Računarska grafika Flashcards

1
Q

Kako se predstavlja crtež pomoću računara?

A

Vektorski-pamte se linije od koje je crtez sastavljen, odnosno osobine tih linija. Programi za rad sa vektorskom grafikom su CorelDraw, AutoCad, Inscape (free), i dr.
Rasterski-slika je podeljena uspravno i vodoravno na pojedinacne tacke- pixele, a pamte se osobine pixela. Programi: Paint, Corel Photopaint, Adobe Photoshop, GIMP

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Koji su sve modeli za predstavljanje boja na crtezu?

A

Aditivni model (RGB)=Sve boje se dobijaju kombinacijom 3 komponente svetlosti: Red, Green, Blue. Ovaj model se koristi kada se boje grade pomoću svetlosti, pri čemu imamo izvor crvene, zelene i plave svetlosti i boje dobijamo njihovom kombinacijom (kod monitora, projektora i dr.)

Subtraktivni model (CMYK)=Osnovne komponente su Cyan, Magenta, Yellow, blacK. Ovaj model se koristi kada se boje dobijaju odbijanjem bele svetlosti od materijal, pri čemu imamo cijan, magentu, žutu i crnu farbu i boje dobijamo njihovim mešanjem (kod štampača i drugih otisaka na materijalu…)

HSB model (nijansa, zasicenost i osvetljenost)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Koji su osnovni formati rasterskih slika ??

A

BMP - nekompresovani zapis rasterske slike, veličina slike se dobija kada se pomnoži broj pixela slike sa veličinom zapisa osobina jednog pixela, zbog veličine zapisa češće se koriste kompresovani formati.
GIF - kompresovana bmp slika bez gubitaka u kvalitetu, može imati providnu boju, podržava animacije, ali je ograničena brojem boja.
JPG - kompresovana bmp slika sa gubicima, koristi se kod kompresije fotografija jer daje najbolji odnos kvaliteta i količine kompresije. Nema animacije ni providnost.
PNG - naprednija verzija GIF formata
TIFF- kompresija bez gubitaka, ranije se koristio prilikom skeniranja slika

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Kakvi graficki izlazni uredjaji mogu biti?

A

vektorski - uređaji koji iscrtavaju linije od kojih je crtež sastavljen, npr. ploteri koji imaju pera koja iscrtavaju linije, najčešće su specijalizovane namene;
rasterski - npr. štampači, monitori… koji štampaju pojedinačne tačke (piksele) od kojih je crtež sastavljen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Koja je glavna karakteristika grafickih jedinica?

A

rezolucija.

  • kod vektorskih uređaja rezolucija je najmanje rastojanje na kojem se dve tačke mogu prikazati kao različite
  • kod rasterskih uređaja rezolucija je određena brojem pixsela po površini.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Koje su glavne izlazne graficke jedinice?

A

Monitor-značajni parametri monitora su veličina (izražena u inčima, npr. 19’’, predstavlja dužunu dijagonale ekrana) i rezolucija monitora predstavlja broj pixela po horinzontali i vertikali (npr. 1280x1024).
Štampač

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

koje sve vrste tehnologija stampanja postoje?

A

Matrični stampači - rade po principu pisaće mašine (iglice udaraju preko ribona (traka) i ostavljaju trag na papiru. Prednosti: niska cena štampe i robosnost(istrajno)…. Nedostaci: mala brzina, bučnost, nizak kvalitet. Najčešće se koriste u poslovanju za štampanje velikog broja izveštaja, obrazaca i sl. gde nije posebno bitan kvalitet grafike.
Laserski stampači - laserki znak osvetljava fotosenzitivni valjak na kojem se nalazi sloj koji menja svoje osobine pod uticajem zraka, a zatim prenosi otisak tonera (prah) na papir. Prednosti: dobar kvalitet otiska, brzina. Nedostatci: visoka cena štampača i potrošnog materijala. Ovo je najčešće korišćen štampač u privatne i poslovne svrhe jer daje najbilji odnos cena-kvalitet.
Ink_Jet štampači - imaju cevčice kroz koje se pod pritiskom izbacuje mastilo (ketridž sa CMYK bojama). Prednosti: tih pri radu, brzina štampe, dobar kontrast, kvalitet boje. Nedostaci: visoka cena potrišng materijala i održavanja. Koristi se prilikom štampe na različite materijale, sjajne papire…

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Koji je najpoznatija ulazna graficka jedinica?

A

Skeneri -uređaji koji prenose sliku sa papira na računar. Dobijena slika je u obliku rastera. Važne karakteristike skenera su: rezolucija (broj tačaka po inču), kvalitet boja i dr.
Princip rada: svetlosni zrak prelazi preko slike, a optički deo skenera registruje intenzitet i boju dobijene svetlosti za svaki pixel. Dobijena slika na računaru se može dodatno obrađivati posebnim programima za obradu slika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Sta je digitalan video?

A

kompleksan vid multimedije, predstavlja integraciju grafike, zvuka i teksta u određenom vremenskom periodu. Video se dobija tako što se u jednoj sekundi jedna za drugom prikažu više nepokretnih slika (okvira, engl. frame). Svaka takva nepokretna slika zahteva određenu memoriju, a kada se memoriji za svaki frejm doda zvuk i tekst, vidi se da se radi o ogromnoj količini informacija koju treba skladištiti, prenositi i obrađivati (ponekad i više GB).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

sta je kodek

A

Kodek je algoritam za kompresiju (kodiranje) digitalnog videa radi snimanja i isporuke, i kasniju dekompresiju (dekodiranje) radi njegovog prikaza. Danas postoji veliki broj različitih vrsta kodeka. Zbog ovoga je česta situacija da korisnik presnimi neki film na svoj računar, ali ne može da ga odgleda jer nema instaliran odgovarajući kodek. Da ne bi korisnik morao sam da traži i installira svaki kodek posebno, postoje paketi koji sadrže veći broj različitih kodeka koji se koriste najčešće za dekompresiju video materijala. Primer takvog paketa kodeka je ffdshow.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

sta se koristi najvise od ovih kodeka?

A

MPEG, JPEG, DivX i drugi. MPEG je međunarodni standard za digitalnu prezentaciju pokretnih slika koju je napravila Moving Picture Experts Group odakle i potiče ova skraćenica. Postoji nekoliko vrsta MPEG video zapisa kao što su MPEG-1 i MPEG-2. Osnovna razlika između različitih verzija MPEG video zapisa je u kvalitetu slike. MPEG-1 je stariji format koji reprodukuje video zapise u niskoj rezoluciji i često se po kvalitetu upoređuje sa VHS video trakom. MPEG-2 je najčešći format jer se koristi na većini video DVD-ova. MPEG-4 predstavlja jedan od najpopularnijih formata nove generacije. Glavni cilj bio je postizanje dvostruko manje veličine fajla u odnosu na MPEG-2 pri istom kvalitetu slike.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Video formati

A

AVCHD-Advanced Video Coding, High Definition. razvili su ga Panasonic i Sony. Zbog visokokvalitetne slike koju podržava, ovaj format je zaista popularan među profesionalnim videografima. Podržava 3D video.

AVI-Audio Video Interleave, nekada se smatrao apsolutno najboljom opcijom na tržištu. Microsoft ga je razvio još devedesetih godina prošlog veka, a i dalje se široko koristi uprkos padu popularnosti jer se pojavljuju još kompresovaniji formati. To je sigurna opcija za one kojima je potrebna potpuna kompatibilnost i sa PC i MAC uređajima.

FLV-Flash Video Format, kao i SWF, podržava Flash video zapise. Iako je široko rasprostranjen ima nedostatak što ga ne podržavaju iOS uređaju, kao što su iPhone, i iPad.

MKV - To je open-source format, prvobitno stvoren kao standardni video format za uobičajene multimedijske datoteke, poput emisija i filmova.

MOV - To je Apple QuickTime video format koji se obično snima u paketu sa QuickTime plejerom.

MP4 - Takođe Apple video format, napravnjen za veću kompresiju, ali je kvalitet slike niži nego u drugim tipovima datoteka.

WEBM - Stvoren je za upotrebu na veb lokacijama, jer ovaj format rezultira u veoma malim veličinama video zapisa.

WMV-Windows Media Video - To je najmanja dostupna veličina video zapisa, što ga čini odličnim za deljenje e-poštom, ali se kvalitet slike značajno smanjuje tokom kompresije.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

titlovi

A

prevod stranog govora u obliku teksta. U mnogim programima za reprodukciju video materijala omogućeno je korišćenje titlova, pri čemu se može podešavati font, veličina slova i njihov položaj na ekranu. Titlovi se daju kao obični tekstualni (ASCII) fajlovi. Oni su formatirani tako da za svaki deo teksta upućuju na redni broj okvira gde taj deo teksta treba da se pojavi na ekranu, i na redni broj okvira gde će taj deo iščeznuti sa ekrana.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

reprodukcija video zapisa

A

Video plejer je vrsta programa koji se koriste za reprodukciju digitalnih video podataka iz fajlova odgovarajućih formata. Pored funkcija kao što su reprodukcija, pauziranje, zaustavljanje, premotavanje unapred i prosleđivanje, neke od uobičajenih funkcija uključuju zumiranje, prikaz preko celog ekrana, odabir audio kanala, odabir titlova i snimanje okvira. Mnogi video plejeri takođe podržavaju jednostavno reprodukovanje digitalnih audio fajlova i 3D reprodukciju.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Neki od trenutno najrasprostranjenijih besplatnih video plejera su:

A

VLC Media Player - Ovo je besplatni medijski plejer koji radi na svim platformama uključujući Windows, macOS, Linux, Android, iOS. Podržava širok spektar video i audio formata, čak i oštećene datoteke. Nudi impresivan niz alata i kontrola za prilagođavanje i poboljšavanje reprodukcije videa. Jedan od besplatnih alata je i konvertovanje video zapisa. Upravo veliki broj naprednih funkcija može predstavljati nedostatak ovog plejera jer interfejs čini komplikovanim za upotrebu.

Media Player Classic (MPC) - Jednostavan i praktičan program za Windows, prostog interfejsa koji ne zauzima mnogo memorije. Podržava skoro sve postojeće video i audio formate.

GOM Player - Ovo je besplatni medijski plejer koji radi na Windows-u. Zbog manjeg broja mogućih podešavanja, ovaj program je jednostavniji za upotrebu. Kako podržava veliki spektar video formata i ima dosta dodatnih funkcija, ovaj plejer je dosta rasprostranjen.

5KPlayer - Ovo je besplatni medijski plejer koji radi na Windows i macOS. Omogućava lako pretraživanje svih video zapisa na računaru i direktno prikazivanje videa sa Youtube-a.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

konvertovanje video zapisa

A

Da bi se video-zapisi različitih formata mogli obrađivati i koristiti na različitim hardverskm i softverskim platformama, često je potrebno vršiti konvertovanje (prevođenje) iz jednog formata u drugi. Razlog za konverziju video zapisa je i potreba za smanjenjem video-fajlova, tj. kako bi one zauzele što manje memorijskog prostora.

Svi program koji se koriste za obradu i montažu video zapisa, po pravilu, imaju mogućnost izbora nekoliko formata u kojima će se formirana datoteka zapamtiti, pa samim tim i mogućnost konverzije formata. Ima i mnogih programa koji su specijalno namenjeni upravo konvertovanju: Power Video Konverter, Clone2Go, itd.

17
Q

zvuk je

A

ZVUK je mehanički talas, odnosno predstavlja poseban oblik mehaničke oscilacije čestica pri promeni pritiska materije kroz koju prolazi. Zvuk se u vazduhu formira na taj način što se čestice vazduha naizmenično zgušnjavaju i razređuju u pravcu prostiranja zvuka. Te promene zazivaju mehaničko oscilovanje bubne opne u uhu i na taj način čovek dobija osećaj zvuka.

18
Q

osobine zvuka

A

AMPLITUDA je maksimalna vrednost pritiska vazdušnog talasa, koja određuje intenzitet (jačinu) zvuka izraženu u decibelima (dB). Po jačini ljudsko uho može da registruje signale od približno 0 dB (prag šuma) do 120dB (prag bola).

FREKVENCIJA (učestalost) je broj oscilacija zvučnog signala u jednoj sekundi i izražava se u hercima (Hz). Ljudsko uho može da čuje zvukove čija se učestalost kreće od 20 Hz do 20 kHz. Ovaj opseg se naziva čujni raspon i on je specifičan za svakog čoveka pojedinačno. Signale iznad 10 kHz većina ljudi vrlo loše čuje.

Infrazvuk je mehanička oscilacija čije su frekvencije manje od 20 Hz.

Ultrazvuk je mehanička oscilacija sa frekvencijom većom od 20 kHz.

KVALITET ZVUČNOG SIGNALA zavisi od njegove čistoće, nemešanja više zvukova. Čist zvuk ima samo jednu učestalost oscilovanja i on je idealnog kvaliteta.

Razlika između tona i šuma:

Ton – zvuk koji se obrazuje harmonijskim oscilovanjem

Šum – rezultat složenog neperiodičnog oscilovanja.

19
Q

analogni i digitalni zvuk

A

Prilikom zapisa zvuka u računaru analogni signal se pretvara u digitalni oblik - digitalizacija zvuka (A/D). Digitalni zapis zvuka podrazumeva brojčano zapisivanje srednje vrednosti inteziteta zvučnog talasa u malim vremenskim intervalima (npr. 40000 x 1 sek), koji se zovu sample-ovi (uzorci).

Danas su skoro svi uređaji digitalni, a digitalno snimanje zvuka ima niz prednosti u odnosu na analogno: jednostavno se mogu više puta kopirati bez gubitka kvaliteta, razmenjivati, obrađivati.

Pri reprodukciji zvuk se rekonstruiše iz digitalnog oblika i ponovo pretvara u analogni (D/A).

20
Q

zvucna kartica

A

Snimanje i reprodukciju zvuka na računaru omogućava zvučna kartica. Ona može biti ugrađena u računar kao poseban uređaj ili integrisana u matičnu ploču računara u obliku čipa. Zvučna kartica je hardverska komponenta koja obezbeđuje ulaz (preko mikrofona) i izlaz (preko zvučnika).

21
Q

Formati audio-zapisa na racunaru

A

Nekompresovani formati

Ovi fajlovi mogu biti veoma veliki, a u zavisnosti od kvaliteta audio zapisa mogu zauzimati i do 20 MB za svaki minut zvuka. Najpoznatiji nekompresovani formati su WAV format razvijen za korišćenje u Windows okruženju i MIDI (Musical Instrument Digital Interface) namenjen za razmenu informacija među elektronskim muzičkim jedinicama.

MIDI - standard razvijen 1980-tih godina za uspostavljanje komunikacije između elektronskih muzičkih instrumenata (tzv. sintesajzera) i računara. Najpre je to bilo za potrebe računarskih igrica, a kasnije se proširilo i na ostala polja primene računara. MIDI fajl ne sadrži samu muziku, već samo instrukcije kako računar treba da odsvira tu muziku. On se može shvatiti kao neka vrsta notnog zapisa koji zvučna kartica čita i na osnovu njega reprodukuje muziku. Na primer, MIDI fajl sadrži instrukcije o instrumentu, noti, koliko dugo držati notu, koliko glasno je odsvirati i o drugim muzičkim atributima.

Wav fajlovi su zvučni fajlovi koji sadrže uzorke zvuka (semplove) u digitalnoj formi. Nastavak im je .wav i oni sadrže samo po nekoliko sekundi zvuka, pa su manje veličine od uobičajenih fajlova za digitalni audio. Wav semplovi se koriste uglavnom kao zvučni efekti. Wav je skraćenica od Wave (talas) i format praktično sadrži semplovan talasni oblik zvuka.

Kompresovani formati sa gubicima (lossy compression)

Kod ovih formata kompresovanje se vrši na taj način što se izostavljaju zvukovi koje ljudsko uho teško ili uopšte ne čuje, pri čemu se ti podaci trajno gube. Na taj način dobijaju se fajlovi i do 10 puta manji od originala. Među najpopularnijim kompresovanim formatima sa gubicima je MP3 format. Tu su i Ogg i ACC formati.

MP3 je skraćenica od MPEG Audio Layer 3.To je tehnologija kompresije audio signala koja je u stanju da fajl za digitalni audio svede na oko 10% svoje veličine, uz samo neznatan gubitak u kvalitetu zvuka. MP3 za zvuk predstavlja isto što JPEG i GIF predstavljaju za slike. Postoji veliki broj programa koji mogu da komprimuju CD audio i prave MP3 fajlove. Prilikom kompresije, jedan od bitnih parametara koji utiče na brzinu i kvalitet reprodukcije audio fajlova je tzv. variable bitrate (VBR). Meri se u kilobitima u sekundi - kbps, a predstavlja prosečan broj kilobita koji se koristi za pamćenje jedne sekunde zvuka. Što je taj broj veći, to je kvalitet zvuka bolji, ali nam trebaju jači računari za njihovu reprodukciju.

Kompresovani formati bez gubitaka (lossless compression)

Ovi formati omogućuju kompresiju do polovine veličine originalnog fajla, a da se podaci i kvalitet pri tome ne gube. Predstavljaju dobar izbor formata ukoliko se želi sačuvati originalan kvalitet zvuka, ali ih zbog svoje veličine uglavnom koriste samo profesionalci. Neki od kompresovanih formata bez gubitaka su FLAC (Free Lossless Audio Codec) i WMA (Windows media Audio).

22
Q

Programi za obradu glasa i zvučnih zapisa

A

Programi za obradu glasa i zvučnih zapisa
Audacity je besplatan, open source program i koristi se za snimanje zvuka i obradu audio zapisa. Što se tiče operativnih sistema, dostupan je u više varijanti Microsoft Windows, za Mac OS X, Linux/Unix.

Neke od njegovih mogućnosti su:

unos i izbacivanje WAV, MP3, Ogg Vorbis, AIFF, Flac i drugih audio formata,

snimanje i reprodukcija zvučnog zapisa

obrada zvuka, Cut, Copy i Paste naredbama s neograničenom mogućnošću Undo-a

uporedni rad na više audio zapisa, njihovo spajanje ali i preklapanje,

digitalni efekti i podrška za plug-inove što će omogućiti moćniju radnju sa zvukom

obrada zvuka promenom amplitude zvučnog zapisa,

mogućnost za uklanjanje pozadinske buke i šumova koji su posledica loše opreme ili prostora za snimanje.