René Descartes Flashcards

1
Q

Hva var René Descartes viktigste teorier?

A

1Kunnskap

2 metafysikk

3 epistemologi

4 sinnsfilosofi /dualisme

5 Mattematikk

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva tenkte René Descartes om metafysikk?

A

Metafysikk er det filosofiske studiet av det som ligger til grunn for virkeligheten, eller det tilgrunnliggende for virkeligheten.

En annen viktig idé i Descartes’ filosofi er hans mekanistiske syn på den naturlige verden. Han mente at alle fysiske fenomener kunne forklares i form av mekaniske prosesser, og at universet i hovedsak var en gigantisk maskin som opererte i henhold til forutsigbare naturlover.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilke teorier hadde Renè Descartes om epistemologi / erkjennelselære - læreren om innsikt og kunnskap?

A

Descartes sitt filosofiske hovedprosjekt var å etablere et solid grunnlag for kunnskap som ville være immun mot tvil. Han mente at den eneste måten å oppnå dette på var å ta i bruk en metode for radikal skepsis, der han ville tvile på alt som muligens kunne tviles på, og deretter bygge sitt kunnskapssystem fra grunnen av.

Descartes er kanskje mest kjent for sitt utsagn «Cogito, ergo sum» eller «Jeg tenker, derfor er jeg». Denne uttalelsen uttrykker hans tro på at det ene som ikke kan tviles på, er faktumet om ens egen eksistens som et tenkende vesen. Descartes hevdet at sinnet og kroppen er separate enheter, og at sinnet eller sjelen er en ikke-fysisk substans som er ansvarlig for bevissthet og tanke.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvilke teorier hadde René Descartes om matematikk?

A

Descartes ga betydelige bidrag til matematikkfeltet, spesielt innen geometri og algebra. Han mente at matematikk var nøkkelen til å forstå den naturlige verden, og at naturlovene kunne uttrykkes i matematisk form.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hvilke teorier hadde René om sinnsfilosofi / dualisme?

A

Den mest kjente versjonen av dualisme ble formalisert i 1641 av René Descartes som argumenterte for at sinnet var et uvesentlig stoff . Descartes var den første til å tydelig assimilere sinnet til bevissthet , og å skille det fra hjernen, som ifølge ham er støtte for intelligens. Så han var den første til å ramme sinn / kroppsproblemet slik det presenteres i dag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly