Radioaktivitet Flashcards
Grunnstoff, isotoper og radioaktive isotoper
Et grunnstoff er et stoff der alle atomene har kjerner med samme antall protoner. I isotoper av et grunnstoff varierer antallet nøytroner i kjernen (men antallet protoner er det samme). Noen isotoper er ustabile. De sender ut stråling fra atomkjernen; vi sier at de er radioaktive.
Radioaktiv stråling
Ustabile atomkjerner kan sende ut tre strålingstyper:
Alfastråling er heliumkjerner og har kort rekkevidde.
Betastråling er elektroner, og kan trenge inn i hud, men stoppes av f.eks. tre.
Gammastråling er elektromagnetisk stråling. De energirike fotonene i gammastrålingen blir først stoppet av en tykk blyplate.
Strålingaktivitet
Strålingsaktiviteten i et radioaktivt stoff er antallet omdanninger i stoffet per tidsenhet. Enheten for strålingsaktivitet er becquerel, Bq.
Halveringstid
Halveringstiden er den tiden som går før halvparten av atomkjernene i det radioaktive stoffet er omdannet til andre atomkjerner.
Stråledose
Stråledosen angir hvor mye energi som blir overført, og hvilken virkning strålingen har. Stråledose måles i millisivert, mSv.
Bruk av ioniserende stråling
Ioniserende stråling brukes både til undersøkelser (røntgen, CT, scintigrafi og PET) og til behandling på sykehusene (strålebehandling av kreft).
Ioniserende stråling blir også brukt i industrien til kvalitetskontroll, prosesskontroll og sterilisering.
Bakgrunnstråling
Den naturlige strålingen vi utsettes for hele tiden. Den kommer både fra verdensrommet og fra radioaktive stoffer i omgivelsene. Radioaktiv radongass gir de største stråledosene i Norge.
Ioniserende stråling
Ioniserende stråling er svært energirik og skadelig stråling som kan “sparke” ut elektroner i atomer som blir truffet, slik at det dannes ioner.
Ioniserende stråling er stråling fra radioaktive stoffer og røntgen -og UV-stråling.