Rättsordning och tvister Flashcards
Förklara vad som menas med rättsregler?
Rättsregler är de lagar, förordningar, föreskrifter och prejudikat som domstolar och myndigheter använder när de fattar beslut
Vad innebär en motion?
En motion är ett förslag till riksdagen från en eller flera av riksdagens ledamöter.
Vad är ett betänkande?
Ett betänkande är ett skriftligt förslag från riksdagens utskott, eller ett utrednings-förslag från en *särskild utredare eller **kommitté som har tillsatts av regeringen.
*Det förekommer att regeringen lämnar ett uppdrag till en enda person, en s.k. särskild utredare.
**En kommitté är en grupp som tillkallats på grund av ett regeringsbeslut och som har ett utredningsuppdrag. En kommitté har till uppdrag att ta fram fakta, analysera dem och lägga fram förslag
Förklara vad som menas med en proposition?
En proposition är ett förslag från regeringen till riksdagen om exempelvis en ny lag
Förklara vad som menas med en remiss?
En remiss är en begäran om yttrande från myndigheter, organisationer med flera över ett förslag.
Förklara vad som menas med ett EU-direktiv?
Ett EU-direktiv är ett EU-beslut som är bindande och som ska omarbetas till svensk lag.
Förklara vad som menas med en EU-förordning?
En EU-förordning är EU-beslut som är bindande och som gäller som svensk lag.
Vad menas med förordning?
En förordning är en författning som har tillkommit genom regeringsbeslut.
Redogör för vad en författning är?
En författning är en samlad beteckning för lagar, förordningar och föreskrifter utfärdade av myndighet.
Förklara innebörden av ett prejudikat?
Ett prejudikat är ett domstolsavgörande som är vägledande för framtida avgöranden. I Sverige är Högsta domstolens och Högsta förvaltnings-domstolens domar prejudicerande.
Vad är skillnaden mellan en dispositiv och en tvingande lagregel?
En dispositiv lagregel gäller om inget annat har avtalats. Sådana lagregler är vanliga inom civilrätten och innebär endast ett stöd i de fall ett avtal saknar närmare precisering (avgränsning, förtydligande).
En tvingande lagregel är en minimiregel som inte får försämras i ett avtal. Regeln har kommit till för att skydda en underlägsen part, exempelvis en konsument gentemot ett företag eller en anställd gentemot en arbetsgivare
Vad innebär ett tvistemål?
Om två parter inte kommer överens uppstår en tvist. Om parterna inte kan lösa tvisten själva, kan tingsrätten ta upp ärendet. Några av de vanligaste tvisterna är tvist om pengar och tvister om köp.
Vad kallas den som väcker talan i ett tvistemål?
För att tingsrätten ska pröva en tvist krävs att en ansökan om stämning ges in. Den som ansöker om stämning och på så sätt väcker talan i domstolen kallas kärande.
Vad kallas den part som man för sin talan mot i ett tvistemål?
För att tingsrätten ska pröva en tvist krävs att en ansökan om stämning ges in. Den som ansökan riktas mot och som blir kärandens motpart i domstolen kallas svarande.
När kan en så kallad tredskodom ske?
Tredskodom är en dom som grundas på att ena parten uteblir från sammanträdet eller låter bli att inkomma med skriftligt svar. Parterna i ett tvistemål är käranden (den som väcker talan mot någon tex Anders är skyldig mig 50 000 kr). Den som man väcker talan mot kallas svaranden. Det är någon av dessa två parter som kan utebli eller ej svara skriftligt.
För att råda bot på det trots mot domstol och motpart som part ibland visade genom att utebli från för-handling, infördes begreppet tredskodom (tredska betyder motsträvighet, trots, trilska).
Förklara vad en förlikning är?
Frivillig uppgörelse mellan parterna i en tvist
Förklara vad ett bestridande är i ett tvistemål?
Part hävdar att det som yrkas av motparten är oriktigt och att käromålet därför ska ogillas
Förklara innebörden av en stämning i ett tvistemål?
En rättegång i ett tvistemål börjar med att en part (käranden) lämnar in en stämnings-ansökan till tingsrätten. I stämnings-ansökan lämnar käranden ett bestämt yrkande om hur han eller hon vill att tingsrätten ska döma och samtidigt skälen för yrkandet.
Om tingsrätten anser att ansökan innehåller de nödvändiga uppgifterna, meddelar rätten svaranden genom så kallad stämning att denne kan komma med eventuella invändningar, svaromål
Redogör för innebörden av offentlighetsprincipen?
Offentlighetsprincipen är central i den svenska rättsordningen. Den innebär att allmänheten, ofta enskilda individer och företrädare för media, har rätt till insyn i och tillgång till information om statens och kommunernas verksamhet.
Vad kan förarbeten omfatta och hur används det av domstolarna?
Förarbeten kan omfatta betänkanden, remissvar, propositioner med mera som föregår en lag. Domstolarna kan använda detta för att tolka syftet med en lag. Förarbetena blir alltså vägledande för domstolarnas arbete med lagtolkning.
Vad har Lagrådet för uppgift?
Lagrådet är ett organ med uppgift att yttra sig över viktigare lagförslag innan de antas av riksdagen.
Vad innebär ett skiljeförfarande och vad krävs för att en tvist ska avgöras på detta sätt?
En tvist om ett avtal behöver nödvändigtvis inte avgöras av en domstol utan kan i stället avgöras av skiljemän. Parterna kan i ett avtal komma överens om att eventuella framtida tvister ska avgöras genom ett skiljeförfarande. Det krävs att det är avtalat innan eller att man kommer överens om att lös tvisten via sk skiljedom i stället för via vanlig domstol. Fördelar är att det går snabbt och kan hållas hemligt. Nackdelar är kostnader för skiljeförfarandet i form av arvoden till skiljenämndens ledamöter
Vad innebär det när en lagregel är dispositiv?
En dispositiv lagregel gäller om inget annat har avtalats. Sådana lagregler är vanliga inom civilrätten och innebär endast ett stöd i de fall ett avtal saknar närmare precisering (avgränsning, förtydligande).
Vad innebär en tvingande lagregel?
En tvingande lagregel är en minimiregel som inte får försämras i ett avtal. Regeln har kommit till för att skydda en underlägsen part, exempelvis en konsument gentemot ett företag eller en anställd gentemot en arbetsgivare