Questions Flashcards
Min story:
Min story i korthet är att jag är född och uppvuxen i Mölnlycke i en förort utanför Göteborg, jag har under min uppväxt sysslat med sporter såsom skidåkning, innebandy och fotboll. Jag började på handelshögskolan i Göteborg efter två sabbatsår där jag var ute och reste i sydost Asien samt gjorde en skidsäsong i Österrike St Anton. Min kandidatexamen tog jag sommaren 2020 inom finansiell ekonomi. Under min kandidat ökade mitt intresse för finans vilket ledde mig till att söka mig vidare till min nuvarande master inom finans. Under mina studier har jag arbetat vid sidan av studierna på en glasögonfabrik, sedan bytte jag till ekonomiassistent för ett Fastighetsbolag och konferensanläggning och nu senast har jag arbetat på en redovisningsbyrå. Med tanke på att jag har arbetat en hel del med bokföring och fakturering så väcktes mitt intresse för värderingsfrågor och bolagsstrategi i kursen Finance 1. Detta för att kursen innehöll ett grupparbete där vi fick göra en pro forma analys som sedan resulterade i en DCF och värdering av bolaget. Det som jag tyckte var så fascinerade var hur strategiska förbättringar i ett företag utifrån balans och resultat räkning kunde resultera i en värderingsmodell för ett företag. Detta ledde mig att fortsätta läsa finanskurser och att jag nu läser min master i finans.
Under min master har jag insett vikten i förståelse av redovisningen och dess principer vilket gjorde att jag började arbeta som redovisningskonsult för att utöka min förståelse för företag. Under denna tjänst fick jag utvecklas mycket genom att arbeta med bokslut och årsredovisning med en stark koppling till stora revisionsbyråer. Min uppgift var främst att förbereda bokslut och ÅR för revisorer och sedan arbeta utifrån deras återkoppling. Detta var mycket intressant att för höra deras input.
Detta har nu lett mig till att jag söker mig till EY då jag har insett bokföringens värde både att förstå företags finansiella ställning samt värderingssynpunkten av företag som bygger på den enkla men mycket viktiga löpande bokföringen. Med denna bakgrund ser jag fram emot att ta nästa steg från redovisning till mer strategiska samt transaktionsarbete som mitt nästa kapitel. Jag ser mig själv som en bra kandidat för EY SAT och jag ser mig själv att stanna och utvecklas inom er organisation de kommande åren.
Short story - Ledarskap
• Jag är en person som vanligtvis tar mycket ansvar i mitt arbete och en specifik händelse var under våren 2021 när jag arbetade för RVBM:s redovisningsbyrå. Jag fick som uppdrag att lära ut fortnox:
Även fast jag inte är proffs, lärde jag ut detta program. Vidare fick jag mer ansvar genom att göra alla bokslut och ansvar över några nya kunder som bolaget fick.
Short story - misslyckande
BL - skatt vs Briljant:
Jag gjorde en hel del bokslut för bolag som skulle vara klara för 1231. Det problematiska var när jag började med dem som hade ett brutet räkenskapsår. Med tanke på mängden bokslut som skulle göras för decemberbokslut så hade jag kommit in i en rytm. Men det som jag hade glömt att dubbelkolla var att bolagsskatten. Jag gjorde ett 10-tal bokslut och efter när jag sedan använde dessa bokslut i skatteprogrammet insåg jag att jag hade använt fel skattesats för de brutna räkenskapsåren. Detta har blivit en liten läxa att inte förlita sig på programvaror utan istället att alltid kolla upp saker innan man skickar in. Dessa fel blev som tur hittade innan jag lämnade vidare till min chef.
Short Story - Framgång
Bokslut - Metrans.
Jag fick i uppdrag att genomföra och slutföra ett bokslut på väldigt kort tid för ett bolag som omsätter ganska mycket. Detta var ett företag som skulle säljas vilket gjorde att vi hade aprilbokslutet behövde vara klart i juni. Med tanke på att vi hade väldigt många andra bokslut som skulle vara inne i juli så blev detta ett väldigt stressat projekt. Jag och min chef arbetade tillsammans med detta och fick gjort detta bokslut på väldigt kort tid. Vidare fick vi väldigt bra feedback av revisorerna som hade hand om detta bolag.
Jag insåg då hur viktigt det är att samarbeta och dela upp arbetet effektivt i en stressad situation för att möta allas kuders önskan.
3 styrkor - med story
- Arbetsam:
Jag ger inte upp. - Samarbetsförmåga: Sporter - Arbetsliv -
- Problemlösningstänkande: story, bokslut våren 2021.
3 svagheter - med story
- Jag är för snäll… Exemplevis, detta leder till att jag ibland hjälper andra istället för mig själv. Ett exempel på detta är under min studietid har jag oftast förstått matematiska kurser väldigt snabbt och detta har medfört att jag har hjälpt andra att förstå som resulterat i att jag inte riktigt hunnit med mitt egna arbete. Detta har jag arbetat mycket med under masterutbildningen då denna har krävt mer av en och jag har lärt mig att säga ifrån att jag inte har tid.
- Envis. Jag ger mig inte förens jag har löst en uppgift. Detta kan göra att jag arbetar med en uppgift tills den är löst, oavsett hur lång tid det tar.
- Jag står inte på mig. Detta har varit ett problem under min utbildning att jag har förstått saker rätt, men mina studiekamrater har förstått det på ett annat sätt. Jag har inte alltid stått på mig om min syn på saker och ting vilket sedan har resulterat i att jag har haft rätt, men jag har fått be någon annan att förmedla min syn på saken.
Vad motiverar dig:
Ett problem, utmanar mig. Det kanske låter konstigt men hela min utbildning har gått ut på att lösa problem. Klara tentor, inlämningar osv. Detta har jag märkt att i arbetslivet har jag alltid blivit som mest motiverad av en uppgift, problem som inte ännu har en lösning. Detta har gjort att jag ofta på arbetsplatser söker utmaningar. Exemplevis, som ekonomiassisten arbetade jag delvis med en konferensanlänning. Detta bolag hade det lite svårt att snurra runt finanserna. Med tanke på att det är så många olika avdelningar så tog jag på eget initativ tag i att reda ut vilken avdelning som presterade bäst. Detta var mycket uppskattat av ledningen och jag fick fortsätta arbetet med detta under min anställning, inför framtida budgetar och prognoser.
Varför EY SAT?
EY har alltid gett mig ett väldigt bra intryck, EY är ju med på Gadden mässan i Göteborg och där fick jag möjligheten till ett kontaktsamtal med era kollegor i Göteborg. Under detta samtal ökade mitt intresse för EY:
- För det första EY är ett ledande företag inom konsultationsbranschen.
- För det andra: Att integrera att både få arbeta med strategi och transaktioner tycker jag är väldigt intressant, då många av era konkurrenter har en avdelning för vardera. Ytterliggare tycker jag dessa två, strategi och transaktion har en stark koppling vilket gör EY mer intressant.
- För det tredje, ni kanske undrar varför jag inte söker mig till audit, detta är för att under min tidigare erfarenhet har jag fått arbeta med förberedande arbete samt likande uppgifter som revisorer och detta har gjort att jag har insett att jag söker ett mer dynamiskt arbete där uppgifterna varierar mer, precis som på SAT.
Vem är du i grupp?
Till en börjande är jag lite avvaktande för att känna av stämningen i en konstellation. Vidare, när man blir lite varmare i kläderna inom konstellationer så brukar jag vara en den som folk kommer till om hjälp och jag försöker alltid ställa upp.
- Walk me through the 3 financial statements.
“The 3 major financial statements are the Income Statement, Balance Sheet and Cash Flow Statement.
The Income Statement gives the company’s revenue and expenses, and goes down to Net Income, the final line on the statement.
The Balance Sheet shows the company’s Assets – its resources – such as Cash, Inventory and PP&E, as well as its Liabilities – such as Debt and Accounts Payable – and Shareholders’ Equity. Assets must equal Liabilities plus Shareholders’ Equity.
The Cash Flow Statement begins with Net Income, adjusts for non-cash expenses and working capital changes, and then lists cash flow from investing and financing activities; at the end, you see the company’s net change in cash.”
- How do the 3 statements link together?
“To tie the statements together, Net Income from the Income Statement flows into Shareholders’ Equity on the Balance Sheet, and into the top line of the Cash Flow Statement.
Changes to Balance Sheet items appear as working capital changes on the Cash Flow Statement, and investing and financing activities affect Balance Sheet items such as PP&E, Debt and Shareholders’ Equity. The Cash and Shareholders’ Equity items on the Balance Sheet act as “plugs,” with Cash flowing in from the final line on the Cash Flow Statement.”
- Let’s say I could only look at 2 statements to assess a company’s prospects – which 2 would I use and why?
You would pick the Income Statement and Balance Sheet, because you can create the Cash Flow Statement from both of those (assuming, of course that you have “before” and “after” versions of the Balance Sheet that correspond to the same period the Income Statement is tracking).
- Walk me through how Depreciation going up by $10 would affect the statements.
Income Statement: Operating Income would decline by $10 and assuming a 40% tax rate, Net Income would go down by $6.
Cash Flow Statement: The Net Income at the top goes down by $6, but the $10 Depreciation is a non-cash expense that gets added back, so overall Cash Flow from Operations goes up by $4. There are no changes elsewhere, so the overall Net Change in Cash goes up by $4.
Balance Sheet: Plants, Property & Equipment goes down by $10 on the Assets side because of the Depreciation, and Cash is up by $4 from the changes on the Cash Flow Statement.
Overall, Assets is down by $6. Since Net Income fell by $6 as well, Shareholders’ Equity on the Liabilities & Shareholders’ Equity side is down by $6 and both sides of the Balance Sheet balance.
Why do we look at both Enterprise Value and Equity Value?
Enterprise Value represents the value of the company that is attributable to all investors; Equity Value only represents the portion available to shareholders (equity investors). You look at both because Equity Value is the number the public-at-large sees, while Enterprise Value represents its true value.
EV/EBIT mutipel, varför kollar vi inte på EBITDA
EV/EBIT: In capital intensive businesses, this type of metric has a significant value as D&A is less sensitive to annual variations or investment cycles than Capex. Unlike EBITDA, EBIT recognizes depreciation and amortization (while non-cash charges) reflect real expenses associated with the utilization and wear of a firm’s assets that will ultimately need to be replaced.
EBITDA: This metric is universally considered as a primary reference for valuations as it does not consider the impact of different capital structures across companies i.e. it is capital structure neutral and can be used to directly compare companies with different levels of debt. EBITDA is considered as “Proxy” for operating cash flows. However, EV/EBITDA multiples should be used prudently for companies with low profit margins. This metric may not be appropriate in certain contexts where EBITDA does not represent the operating cash flows of a business, notable exceptions being financial services, infrastructure and real estate.