Rättsstaten Flashcards
Vad är en rättskälla?
Det är de skriva och oskrivna reglerna som anger rättssystemets uppbyggnad.
Nämn några rättskällor och ange vilka som måste följas.
Den främsta rättskällan är den skrivna lagen kompletterad av förordningar och andra författningar. Bland övriga rättskällor finns domstolars avgöranden (rättspraxis), sedvänja (sedvanerätt), lagars förarbeten och rättsvetenskaplig facklitteratur (doktrin) samt allmänna rättsgrundsatser. De rättskällor som ska följas är: grundlag, lag, förordning, föreskrifter och EU-förordningar.
Vad innebär rättsfakta och rättsföljd?
Rättsfakta = OM något föreligger. Rättsföljd = SÅ inträder något. Rättsfakta kan man säga är rekvisiten, de faktiska omständigheterna som förekommer i fallet. Rättsföljd innefattar de konsekvenser som inträffar om rättsfaktan uppfylls.
Vad är kärnan inom rättssäkerhet?
Kärnan syftar till att skapa förutsägbarhet i rättsliga spörsmål. Benämns ofta som legalitetsprincip/legalitetsgrundsats.
Ge exempel på vad som kan utgöra rättssäkerhet?
Det bör finnas regler.
Reglerna bör vara offentliga.
Reglerna bör inte verka retroaktivt.
Reglerna bör vara begripliga.
Reglerna bör inte vara motsägelsefulla.
Reglerna bör vara möjliga att följa.
Reglerna bör inte ändras alltför ofta.
Reglerna bör tillämpas i praktiken
Vilka är våra grundlagar?
Regeringsformen (RF) Successionsordning (SO) Tryckfrihetförordningen (TF) Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL)
Hur ändrar man en grundlag?
Dom ska vara svårare att ändra eftersom de är till för att skydda vår demokrati. För att ändra en grundlag krävs att riksdagen fattar två likadana beslut och att det hålls ett riksdagsval mellan de två besluten. Väljarna ska kunna ta ställning till förslaget om grundlagsändring och välja den riksdag som tycker som de själva gör i frågan.
Förklara begreppen ”lex superior” samt ”lex posterior”
Lex superior = När en lag har högre rang än en annan.
Lex posterior = När en gammal lag får ge vika för en ny.
Redogör för skillnaden mellan den ”offentliga rätten” och ”privat/civilrätten”?
Den offentliga rätten handlar om myndighetsutövning. Det offentliga (stat, kommun, myndighet) har befogenheter gentemot den enskilda som har rättigheter. Till exempel: Den enskilde har rätt till CSN, den offentliga rätten har rätt att dra tillbaka den. Privat/civilrätten handlar om relationen enskilda emellan. Till exempel reglerar denna juridik köpekontrakt osv. Men även privata företag räknas in i privat/civilrätt för de ägs av enskild.
Nämn ”rättsområden” som tillhör civil/privaträtten.
Personrätt (grundläggande bestämmelser om juridik, godman förvaltarskap) förmögenhetsrätt (avtalsrätt, fordringsrätt, marknadsrätt) familjerätt (ekonomisk, barnrätt, arvs- och testamentsrätt)
Vad är skillnaden mellan en absolut rättighet och en relativ rättighet?
En absolut rättighet får man inte inskränka på medans en relativ rättighet går att begränsa. Tex är frihetsberövande en relativ rättighet eftersom det finns fängelse i Sverige och det är en frihetsberövning att sitta där.
Nämn fyra exempel som definierar rättssäkerhet enligt CJ.
- Förbud mot retroaktiv strafflagstiftning
- Offentlighet vid domstol
- Krav på skyndsamhet i domstolar
- Rätt till domstolsprövning bid frihetsberövanden.
Vad innebär rättstrygghet?
Att du som medborgare ska känna förtroende till rättsväsendet. Men också om du är misstänkt för brott, är föremål för ett omhändertagande att du då får rättsligt stöd.
Vad är rättstillgänglighet?
Att det finns organ som kontrollerar legalitet. t.ex domstolar och JO.
Vad innebär rättslikhet?
Det benämns också som okejtivitets- och likabehandlingsprincipen. Alltså att alla ska behandlas lika införlagen och att domstolar ska agera sakligt och opartiskt.