Romania postbelica Flashcards

1
Q

Care este actiunea de politica externa care duce la schimbarea regimului politic in Romania?

A

Al Doilea Razboi Mondial (1939-1945)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Care sunt aliantele politico-militare care s-au infruntat in Razboi?

A
  • Axa Berlin-Roma-Tokyo/ Pactul Tripartit la care adera Bulgaria si Ungaria
  • Natiunile Unite/Aliatii (SUA, MB, URSS)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

In ce perioada este Romania neutra in Al II-lea RM?

A

1939-1940

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ce se intampla in “tragicul an”?

A

Anul 1940 poarta numele de “tragicul an” deoarcece Romania este fortata sa cedeze, astfel dispare Romania Mare:

  • iunie 1940 in urma unor note ultimative din partea rusilor, Romania este obligata sa cedeze Basarabia, Bucovina de N si Tinutul Herta
  • august 1940 prin Dictatul de la Viena cedam N-V Transilvaniei Ungariei
  • septembrie 1940 in urma Tratatului de la Craiova cedam Cadrilaterul Bulgariei
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Cand si de ce parte intra Romania in razboi?

A

Pe 6 septambrie Carol II abdica, locul sau fiind luat de regele Mihai, iar presedintele consiliului de ministrii este Ion Antonescu, care semneaza in noi. 1940 aderarea Romaniei la Axa (1940-1944)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Cand schimba Romania tabara militara?

A

Pe 23 august 1944 regele Mihai il aresteaza pe Ion Antonescu si sustine o proclamatie catre tara prin care anunta ca Romania intoarce armele contra Axei si intra in Razboi de partea Natiunilor Unite (1944-1945)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Care a fost contextul favorabil introducerii regimului comunist?

A

Sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial gaseste Uniunea Sovietica de partea castigatoare; la sfarsitul razboiului, Armata Rosie elibereaza mai multe tari de sub ocupatie nazista, rusii fiind vazuti ca pe niste eliberatori, crescand si faima Uniunii Sovietice

  • pe teritoriul Romaniei se gasea armata de ocupatie sovietica care a contribuit la introducerea fortata a comunismului
  • in timpul razboiului dar si la finalul acestuia au avut loc mai multe reuniuni ale aliatilor (1944-Acordul de Procentaj; 1945- Conferintele de la Yalta, Postdam) unde presedintele american Roosevelt si ministrul britanic Winston Churchill i-au dat libertate de actiune lui Stalin in S-E Europei
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Care au fost etapele introducerii regimului comunist?

A
  1. Guvernul Sanatescu
  2. Guvernul Sanatescu
  3. Guvernul Radescu
  4. Guvernul Petru Groza
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Care e prima etapa a instaurarii regimului comunist?

A

Dupa 23 august 1944 a inceput ascensiunea comunistilor catre putere; in primul guvern constitutit dupa 23 august, condus de Gen. Constantin Sanatescu a intrat si un reprezentant al comunismului, Lucrestiu Patrascanu ca ministru al justitiei

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Care a fost a doua etapa a instaurarii regimului comunist?

A

Comunistii s-au aliat cu PSD si Frontul Plugarilor, rezultand o alianta electorala numita “Frontul National Democrat” care in al doilea guvern Sanatescu ocupa mai multe portofolii, iar Petru Groza era vice-presedintele consiliului de ministrii

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Care este a treia etapa a instaurarii comunismului?

A

In al treilea guvern de dupa 23 august condus de Gen. Nicolae Radescu, comunistii erau foarte bine reprezentanti avand ministere importante: al muncii, al educatiei, justitiei iar Petru Groza continua sa fie vice-premier

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Care este a patra etapa a instaurarii regimului comunist?

A

In februarie 1945 a venit in vizita la Bucuresti adjunctul ministrului de externe rus, Andrei Visinky, care i-a cerut regelui Mihai sa instaleze un guvern dominat de comunisti,, drept urmare regele Mihai este obligat la 6 martie 1945 sa instaleze guvernul Petreu Groza dominat de comunisti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Care sunt schimbarile pe care le aduce imediat guvernul Groza?

A

Inca din luna martie, guvernul Groza adopta 2 reforme:

  1. Reforma agrara prin care erau expropriate terenurile mai mari de 50 de hectare cu care vor fi improprietarite sute de mii de familii de tarani, scopul fiind de a scadea puterea marilor mosieri dar si de a atrage simpatia taranimii fata de comunism.
  2. Legea epurarii aparatului de stat prin care oficial erau indepartati din functii de conducere cei care ar fi colaborat cu Germnia Nazista in timpul Razboiului dar in realitate erau indepartati opozantii comunismului.
  3. In mai 1945 apar primele sovromuri fiind societati mixte romano-sovietice prin care oficial se realizau schimburi economice intr Romania si URSS dar in realitate era un mijloc de exploatare a economiei: sovrom petrol, sovrom gaz.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Care este raspunsul regelui fata de actiunile lui Petru Groza?

A

Regele Mihai ii cere demisia lui Petru Groza si intra in “greva regala”, retragandu-se la Peles si refuzand sa mai semneze actele guvernului Groza. Pe plan extern, SUA si MB nu recunosc guvernul Groza pentru ca nu erau reprezentate in guvern partidele istorice, drept urmare comunistii ii includ in guvern pe Emil Hatieganu din partea taranistilor si Mihail Rominceanu din partea liberarilor dar acestia ocupau functii neisemnate, dar guvernul este recunoscut pe plan extern iar regele este obligat sa iasa din greva regala.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Ce reforma este adoptata in 1946?

A

O noua reforma electorala prin care este desfiintat Senatul si acorda femeilor drepturi politice egale cu barbatii. Comunistii se aliaza din nou cu alte partide mici si realizeaza o noua alianta electorala numit “Blocul partidelor Democratice” care va participa la alegerile din noi. 1946 la care obtin un scor foarte mic, drept urmare comunistii falsifica alegerile pe care le castiga cu peste 70% din voturi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Care sunt actiunile pentru a prelua puterea in 1947?

A
  1. Lupta contra pluripartidismul politic, sunt interzise ziarele liberale si taraniste, apar campanii de defaimare a PNL si PNT mai ales in ziarele comuniste “Scanteia” si “Romania Libera”, conducatorii partidelor fiind acuzati de tradare, conspiratie, fiindu-le inscenate tot felul de procese precum “Inscenarea de la Tamadau” in urma careia liderii PNT Iuliu Maniu si Ion Mihalache sunt arestati si condamnati la inchisoare pe viata. In august 1947 PNL-Bratianu isi suspenda activitatea si din acest moment dispare pluripartidismul politic.
  2. Pe 30 dec. 1947 Petru Groza si Gh. Gheorghiu-Dej ii cer regelui Mihai sa abdice si in aceeasi zi se schimba forma de guvernare a tarii din monarhie in Republica Populara Romania.
17
Q

Cum este impartita perioada comunista?

A

Perioada comunista e imparitia in 2 perioade:

  1. stalinismul (aprox. 1960) - perioada de subordonare fata de URSS si de preluare a modelului economic rusesc
  2. national-comunismul (aprox. 1960-1989) perioada in care Romania se desprinde de Uniunea Sovietica si preia comunismul in stil propriu
18
Q

Ce proces incepe in 1946?

A

In 1946 incepe procesul de rusificare fiind infiintate edituri si librarii in limba rusa, muzeul romano-rus, institutul de invatamant superior Maxim Gorki iar din 1948 limba rusa se studiaza obligatoriu in scoli.

19
Q

Cum si cand apare PMR?

A

In 1948 are loc Congresul de absortie al PSD in PCR ruzultand Partidul Muncitoresc Roman, iar functia de prim secretar general va fi preluata de Gh. Gheorghiu-Dej.

20
Q

Ce tratat international incheie Romania in 1948?

A

In 1948 Romania incheie un tratat de prietenie cu URSS pe 20 de ani, urmat de tratate asemanatoare cu alte tari comuniste: Bulgaria, Ungaria, Cehoslovacia.

21
Q

Ce interdictie de ordin cultural apare in 1948?

A

In 1948 este introduc indexul cartilor interzise care cuprindea aprox. 8000 de titlturi.

22
Q

Cand apare legea aducatiei?

A

In 1948 prin care toate scolile erau subordonate statului, dispar scolile straine, religia nu se mai studiaza in scoli si sunt infiintate facultati muncitoresti.

23
Q

Cand apare legea cultelor?

A

In 1848 apare legea cultelor prin care biserica este subordonata statului si putin mai tarziu cultul greco-catolic va fi desfiintat si peste 600 de preoti uniti vor fi arestati.

24
Q

Ce marcheaza constitutia din 1948?

A

Subordonarea fata de URSS.

25
Q

Ce introduce anul 1948 din punct de vedere economic?

A

Economia planificata, dirijata, centralizata de stat dupa modelul rusesc.

26
Q

In ce an apare nationalizarea si in ce consta?

A

Nationalizarea mijloacelor de productie industriale si miniere apare in 1948, prin care 1066 de intreprinderi trec in proprietatea statului fara despagubire. Multi proprietari s-au opus, drept urmare apare reteaua de gulaguri (Pitesti, Sighet, Aiud). Cu timpul controlul statului s-a extins si asupra caselor de sanatate, cinematografe, farmacii si o parte a locuintelor.

27
Q

Ce introduce si cand Comintetul de Stat al Planificarii?

A

Planurile anuale - 1949 si cele cincinale 1951-1955

28
Q

Cand apare colectivizarea si in ce consta?

A

In martie 1949 apare legea colectivizarii in agricultura dupa modelul colhozurilor si solhozurilor rusesti, aparand in Romania GAC si CAP prin luarea fortata a pamanturilor taranilor. Multi tarani s-au impotrivit drept urmare 80.000 au fost arestati iar 30.000 au fost judecati public. Militia a scos 17.000 de familii din casele lor si le-a mutat in zonele de reasezare. Procesul a luat sfarsit in 1962 cand fusese confiscat 1 mil. de hectare de pamant si peste 3 mil. de tarani lucrau in cooperative.

29
Q

Cum isi pastreaza Dej functia?

A

Prin inlaturarea opozantilor care i-ar fi pus in pericol pozitia de prim-secretar general, in 1946 fiind inlaturati Stefan Foris si Lucretiu Patrascanu.
Intre 1948-1952 se evidentiaza gruparea “moscovita” formata din Ana Pauker, Teohari Georgescu, Vasile Luca, si este indepartata de Dej in 1952.

30
Q

In ce an moare Stalin si care este succesorul acestuia?

A

in 1953, vine Nichita Hrusciov care critica crimele lui Stalin si cultul personalitatii al acestuia.

31
Q

In ce an are loc revolutia in Ungaria?

A

in 1953, liderul comunist Imre Nagy, a dorit sa liberalizeze comunismul maghiar si sa scoata Ungaria din structurile comuniste internationale:

  • 1949- CAER (consiliul de ajutor economic reciproc), Romania membru fondator
  • 1955 Tratatul de la Varsovia, alianta militara a tarilor comuniste, Romania membru fondator
32
Q

Cum ies trupele rusesti din tara?

A

Comunistii romani l-au criticat pe Imre Nagy si si-au demonstrat subordonarea fata de URSS, drept urmare in 1858 trupele sovietice sunt retrase din tara.

33
Q

Cand se ia decizia indepartarii de modelul rusesc?

A

In 1960 are loc Congresul al III-lea PMR unde s-a luat oficial decizia indepartarii de modelul sovietic, incepe derusificarea prin inchiderea tuturor institutiilor romano-ruse si sunt eliberati detinutii politici.

34
Q

Ce este propus in 1964?

A

In 1964 este propus Planul Valev privind specializarea tarilor membre CAER. Astfel, Romania, Bulgaria si o parte a URSS ar fi format un mare complex interstatal profilat doar pe agricultura. Ca reactie din partea romanilor apare “Declaratia din aprilie 1964” prin care comunistii romani resping planul, mentionand ca tarile somuniste sunt egale intre ele si ar trebui sa isi hotarasca singure politica interna, acest moment marcand clar indepartarea de politica interna.