Principer Flashcards
29/29 principen
Anger tre gränslinjer för arbetstagares arbetsskyldighet: 1. Arbete ska ha naturligt samband med arbetsgivarens verksamhet. 2. det ska utföras för arbetsgivarens räkning. 3. det ska falla inom arbetstagarens allmänna yrkeskvalifikationer.
Lojalitetsprincipen
Arbetstagarens viktigaste skyldighet är att vara lojal. AT ska sätta AG:s intressen först.
Subordinationsprincipen
Anställningsförhållandet är en subordination, dvs. att AT är underordnad arbetsledningsrätten. AG bestämmer över AT:s pliktuppfyllelse.
Senioritetsprincipen
Anställningstidens längd påverkar AT:s rättigheter på arbetsplatsen. Rättigheter pga senioritet, tex 11§ LAS.
Proportionalitetsprincipen
Rimlig proportion mellan mål och medel. Verkningarna av en åtgärd får inte vara så ingripande att de framstår som orimliga i förhållande till syfte som man vill uppnå med åtgärden.
Förmånlighetsprincipen
Arbetstagarens underordnade ställning kompenserar i flera rättsordningar med en förmånlighetsprincip som innebär att vid normkollisioner tillämpas den norm som är förmånligast för den enskilde AT.
Principen om partsautonomi
Värnar om fysisk och intellektuell integritet hos avtalsparterna. Avtals ingås med självständiga individer på grund av fri vilja utan tvång. Viljan är utgångspunkten för den rättsliga bundenheten och medborgarna ska fritt kunna välja samarbetspartners och samarbetsformer utan inblandning av myndigheter eller andra.
Neutralitetsprincip
Kollektivavtalsparterna skulle ges självständighet och integritet i förhållande till statsmakterna och i förhållande till varandra. Lagstiftning och rättstillämpning ska vara neutral i fackliga konflikter.
Föreningsfriheten
Innebär att privata sammanslutningar i ett demokratiskt samhälle ska vara frivilligt (positiv och negativ föreningsrätt). Enskilda får inte utsättas för tvång för att ansluta sig till en AT/AG- organisation.
Rätten till arbete
Rätt att försörja sig genom arbete efter fritt val och individen ska ha tillträde till arbetsmarknaden. Förbud mot tvångsarbete.
Legalitetsprincipen
Den straffrättsliga betydelsen av principen är att ingen får straffas för en handling som vid tidpunkten inte var uttryckligen förbjudet i lag
Laga kraft
När tiden för överklagande har gått ut eller om den inte är överklagningsbar har en dom (eller ett beslut) vunnit laga kraft. Därefter kan domen verkställas
Överviktsprincipen
Det som är mest troligt, den vi litar mest på. Majoritet och de tyngsta vikterna. Tex uppdragstagare/arbetstagare
Bastubadarprincipen
En begränsning i AG:s rätt att omplacera AT. AG behöver godtagbara skäl för omplaceringar pga. personliga skäl. Tillämpas på omplaceringar som får särskilt ingripande verkningar för AT tex gällande lön.
Lydnadsplikt
Följa order, kopplad till 29/29 principen och AT’s lojalitetsplikt.