Samfunnsvitenskapelige tenkemåter Flashcards

1
Q

Samfunn

A

Samfunn er en gruppe mennesker som over tid lever i et fellesskap innenfor et avgrenset område/synonym for nasjonalstat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Avgrenset område

A

Avgrenset område kan forstås som noe geografisk og omfatte alt fra lokalsamfunn via nasjonalstater til noe så omfattende som verdenssamfunnet i helhet. Kan også være noe mer Abstrakt som nettsamfunn som også er et Avgrensa Fellesskap, men uten Geografisk Avgrensning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Storsamfunn og lokalsamfunn

A

Storsamfunn er noe større, som Norge med 5 millioner innbygger, mens innbyggerne i Klepp kommune i Rogaland kan regnes som et Lokalsamfunn (minoritetsgruppe).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Aktør

A

Aktør(individ) En som handler, kan være alt fra enkeltpersoner til større grupper. Til å med en stat/bedrift eller organisasjon, For eksempel: USA forhandler med Midtøsten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Struktur

A

Struktur (samfunn, mønster eller system) For eksempel; Lagt merke til at kinosaler er ganske så identiske? Sitteplasser, stor tv-skjerm, kontrollrom og bla kiosk. Noen er mindre mens andre er større men hvis ikke har de ganske mange likheter. Når vi leter etter den sosiale strukturen leter vi etter samme type mønstre, men trekker mer menneskelig samspill. For eksempel: Publikummerne byttes ut, og etter hvert de ansatte å, men ikke rollene so publikum og ansatt. Publikummerne viser billett til de ansatte for å få tilgang til kinosalen. Denne rollefordelingen ligger fast som en del av kinoens sosiale struktur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Studere noe nedenfra

A

De som studerer nedenfra mener at aktøren er viktigst, da forklarer forskerne et sosialt fenomen ved å ta i utgangspunkt i individenes/aktørens handlinger. De mener at individuelle handlinger bestemmer strukturen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Studere noe ovenfra

A

De som studerer ovenfra mener at strukturen er viktigst, de mener at det er den sosiale strukturen som man må ta utgangspunkt i når man skal forklare samfunnslivet, fordi det i deres mening er det som former samfunnet, og bestemmer aktørens muligheter og begrensninger på individnivå.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hva mener samfunssviterne er best?

A

Samfunnsviterne er enige om at det skjer en gjensidig påvirkning (begge deler virker sammen) mellom aktør og struktur, men en ting de er uenige om er hvilken av disse som har størst betydning for samfunnet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er syntese?

A

Syntese: Forklarer et sosialt fenomen ved å vektlegge både aktør- og struktur perspektivet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Fortell om Funksjonalisme

A

Funksjonalisme (preget av harmoni og enighet): Sammenligner samfunnet med levende organismer. Et levende organisme har ulike deler hvor de tjener helheten på hver sin måte. For eksempel hjernen tenker og avgjør, hjerter pumper sørger for blod, musklene sørger for kroppslig bevegelse, osv. Slik er det med samfunnet også, det har ulike deler med hver sin funksjon. For eksempel: Foreldrene har ansvar for oppdragelse, skolen sørger for kunnskap, bedrifter sørger for varer, militæret sørger for å forsvare landet vårt, osv. De ulike delene av samfunnet er avhengige av hverandre, og hver del tjener helheten på hver sin spesielle måte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Fortell om konfliktteoretikerne

A

Konfliktteoretikerne (preget av konflikt og uenighet): Mener at konflikt, kamp og konkurranse er de viktigste kreftene i samfunnet. Kampen om makt og ressurser foregår hele tiden og preger ulike deler av samfunnet. Både i politikken og økonomien, men også i det sosiale liv, er stadig strid mellom grupper og lag i samfunnet. Det som gjennomsyrer alle forhold er ulike former for dominans og undertrykkelse. Mener at det hersker konflikt mellom sosiale klasser, etniske eller religiøse grupperinger og kjønn. Konflikter er av to typer: verdikonflikt og interessekonflikt. Verdikonflikt er baser på motstridende verdier og holdninger mens interessekonflikter er når noen ønsker seg noe som vil gå på bekostning av noen andre, som penger og makt (eks på verdikonflikt: abort interessekonflikt: Lønnsforhandlinger på en arbeidsplass).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Er samfunnet i endring eller stabilt?

A

Sosial ulikhet, institusjoner, sosiale grupper, kultur og annet har en tendens til å reprodusere seg, dvs gjenta seg eller kopiere seg selv og bli til varige trekk ved et samfunn. For eksempel: gjennomsnittsinntekten i vestkanten (Oslo) er høyere enn de i østkanten. Ulike grunner: (aktør-perspektiv) Krav, forventninger, innvandrerandel og utdanning men kan også være fordi det er finere strøk (struktur perspektiv). Samfunnet er også i endring, fordi sosiale medier og internett har forandret mye ved sosiale relasjoner og vår væremåten gjennom tiden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Mikro, makro, meso

A

Mikro betyr lite/nært. Når man analyserer noe på mikronivå studerer analyserer man sosiale relasjoner på individnivå og i mindre grupper. Ansikt-til-ansikt. Eksempel er en familie.
Makro betyr noe stort. Når man analyserer noe på makronivå analyserer man sosiale relasjoner på et gruppe- og organisasjonsnivå. Eksempel er en skole.
Meso betyr mellom, og er følgelig analysenivået mellom mikro og makro. Når man analyserer noe på mesonivå analyserer man samfunnsstrukturer. Eksempel det norske samfunnet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kombinasjon av analysenivåene

A

Kombinasjon av de tre analysenivåene;
En familie er preget av sterke relasjoner og av mye følelsesladd samhandlinger, hvis vi ser familien fra en lengre distanse ser vi at familien står i en forbindelse med et lokalsamfunn; samhandler med et idrettslag i nærmiljøet. Hvis vi distanserer oss enda litt mer får vi familien fra et fugleperspektiv, der vi kan studere familien i et samspill med samfunnet. Familien forholder seg bla til lover.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva er en handling og atferd?

A

En handling er å gjøre noe med en bevisst hensikt (blunke for å flørte). Atferd kan ha videre betydning- at man gjør noe uten en bevisst hensikt (for eksempel du blunker automatisk).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Max webers delte handlingen i fire deler fortell om dem

A

For å forstå oss på menneskelige handlinger må vi søke å forstå den subjektive meningen bak enhver handling. Weber delte handlinger inn i fire hovedtyper: De to førte er rasjonelle valg som betyr at de er styrt av fornuften.

  1. Målrasjonelle handlinger; Handlingen din blir styrt av en målsetting. Handlingstypen er beregnende det gjelder å velge det mest effektive middelet. For eksempel: Bruke oppvaskmaskin for å få lov til å kunne gå ut så raskt som mulig.
  2. Verdirasjonelle handlinger; Handlingen er styrt av verdier, det gjelder å gjøre det rette. For eksempel: Å ikke lyve fordi man mener det er moralsk galt.
  3. Tradisjonelle handlinger; Handling som gjøres av ren vane, fordi man alltid har gjort slikt. For eksempel: Å ryddet opp etter seg eller å hilse på ukjente.
  4. Affektive handlinger; Handling som er bestemt av følelser. Handlingen skjer på impuls, og er vanskelig å kontrollere. For eksempel: Å kaste noe rundt når man er sur eller å gråte når man er frustrert.
17
Q

Teorien om rasjonelle valg

A

Teorien om rasjonelle valg (tar i utgangspunkt av aktøren, Nedenfra og opp); Mennesket forstås som et bevisst, nytteorientert vesen som streber mot et mål når det handler. Mennesker handlinger kalles derfor målrasjonelle; fordi de er styrt av fornuft og rettet mot ulike mål. Teorien legger vekt på at mennesket handler i egeninteresse. Teorien må ikke være egoistisk. EN person som ønsker bedre klima for fremtidens generasjoner kan være målrasjonell. KRITISERES for å overdrive individets frihet.

18
Q

Teorien om normative handlinger

A

Teorien om normative handlinger (tar i utgangspunkt av strukturen, Ovenfra og ned); Individet er formet av fellesskapet det er en del av, og i tråd med andres forventninger. Normer, regler og rolleforventninger styrer menneskers handlinger. for eksempel: Rollen som mor eller en lærer. Mennesket blir påvirket og formet av sitt sosiale miljø gjennom sosialisering og bruk av sanksjoner (straff og belønning). KRTISERES for å se på individet som uten særlig evne til å tenke eller handle selvstendig.