sam förhör ekonomi Flashcards
grön NNP
grön nettonationalprodukt, Från NNP ska man dra bort värdet av miljöskadorna och minskningen av de icke förnybara resurserna
efterfrågakurva
En kurva som beskriver efterfrågan beroende på pris
inflation
Inflation är en ökning av den allmänna prisnivån som gör att man kan köpa färre varor och tjänster för samma mängd pengar. Pengarna minskar alltså i värde.
Varför är monopol och konkurrensbegränsande system dåliga för konsumenterna?
Konkurrens gör att produkter utvecklas och driver ner priset
ränta
Priset på att ta lån.
finanspolitik
En möjlighet för staten att på verka efterfråga i ekonmin genom skatter och offentliga utgifter. De kan exempel vis sänka skatter och ökar utgifter (investerar).
amortering
Avbetalning av lån
aktie
en ägareandel av ett företag
räntepolitik
Det är hur riksbanken kan styra inflationen och penningsmängden genom att låna ut pengar till banker. riksbanken lånar ut pengar på en bestämd tid (en vecka), för att sedan köpa till baka lånet.
multiplikatorn
Termen multiplikatoreffekt används för att beskriva den inverkan ändringar i penningmängd kan ha på ekonomisk aktivitet. När en person, en regering eller ett företag spenderar pengar skapar detta en kedjereaktion vidare ner till att påverka både enskilda verksamheter och individer.
rörlig växelkurs
Flytande växelkurs, eller rörlig växelkurs, innebär att priset på en valuta bestäms av utbudet och efterfrågan på andra valutor.
penningpolitik
Penningpolitik betyder att pengar ska behålla sitt värde över tiden. Det är vad centralbanker vanligtvis försöker uppnå. Genom att påverka kostnaden för och tillgängligheten på pengar i ekonomin. Riksbankens penningpolitik syftar till att hålla inflationen låg och stabil.
insider
Någon som jobbar på ett företag som använder sekretessbelagd information på finansmarknaden
jämviktspris
Om priserna på en marknad får röra sig fritt kommer en anpassning av priserna att uppstå, ett jämviktspris. Det innebär att den mängd varor eller tjänster som efterfrågas vid detta jämviktspris, överensstämmer med den mängd varor eller tjänster som producenterna bjuder ut till samma pris.
NAIRU
NAIRU, Non-Accelerating Inflation Rate-of-Unemployment, även kallat jämviktsarbetslöshet, är ett begrepp på ett smaband mellan arbetslöshetsnivå och konstant inflationstakt.
Vad är bristerna med de olika välfärdsmåtten? T.ex HDI, BNP etc.
Ett mått kan inte ta med alla faktorer, Tex En person är snuskigt rik medan andra är fattiglappar BNP/capita visar bara fördelning av alla pengar beroende på människor. HDI är ett bra mått med många faktorer men det tar lång tid för varje undersökning
deflation
Deflation är en minskning av den allmänna prisnivån och ökande penningvärde.
Vilka problem kan inflation skapa?
Pengar får mindre värde/det kostar mer. Detta gör att jämnvikts priset ändras
Depression
En ekonomisk nedgång för världen, mycket inflation
bankgaranti
Insättningsgarantin (bankgaranti) innebär att du får ersättning av staten om den bank eller institut där du har dina pengar går i konkurs. Skyddet gäller upp till 1 050 000 kronor per person och institut
Några faktorer som bidrar till tillväxt
utvecklar ny teknik, fungerande kreditmarknad, bra fysisk infrastruktur, bra social infrastruktur, Politisk stabilitet, Utbildning och Öppenhet gentemot omvärlden etc
Konjunkturcykel
Perioden mellan två högkonjunkturer kallas en konjunkturcykel. Eftersom samhället går från hög till låg om och om igen men det är en stabil ekonomisk tillväxt eller en trend(Den ekonomiska utvecklingen på lång sikt kallas för den ekonomiska trenden.)
Låg- och högkonjunktur
Lågkonjunktur:
låg eller ingen tillväxt, hög arbetslöshet, låg eller ingen inflation, låga skatteintäkter
Högkonjuntur:
hög tillväxt, hög sysselsättning, inflation (stabilt), stora skatteintäkter
Vad är skillnaden mellan strukturell arbetslöshet och konjunkturell arbetslöshet?
Struktturell:
arbetslöshet som upstår på grund av det ekonomiska struturen, Den beror på friktionsarbetslöshetens storlek(Arbetslöshet på grund av jobb byte), säsongsarbetslöshetens storlek(arbetslöshet Beroende på säsong), regional arbetslöshet(arbetslöshet som beror på jobb brist eller viljan att ej flytta), löneläget, arbetsmarknadslagstiftning, näringslivets struktur
Konjunkturell:
Arbetslöshet pågrund av konjunktur cykels byte till lågkonjunktur
Statsskuld
Staten spenderar mer än de får in i skattemedel när de försöker fixa ekonomin under en lågkonjunktur
Riksbanken och riksgäldens uppgifter
Riksbanken sköter räntepolitiken, riksgälden köper och säljer statspapper (obligationer)
Olika faktorer till finanskrisen på 1970-talet (3 st)
- Efterfrågan som kom efter andra världskriget började sakta ner
- Bretton-Woods systemet kollapsade - pengarnas värde var inte backade av guld
- Oljekrisen - OPEC slutade exportera olja och priset fyrdubblades. Detta ledde till stagflation.
Lafferkurvan
En kurva som visar att när skatten blir för hög kommer många försöka undvika betala skatt - det lönar sig inte längre att arbeta vitt (lagligt)
Karensdag
Första dagen du är sjuk får du ingen ersättning, detta för att förhindra så kallad “fredags-och-måndags sjuka” då lata chipskäkande tjockisar som inte orkar gå till jobbet ringer in och säger att de är sjuka när de inte är det
Sjuklön
Blir du sjuk under en längre period (alltså mer än en dag) betalar arbetsgivaren din lön i 14 dagar.
Sjukpenning
När du varit sjuk i längre än 14 dagar kommer försäkringskassan och betalar pengar, ca 80% av din lön
Sjukersättning
Om man är sjuk lite då och då betalar försäkringskassan sjukersättning vilket är en förtidspension som grundar sig på inkomstbortfallet som sjukdomen orsakar
Hur fungerar föräldraledighet?
Efter föräldrarna har ploppat ut en unge kontaktar de försäkringskassan och får pengar i x antal dagar för att vara hemma med ungen
Är kommunalskatten progressiv eller proportionell? Förklara varför.
Den är proportionell - progressiv skatt innebär att du betalar mer i procentuell skatt ju mer lön du har. Detta är inte fallet med kommunalskatten
Moms
En skatt på varor, på livsmedel (alltså chips och godis) är momsen 12% medans på andra tjänster (inte chips och godis) är momsen 25%
betalningsbalans
Betalningsbalansen beskriver Sveriges position på den globala marknaden. Den redovisar Sveriges alla transaktioner med omvärlden, och mäter bland annat förändringar av finansiella tillgångar och skulder gentemot omvärlden.
Socialförsäkringsavgifter
Avgifter som allmänpensionen och arbetsgivaravgifter. Allmänpensionen kan dock ses som en försäkring än en skatt eftersom du får pengarna tillbaka
Var och hur började finanskrisen 2008?
Startade i USA, det var superenkelt att låna pengar som privatperson eller bank och därför kunde lånebubblan växa sig så pass stor tills hela bank och finanssektorn sa godnatt
Vilka mekanismer fick finanskrisen 2008 att sprida sig runt om i världen?
De flesta länderna som gjorde business med USA, allt i finansbranschen sitter ihop och därför om en del faller börjar andra också falla - det blir en dominoeffekt.
Ge exempel på politiska beslut som kan minimera risker för framtida finanskriser
Bättre kontroll på utlåning av pengar till privatpersoner och mellan banker
VAB, vabba
Vård av barn, barnet är sjuk och försäkringskassan betalar ut pengar för att du ska stanna hemma och ta hand om barnet
Aka Davids favoritaktivitet
Punktskatter
Punktskatter är som en slags extramoms som har lagts till på t.ex alkohol, tobak, elen och bensinen för att de t.ex är hälso eller samhällsfarliga
Offentliga sektorns största inkomster och utgifter
Offentliga sektorn (statligt ägda bolag) får främst in pengar genom skattemedel och gör av med pengar till polis, skola, sjukvård etc. (sånt som gynnar individen)
bytesbalans
Bytesbalansen visar skillnaden mellan ett lands tillgängliga inkomster och utgifter. Om landet vill konsumera mer än vad det själv producerar, vilket resulterar i en negativ bytesbalans, behöver det låna från utlandet.
John Maynard Keynes
Keynes ekonomiska teori i boken The General Theory of Employment, Interest and Money; ekonomins problem har sitt ursprung enligt Keynes från en för låg efterfrågan på varor och tjänster varför arbetslösheten var hög och för att kontrahera problemet tillsattes en expansiv finanspolitik. Det leder tills stora konjunktursvängningar. För att lösa problemet gör de genom att stimulera i lågkonjunktur och bromsa i högkonjunktur. Det menas med att ha mer inflation och mindre arbetslöshet.
bretton woods systemet
Ett avtal där det innebar att medlemsländerna anslöt sig till ett fastkurssystem, där växlingskursen för landets valuta i förhållande tilll den amerikanska dollarn som fastslogs.
stagnation
När ett lands bruttonationalprodukt (BNP) sjunker brukar man tala om en recession. Det är en ekonomisk stagnation med avtagande tillväxttakt. En kraftig och långvarig lågkonjunktur brukar benämnas som depression. Stagnation innebär alltså en avmattning eller nedgång i ekonomin.
stagflation
Stagflation är ett nationalekonomiskt begrepp som beskriver en situation då både inflationen och arbetslösheten är hög. Begreppet har bildats genom en sammanslagning av stagnation och inflation.
BNP per capita
Bruttonationalprodukten, BNP, dividerat med antalet invånare i landet kallas BNP per capita. Det är ett mått på ett lands produktion med hänsyn till befolkningsutvecklingen.
finansinspektionen
Finansinspektionen är en svensk statlig förvaltningsmyndighet, som sorterar under Finansdepartementet och ansvarar för den tillsyn, regelgivning och tillståndsprövning som rör finansiella marknader och finansiella företag.
ekobrottsmyndigheten
Ekobrottsmyndigheten är en svensk statlig förvaltningsmyndighet som bekämpar och förebygger ekonomisk brottslighet. Myndigheten ansvarar för frågor om samordning och andra åtgärder mot den ekonomiska brottsligheten.
oligopol
Ett oligopol är en marknadsform som uppstår på marknaden när det bara finns ett fåtal säljare.
kartell
Om de få säljarna i ett oligopol gör upp inbördes om priser och liknande kallas det för en kartell.
monopolistisk konkurrens
Monopolistisk konkurrens är en marknadsform. Den kallas även “märkeskonkurrens”. Den uppstår då marknaden är mycket heterogen, det vill säga att kunderna har en mängd produkter, med urskiljbar identitet att välja mellan inom samma bransch. Ett vanligt exempel är kläder.
kollektiva nyttigheter
En kollektiv nytta eller kollektiv vara är inom samhällsvetenskap, särskilt nationalekonomi, en vara eller tjänst som kännetecknas av två grundläggande egenskaper: 1. ickerivalitet och 2. icke exkluderbarhet.
monopol
Ett monopol är en marknad med en enda eller en grupp producenter och flera konsumenter. En marknad med monopol har inte en perfekt konkurrens och varornas pris ligger vanligtvis inte vid jämviktspriset.
marknadskrafterna
De två generella marknadskrafterna är utbud och efterfrågan. Utbud är antalet varor och tjänster som erbjuds inom en viss marknad (i helheten eller av ett visst företag), medan efterfrågan är hur mycket som efterfrågas allmänt bland konsumenter (köpare).
ekonomiska system
Ett ekonomiskt system kan beskrivas som nätverket av regler och institutioner som samordnar resurserna i en organisation eller liknande. Några ekonomiska system är kapitalism, marknadsekonomi, blandekonomi och planekonomi.
näringsfrihet
Näringsfrihet innebär att det inte finns några begränsningar för medborgarna att starta företag. Näringsfrihet innebär att vem som helst får starta företag och att konkurrensen mellan företagen ska vara fri utan att det allmänna gör ingrepp.
KPI index
Konsumentprisndex mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen, de priser konsumenten faktiskt betalar. KPI är det vanliga måttet för kompensations- och inflationsberäkningar i Sverige.
ekonomiska teorier
Ekonomiska teorier visar, utifrån teorins perspektiv, hur man ska skapa en så trygg och säker marknad som möjligt. Några exempel på teorier är merkantilism, keynesianism och monetarism.
arbetslöshet
Arbetslöshet är när en person inte har ett arbete och samtidigt ägnar sig åt aktivt jobbsökande.
produktionsfaktorerna
Det som behövs för produktion- Tex. Råvaror, arbetskraft och Realkapital (saker som arbetarna behöver ex fabriker, maskiner, mark mm)
tillväxt
Tillväxt betyder att produktionen, dvs. BNP, ökar.
HDI index
ett Alernativ för välfärdsmått, BNP/capita, PPP, medellivslängd, läskunnighet och högt utbildade personer sätt ihop i detta index. Ett högt indexvärde betyder att landet har bra materiell välfärd, att befolkningen har god hälsa och god utbildning.