Samhällsekonomi Flashcards

1
Q

ekonomiska system

A

nätverket av regler och institutioner som samordnar resurserna i en organisation eller liknande.

Det innehåller många komponenter, bland annat ägande, valuta och arbete. Exempel på ekonomiska system är marknadsekonomi, planekonomi och blandekonomi (det finns fler!).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

marknadsekonomi

A

Det är de så kallade marknadskrafterna (=utbud och efterfrågan) som styr i en marknadsekonomi.

Vad som ska produceras och hur mycket avgörs i en marknadsekonomi av hur stora vinster företagen kan göra genom sin produktion. Det produceras bara det som efterfrågas. Beroende på inkomster avgörs det vem som ska få ta del av denna produktion. 
Det kan finnas olika s k marknadsformer:
  a) fullständig konkurrens
  b) oligopol
  c) monopol
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

planekonomi

A

När det är staten som bestämmer vad som ska produceras och hur produktionen ska gå till kallas det för planekonomi.

Myndigheter styr hur varor och tjänster ska prissättas och fördelas samt hur stor del av resultatet som ska gå till konsumtion respektive sparande. Fram till slutet av 1980-talet benämndes flera länder som planekonomier, t ex f d Sovjetunionen, samt Kina, Kuba och flera östeuropeiska länder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

blandekonomi

A

Den svenska ekonomin betraktas som en blandekonomi, då inslag av både marknads och planekonomi förekommer.

Staten, under socialdemokratiskt styre, har under större delen av förra seklet följt vänsterns ideal att alla ska ha lika mycket. Därför har staten försökt utjämna skillnader i lön och förmögenhet genom skattesystemet bl a.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

fri konkurrens

A

när det finns många köpare och säljare och ingen enskild kan påverka marknaden.

Då måste företag sänka sina priser för att kunna konkurrera med andra företag. Detta gynnar kunder som får lägre priser på produkter de handlar. Här kan vem som helst vara med på marknaden och konkurrera med andra, då med lägre priser och bra kvalitet om man vill ”överleva” på marknaden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

lokal

A

I närområdet, geografiskt sett

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

global

A

Världsomspännande, eller många olika länder iaf

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

efterfrågan

A

ung “Hur mycket av en vara vi vill köpa”

Något förenklat kan man säga att efterfrågan av en vara eller tjänst är den totala kvantitet som köpare är beredda att köpa vid varje givet pris.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

utbud

A

ung “Tillgången på en vara” .

Utbud, vardagligt kallat “tillgång” (ett ord med en annan betydelse i ekonomi) är enligt nationalekonomisk definition den totala kvantitet av en vara eller tjänst som alla säljare på en marknad bjuder ut vid varje prisnivå.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

jämviktspris

A

Jämviktspris är inom nationalekonomi det pris som leder till att önskad utbudskvantitet sammanfaller med önskad efterfrågekvantitet.

Marknadsjämvikt bör dock ses som en teoretisk situation eftersom det ofta är fler faktorer än priset som styr konsumtions- och produktionsmönster. Detta innebär att jämviktspriser ofta är instabila.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

tjänst

A

En tjänst är en aktivitet eller funktion som tillför värde till en mottagare, tjänar denna, utan att i sig innebära att ett bestående fysiskt objekt med eget värde tillförs mottagaren.

På engelska heter en tjänst “a service”: In economics, a service is an intangible commodity. That is, services are an example of intangible economic goods.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

offentlig sektor

A

Offentlig sektor är den verksamhet som drivs åt det allmänna

(tex stat, landsting och kommun) och som oftast finansieras av skatter. Verksamheter som ofta ingår är vård och omsorg, utbildning, rättsväsende, försvarsmakten, kollektivtrafik och infrastruktur.

Omfattningen av den offentliga sektorn varierar mellan länder, samhällssystem och tidsepoker. Sverige har i internationell jämförelse en stor offentlig sektor, vilket avspeglas i ett relativt högt skatteuttag som krävs för att finansiera de offentliga åtagandena. I en planekonomi tillhör hela samhällets ekonomi den offentliga sektorn. I en ren “nattväktarstat” är det bara rättsväsendet och militären som utgör den offentliga sektorn.

I debatten används ibland istället uttrycket “gemensam sektor”, framförallt av förespråkare för en mer omfattande offentlig sektor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

ekonomiska kretsloppet

A

Överföring av pengar bland olika aktörer i en ekonomi.

Aktörerna i kretsloppet är hushållen, den offentliga sektorn och företagen. Dessutom ingår bankerna i kretsloppet som en viktig faktor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

konsumtion

A

Konsumtion är den slutliga förbrukningen av varor och tjänster.

Förbrukningen får alltså inte ske i syfte att producera nya varor eller tjänster.

Inom nationalekonomin förekommer två typer av konsumtion. Offentlig konsumtion är de utgifter stat och kommuner har för exempelvis vård och andra offentliga tjänster. Privat konsumtion är de delar av hushållens inkomster som inte går till sparande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

kapital

A

Kapital är tillgångar i form av pengar eller annat.

Kapital, från latinets capitalis, “som gäller huvudet”, “framstående”, från caput, “huvud”, på samma språk, är ett begrepp inom ekonomin. Från början var det en benämning på en fond som gav ränta som avkastning. Idag kan termen även avse flera tillgångar och tillgångar, och därigenom allt som kan ge en avkastning. Termen utgörs av någon form av värde som kan sysselsättas för att skapa mer värde. Idag ses ofta naturtillgångar och arbetskraft som kapital. Naturtillgångar kallas naturkapital och arbetskraft humankapital. Företagsekonomi skiljer på eget kapital och lånat kapital.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

investering

A

En investering är en kapitalinsats som förväntas leda till framtida avkastning.

Kapitalinsatsen sker ofta som en utgift i pengar, men kan även vara en insats av andra former av resurser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

utlåningsränta

A

Utlåningsränta är den ränta till vilken en bank lånar ut pengar till kunder.

Motsatsen är inlåningsränta är den ränta banken betalar ut till den de “lånat in” pengar av, det vill säga den ränta kunden får på insatt kapital.

Ränta är allmänt priset på lån av pengar.

18
Q

export

A

Export är utförsel och försäljning av varor utanför ett lands gränser.

Exporten påverkar bruttonationalprodukten positivt.

Under tiden efter andra världskriget har världshandeln växt kraftigt och fortare än ekonomin i stort. År 2007 utgjorde exporten av varor drygt 25 procent av världens samlade ekonomi.

För att sätta det i perspektiv kan nämnas att motsvarande andel 1950 endast var 7 procent, medan den 1992 var 15 procent.

Världsekonomin är alltså dramatiskt mycket mer beroende av handel idag än för bara några årtionden sen. Men handeln är inte bara större utan ser också på många sätt helt annorlunda ut än förr.

19
Q

import

A

Import är köp och införsel av varor över en tullgräns,

exempelvis från ett annat land eller, som i Sveriges fall, från ett land utanför EU. Importen påverkar bruttonationalprodukten negativt.

20
Q

konjunkturer

A

Ordet konjunktur betyder ungefär ekonomisk situation.

I en lågkonjunktur minskar produktionen av varor och tjänster till skillnad mot i en högkonjunktur då den ekonomiska aktiviteten ökar.

21
Q

högkonjunktur

A

“goda tider”
När efterfrågan är stor och företagen producerar i takt med den råder högkonjunktur. Sysselsättningen är hög och folk har gott om pengar. När efterfrågan är hög stiger prisnivån eftersom producenter och säljare kan ta ut högre priser eftersom folk köper ändå. Problemet kan vara att man inte hinner producera i takt med efterfrågan. När folk vill köpa mer än vad som finns att bjuda ut stiger prisnivån och slutligen blir det inflation.

•När priserna stiger kallas det för inflation, vilket med andra ord betyder minskat värde på pengar. Eftersom priserna stiger och folk har mindre och mindre pengar att spendera vänder då hela ekonomin åt det negativa.

Se film: http://www.so-rummet.se/content/hogkonjunktur-och-lagkonjunktur!

22
Q

lågkonjunktur

A

“dåliga tider”
Lågkonjunkturen inleds med att efterfrågan minskar. När denna minskar tvingas företag att dra ned på produktionen. Man kanske måste friställa arbetskraft och kan inte längre göra nödvändiga investeringar. Man köper in mindre från sina underleverantörer vilka i sin tur måste skära ned på produktionen och säga upp anställda. Arbetslösheten ökar, folk får mindre pengar att handla för och efterfrågan minskar ytterligare.

Se film: http://www.so-rummet.se/content/hogkonjunktur-och-lagkonjunktur

23
Q

inflation

A

När priserna stiger kallas det för inflation,

vilket med andra ord betyder minskat värde på pengar. Eftersom priserna stiger och folk har mindre och mindre pengar att spendera vänder då hela ekonomin åt det negativa.

Bonus! Motsatsen till inflation är deflation (priserna faller).

24
Q

penningpolitik

A

Penningpolitik är den politik som rör ett lands räntenivå, penningförsörjning och pengars värde.

I Sverige är det Riksbanken som fått uppdraget av Sveriges riksdag att sköta penningpolitiken.

25
Q

finanspolitik

A

Finanspolitik är de medel med vilka en regering justerar sina utgifter för att övervaka och påverka en nations ekonomi.

26
Q

riksbanken

A

Riksbanken ansvarar för penningpolitiken med målet att upprätthålla ett fast penningvärde.

Banken har också i uppdrag att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende. Riksbanken är Sveriges centralbank och en myndighet under riksdagen.

27
Q

reporänta

A

Riksbankens viktigaste styrränta

genom vilken Riksbanken kan styra de korta marknadsräntorna med avsikt att påverka inflationen. Bankerna betalar reporänta när de lånar pengar i Riksbanken via Riksbankens repotransaktioner.

28
Q

ekonomisk globalisering

A

Med globalisering menas att världens länder och folk fått en mer gemensam ekonomi, kultur, politik och miljö.

Globaliseringen märks i din vardag: Apelsiner från Spanien, norsk lax, kaffe från Colombia, musik från USA och elektronik från Asien.

29
Q

multinationella företag

A

Ett multinationellt företag har verksamhet i flera länder (exempelvis en koncern med dotterbolag).

Sådana företag kan vara mycket stora, och har i några fall en årsomsättning som är jämförbar med ett litet lands bruttonationalprodukt.

Det Holländska Ostindiska Kompaniet, grundat 1602, brukar räknas som det första multinationella företaget. Samtida exempel är Toyota, Google, MacDonald’s och Ikea.

30
Q

bruttonationalprodukt

A

Bruttonationalprodukten = BNP är värdet av alla varor och tjänster, som produceras i ett land under ett år.

Vid beräkningar av ett lands ekonomiska utveckling utgår man från begreppet bruttonationalprodukten.

31
Q

BNP per capita

A

Bruttonationalprodukten, BNP, dividerat med antalet invånare i landet kallas BNP per capita.

Det är ett mått på ett lands produktion med hänsyn till befolkningsutvecklingen.

Med undantag för ett fåtal kortare perioder har tiden efter andra världskriget präglats av relativt stabil tillväxt i Sverige, sett till BNP per capita.

År 2014 var Sveriges BNP per capita 404 100kr.

32
Q

tillväxt

A

Ekonomisk tillväxt är den relativa ökningen i något produktionsmått.

Vanligen är det ökningen av ett samhälles produktion av varor och tjänster enligt måttet bruttonationalprodukt (BNP), jämfört med föregående tidsperiod (till exempel månad, kvartal eller år).

Sveriges ekonomiska tillväxttakt har under det tidiga 2000-talet legat på omkring 3-4 procent årligen, vilket placerar Sverige högt i jämförelse med andra utvecklade industriländer inom OECD.

33
Q

stukturförändring

A

Strukturförändring är när betydelsen av olika branscher eller delar av ekonomin ändras.

Till exempel var övergången från jordbrukssamhälle till industrisamhälle en stor sådan. Eller att tjänster har blivit en mycket större del av ekonomin de senaste 30 åren.

34
Q

välstånd

A

Välstånd är ett begrepp i nationalekonomi som kan jämställas med rikedom, förmögenhet eller levnadsstandard.

Det finns flera mått på välstånd, bland annat bruttonationalprodukt och human development index.

35
Q

human development index (HDI)

A

Human Development Index (HDI) är ett jämförande mått på förväntad medellivslängd, läskunnighet, utbildning och levnadsstandard för jordens länder.

Det är ett standardsätt att mäta välfärd, särskilt vad gäller barnskyddet. Det används för att skilja ut om landet är ett industriland, ett utvecklingsland eller ett underutvecklat land, och även att mäta effekten av den ekonomiska politiken på livskvaliteten.
Medan BNP fokuserar på materiellt välstånd hävdas HDI ge en mer komplett bild, eftersom det är en sammanvägning av förväntad livslängd, utbildningsnivå och BNP.

HDI anges på en skala från 0 till 1. Enligt Human Development Report från 2015, toppas listan av Norge (0,971), Australien (0,970) och Schweiz (0,930).[1] De länder som anges ha sämst HDI-värde är Eritrea (0,391), Centralafrikanska republiken (0,350) och Niger (0,348)[2]. Sverige har 0,907.

36
Q

NIC-länder

A

Ett nyligen industrialiserat land.

På engelska Newly Industrialised Country, NIC, är ett land som nyligen genomgått industrialisering. Dessa kännetecknas mest av att export och produktion av industrivaror ökat under de senaste 10-20 åren.
Exempel på sådana länder idag är Mexiko, Turkiet och Kina.

37
Q

hushållning

A

Hushållning kallas den planering som görs för att förbrukningen inom ett visst område skall hållas inom önskade gränser, med avseende på bland annat ekonomi och miljö.

Exempel: En enskild persons eller familjs resurser kan anpassas till behov och ekonomisk förmåga med hjälp av en så kallad hushållsbudget.

38
Q

Försörjningsbalans

A

Försörjningsbalansen visar ett lands tillgångar och hur dessa används.

Det är finansministern som har högsta ansvaret för att försörjningsbalansen sammanställs varje år.

Försörjningsbalansen delar upp i tillgångar och förbrukning:

TILLGÅNGAR: Produktion (BNP), Import

FÖRBRUKNING: Konsumtion, Investeringar, Export

39
Q

budget

A

en prognos över framtida planerade ekonomiska händelser.

När du gör en budget skriver du helt enkelt ned alla dina inkomster och utgifter och jämför dem.

40
Q

Kolla länken vid tillfälle - en kvarts genomgång av en SO-lärare om de olika begreppen!
http://www.so-rummet.se/content/samhallsekonomi-och-ekonomisk-utveckling

A

.