Principer Flashcards
Likhetsprincipen
Är en fortsättning på objektivitetsprincipen. Principen innebär att alla är lika inför lagen, och att lika fall skall behandlas lika. Principen innebär inte att alla beslut skall vara lika, utan att fall där de sakliga förutsättningarna är lika skall bedömas på samma sätt.
I svensk rätt är principen fastlagd i 1 kap. 9 § regeringsformen som lyder ”Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen skall i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iakttaga saklighet och opartiskhet.”
Legalitetsprincipen
Istraffrättbetyder den att för att en person ska kunna dömas för ett brott krävs det ett stadgande i lag om detta. RF 1:1 st. 3. En garanti för förutsebarhet hos myndigheterna och en minimering av godtycklighet i
beslutsfattandet – ledandes till rättssäkerhet för den enskilda.
Objektivitetsprincipen
Principen gäller domstolar och offentlig förvaltning och är inskriven i grundlagen (regeringsformen). Den innebär ett krav på att domstolarna och myndigheterna ska beakta allas likhet inför lagen och vara sakliga och opartiska.
Officialprincipen
Är enoffentligrättsligprincip som innebär att det är enmyndighet(och inte exempelvis de berörda parterna) som har ansvaret att utreda ettärende.
Proportionalitetsprincipen
Är inom juridiken en princip som säger att åtgärder inte skall gå utöver det som är nödvändigt med hänsyn till ändamålet. Enligt denna princip vägs olika intressen mot varandra, till exempel samhällets krav på säkerhet mot individens rätt till integritet.
Offentlighetsprincipen
Till främjandet av ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning skall varje svensk medborgare ha rätt att taga del av allmänna handlingar
Muntlighetsprincipen
Vittnen och parter ska höras muntligen, inte via inlämnade eller upplästa inlagor.
Kontradiktionsprincipen
Den princip som säger att ingen får dömas ohörd och att en part skall ha kännedom om samt möjlighet att kommentera allt material i målet för att på så sätt kunna påverka domstolens beslut.
Omedelbarhetsprincipen
Rättens dom får bara grundas på vad som förekommit vid huvudförhandlingen enligt 17 kap. 2 § rättegångsbalken för tvistemål och 30 kap. 2 § för brottmål.
Koncentrationsprincipen
Hänger samman med omedelbarhetsprincipen, innebär att huvudförhandlingen i ett mål som regel ska ske utan avbrott (“fortgå i ett sammanhang”).
Ackusatoriska principen
Rätten ska förhålla sig opartisk och inte själv föra in processmaterial i processen utan bara besluta över den utredning som parterna själva har fört in i målet samt att åklagaren har bevisbördan för sina påståenden.
Skuldprincipen
Handlar om att straff förutsätter skuld, alltså bara den som kan rå för sin gärning kan hållas ansvarig och straffas för denna. Ofta uttrycks detta med den latinska sentensen nulla poena sine culpa, ’inget straff utan skuld’.
Principen om fri bevisprövning
Rätten är inte bunden av några regler om hur bevis bör värderas.
Ne bis in idem
En processrättslig princip som innebär att samma sak får inte prövas två gånger.
Res judicata Är ett ursprungligen latinsk uttryck för att ett rättsligt förhållande redan är rättskraftigt avgjort.
Nytt mål om samma sak ska därför avvisas.
Är ett ursprungligen latinsk uttryck för att ett rättsligt förhållande redan är rättskraftigt avgjort.
Nytt mål om samma sak ska därför avvisas.