psyc1100 Flashcards
Operasjonalisering
gjøre et teoretisk begrep, eller en variabel målbar og konktret
stolpediagram
består av stolper som stiger opp vertikalt fra x-aksen (også andre veien om man vil). Topppunktet for hver av stolpene bestemmes av verdien på y-aksen. Best til kategoriske data (plassering på x-aksen er vilkårlig)
Linjediagram
Datapunkter er knyttet sammen ved hjelp av en linje. Brukes når den uavhengige variabelen er kvantitativ og når en ønsker å illusterere den funksjonelle sammenhengen mellom variabler.; når den avhengige variabelen varierer som et resultat av variasjon hos den uavhengige variabelen. Negativ/positiv/monoton/ikke-monoton akselererende kurve
Spredningsdiagram
x og y-aksen representerer en avhengig og en uavhengig variabel og hver kombinasjon av verdiene for hver enhet er representert grafisk i form at et punkt. (vanligste å fremstille korrelasjnelle forhold på)
Kakediagram
fremstille data som inneholder proporsjoner og prosentenheter. Hver kategori er representert som et kakestykke i en rund kake.
Histogram
Grafisk fremstiller en frekvensfordeling. Ikke mellomrom mellom de ulike stolpene. Hver stolpe representerer en kategori og høyden på stolpen forteller hvor mange observasjoner det er i denne kategorien.
Hva er det viktig å tene på når man inspiserer frekvensfordelingen?
- Er skårene spredt utover, eller klumper de seg sammen rundt midtpunktet?
- Er fordelingen skjev? Negativt skjev: opphopning av observasjoner mot høyre og lang hale mot venstre. Positiv skjev: opphopning av observasjoner mot venstre og en lang hale mot høyre.
- Finnes det uteliggere?
Modalverdi
den mest frekvente verdien i en fordeling
bimodal fordeling
to verdier som er mest frekvent
median
verdien som deler fordelingen i to like store deler
aritmetisk gjennomsnitt
det «mest typiske» verdien for et tallmateriale
variasjonsbredde
finner man ved å ta høyeste verdi minus laveste verdi en fordeling. Hvor stor variasjon det er mellom det laveste og høyeste tallet
Interkvartilær variasjonsbredde
deler fordelingen inn i fire like store deler. Tar verdien for de 25% høyeste verdiene minus verdien for de 25% laveste verdiene.
Varians
Et mål på den underliggende varisjonen i et utvalg hentet fra en statistisk fordeling. Gjennomsnittelig kvadrert avvik fra gjennomsnittet.
Standardavvik
kvadratroten av variansen. verdienes gjennomsnittelig avvik fra gjennomsnittet. Sammenfaller md enheten brukt i målingen.
Spredningsmål
en oversikt over hvor spredt eller tett observasjoner befinner seg omkring gjennomsnittet
Reliabilitet
konsistent og pålitlighet.. Reliabilitet sier oss noe om stabiliteten og repeterbarheten til det målet vi benytter, for eksempel hvor «god» badevekten er til å si hvor mye vi veier.
Reliabilitet = Varians i sanne skårer / varians i observerte skårer
validitet
Validitet omhandler testen gyldighet, det vi si: måler testen det den er ment til å måle? Er denne testen et riktig utrykk for den fenomenet vi er opptatt av? En test er valid så langt den måler det fenomenet eller de egenskapene ved et fenomen som den er ment å måle.
Test-retest reliabilitet + trusler
gi samme undersøkelse til et individ eller en gruppe to ganger på ulike tidspunkt. Trusler mot validitet: Forsøkspersonene kan huske svarene + modning
Reliabilitet til parallelle former
lik som test-retest men med to ulike versjoner av samme test og deretter finne korr mellom de to versjonene. Testene har likt innhold men ikke identiske spørsmål. Unngår problemet man har i test-retest med at deltagerne kan huske svarene . Ulempe: vanskelig å lage to versjoner av samme test som måler akkurat det samme. Modning er også et problem
Split-half reliabilitet
To versjoner av målingen blandet i en og samme måling og gitt forøkspersonene samtidig. De to versjonene av testen blir så vurdert separat. Ulempe: utforme parallelle tester som måler det samme.
Inter-rater reliabilitet
Graden av enighet mellom observatører for et fenomen som har blitt observert.
Etiske problemstillinger knyttet til studier av mennesker
Informert samtykke, bruk av bedrag, unngåelse av stress, stigma og skade - fysisk og psykisk. Anonymitet og konfidensialitet
Nominalskala
Skalaen angir kategorier (nomen =navn) eller klasse. Vi vet ikke noe om størrelsesforholdet mellom dem (størst, minst). Vi kan telle hvor mange observasjoner som faller i de ulike kategorier. Eks: Kjønn eller yrke
Ordinalskala
Form for rangering mellom kategoriene. Kan si hva som er størst eller minst, men ikke hvor store forskjellene er.
vi ordner observasjonene etter størrelse. Terningkast i film eller karakterskalaen på skolen
Ratioskala
Lik avstand mellom punktene og et absolutt nullpunkt. Eks: Linjal
Intervallskala
Lik avstand mellom punktene, slik at vi kan si noe om hvor stor forskjellen er mellom to punkter på skalaen. Ikke absolutt nullpunkt.. Eks: Gradestokk
Når man skal velge måleskala bør man vurdere tre faktorer:
Informasjonsmengden, 2) Statistisk testing og 3) Økologisk validitet
Eksempler på usystematisk feil
- Dagsform
- Miljøbetingelser
- Hukommelse
- Feil hos testadministrator
Eksempler på systematisk feil
- Motivasjon
- Løgn
- Testinnhold
- Bias/slagside hos testadministrator
.Face validitet
Viser først og fremst til den som testes. Virker dette som at tekstinnholdet faktisk måler det den skal?
Innholdsvalidtet
Står innholdet i testen (de enkelte leddene) i forhold til fenomenet testen skal måle? En test har god Innholdsvaliditet hvis testleddete som benyttes i testen, er hentet fra den teoretiske populasjonen av passende testledd.
Kriterievaliditet, samtidig
En test er kriterievalid hvis testens resultat predikerer atferd på andre mål på det samme fenomenet. Samtidig kriterievaliditet tar opp spørsmålet om testen har høyt samsvar med nåværende prestasjoner.
kriterievalidtet, predikativ
Prediktiv kriterievaliditet tar opp testens evne til å forutsi prestasjoner.
begrepsvaliditet
Måler testen det teoretiske begrepet eller det underliggende trekket som vi ønsker å måle? Grunnleggende for måleinstrumentets kvalitet.