Raportul Juridic Civil - Continutul Raportului Juridic Civil/ Consideratii Generale/ Dreptul Subiectiv Civil/ Definitie/ Clasificare/ Abuzul de Drept Flashcards
Din ce este alcatuita latura pasiva a continutului raportului juridic civil?
Obligatiile civile alcatuiesc latura pasiva a continutului raportului juridic civil.
Din ce este compusa latura activa a continutului raportului juridic civil?
Drepturile subiective civile formeaza latura activa a continutului raportului juridic civil.
Ce este raportul juridic real?
Raportul juridic real, sub aspectul continutului sau, este un raport simplu, in sensul ca subiectul activ (titularul dreptului real) are in principiu numai drepturi, iar subiectul pasiv nedeterminat are numai obligatia negativa de a nu face nimic de natura sa aduca atingere exercitiului dreptului de catre titularul acestuia.
* Situatia se prezinta asemanator si in cazul raportului juridic nepatrimonial.
Ce este raportul juridic obligational?
Din punctul de vedere al continutului sau, raportul juridic obligational poate fi nu numai un raport simplu, ci si un raport complex, in sesnsul ca fiecare parte a raportului juridic are atat drepturi civile cat si obligatii civile.
Ce este dreptul subiectiv civil?
Dreptul subiectiv civil este posibilitatea subiectului activ, in limitele normelor juridice civile, de a avea o anumita conduita,de a pretinde subiectului pasiv o conduita corespunzatoare, iar, in caz de nevoie, de a solicita concursul fortei coercitive a statului. Se observa, in primul rand ca dreptul subiectiv civil este o posibilitate (o facultate), desigur recunoscuta de legea civila subiectului activ.
Care sunt cele trei componente ale dreptului subiectiv civil?
Posibilitatea subiectului sctiv de a avea rl insusi o anumita conduita, in limitele prevazute de lege; posibilitatea subiectului activ de a pretinde, in limitele stabilite de lege, subiectului pasiv sa aiba o conduita corespunzatoare (sa dea, sa faca sau sa nu faca); posibilitatea subiectului activ de a recurge la concursul fortei de constrangere a statului, daca dreptul este nesocotit sau incalcat.
Care sunt caracterele dreptului absolut?
Numai titularul sau rste determinat, ca subiect activ al raportului juridic in al carui continut intra, titularul obligatiei corelative fiind format din toate celelalte persoane, ca subiect pasiv nedeterminat; ii corespunde obligatia generala si negativa de a nu i se aduce atingere; este opozabil erga omnes.
Ce este dreptul subiectiv relativ?
Dreptul subiectiv relativ este acel drept in temeiul caruia titularul poate sa pretinda subiectului pasiv o anumita conduita, fara de care dreptul nu se poate realiza.
Categoria drepturilor subiective civile relative include toate drepturile de creanta.
Care sunt caracterele dreptului relativ?
Este cunoscut nu numai subiectul, activ, ci si subiectul pasiv; ii corespunde o obligatie corelativa ce nu are intotdeauna acelasi continut, in sensul ca aceasta poate consta fie intr-o actiune (a da sau a face), fientr-o abtinere (a nu face); obligatia corelativa incumba numai subiectului pasiv (sau, asa cum se spune in doctrina, este opozabil numai subiectului pasiv).
Care este criteriul dupa care se face clasificarea drepturilor subiective civile patrimoniale si drepturilor subiective civile nepatrimoniale?
Criteriul dupa care se face aceasta clasificare este natura continutului drepturilor subiective civile.
Ce este dreptul nepatrimonial?
Dreptul nepatrimonial (denumit si drept personal nepatrimonial) este acel drept care nu poate fi exprimat in bani. Drepturile patrimoniale pot fi impartite in 3 categorii:drepturi care privesc integritatea fizica sau morala a persoanei; drepturi care privesc identificarea persoanei; drepturi decurgand din creatia intelectuala (in masura in care nu sunt patrimoniale); drepturile (inevaluabile pecuniar) ce formeaza continutul raporturilor de familie.
Ce este dreptul subiectiv civil patrimonial?
Dreptul subiectiv civil patrimonial este acela al carui continut are o valoare pecuniara. La randul lor drepturile subiective civile patrimoniale se impart in drepturi reale si drepturi de creanta.
Ce este dreptul real?
Dreptul real (ius in re) este acel drept subiectiv patrimonial in temeiul caruia titularul sau isi poate exercita prerogativele asupra unui lucru in mod direct si nemijlocit, fara concursul altei persoane.
Ce este dreptul de creanta?
Dreptul de creanta (ius ad personam) este acel drept subiectiv patrimonial in temeiul caruia subiectul activ, numit creditor, poate pretinde subiectului pasiv, numit debitor, sa de, sa faca ori sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de catre stat.
Din ce izvorasc drepturile de creanta?
Drepturile de creanta izvorasc din acte juridice.