Privatjuridik Flashcards
Vad gäller med Reklamation? tid?
- Säga att det är fel på varan i skälig tid.
Hur lång tid gäller skälig tid?
- Man har alltid 2 månader att reklamera och max 3 år att reklamera.
- Kan inte lämna tillbaka efter 3 år.
Vad är betyder skälig tid?
- Skälig tid - kan inte vänta för lång tid efter att man hittat felet.
Bevisbörda betyder?
Under 2 år utgår man från att felet är ursprungligt.
Konsumenten behöver inte bevisa att felet finns i varan denna tid.
Vilken lag säger till om bevisbörda?
Konsumentköplagen
Vad innehåller Konsumentköplagen?
(blurting)
- Reklamationsrätt: Konsumenten har rätt att reklamera en vara om det finns ett fel eller en brist. Reklamationen måste göras inom skälig tid efter att felet har upptäckts, och konsumenten kan ha rätt till reparation, omleverans, prisavdrag eller i vissa fall hävning av köpet.
- Garanti: Om en vara säljs med en garanti, har konsumenten rätt att utnyttja garantin om varan inte fungerar som den ska. Garantin kan ge extra skydd utöver konsumentköplagens grundläggande regler.
- Ångerrätt: Konsumenten har rätt att ångra ett köp inom 14 dagar från det att varan har mottagits. Detta gäller vanligtvis vid distansförsäljning och vissa andra särskilda situationer. Vid ångerrätt ska konsumenten kunna få tillbaka köpesumman.
- Säljarens ansvar: Säljaren har skyldigheter att sälja varor av god kvalitet och att informera konsumenten om väsentliga egenskaper och eventuella brister. Säljaren ansvarar även för att varan ska vara lämplig för det ändamål som den är avsedd för.
- Bevisbörda: Vid tvist mellan säljaren och konsumenten ligger bevisbördan på säljaren. Det innebär att det är säljarens ansvar att bevisa att varan inte var felaktig vid köpet, om en tvist uppstår.
Hur ska arbeten gå till enligt konsumentTjänstlagen?
Det ska ske Fackmässigt
Är det inte ett väsentligt fel har man ändå rätt att få det fixat, vad annars?
- Hålla inne pengarna
- Eller så kan man begära prisavdrag.
- Om en målare har skvätt färg är det inte tillräckligt för att häva avtalet.
4.Näringsidkaren kan inte vänta hur länge som helst med att fixa felet.
Tillägsarbeten tillåtet utan ägarens tillstånd?
Väsentliga tilläggsarbeten får inte ske utan husägarens tillåtelse
Tillägsarbeten undantag
- Undantag är vid risk av personlig eller ekonomisk skada
- Om tillägsarbetet är litet i jämförelse med det hela arbetet.
t.ex Tillägsarbete på 3% extra
Reklamation vid tjänst
Fastighet och andra tjänster
- Konsumenttjänstlagen
- Fastighet 10 års reklamationstid
- Vid andra tjänster t.ex. bilreparation gäller 3 år
Bindande avtal, Hur går det till?
För att ett avtal ska vara bindande måste det uppfylla vissa grundläggande krav:
- Erbjudande och acceptans: En part gör ett erbjudande att ingå i ett avtal, och den andra parten accepterar erbjudandet utan att ändra dess villkor väsentligt. Det måste finnas en tydlig och ömsesidig viljeyttring från båda parterna.
- Överenskommelse om villkor: Parterna måste vara överens om avtalets väsentliga villkor, såsom priset, betalningsvillkor, leveranstid och eventuella andra specifika krav eller förpliktelser.
- Kapacitet att ingå avtal: Parterna måste vara kapabla att ingå juridiskt bindande avtal. Det innebär att de måste vara myndiga och ha rättlig kapacitet att binda sig vid avtal.
- Lagligt ändamål: Avtalet får inte strida mot gällande lagar eller vara i strid med det allmänna intresset eller moraliska normer.
- Övervägande: Det måste finnas någon form av motprestation eller övervägande från båda parterna, till exempel betalning eller utbyte av varor och tjänster.
Reklamationsrätt
Reklamationsrätt: Konsumenten har rätt att reklamera en vara om det finns ett fel eller en brist. Reklamationen måste göras inom skälig tid efter att felet har upptäckts, och konsumenten kan ha rätt till reparation, omleverans, prisavdrag eller i vissa fall hävning av köpet.
Garanti
Garanti: Om en vara säljs med en garanti, har konsumenten rätt att utnyttja garantin om varan inte fungerar som den ska. Garantin kan ge extra skydd utöver konsumentköplagens grundläggande regler.
Ångerrätt
Konsumenten har rätt att ångra ett köp inom 14 dagar från det att varan har mottagits. Detta gäller vanligtvis vid distansförsäljning och vissa andra särskilda situationer. Vid ångerrätt ska konsumenten kunna få tillbaka köpesumman.
Säljarens ansvar
Säljaren har skyldigheter att sälja varor av god kvalitet och att informera konsumenten om väsentliga egenskaper och eventuella brister. Säljaren ansvarar även för att varan ska vara lämplig för det ändamål som den är avsedd för.
Bevisbörda
Vid tvist mellan säljaren och konsumenten ligger bevisbördan på säljaren. Det innebär att det är säljarens ansvar att bevisa att varan inte var felaktig vid köpet, om en tvist uppstår.
Bindande avtal undantag
ett bindande avtal är uppfyllda. Här är några exempel på sådana undantag:
- Om ett avtal ingås under hot, tvång, bedrägeri eller annan otillbörlig påverkan kan det vara ogiltigt.
- Missvisande information: Om en part ger vilseledande information eller håller tillbaka relevant information som skulle ha påverkat den andra partens beslut att ingå avtalet, kan avtalet vara ogiltigt.
- Ogiltighet på grund av olagligt ändamål: Om avtalet syftar till att främja olagliga aktiviteter eller strider mot gällande lagstiftning kan det vara ogiltigt.
- Avtal med omyndiga eller personer utan rättlig kapacitet: Om en part är omyndig eller saknar rättlig kapacitet att ingå avtal, till exempel på grund av psykisk sjukdom eller förmyndarskap, kan avtalet vara ogiltigt.
- Avtal som strider mot “allmän ordning och sedlighet”: Om ett avtal strider mot allmänt accepterade normer, moraliska eller etiska principer kan det vara ogiltigt.
Vilka avtal är tvingande?
- Konsumentavtal: Vissa lagar och konsumentskyddsförordningar kan fastställa tvingande bestämmelser som inte kan ändras eller undantas från till nackdel för konsumenten. Detta syftar till att skydda konsumentens rättigheter och förhindra att de utnyttjas av företag.
- Arbetsavtal: Arbetsrättsliga lagar kan fastställa tvingande bestämmelser som reglerar minimilöner, arbetstider, arbetsvillkor och andra rättigheter för arbetstagare. Dessa bestämmelser kan inte avtalas bort till nackdel för arbetstagaren.
- Hyresavtal: Lagstiftning inom hyresrätt kan fastställa tvingande bestämmelser som skyddar hyresgästens rättigheter och begränsar hyresvärdens befogenheter. Dessa bestämmelser kan inte frångås genom avtal.
Ge exempel på avtal som är dispositivt (icke tvingande)
Avtalsrätt: I många rättssystem kan avtalsrätten innehålla dispositiva bestämmelser som reglerar frågor som betalning, leverans, force majeure, skadestånd och avtalsbrott. Parterna kan genom avtal välja att ändra dessa bestämmelser eller komma överens om andra villkor som passar deras specifika behov.
Familjerätt: Inom familjerätten kan vissa lagar vara dispositiva. Till exempel kan lagstiftningen om äktenskap, samboförhållanden och arv innehålla dispositiva bestämmelser som kan modifieras genom avtal eller testamente.
Hyresrätt: Lagstiftningen om hyresavtal kan innehålla dispositiva regler som rör hyresvillkor, uppsägningstider och hyresgästens skyldigheter. Parterna kan genom avtal komma överens om andra villkor som avviker från de dispositiva bestämmelserna.
Arbetsskydd och arbetsrätt: Inom arbetsrätten kan det finnas dispositiva bestämmelser om anställningsvillkor, arbetsmiljö, arbetstider och uppsägning. Arbetsgivare och arbetstagare kan genom kollektivavtal eller individuella avtal komma överens om andra villkor som avviker från de dispositiva bestämmelserna.
Ge 2 exempel på avtalsbrott
Fel i vara
Försenad vara
Vad kan man begära av ett avtalsbrott?
skadestånd
Vad händer om näringsidkaren inte följer lagen?
Då tar du fallet till tingsrätt
När går ansvaret över varan över från säljare till köpare?
När köparen har varan i besittning.