Raportul Juridic Civil - Continutul Raportului Juridic Civil/ Consideratii Generale/ Dreptul Subiectiv Civil/ Definitie/ Clasificare/ Abuzul de Drept Flashcards

0
Q

Din ce este alcatuita latura pasiva a continutului raportului juridic civil?

A

Obligatiile civile alcatuiesc latura pasiva a continutului raportului juridic civil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

Din ce este compusa latura activa a continutului raportului juridic civil?

A

Drepturile subiective civile formeaza latura activa a continutului raportului juridic civil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ce este raportul juridic real?

A

Raportul juridic real, sub aspectul continutului sau, este un raport simplu, in sensul ca subiectul activ (titularul dreptului real) are in principiu numai drepturi, iar subiectul pasiv nedeterminat are numai obligatia negativa de a nu face nimic de natura sa aduca atingere exercitiului dreptului de catre titularul acestuia.
* Situatia se prezinta asemanator si in cazul raportului juridic nepatrimonial.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ce este raportul juridic obligational?

A

Din punctul de vedere al continutului sau, raportul juridic obligational poate fi nu numai un raport simplu, ci si un raport complex, in sesnsul ca fiecare parte a raportului juridic are atat drepturi civile cat si obligatii civile.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ce este dreptul subiectiv civil?

A

Dreptul subiectiv civil este posibilitatea subiectului activ, in limitele normelor juridice civile, de a avea o anumita conduita,de a pretinde subiectului pasiv o conduita corespunzatoare, iar, in caz de nevoie, de a solicita concursul fortei coercitive a statului. Se observa, in primul rand ca dreptul subiectiv civil este o posibilitate (o facultate), desigur recunoscuta de legea civila subiectului activ.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Care sunt cele trei componente ale dreptului subiectiv civil?

A

Posibilitatea subiectului sctiv de a avea rl insusi o anumita conduita, in limitele prevazute de lege; posibilitatea subiectului activ de a pretinde, in limitele stabilite de lege, subiectului pasiv sa aiba o conduita corespunzatoare (sa dea, sa faca sau sa nu faca); posibilitatea subiectului activ de a recurge la concursul fortei de constrangere a statului, daca dreptul este nesocotit sau incalcat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Care sunt caracterele dreptului absolut?

A

Numai titularul sau rste determinat, ca subiect activ al raportului juridic in al carui continut intra, titularul obligatiei corelative fiind format din toate celelalte persoane, ca subiect pasiv nedeterminat; ii corespunde obligatia generala si negativa de a nu i se aduce atingere; este opozabil erga omnes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ce este dreptul subiectiv relativ?

A

Dreptul subiectiv relativ este acel drept in temeiul caruia titularul poate sa pretinda subiectului pasiv o anumita conduita, fara de care dreptul nu se poate realiza.
Categoria drepturilor subiective civile relative include toate drepturile de creanta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Care sunt caracterele dreptului relativ?

A

Este cunoscut nu numai subiectul, activ, ci si subiectul pasiv; ii corespunde o obligatie corelativa ce nu are intotdeauna acelasi continut, in sensul ca aceasta poate consta fie intr-o actiune (a da sau a face), fientr-o abtinere (a nu face); obligatia corelativa incumba numai subiectului pasiv (sau, asa cum se spune in doctrina, este opozabil numai subiectului pasiv).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Care este criteriul dupa care se face clasificarea drepturilor subiective civile patrimoniale si drepturilor subiective civile nepatrimoniale?

A

Criteriul dupa care se face aceasta clasificare este natura continutului drepturilor subiective civile.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Ce este dreptul nepatrimonial?

A

Dreptul nepatrimonial (denumit si drept personal nepatrimonial) este acel drept care nu poate fi exprimat in bani. Drepturile patrimoniale pot fi impartite in 3 categorii:drepturi care privesc integritatea fizica sau morala a persoanei; drepturi care privesc identificarea persoanei; drepturi decurgand din creatia intelectuala (in masura in care nu sunt patrimoniale); drepturile (inevaluabile pecuniar) ce formeaza continutul raporturilor de familie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Ce este dreptul subiectiv civil patrimonial?

A

Dreptul subiectiv civil patrimonial este acela al carui continut are o valoare pecuniara. La randul lor drepturile subiective civile patrimoniale se impart in drepturi reale si drepturi de creanta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Ce este dreptul real?

A

Dreptul real (ius in re) este acel drept subiectiv patrimonial in temeiul caruia titularul sau isi poate exercita prerogativele asupra unui lucru in mod direct si nemijlocit, fara concursul altei persoane.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Ce este dreptul de creanta?

A

Dreptul de creanta (ius ad personam) este acel drept subiectiv patrimonial in temeiul caruia subiectul activ, numit creditor, poate pretinde subiectului pasiv, numit debitor, sa de, sa faca ori sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de catre stat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Din ce izvorasc drepturile de creanta?

A

Drepturile de creanta izvorasc din acte juridice.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Care este diferenta dintre drepturile reale si drepturile de creanta cu privire la numarul acestora?

A

Drepturile reale sunt limitate ca numar, insa drepturile de creanta sunt nelimitate.

16
Q

In ce consta prerogativa urmaririi?

A

Prerogativa urmaririi consta in posibilitatea titularului dreptului real de a pretinde restituirea lucrului de la orice persoana care l-ar detine. Numai dreptul real este insotit de prerogativa urmaririi si de prerogativa preferintei, nu si dreptul de creanta.

17
Q

In ce consta prerogativa preferintei?

A

Prerogativa preferintei consta in posibilitatea titularului dreptului real de a-si realiza dreptul respectiv cu prioritate fata de titularii altor drepturi. Numai dreptul real este insotit de prerogativa urmaririi si de prerogativa preferintei, nu si dreptul de creanta.

18
Q

Ce este dreptul subiectiv civil principal?

A

Dreptul subiectiv civil principal este acel drept care are o existenta de sine statatoare, soarta sa nedepinzand de un alt drept. Intrucat drepturile nepatrimoniale nu depind de alte drepturi, inseamna ca ele sunt drepturi principale, asa incat clasificarea in discutie vizeaza drepturile patrimoniale.

19
Q

Ce este dreptul subiectiv civil accesoriu?

A

Dreptul subiectiv civil accesoriu este acel drept care nu are o existenta de sine statatoare, in sensul ca fiinteaza pe langa un alt drept subiectiv civil, acesta din urma avand rolul de drept principal. Clasificarea prezinta importanta deoarece soarta juridica a dreptului accesoriu depinde (este determinata) de cea a dreptului principal - accesorium sequitur principale.

20
Q

Care sunt drepturile reale principale?

A

Drepturile reale principale sunt urmatoarele: dreptul de proprietate (publica si privata); drepturile reale principale corespunzatoare dreptului de proprietateprivata (dreptul de superficie, uzufruct, uz, abitatie si dreptul de servitute); dreptul de administrare al regiilor autonome, autoritatilor administratiei publice centrale sau locale etc; dreptul de concesiune etc.

21
Q

Care sunt drepturile reale accesorii?

A

Dreptul de ipoteca; dreptul de gaj; privilegiile; dreptul de retentie.
*Se observa ca toate drepturile reale accesorii presupun, ca drept principal, un drept de creanta.

22
Q

Care este criteriul in raport de care se face clasificarea a drepturilor subiective pure si simple si drepturilor subiective civile afectate de modalitati?

A

Criteriul in raport de care se face aceasta clasificare a drepturilor subiective civile il reprezinta gradul de certitudine conferit titularilor.

23
Q

Ce este dreptul subiectiv civil pur si simplu?

A

Dreptul subiectiv civil pur si simplu este acela care confera maxima certitudine titularului sau, deoarece nici existenta si nici exercitarea lui nu depinde de vreo imprejurare viitoare. Un asemenea drept poate fi exercitat de indata ce s-a nascut, neconditionat.

24
Q

Ce este dreptul subiectiv civil afectat de modalitati?

A

Dreptul subiectiv civil afectat de modalitati este acela care nu mai ofera deplina siguranta titularului sau, in sensul ca exercitarea dreptului sau chiare existenta lui depinde de o imprejurare viitoare, certa sau incerta. Termenul, conditia si sarcina sunt modalitatile actului juridic, insa, din perspectiva drepturilor subiective afectate de modalitati vom retine doar termenul si conditia.

25
Q

Ce este dreptul subiectiv civil afectat de termen? [drepturi subiective civile afectate de modalitati]

A

Dreptul subiectiv civil afectat de termen este apropiat, ca siguranta, de dreptul pur si simplu, deoarece termenul, ca modalitatea a actului juridic, consta intr-un eveniment sigur ca realizare si viitor, asa incat nu afecteaza existenta dreptului subiectiv, ci numai exercitiul acestuia, in sensul ca amana, sau, dupa caz, pune capat exercitiului dreptului subiectiv respectiv.

26
Q

Ce este dreptul subiectiv civil afectat de conditie? [drepturi subiective civile afectate de modalitati]

A

Dreptul subiectiv civil afectat de conditie este nesigur in ceea ce priveste existenta sa, intrucat conditia este un eveniment viitor si nesigur ca realizare, asa incat exista nesiguranta in privinta nasterii sau, dupa caz, a stingerii dreptului subiectiv.

27
Q

Care sunt principiile care guverneaza exercitarea dreptului subiectiv civil?

A

Dreptul subiectiv trebuie exercitat cu respectarea legii si moralei; dreptul subiectiv civil trebuie exercitat in limitele sale externe, atat de ordin material, cat si de ordin juridic; dreptul subiectiv civil trebuie exercitat in limitele sale interne, adica numai potrivit scopului economic si social in vederea caruia este recunoscut de lege, iar nu in scopul de a vatama sau pagubi pe altul ori intr-un mod excesiv si nerezonabil, contrar bunei-credinte; dreptul subiectiv civil trebuie exercitat cu buna-credinta. Aceste patru principii sunt cumulative, in executarea drepturilor subiective civile nefiind suficienta respectarea numai a unuia sau a unora dintre ele.

28
Q

Ce vizeaza abuzul de drept?

A

Abuzul de drept vizeaza numai ultimele doua principii dintre cele patru enumerate (dreptul subiectiv civil trebuie exercitat in limitele sale interne, adica numai potrivit scopului economic si social in vederea caruia este recunoscut de lege, iar nu in scopul de a vatama sau pagubi pe altul ori intr-un mod excesiv si nerezonabil, contrar bunei-credinte; dreptul subiectiv civil trebuie exercitat cu buna-credinta), deci se poate vorbi de un abuz de drept atunci cand titularul acestuia, cu rea-credinta, il deturneaza de la finalitatea lui, astfel cum rezulta din interpretarea dispozitiilor art. 15. C. civ.

29
Q

Ce este abuzul de drept?

A

Abuzul de drept nu inseamna depasirea limitelor externe, de ordin material sau juridic, ale dreptului respectiv, ipoteza in care am fi in prezenta unui fapt juridic savarsit fara drept, ci numai depasirea limitelor interne ale dreptului subiectiv civil. Deci, existenta dreptului subiectiv civil nu trebuie confundata cu modul in care este exercitata un drept subiectiv civil care exista.

30
Q

Care sunt elementele constitutive ale abuzului de drept?

A

Orice abuz de drept presupune doua elemente constitutive, si anume: un element subiectiv, ce consta in exercitarea cu rea-credinta a dreptului subiectiv civil; un element obiectiv, care consta in deturnarea dreptului subiectiv de la scopul pentru care a fost recunoscut, d la finalitatea sa legala, faptul savarsit neputand fi explicat printr-un motiv legitim.

31
Q

Care sunt cerintele necesare pentru a caracteriza exercitiul unui drept subiectiv ca abuziv?

A

Pentru a caracteriza exercitiul unui drept subiectiv civil ca abuziv, este necesar sa fie indeplinite urmatoarele cerinte: sa existe un drept subiectiv civil, ceea ce presupune, printre altele, respectarea limitelor externe ale dreptului; autorul abuzului sa fie titularul dreptului subiectiv civil in cauza si sa fie capabil sa il exercite; dreptul sa fie dirijat spre realizarea unui alt scop de at acela pentru care a fost recunoscut de lege, adica titularul sa isi exercite dreptul subiectiv civil in scopul de a vatama sau pagubi pe altul ori intr-un alt mod excesiv si nerezonabil etc.; dreptul sa fie exercitat cu rea-credinta.

32
Q

Care este sanctiunea cu caracter general corespunzatoare exercitarii abuzive a unui drept subiectiv civil?

A

Sanctiunea cu caracter general a exercitarii abuzive a unui drept subiectiv civil consta in obligarea autorului abuzului, daca este cazul, la plata despagubirilor pentru prejudiciul de ordin patrimonial sau moral cauzat prin exercitarea abuziva a dreptului sau, potrivit regulilor ce guverneaza raspunderea civila delictuala. Alte sanctiuni, cu caracter special, ar putea sa intervina numai daca ar fi prevazute in mod expres de o norma speciala.