prov Flashcards
Vad är demokrati? Hur fungerar det? Vad kännetecknar det? Vilka krav finns för demokrati?
Demokrati betyder folkstyre, att folket ska kunna påverka sitt samhälle, att alla ska få göra sin röst hörd.
All offentlig makt utgår från Folket. Det betyder att folket bestämmer vem som ska styra landet. Folket väljer vilka partier och politiker som ska styra landet åt dem.
Exempel på krav som finns för ett demokratiskt samhälle är majoritetsprincipen (majoriteten bestämmer), lika och allmän rösträtt (alla ska ha rösträtt och alla röster är lika värda) och förenings- och partifrihet (man ska fritt kunna bilda politiska partier eller föreningar).
Vad är diktatur? Hur fungerar det? Vad kännetecknar det? Vilka krav finns för diktatur?
Diktatur är motsatsen till demokrati. I diktaturer är det bara en eller några få som bestämmer allt. Folket kan inte välja vem eller vilka som ska styra. De får inte heller säga fritt vad de tycker.
Exempel på krav som finns för ett diktaturiskt samhälle är centraliserad makt (en eller flera har full kontrol över staten), begränsad politisk frihet (medborgarnas friheter är kraftigt inskränkta) och ingen demokratisk process (vad hålls sällen eller är riggade)
De olika demokrati modellerna:
Processdemokrati: Processdemokrati inriktar sig på den demokratiska processen, hur man röstar, använder den politiska makten. Fokus på proceduren.
Substansdemokrati: Substansdemokrati inriktar sig på vad som beslutas, det vill säga innehållet och resultaten av de demokratiska besluten.
Direktdemokrati: Direktdemokrati inriktar sig på att alla får vara med och rösta och bestämma i alla frågor.
Representativ demokrati: Representativ demokrati inriktar sig på att man väljer representanter som bestämmer åt en.
Deltagardemokrati: Deltagardemokrati inriktar sig på att så många som möjligt ska delta i en politisk debatt, så många som möjligt röstar.
Elitdemokrati: Elitdemokrati inriktar sig på att en liten grupp eliter eller ledare som fattar beslut, med att medborgarnas deltaghet är begränsad.
Hur mäter man demokrati? (fvD, Dma, hr, ar)
Det är svårt att mäta demokrati, men man kan placera den på en skala från:
1. fullvärdig demokrati: Val är fria och rättvisa, och medborgarna har omfattande rättigheter och friheter.
2. demokrati med anmärkning: Val håls men det kan finnas problem med hur rättigheterna respekteras
3. hybridregim: Val kan fortfarande hållas med olika partier, men de är ofta inte helt fria och rättvisa.
4. auktoritärregim: Makten är koncentrerad till en liten grupp eller en ledare, val kan antingen inte hållas eller är riggade.
Vilka problem finns med demokrati? Vilka hot finns för demokrati?
Problem:
Till exempel hur den enskilda medborgaren ska kunna komma till tals i politiska frågor, hur det är svårt att skapa intresse för en fråga om man inte har medierna på sin sida och hur lång tid demokratin kan ta.
Hot:
Till exempel spridning av falsk information, om regeringen ignorerar eller bryter mot lagar och hur korruption i politiska instutioner kan leda till att makten missbrukas.
Vilka är grundlagarna i Sverige? Vad är skillnaden mellan en grundlag och en vanlig lag?
Det finns 4 grundlagar i Sverige:
Regeringsformen (RF): beskriver hur landet ska styras och skyddet för alla medborgares fri- och rättigheter.
Successionsordningen (SO): anger regler för vem som kan bli kung eller drottning i Sverige.
Tryckfrihetsförordningen (TF): säger att vi fritt och ocensurerat får ge ut böcker, tidningar och andra tryckta skrifter.
Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL): skyddar rätten att sända radio och tv och att publicera texter, bilder och filmer på internet.
Skillnaden mellan en grundlag och en vanlig lag är att grundlagar är mer grundläggande och svårare att ändra, medan vanliga lagar är mer flexibla och kan ändras lättare.
Vad innebär parlamentarism? (regering)
Parlamentarism innebär att regeringen utses av och måste ha stöd av en majoritet av ledamöterna i parlamentet. Om den inte har det kan den när som helst avsättas av parlamentet. Det är han eller hon som utser övriga ministrar i regeringen
Vad innebär presidentstyre?
Presidentstyre innebär att presidenten, som här väljs av folket i allmänna val, är både statschef och regeringschef. Presidenten utser sedan, precis som statsministern i parlamentasimen, ministrar till sin regering.
Vad innebär enhetsstat?
En enhetsstat är en form av stat där den centrala regeringen har den huvudsakliga makten, och där underordnade enheter, som regioner eller kommuner, har begränsad självständighet. I enhetsstater stiftar det nationella parlamentet alla lagar och det finns inga delstater.
Vad innebär federation?
Federation innebär en uppbyggnad av ett antal delstater som har kommit överens om att samarbeta kring vissa frågor. Federala stater har två lagstiftande nivåer: natiionell och delstatsnivå
Vad är ett valsystem? Vad är ett majoritetsvalsystem och proportionellt valsystem?
Ett valsystem är reglerna för hur val genomförs, hur röster räknas och hur platser fördelas i parlamentet.
I ett majoritetsvalsystem är det den representant som får flest röser i en valkrets som får valkretsens enda plats i parlamentet.
I ett proportionellt valsystem delas mandaterna i det antal röster varje parti får, vilket gör att även mindre partier får representation
För- och nackdelar med proportionellt valsystem och majoritetsvalsystem:
Proportionellt valsystem:
Fördelar:
Det kan leda till ökad representavitiet, stöd för små partier och högre valdeltagande.
Nackdelar:
Det kan leda till politisk instabilitet, svårigheter med beslutsfattande och risk för extremism.
Majoritetsvalsystem:
Fördelar:
Det kan leda till stabila regeringar, lättförståeliga resultat och motverkan av extremism.
Nackdelar:
Det kan leda till ökad politisk konfrontation, leda till förlorade röster och det kan marginalisera grupper (utestängs från samhället)
Vad är en spärr (Andel), personval och folkomröstningar?
En spärr är en andel av rösterna ett parti måste få för att få platser i parlamentet, vanligtvis 4–5%.
Ett personval låter väljare rösta på enskilda kandidater snarare än bara partier, vilket ger möjligheten att påverka vilka kandidater som representeras.
Folkomröstningar är direkta omröstningar där medborgarna uttrycker sin åsikt om specifika frågor, som lagar eller författningsändringar.
Vad är ett politiskt parti?
Ett politiskt parti är en organiserad grupp som delar åsikter och mål för samhället.
Ett politiskt parti har till uppgift att fånga upp ideer och åsikter som finns bland befolkningen. Dessa disukteras och jämkas ihop inom partiet till ett partiprogram som ska samla väljare inför valen.
Hur går riksdagens arbete till?
Riksdagen ska vara folkets främsta företrädare och samtidigt ha den högsta politiska makten i Sverige. Riksdagen har tre huvudsakliga uppgifter: Att stifta lagar, besluta om statens finanser och kontrollera regeringens arbete.