Rational choice, interaktion, kön och utbildning Flashcards

1
Q

Vad innebär Goffmans teori kring “face” och “loosing face” i sociala interaktioner?

A
  • Termen “face” innebär den sociala roll man tillskrivs av sig själv och av andra i en social situation. Rollen innebär vissa sociala attribut som är socialt legitimerade. T.ex på vilket sätt man för sig i en diskussion, kroppsspråk, värderingar.
  • “Loosing face” dvs. att tappa sitt ansikte, innebär att tappa sin roll och den illusionen som rollen tillför. Detta skulle på så sätt påverka alla aktörer som deltar i interaktionen. Då de också har en roll att upprätthålla. Skulle en persons replik inte stämma överens med dess roll, så skulle de andra inte veta vad de skulle säga för att upprätthålla deras egen. Detta skulle bidra till förvirring bland övriga aktörer.
  • Goffman använder ordval som “replik” (line) vilket ger allt en teatralisk effekt vid synen på social interaktion.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad innebär “face-work” enligt Goffman?

A
  • Att finna en balans mellan att maskera ens egna skam och “embarrasment” kring en replik som medförde “loosing face” i en interaktion och den som de andra kände över personens felsteg.
  • Innebär också att ha vissa “face saving”-strategier, dessa kan tillkomma genom aktörens egna habitus och standardiserade praktiker. Som att känna till spelets spelregler (jfr. Bourdieu)
  • Att göra sig medveten om vilka sociala attribut en själv har och även vilka de andra i ett sammanhang har. Att ha en “social skill”.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hur menar Becker att kriminella kan resonera utifrån RAT?

A

Ett övervägande av risker och vinster. Hur stor är risken att jag blir påkommen - vilken böter/ straff skulle det resultera i? Hur stor är vinsten om jag skulle komma undan med brottet?
Ex. Parkera olagligt sent på kvällen - mindre risk att parkeringsvakter är ute och jobbar –> slipper betala för parkeringsavgift.
Vad skulle straffet bli? Hellre riskera att betala böter än ett behöva sitta av ett långt fängelsestraff.
Petty thefts mer resonabelt i förhållande till de eventuella konsekvenserna.
- Ett sätt att se rationalitet som inte bara utgår från moraliska och etiska antaganden, utan kan även baseras på belöning/bestraffning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad innebär Humankapital?

A

Kan ses som investering i en själv, genom utbildning, hälsa och kompetens.
- Ett antagande att individer bestämmer sin utbildning, träning, sjukvård ocg annat genom att väga fördelar och kostnader.
- Fördelarna inkluderar kulturella och andra icke-monetära vinster tillsammans med förbättringar i inkomster och yrken,
medan kostnaderna vanlitvis beror huvudsakligen på det förlorade värdet av den tid som spenderas på dessa investeringar.

Investeringar i humankapital är en stor bidragande orsak till ekonomisk tillväxt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly