RM Flashcards
Johnston
1: Spørsmål om retten til ekteskap kunne tolkes til rett til skilsmisse. Svaret var nei. Domstolen var bevisst på at dens kompetanse er begrenset til tolkning og anvendelse av konvensjonen, og ikke en innfortolkning av nye rettigheter.
2: Retten til å gifte seg, som fremkommer av EMK, medfører ikke retten til å skille seg. Har også betydning i spørsmål om familieliv foreligger, da det uttales at 15 års samboerskap klart var å regne som familieliv.
Al-Skeini
Sikreplikt, myndighetsområde. Britiske myndigheter sto ansvarlig for en rekke brudd på konvensjonen som hadde funnet sted i Irak. Viser at anvendelsesområdet ikke begrenser seg geografisk kun til statene.
“overall control”
Autronic AG
Ytringsfriheten tilkommer alle “whether natural or legal person”
Olsson
“pressing social need” og “proportionate to the legitimate aim”
Staten hefter på objektivt grunnlag for tjenestemenns krenkende handlinger. Dette ansvar gjelder ansettes tjenestehandlinger i alle myndighetsgrener og funksjoner.
Budayeva
Krenkelse å ikke etterforske nærmere hvorvidt tap av liv som følge av leirskred kunne ha vært unngått om myndighetene hadde sørget for skikkelig vedlikehold av sikringssystemer.
Obiora
Norge. Trøndelag. En klient som skulle få betjening ved et NAV-kontor slo seg vrang. Politiet kom. Personen ble lagt i et farlig mageleie, og døde på vei til politistasjonen. Ingen av de enkelte betjentene kunne bebreides. Myndighetene kunne imidlertid bebreides, fordi de ikke hadde gitt tilstrekkelig opplæring om at denne teknikken var farlig, selv om dette var tilgjengelig kunnskap. Ikke en EMD-dom, da det ble inngått forlik med staten før den kom opp. Det nevnte er fra sivilombudsmannens årsrapport.
Saso Gorgiev
En politimann skjøt og skadet en bartender på en bar midt på natten mens han egentlig skulle ha vært på jobb. Dommen viser grensedragningen mellom offentlige og private handlinger. I denne dommen ble staten holdt ansvarlig fordi politimannen hadde vært i uniform, skutt med tjenestevåpenet sitt, det gjaldt en regulering som tilsa at politimenn alltid skulle være på vakt og at det var gjennomført mangelfull opplæring knyttet til våpenbruken.
X og Y
Mot nederland. En mentalt tilbakestående jente var ikke selv kapabel til å reise søksmål etter et seksuelt overgrep. Prosessuelle regler nektet imidlertid vergen å gjøre det for henne, ettersom hun var over 16 år da hendelsen skjedde. Det ble konstatert krenkelse, fordi reguleringen medførte mangelfull sikring av hennes rett til privatliv etter artikkel 8.
Söderman
Svenske som hadde filmet den 14 år gamle stedatteren i dusjen. Ingen nasjonale bestemmelser dekker forholdet, og han måtte følgelig frifinnes etter det svenske legalitetsprinsippet. EMD mente dette var en krenkelse, fordi dette var mangelfull tilsikring av stedatterens rett til privatliv.
Filming av en svensk 14-åring i dusjen. Brøt ingen lovhjemler i Sverige, men siden dette var et så klart inngrep i hennes privatliv måtte Sverige felles.
Bubbins
Handler om effektiv etterforskning. Har en side mot vernet av retten til liv, som medfører at det stilles strenge krav. Dommen slår fast at en etterforskning må være: uavhengig, tilgjengelig for fornærmedes familie, være relativt hurtig og effektiv i form av at etterforskningen er kapabel til å avgjøre om statens maktbruk kan rettferdiggjøres.
Vilnes mfl.
Nordsjødykkerne. Kom til at Norge hadde krenket dykkernes rett til privatliv gjennom at man ikke hadde regulert private bedrifter basert på informasjon om farligheten de satt på. Selv om dykkerne var ansatte i private selskaper var det staten som hadde ansvaret for å godkjenne selskapenes operasjoner og inspisere deres virksomhet. Til tross for denne risikoen for alvorlig skade ved for rask retur til overflaten var kjent, hadde myndighetene unnlatt å pålegge selskapene å informere om hvilke tidstabeller for slik retur de opererte med. Dermed hadde selskapene stor frihet til å prioritere egne kommersielle interesser fremfor dykkernes sikkerhet.
Nordsjødykkerne. Kom til at Norge hadde krenket dykkernes rett til privatliv gjennom at man ikke hadde regulert private bedrifter basert på informasjon om farligheten de satt på.
Opuz
Gjaldt drap av klagerens mor. Spørsmål om staten hadde brutt sin plikt til å sikre klager. EMD: for at en positiv plikt skal oppstå må det fastslå at staten “visst eller burde ha visst” at det på det aktuelle tidspunktet forelå en reell og umiddelbar risiko. I denne saken burde myndighetene ha visst, pga. gjerningsmannens historie. Fremhevet at lovgivningen var mangelfull. Klager hadde anmeldt, men så trukket tilbake anmeldelsen. EMD mente myndighetene burde forfulgt kriminelle undersøkelser selv om anmeldelse var trukket tilbake. EMK konkluderte med at svikt i lovgivningen innebar en mangelfull tilsikring av retten til vern mot mishandling.
Osman
Gjaldt en lærer ved privatskole som etter en sjalusiepisode drepte en elevs far, og gjorde drapsforsøk på den samme eleven. I spørsmålet om staten skulle stå ansvarlig for krenkelsen av retten til liv, oppstilte EMD en risikovurdering, og en handlingsvurdering. Risikovurderingen: om (staten) “knew or ought to have known at the time of the existence of a real an immediate risk” for krenkelse av en artikkel i EMK. Handlingsvurderingen: Om staten “failed to take measures within the scope of their powers which judged reasonably, might have been expected to avoid that risk”.
E mfl. mot Storbritannia
Gjaldt spørsmål om staten hadde brutt sin plikt til å beskytte klagerne mot misbruk fra sin stefar (EMD fastslo at overgrepene falt innenfor EMK art. 3). Spørsmålet for EMD ble om kommunen “hadde eller burde” vært oppmerksom på at søkerne stod i fare for misbruk, og isåfall om de iverksatte “rimelige tiltak” for å beskytte klagerne mot misbruket”. Stefar hadde en tidligere domfellelse mot andre barn innad i familien, og det burde gitt barnevernet en anledning til å gripe inn. Barna hadde også vesentlig endret adferd som en konsekvens av overgrepene. Manglende etterforskning, kommunikasjon og samarbeid medførte totalt sett en feilaktig tilsikring av barnas rett til et liv uten umenneskelig behandling (art. 3)
D.P og J.C mot Storbritannia
I motsetning til E. mfl. ble det her ikke konstatert krenkelse. Dette fordi det ikke fantes tilsvarende holdepunkter som tilsa overgrep som det gjorde i E. mfl. Da hadde man ikke grunnlag for å si at staten burde ha grepet inn, selv om det var alvorlige overgrep.
Rt. 2013 s. 588
En mann var dømt for grov vold mot en kvinne han hadde hatt et kortvarig forhold til. Etter soning av dommen brøt han ved en rekke anledninger nedlagte besøks- og kontaktforbud, og utsatte kvinnen for en langvarig, truende og skremmende forfølgelse, som hadde karakter av psykisk trakassering og terrorisering. Som følge av forfølgelsen ble kvinnens livskvalitet vesentlig forringet. Gjerningsmannens forhold ble ubestridt rammet av EMK artikkel 8. Om det også ble rammet av artikkel 3, ble holdt åpent. Høyesterett kom til at staten ikke hadde oppfylt sin plikt etter EMK til å sikre henne mot forfølgelse fra gjerningsmannen. Det ble lagt avgjørende vekt på at politiets oppfølging av de stadige bruddene på besøksforbudet var meget mangelfull, og på at to potensielt svært alvorlige trusler ikke ble nærmere etterforsket.
Behrami
Delegasjon til internasjonale organer. Spørsmål om Norge, Frankrike og Tyskland kunne holdes ansvarlig for unnlatelser av å rydde miner og fengslinger utført av FN-organene UNMIK og KFOR i Kosovo. Selv om de tre nevnte statene hadde stått for gjennomføringen, måtte handlingene og unnlatelsene tilordnes FN, som ikke er part i EMK. Statene ble følgelig frikjent.
Hermi
Saken gjaldt om man kunne gi avkall på rettigheter etter artikkel 6. Det kan sluttes fra dommen at enkelte rettigheter berører så overordnede samfunnshensyn, at det ikke helt ut kan ligge i det direkte berørte individs hånd å gi avkall på dem.
Thlimmenos
Diskrimering. Positivt påkrevd forskjellsbehandling. Tidligere straffet militærnekter av samvittighetsgrunner. På grunn av straffedommen var han nektet autorisasjon som revisor. Selv om straffedom i mange tilfeller er egnet til å svekke tilliten en revisor må ha, kunne det forhold som klageren var dømt for, ikke med rimelighet sies å være av en slik karakter.
Øst-Afrika
Sak som omhandlet indirekte diskriminering. Den gjaldt blant annet en tilsynelatende nøytral klausul som gjorde immigrasjonstilgang for “samveldeborgere” betinget av at ens bestefar var født i Storbritannia, noe bare hvite kunne oppfylle. Krenkelse.
Nelson
Det er klageren som har bevisbyrden for at han faktisk er behandlet ugunstigere enn en person i en analog situasjon. I den konkrete saken lyktes ikke han som ungdomskriminell å godtgjøre at han var utsatt for ugunstigere behandling enn andre fanger. Riktig nok var soningsforholdene forskjellige på flere punkter, men sett under ett kunne hans forhold ikke sies å være mindre fordelaktige enn andre fangers.
Burden
Klagerne var her søsken som levde sammen. De mente de ble diskriminert gjennom at de, i motsetning til ektefeller og samboere, måtte svare arveavgift ved eiendomsovergang seg i mellom. EMD mente det ikke var analogi mellom situasjonene, klagerne var bundet ved blod, mens de andre relasjonene var selvvalgte.
Stummer
Ikke diskriminerende når en fanges arbeid i fengsel ikke ble likestilt med ordinært lønnsarbeid med henhold til opparbeidelse av pensjonsrettigheter.
Hoffman
Østerriksk Høyesterett hadde i en barnefordelingssak lagt avgjørende vekt på at moren var medlem av Jehovas Vitne og blant annet var motstander av blodoverføring. Domstolen mente at dette kunne føre til at barna ble skadelidende. EMD mente dette ikke var forholdsmessig, og dermed en krenkelse av artikkel 8 sammenholdt med artikkel 14.
Også i strid med artikkel 9 å vektlegge dette, selv om dette også har en side mot barnets beste.