Samfundsfag eksamen Flashcards
EU
Det handler meget om handel, kurdiske love og politik. Formålet var at hvis landene fik et tæt handelssamarbejde med hinanden vil gøre at mindre ville gå i krig med hinanden. Rusland/Ukraine krigen viser så lidt at det ikke passer da f.eks. Danmark havde et tæt samarbejde med Rusland. Der er 27 medlemmer og hvert land har forskellige mandater.
En af EU’s grundlæggende værdier er, at samarbejdet skal være demokratisk. Det vil sige, at folket skal bestemme.
FN
Det er noget alle lande kan være en del af, det er til for at skabe fred f.eks. alle børn kan gå i skole, alle får mad osv. organisationen blev lavet efter og pga. anden verdenskrig. 193 lande er medlem og det er næsten alle.
FN har flere organer bl.a. Generalforsamlingen og sikkerhedsrådet osv.
NATO
Det er en militær alliance hvor at man står ind for at hvis en af de medlemslande er i krig så vil de andre medlemslande hjælpe det land som er i krig. Den blev oprettet efter den anden verdenskrig, hvor de allierede som vandt, men de blev meget uenige (kaldes den Koldekrig, det hedder den Koldekrig fordi at de aldrig rigtig gik i krig mod hinanden, men var meget uenige. Men i stedet for gik de i krig mod hinanden bare andre steder som f.eks. Vietnam-krigen og Korea-krigen). De vestlige lavede så NATO (den dag idag er det ikke kun vestlige lande). De østlige lande lavet militæralliancen “Vasavapagten”. For at være med i NATO er der nogle ting som man skal overholde f.eks., skal man give 2% af sin bnp til militær, men der er mange lande som ikke opfylder det.
NGO`er
Non govermental organisation. Når en organisation ikke er eget af et land og man derfor kan melde sig ind i organisationen helt selv i stedet for at det er ens land som er medlem.
Krigen i Israel og Palæstina
Det er en krig der har varet gennem flere år og er opstået pga. Israelere (jøderne) og Palæstineserne (muslimerne) er uenige om hvem der har ret til området kaldet det “historiske Palæstina”.
Gaza-striben
Gaza-striben er et område på området som både palæstineserne og israelere vil have. Det er der hvor Hamas har styringen og der hvor Israel bomber.
Hamas
Er en organistation som bl.a. USA ser som en terrororganistation andre ser dem som en modstandbevægelse. Hamas har styringen i Gaza-striben og kæmper for et islametisk og et palæstinensisk stat.
de ønsker at udslette alle Israelere uanset børn, vokse, ældre. osv.
To-statsløsning
Det skete bl.a. da FN engang prøvede at komme med en løsning på Israel-Palæstina konflikteten med at, dele området op i to stater. En for israelerne og en for palæstinensere. Dette virkede dog ikke da begge parter mente de havde retten til området.
Irak-krigen
Grunde til at USA, Storbritannien og Danmark rykkede ind i Irak.
De mente at Irak havde masseødelæggelsesvåben, selvom at FNs undersøgelse viste at der ikke var noget. De sendte alligevel soldater derind da de mente at Irak havde haft masseødelæggelsesvåben før.
De vil fjerne terroristerne.
De ville ikke have Saddam Hussein havde magten og når de havde afskaffet ham, ville de indføre demokrati (hvilket ikke gik særlig godt og en der havde været udsendt, mener at det ville tage omkring 6 generationer for at indføre demokrati).
Det kunne være at USA, Storbritannien og Danmark rykkede ind med undskyldningerne ovenover for at få fingrene i olien (da der er meget olie i Irak).
Irak blev ikke til et demokratisk og fredeligt land. I stedet udviklede modsætningerne mellem shia- og sunni-muslimerne sig til en blodig borgerkrig.
I 2007 trak Danmark sine tropper hjem. Også andre af de involverede lande forlod Irak. Efter et par år at have forøget antallet af tropper trak også USA de fleste soldater ud.
Koalitionsstyker
En betegnelse for en sammenslutning af forskellige landes militære styrker der arbejder sammen mod et fælles mål. Det kan være for at opretholde fred eller håndtere konflikter.
Medierne som den 4. statsmagt
Magtens 3-deling:
Den lovgivende magt (folketinget)
Den udøvende magt (regeringen)
Den dømmende magt (domstolene)
Magtens 3-deling er til for at sikre at alle er lige for loven uanset om de arbejder i folketinget/regeringen eller ej
Den 4. statsmagt:
Den 4. statsmagt er medierne, da de har enorm indflydelse på staten og fungerer som en vagthund overfor folk som arbejder i staten og som en bro fra samfundet til staten.
Hvad er den historiske baggrund for organisationerne FN, NATO og EU opstået?
EU: Det var efter 2. verdenskrig, hvor at tanken bag det var at man skulle undgå krig imellem landene i Europa. Så man tænkte at hvis landene i Europa havde et bedre samarbejde med hinanden og var afhængige med hinanden så ville det mindske chancen for krig mellem de europæiske lande.
FN: Efter 2. verdenskrig ville man sikre fred og sikkerhed i verden så man oprettede FN. Det var også andre ting som fx at stoppe fattigdom. Og nu er der mange flere mål i FN og det er blevet større. Den 24. oktober 1945 af 51 lande blev FN oprettet.
NATO: NATO blev dannet efter 2. verdenskrig for at skabe fred i verdenen. Det var de allierede som var med til at danne det. NATO´s værdier er demokrati.
Hvilke politiske områder samarbejder man om i EU, FN og NATO?
EU: Man samarbejder om næsten alt i EU og i europarlamentet/ministerrådet sidder der også alle ministrene fra hvert land. Alle f.eks. ligestillingsministrene diskuterer så om det hvis et lovforslag handler om det.
FN: FN er et sted hvor hvert land mødes for at diskutere, kritisere hinanden, eller forsøge at blive enige om hvilke regler som skal gælde i international politik.
Når vi taler om, hvad FN arbejder på, kan vi opdele arbejdet i tre kerneområder: 1) fred og sikkerhed, 2) bæredygtig udvikling og 3) menneskerettigheder.
NATO: I Nato samarbejder medlemslandene primært om forsvars- og sikkerhedspolitiske områder. Dette inkluderer fælles forsvar, krisehåndtering, og styrkelse af international sikkerhed og stabilitet. NATO-landene samarbejder også om at tackle trusler som terrorisme, cyberangreb, og opretholdelse af fred og sikkerhed globalt.
Hvordan samarbejder Danmark internationalt?
Danmark er medlem af FN, EU, NATO osv. (dog fik Danmark i 1993 fire EU-forbehold, men forsvarsforbeholdet blev afskaffet ved en folkeafstemning i 2022. De resterende forbehold betyder, at Danmark står uden for det europæiske samarbejde om euroen og dele af EU’s retspolitik. Kilde: https://www.eu.dk/da/danmark-i-eu/de-danske-forbehold).
Hvordan kan mediernes dækning af konflikter påvirke vores opfattelse af krige og konflikter?
Hvorfor er medier vigtige ifm. internationale konflikter?
De er vigtige, da konflikterne bliver dokumenteret, og man kan gå tilbage og kigge på, hvad der er blevet gjort rigtigt eller forkert. Det er også bare vigtigt, at medierne får vist disse konflikter ud til resten af verden, så de også kan følge med.
Hvilke ulemper kan der være i mediernes dækning af en konflikt?
Det kan have de ulemper at det kan give seerne en bestemt holdning, hvis de f.eks. kun snakker dårligt om en af siderne. Det kan nemlig ændre seernes synsvinkel, hvis det nu ikke er objektivt.