Rettspraksis Flashcards

1
Q

Engel

A

ART. 6
Vurderingen av om det foreligger en «straffesiktelse» bygger etter EMD-praksis på tre kriterier som må vurderes i sammenheng jf. engeldommen. I henhold til dommen er det avgjørende en samlet vurdering av hjemmelens plassering, karakteren av lovbruddet, og reaksjonens karakter og alvor, jf. Engel. Den nasjonale klassifikasjonen er dermed ikke avgjørende for retten til domstolsbehandling.

ART. 5
Hvorvidt noen er frihetsberøvet beror på en samlet vurdering av inngrepets art, varighet, gjennomføringsmåte og virkning. Det må i tillegg være snakk om en mer vidtrekkende innskrenkning enn det man allerede er underlagt i f.eks militærtjeneste. Enkelte displinærtiltak faller utenfor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Sunday Times

A

Kravet til at et inngrep må være «i samsvar med lov», betyr at hjemmelen må være tilstrekkelig presis og tilgjengelig, «adequately acessible» og «formulated with sufficient precision», jf. Sunday Times.

Hva gjelder presisjonskravet uttalte retten at loven må være så presis at borgeren, innenfor rimelighetens grenser i den konkrete saken, kan forutberegne sin rettsstilling og forutse hvilke konsekvenser en gitt handling kan få.

Dommen illustrerer også at det ikke er et formelt lovskrav. Dette må imidlertid ses i sammenheng med at dommen var avsagt mot England, som operer med mye common law. For at EMK skal ha tilstrekkelig gjennomslagskraft i alle land, var det nødvendig å ikke pålegge statene for store interne endringer i rettssystemet. Hensett til legalitetsprinsippet vil det i Norge være et krav om lovhjemmel ved inngrep.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Johnston

A

Grenser for EMDs rettsutviklende virksomhet

Saken gjaldt en mann som krevde skilsmisse med hjemmel i EMK artikkel 12. Under henvisning til den naturlige forståelsen av uttrykket ”right to marry” i EMK artikkel 12 avviste imidlertid EMD at denne bestemmelsen omfatter en rett til det motsatte, nemlig skilsmisse. EMD uttalte at domstolen ikke kan innfortolke nye rettigheter, gjennom en dynamisk tolkning. EMD avviste derfor klagerens anførsel.

Art. 8
I Johnston-dommen var 15 års samboerskap mellom heterofile utvilsomt et familieliv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wemhoff

A

I Wemhoff-dommen, som gjaldt spørsmål om varetektsfengsling, uttalte EMD at det er nødvendig å søke en tolkning som var i samsvar med konvensjonens målsetninger. I saken førte vektleggingen av formålet til at “rimelig tid”-fristen i fengslingssaker ble regnet helt frem til dom, ikke bare til hovedforhandlingens begynnelse slik man kunne få inntrykk av i den engelske teksten i art. 5.3 “trial within reasonable time”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Van der Leer

A

Art. 5 (2)
I Van der Leer-dommen, som gjaldt en psykiatrisk pasient, var spørsmålet om den psykiatriske pasienten hadde rett til å bli orientert om bakgrunnen for tvangsinnleggelsen i henhold til EMK art. 5.2. EMD ga pasienten medhold i at informasjonsretten måtte gjelde like mye for denne kategorien frihetsberøvede, til tross for at ordlyden “arrested” og “charge against him” tilsa at man var utenfor EMK art. 5 sitt virkeområde. Retten til informasjon gjelder derfor også psykiatriske pasienter.

Dommen illustrerer hvordan EMD benytter formålsbetraktninger i tolkningen av konvensjonsbestemmelser. Tvangsinnlagte har et like stort og legitimt behov for å kjenne bakgrunnen for frihetsberøvelsen, hvilket er bakgrunnen for at EMD tilkjente dem samme vern som i straffeprosessen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Al-sadoon

A

Under henvisning til at nesten alle
konvensjonsstatene hadde ratifisert EMKs 13 tilleggsprotokoll om forbud mot dødsstraff, ble adgangen til å ilegge dødsstraff ansett bortfalt ved statspraksis.
Dommen illustrerer at medlemsstatenes praksis kan få betydning for tolkningen av EMK, og på den måten påvirke statens skjønnsmargin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vinter

A

Art. 3
EMD behandlet spørsmål om hvorvidt det er i strid med EMK art. 3 å ilegge absolutt livtidsstraff. EMD kom til at enhver har “a right to hope” og at livstidsstraff, uten mulighet for prøveløslatelse, derfor vil være i strid med EMK art. 3.

Det ble videre presisert at den dømte har krav på å kjenne vilkårene for slik prøveløslatelse. En hypotetisk utsikt til benådning f.eks av helsemessige grunner eller amnesti er ikke tilstrekkelig. Den fengslede har videre krav på å vite når en søknad kan fremmes og til hvilken tid prøveløslatelse eventuelt kan skje. Dette er rimelig all den tid slik kunnskap motiverer til den rehabilitering som er instituttets formål. Gitt dette formålet vil fraværet av en prøveløslatelsesordning medføre krenkelse av art. 3 alt fra soningsstart.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Appleby

A

Art. 10
I Appleby mfl, som gjaldt rekkevidden av statens positive sikringsplikt, var spørsmål om statens plikt til å sikre ytringsfriheten var brutt. Saken handlet om demonstranter som ble nektet å holde en demonstrasjon på et kjøpesenter med private eiere. EMD uttalte at hensynet til ytringsfriheten etter omstendighetene kan tilsi at staten ved lovgivning eller andre tiltak skaffer allmennheten en reell adgang til å ytre seg i slike rom. Men siden en slik intervensjon fra statens side ville innebære et inngrep i eiendomsretten, og klagerne i dette tilfellet hadde rimelige alternative måter å ytre seg på, forelå det ingen krenkelse. Klagerne hadde i den konkrete saken mulighet for å demonstrere andre steder

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Pretty

A

I Pretty-dommen, som gjaldt en dødssyk kvinnes ønske om aktiv dødshjelp, fikk kvinnen ikke medhold av EMD. Retten viste til en lignende sak for Canadisk Høyesterett. Dommen illustrerer at medlemsstatenes praksis kan få betydning for tolkningen av EMK.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Rt.2015 s.93 (Maria)

A

Høyesterett fremhever at grunnlovens bestemmelser skal tolkes i lys av sine folkerettslige forbilder, men samtidig slik at dommer fra de internasjonale håndhevingsorganene i fremtiden ikke har samme prejudikatsvirkning ved grunnlovstolkningen som ved tolkningen av konvensjonen. Dommen innebærer at grunnloven per 2014 antas å være i samsvar med EMK, EMD sin praksis inkludert.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Rt. 2010 s.1445 Krigsforbrytersaken

A

Grl. § 97 (tilbakevirkningsforbudet) og prøvingsintensitet.

I Krigsforbryterdommen (Rt. 2010 s. 1445), som gjaldt pådømmelse av krigsforbrytelser fra Bosnia-krigen, var norsk strafferett endret etter at handlingene fant sted. På gjerningstidspunktet var handlingene straffbare som enkeltstående tilfeller av mord og frihetsberøvelser. Da saken skulle pådømmes var handlingene straffbare som krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Spørsmålet var om straffedom etter den nye lovgivningen (subsumsjonsendringen) innebar en ulovlig tilbakevirkning i strid med Grunnloven § 97. Det måtte ifølge Høyesterett være mer inngripende å bli dømt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten, enn å bli dømt for enkeltstående tilfeller av mord og frihetsberøvelser. Endringen av betegnelsene (subsumsjonsendringen) grep inn i individets integritet, og var sterkt inngripende. Lovgiver ble i saken effektivt kontrollert. Høyesterett kom til at det var i strid med tilbakevirkningsforbudet i grl. § 97 å subsumere forholdet under den nye lovgivningen, selv om straffen var den samme. Dommen viser at Høyesterett foretar en inngående prøving av en lovers grunnlovsmessighet når loven gjelder personlige frihet og integritet. Grunnlovens krav ble ikke tolket til skade for tiltalte, under henvisning til det mer liberale kravet etter EMK art. 7

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

HR-2016-2554-P (Holship)

A

Grl. § 101 og EMK art. 11
Rettmessigheten av boikott stod sentralt i Holship-saken (HR-2016-2554P). Norsk Transportarbeiderforbund hadde her varslet boikott av Holship for å sikre seg fortrinnsrett til losse- og laste-arbeidere. Høyesteretts flertall kom til at formålet med boikotten reelt var å hindre at Holship etablerte seg på havnen i Drammen. Dermed stod konflikten mellom Holships etableringsrett og arbeidstakernes organisasjonsrettigheter i Grl. § 101 og EMK artikkel 11. Det ble ansett i samsvar med begrensningsadgangen etter Grl. § 101 å kjenne boikotten ulovlig

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

El Masri

A

Rekkevidden av sikreplikten i henhold til EMK art. 1

I El Masri mot Makedonia ble Makedonia holdt ansvarlig for krenkelse av artikkel 3. Årsaken var at makedonske myndigheter hadde overlevert klageren til amerikanske myndigheter på flyplassen i Skopje. Mannen var terrormistenkt og amerikanske metoder for avhør av terrormistenkte var på denne tiden kjent for å være brutale. Selv om det ikke var statlige myndigheter på vegne av Makedonia som foretok avhørene, fant EMD grunn til å dømme Makedonia for bruddene på artikkel 3, ettersom hendelsene fant sted på makedonsk territorium med Makedonske myndigheters velsignelse. Dette ble ansett som et brudd på plikten til å sikre vern mot mishandling, jf. art. 1, jf. art. 3.

Dommen illustrerer at det ikke fritar staten for ansvar at andre stater handler på statens vegne (delegasjon) innenfor kontrollstatens territorium.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hirsi Jamaa

A

Rekkevidden av sikreplikten - ansvar utenfor territoriet

“Innen sitt myndighetsområde” i EMK art. 1 omfatter utskutte deler av territoriet, som fly, skip, ambassader eller borerigger, jf. Hirsi Jama-dommen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Loizidou

A

Rekkevidden av sikreplikten - ansvar utenfor territoriet

Tyrkia ble holdt ansvarlig for tyrkiske myndigheters handlinger på Nord-Kypros, til tross for handlingene ble begått utenfor Tyrkias territorium. Det var i saken ingen tvil om at Tyrkia hadde en ”overall control” over Nord-Kypros. EMD uttalte at staten i slike tilfeller hefter for alle personer under dens faktiske myndighet og ansvar. I vurderingen av om staten har effektiv kontroll, vil det være sentralt å vurdere styrken av statens militære tilstedeværelse i området

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Bankovic

A

Rekkevidden av sikreplikten, emk art. 1
I Bankovic-dommen og Bosphurus-dommen uttalte EMD at ordlyden ”myndighetsområde” normalt kan likestilles med en stats territorium, slik at statene som utgangspunkt bare pålegges en plikt til å sikre EMK-rettighetene på sitt eget statsterritorium.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Behrami

A

Rekkevidden av sikreplikten, emk art 1 - ansvar utenfor territoriet

I Behrami-dommen, som gjaldt krigshandlinger i Kosovo hvor var Norge var påstått ansvarlig, ble det ikke konstatert krenkelse. Handlingene var utført etter vedtak fra FNs sikkerhetsråd i medhold av FN-pakten. EMD vurderte det derfor slik at det var FN som stod ansvarlig for handlingene, ikke statene som utførte selve handlingene. Ettersom FN ikke er part i avtalen, ble det ikke konstatert ansvar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Al skeini

A

Rekkevidden av sikreplikten, emk art 1 - ansvar utenfor territoriet

I Al-Skeini-dommen, som gjaldt britisk og amerikansk invasjon av Irak, ble Storbritannia holdt ansvarlig for krenkelser av retten til liv i det okkuperte Irak. EMD uttalte at handlinger av tjenestemenn som er tilstede på utenlandsk territorium kan pålegge kontrollstaten ansvar når han den ansatte utøver ”overall controll” over andre. I den aktuelle saken hadde USA og Storbritannia invadert Irak og tatt generell kontroll over visse statsfunksjonær. Ifølge EMDs vurdering hadde Storbritannia ”overall control”, og ble holdt ansvarlig for brudd på retten til liv i det okkuperte Irak. EMD begrunnet regelen om ansvar for okkupasjonsstaten med at noe annet ville frata befolkningen på det okkuperte territoriet deres EMK-rettigheter, og dette ville resultert i et “vakuum” av beskyttelse i det okkuperte området.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Scoppola

A

I artikkel 7 knesettes forbudet mot straffeskjerpelse. Dette ble av EMD ikke bare tolket som et forbud mot å anvende strengere straff, men også som et krav på å anvende en mildere straff som er vedtatt etter handlingstiden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Acta-dommen (Rt. 2014 s. 1105)

A

I Acta-dommen (Rt. 2014 s. 1105) ble Grunnloven § 102, om rett til respekt for privatlivet, tolket korrigerende i lys av EMK artikkel 8. Grunnloven § 102 inneholder ingen inngrepshjemmel. Høyesterett slo likevel fast at det var adgang til å gjøre inngrep i rettigheten på nærmere vilkår. Høyesterett fastslo at ”hvorvidt en lov som griper inn i privat- og familielivet, hjemmet, kommunikasjon eller den personlige integritet er forenlig med § 102, beror på
om loven ivaretar et legitimt formål og er forholdsmessig”. Dommen illustrerer at selv om Grl. § 102 og EMK art. 8 var forskjellig utformet, hadde EMK fremdeles
overføringsverdi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Kløftadommen + Rt. 2007 s. 1281

A

Om Høyesteretts prøvingsintensitet av grunnloven - nasjonale vurderinger

Saken gjaldt spørsmål om det var ytt ”fuld
erstatning” ved ekspropriasjon. Det uttales i dommen at Høyesteretts prøving er mest intensiv for personlige rettigheter, mens domstolens prøvingsintensitet er lav i saker om forholdet mellom statsorganer. I en ”mellomstilling” står økonomiske rettigheter.

Høyesterett uttalte at domstolene bør ”vike
tilbake for å konstatere grunnlovsstrid i tilfelle hvor det foreligger rimelig tvil, og hvor Stortinget klart har vurdert og bygd på at loven ikke kommer i strid med
Grunnloven”. Dommen illustrerer på den måten at lovgivers vurdering av lovensgrunnlovsmessighet i utgangspunktet spiller en stor rolle.

Rt. 2007 s. 1281, som gjaldt festers rett til evigvarende forlengelse av tomtefeste, uttalte imidlertid Høyesterett at ”det må stilles et kvalitetskrav i den forstand at
Stortingets standpunkt må være basert på et overveid syn, og at eventuelle misforståelser kan ha betydning for hvilken vekt Stortingets standpunkt kan
tillegges”.

22
Q

Hvalavgiftsaken (Rt. 1952 s. 1089)

A

Om Høyesteretts prøvingsintensitet av grunnloven

Saken dreide seg om delegasjon av
lovgivningskompetanse. Høyesterett kom til at delegasjonen var forsvarlig i lys av kontrollmuligheter og vek tilbake for en inngående prøving. Domstolskontrollen var lite intensiv fordi den gjaldt det interne forholdet
mellom statsmaktene.

23
Q

A, B, C mot Irland

A

Om statenes skjønnsmargin - rettighetsområde

EMD har normalt utvist tilbakeholdenhet med å overprøve spørsmål om moral, jf. A, B, C mot Irland. Saken gjaldt nektelse av abort og spørsmålet var om nektelsen innebar et inngrep i kvinnenes rett til privatliv.
Spørsmålet var politisk betent i Irland, men en folkeavstemning sto bak 20 gjeldende lovgivning. I mangel på europeisk konsensus på området utviste
EMD en tilbakeholden rolle i prøvingen.

24
Q

Hristozov-dommen.

A

Om statenes skjønnsmargin - rettighetsområde

Klagen gjaldt en kreftpasient som ble nektet å delta i et forskningsprosjekt med testing av ny medisin. Spørsmålet var om myndighetene kunne nekte pasienten å
være med i et forsøk når effekten var usikker. Deltakelsen ble avvist av staten fordi legemiddelet enda ikke var autorisert. Flertallet i EMD kom til at staten hadde en vid skjønnsmargin fordi det var spørsmål om helse. Det
forelå ikke krenkelse.

Les også mindretallet sitt votum som la vekt på at det var et gratis forskingsprosjekt, altså ble ikke dette økonomiske aspektet aktualisert og de mente derfor at det var en krenkelse av retten til privatliv

25
Q

A m.fl. mot Storbritannia

A

Om statenes skjønnsmargin - rettighetsområde

En rekke dommer viser til at når man befinner seg på området for absolutte rettigheter, gis statene ingen skjønnsmargin. Det uttales blant annet i A m.fl. mot Storbritannia at selv om det er tale om å gripe inn overfor personer som utgjør en stor trussel mot den nasjonale
sikkerhet i form av terrorisme, kan det ikke under noen omstendighet berettige inngrep i det reservasjonsløse forbudet mot tortur. Statene tilstås dermed ingen skjønnsmargin på området for absolutte rettigheter,
og domstolskontrollen er svært intensiv.

26
Q

Sørheim

A

Om Høyesteretts prøvingsintensitet av grunnloven - nasjonale vurderinger

Høyesterett la i saken en styrket
prøving til grunn, ettersom lovgiver ikke hadde vurdert enkelte rettslige spørsmål som flertallet mente at bestemmelsen ville medføre - høyesterett hadde
oversett faktiske konsekvenser. Her kom flertallet i Høyesterett til at en bestemmelse om 40 % erstatning ved innløsning av fast eiendom var i strid med
kravet til “full erstatning” i Grl. § 105. Dommen illustrerer at svak kvalitet på lovgivers vurdering svekker vekten på lovgivers vurdering.

27
Q

Rederiskattdommen (Rt. 2010 s. 142)

A

Om Høyesteretts prøvingsintensitet av grunnloven - nasjonale vurderinger

Det betydning om lovgiver i vurderingen av grunnlovsmessigheten har tatt utgangspunkt i korrekt rettslig vurdering. Saken gjaldt spørsmål om en lov var i strid med tilbakevirkningsforbudet, hvor lovgiver hadde vurdert lovendringen i henhold til normen om uegentlig tilbakevirkning. Høyesterett fant derimot at
tilbakevirkningselementet var så sterkt at lovendringen innebar egentlig tilbakevirkning. Lovgivers vurdering av lovens grunnlovsmessighet bygde dermed på feil rettslig vurdering. Lovgivers vurderingen var derfor uten
betydning.

28
Q

Borthen-dommen

A

Om Høyesteretts prøvingsintensitet av grunnloven - nasjonale vurderinger

Saken gjaldt spørsmål om trygderettigheter. Det fremgår av dommen at det at på trygderettens område er grunn til å vektlegge lovgivers vurderinger, fordi det
i stor grad setter føringer for deres bevilgende myndighet

29
Q

Animal Defenders International

A

Om statenes skjønnsmargin - nasjonale vurderinger

I Animal Defenders International, som gjaldt forholdsmessigheten av inngrep i ytringsfriheten, ble det lagt avgjørende vekt på ”kvaliteten av statens parlamentariske og juridiske vurdering av inngrepets nødvendighet”

30
Q

Lillo Stenberg og Sæther mot Norge

A

Om statenes skjønnsmargin - nasjonale vurderinger

I Lillo Stenberg og Sæther, som gjaldt en bildereportasje fra et kjendisbryllup på en holme utenfor Tjøme, nøyde EMD seg med å vise til at nasjonale domstoler
hadde vurdert saken med utgangspunkt i EMDs prinsipper. En slik kvalitativ vurdering av konvensjonsmessigheten var ansett tilstrekkelig

31
Q

Adele Johansen-saken

A

Om statenes skjønnsmargin - inngrepets styrke

EMD behandlet spørsmålet om et inngrep i klagerens rett til familieliv var i tråd med EMK artikkel 8. Saken gjaldt
adopsjon, som er et moralsk spørsmål. Isolert tilsier dette en vid skjønnsmargin. Til tross for dette, kom EMD under henvisning til at adopsjonsvedtaket var så
vidt inngripende for foreldre og barn, at skjønnsmarginen var snever på det aktuelle området. Men ved omsorgsoverdragelse vil de i henhold til samme dom ha vid skjønnsmargin.

32
Q

A mot Storbritannia

A

Om statenes skjønnsmargin - europeisk konsensus

A mot Storbritannia, som gjaldt korporlig avstraffelse av barn, la EMD betydelig vekt på at tiden var løpt i fra slik utvikling. Når handlingene i tillegg kom i strid med barns rettigheter etter EMK, kunne ikke slike inngrep tillates å være hjemlet i nasjonal rett under henvisning til skjønnsmarginen. Dommen gir uttrykk for at europeiske utviklingstendenser kan være bestemmende for skjønnsmarginen og prøvingsintensiteten.

33
Q

Handyside

A

Om statenes skjønnsmargin - europeisk konsensus

I Handyside-dommen var spørsmålet om en lærebok med til dels utuktig innhold kunne inndras. Ved avgjørelsen av spørsmålet fremhevet EMD at det ikke var
noen felleseuropeisk standard på området, noe som tilsa en videre skjønnsmargin

34
Q

Hämäläinen mot Finland

A

Om statenes skjønnsmargin - europeisk konsensus

I Hämäläinen mot Finland, ble det stilt som betingelse for full anerkjennelse av kjønnsskifte (til kvinne) at klageren endret sitt bestående ekteskap med en kvinne til registrert samboerskap. Det kunne ikke påvises noen europeisk konsensus om likekjønnede ekteskap. Inngrepet lå dermed innenfor statens skjønnsmargin

35
Q

Dudgeon

A

Art. 8 - foreligger det inngrep?

I Dudgeon-dommen, som gjaldt en straffebestemmelse mot homofili, var klageren ikke straffet etter loven. Straffetrusselen satte imidlertid klageren, som var
homofil, i et dilemma. Han kunne enten leve ut sin legning og risikere straff, eller være lovlydig og gi avkall på sin identitet. EMD kom til at dette var et vedvarende
inngrep i hans privatliv.

36
Q

S.A.S mot Frankrike

A

Foreligger det et inngrep?

Saken gjaldt forbud mot å bære heldekkende plagg i det offentlige rom. Klageren, som var muslim, stod dermed
overfor valget mellom å avstå fra å kle seg i samsvar med sin religiøse oppfatning og å utsette seg for straff. EMD vurderte dette som et vedvarende inngrep i
privatlivet og religionsfriheten.

37
Q

P.G og J.H mot Storbritannia

A

EMD har understreket at det beror på en helhetsvurdering om en etterforskningsmetode innebærer et inngrep. I denne vurderingen er tiltakets
varighet og intensitet, samt graden av mistanke, av betydning

38
Q

Rt. 2004 s. 357

A

Lovskravet - tilgjengelighet

Høyesterett la i Rt.2004 s.357 til grunn, under henvisning til EMK artikkel 7, at en vedtatt lov ikke kunne anvendes fordi den ikke hadde vært kunngjort på handlingstiden

39
Q

Silver-dommen

A

Lovskravet - tilgjengelighet

Saken gjaldt inngrep i en fanges korrespondanse.
Hjemmelen for inngrepet var en ikke-publisert intern instruks. EMD anså ikke tilgjengelighetskravet som oppfylt i dommen

40
Q

Maktouf-dommen

A

EMK art. 7 - tilbakevirkningsforbudet

Ikke bare straff for tidligere lovlige handlinger er forbudt etter Grl. § 97 og EMK artikkel 7. Det er også forbudt å skjerpe straffen for handlingen som fra før var
straffbare. Dommen gjaldt en tilbakevirkende
anvendelse av nye straffebestemmelser mot krigsforbrytelser. Definisjonen av forbrytelsen var den samme som etter tidligere lov, men strafferammen var forskjellig. Den nye loven hadde avskaffet dødsstraff og
innført et maksimum på 45 år. Dette var en endring til gunst. Men også minstestraffen var endret- til skade. Klagerne ble dømt ned mot og på minimumsstraffen. All den tid klageren kunne ha oppnådd langt lavere straffer etter den tidligere loven, forelå det konvensjonsstridig
tilbakevirkning.

41
Q

Rholena-dommen

A

EMK art. 7 Tilbakevirkningsforbudet

I Rholena-dommen var klageren dømt for å ha mishandlet sin ektefelle over en lengre periode (fra 2000 til 2008). Personen ble tiltalt for brudd på en straffebestemmelse fra 2004, og spørsmålet var om det var konvensjonsstridig at domfellelsen også omfattet de forhold som lå forut
for lovens ikrafttredelse (2000-2004). EMD kom til at dette ikke var konvensjonsstridig. I samsvar med sikker nasjonal rettspraksis skulle mishandling anses begått først når den siste enkelthandlingen fant sted (i saken i 2008). Reglene fra 2004 hadde heller ikke medført noe straffeskjerpelse. Straffen hadde dermed vært forutberegnelig, og
domfellelsen var ikke i strid med tilbakevirkningsforbudet

42
Q

Del Rio Prada-dommen

A

Emk art. 7 - tilbakevirkningsforbudet - straffeskjerpelse

Del Rio Prada-dommen gjaldt en brå endring i spansk rettspraksis angående regler som ga rett til reduksjon av en idømt straff ved arbeid under fengselsoppholdet. Spansk straffelov fastslo rett til en dags straffereduksjon for to dagers utført arbeid. Klageren var dømt ved flere
straffedommer. En bestemmelse i straffeloven fastslo at hvis forholdene kunne ha vært pådømt samlet, skulle det avises en felles straff på maksimum 30 år. En slik fellesstraff var fastsatt for klagerens tilfelle. Sikker rettspraksis på tiden for de straffbare handlingene var at det i nevnte fradraget skulle gjøres fradrag i fellesstraffen. Klagerne hadde i samsvar medhold av disse reglene opparbeidet seg rett til ca. ni års tidligere løslatelse. Men kort tid før løslatelse, avsa spansk Høyesterett en dom som endret beregningsprinsippene. Beregningen skulle nå ta utgangspunkt i den enkelte dom. For klageren, som hadde en rekke enkeltdommer, innebar dette at hun uansett måtte sone det generelle maksimum på 30 år. Arbeidet hun hadde utført over en 20-års periode var
med andre ord helt uten effekt. Dette var reelt en urimelig
straffeskjerpelse i strid med art. 7

43
Q

ärtze für das Leben

A

Art. 1 - sikreplikten
Det følger av ärtze für das Leben, som gjaldt spørsmål om tilsikring av forsamlingsfriheten, at sikreplikten er en innsatsforpliktelse. Det er derfor hvilke
tiltak som iverksettes som er avgjørende for om sikreplikten er oppfylt

44
Q

Soering-dommen

A

emk art. 3 og rekkevidden av statens sikringsplikt

Saken gjaldt britiske myndigheters beslutning om å utlevere en drapsdømt mann til USA, og spørsmålet var om utleveringen ville stride med EMK fordi mannen risikerte dødsstraff i USA. Storbritannia anførte at staten ikke kunne holdes ansvarlig for krenkelser som eventuelt ville inntre utenfor britisk territorium. EMD fremholdt imidlertid at en stat ikke kunne bli fritatt for forutsigbare konsekvenser av en utlevering. EMDs konklusjon var at risikoen for at den drapsdømte måtte sitte på death row i flere år innebar en krenkelse, da det ville innebære ”umenneskelig behandling”, jf. EMK artikkel 3.

45
Q

Olsson

A

Staten hefter objektivt for handlinger begått av tjenestemenn, jf. Olsson-dommen. Det er dermed klart at staten identifiseres med de offentlige tjenestemennene i
lovgivende, utøvende og dømmende myndighet.

46
Q

Opuz

A

I Opuz-dommen, som gjaldt spørsmål om sikringsplikt ved drap av klagerens mor, slo EMD fast at staten er ansvarlig for krenkelser begått av privatpersoner.

47
Q

Verein gegen Tierfabriken-dommen (2001)

A

I Verein gegen Tierfabriken-dommen (2001) fastslo EMD at staten kan bli ansvarlig for manglende tilsikring i det horisontale planet ved at private personer eller selskaper begår brudd på EMK. Dommen gjaldt en organisasjon som hadde fått avslag fra en privat tv-stasjon om å sende et kritisk innslag om dyr i kjøttindustrien og hevdet at deres ytringsfrihet var krenket. Staten anførte at myndighetene ikke kunne holdes ansvarlig for eventuelle krenkelser av ytringsfriheten begått av en privat tv-stasjon. EMD fremholdt imidlertid at det var uten betydning at tv-stasjonen var privat. Dommen illustrerer at staten kan bli ansvarlig for brudd på EMK begått av private personer og selskaper.

48
Q

Deweer

A

Rekkevidden av sikreplikten - avkall på rettigheter

I Deweer-saken ble det konstatert krenkelser av artikkel 6 til tross for at klageren hadde gitt avkall på rettergangsgarantiene. Deweer hadde akseptert et
”forlikstilbud” fra myndighetene for å unngå umiddelbar stengning av forretningen og straffesak. EMD fant at klageren hadde vært i en tvangssituasjon,
særlig siden aksept av tilbudet var eneste måte å unngå stengning av butikken. Avkallet hadde derfor ikke befriende virkning for staten.

49
Q

Autronic-dommen

A

Gjelder sikreplikten for juridiske personer?

Langvarig og samstemt konvensjonspraksis viser at spørsmålet om hvem som skal vernes ikke kan besvares generelt, men må vurderes konkret med utgangspunkt i den aktuelle rettigheten , jf. f.eks. Autronic-dommen. I dommen, som gjaldt et aksjeselskap som spesialiserte seg på antenner til hjemmebruk, uttales det at ytringsfriheten tilkommer ”enhver, uansett fysisk eller juridisk person”. Dommen fastslår altså at ytringsfrihet også omfatter juridiske personer

50
Q

Colas Est SA-dommen

A

Art. 8 (vern av privatlivet) gjelder for juridiske

personer.