i boken?
Efterfrågeinflation
o När efterfrågan är större än utbudet
• Kostnadsinflation
o Att produktionskostnaderna stiger så att producenten måste ta ut högre priser för att kompensera sig. Detta uppstår på utbudssidan. Helt enkelt att priset på en ingrediens sticker iväg och påverkar sen hela priset tillexempel om det är oljestrejk någonstans.
• Importerad inflation
o Beror på företagens kostnader ökar genom prisstegringar på utländska varor. Eftersom att importen av varor och tjänster motsvarar en tredjedel av BNP och därför är det självklart att prisnivån i utlandet också påverkar den svenska prisnivån.
• Inflation ”via sedelpressarna”
o Ett land löser problem med underskott i stadsbudgeten genom att trycka fler sedlar i en mängd som inte motsvarar landets resurser. På sikt leder en sådan politik obönhörligt till inflation.
- Hur kan inflation skada ett land, och hur hög har vi som mål att den max får vara?
Hur kan inflation skada ett land, och hur hög har vi som mål att den max får vara?
Det är lätt att tappa förtroendet om inflationen är för hög och det missgynnar de som sparar pengar. Inflation kan göra att vissa länder vinner, medan andra förlorar och dessutom kan ett land med hög inflation inte sälja så mycket till utlandet, eftersom att varorna i det landet blir dyrare i förhållande til motsvarande varor i andra länder. Det leder också till att BNP minskar och arbetslösheten ökar.
- Det finns olika typer av arbetslöshet. Förklara skillnaden mellan konjunktur, struktur, säsong och friktionsarbetslöshet
Konjunturarbetslöshet uppstår vid lågkonjunktur när företag tvingas säga upp anställda därför att efterfrågan minskar. Strukturarbetslöshet innebär att människor blir arbetslösa genom att den tekniska utvecklingen rationaliserat bort deras jobb eller genom att företagets produkter börjar tillverkas billigare på andra sätt. Säsongsarbetslöshet innebär arbetslöshet för vissa yrkesgrupper på grund av klimatet eller av andra skäl, inte kan arbeta under en del av året. Friktionsarbetslöshet uppkommer eftersom det alltid tar en viss tid innan en arbetssökande person får arbete. Den centrala skillnaden mellan dessa är alltså vad som orsakat arbetslösheten.
- Vad är en betalningsbalans och varför har vi en sådan?
Betalningsbalansen är en sammanställning av alla penningströmmar till och från Sverige under ett år. Pengar som kommer till Sverige blir plussiffror och pengar som lämnar sverige blir minussiffror. Denna finns för att vi ska kunna få ihop export och import på lång sikt, eftersom att för att kunna betala importen behöver vi export, och dessa bör vara i balans.
- Varför har vi en guld och valutareserv?
Det är en buffert som Sverige kan ta till för att klara tillfälliga underskott i affärerna med utlandet.