PRIMER SEMESTRAL Flashcards

Venga va que se puede

1
Q

Com es pot obtenir la cooperació a partir de la racionalitat individual?

A

En la busca d’un màxim guany/benefici, els actors d’una interacció actuen d’acord a diferents estratègies dins la** teoria de jocs**. En aquesta, n’existeixen dos tipus:

  • Suma zero (sense col·laboració). Com ara: El “Blame Game” i el “chicken game”.
  • Suma no zero (amb col·laboració). Com ara: la “guerra de sexes” i el “dilema del presoner”.

Segons Rousseau (en la seva teoria de la cacera), si els agents actuen de forma** racional**, s’adonaran que el guany individual en una situació de guany col·lectiu és major que un guany individual tot sol i que, per tant, la voluntat col·lectiva preval sobre la individual.

La gran qüestió és si els agents actuaran o no de forma racional: l‘enfrontament del “què és” i el “què hauria de ser”.

Aquelles persones que s’aprofiten de la col·lectivitat sense aportar-hi (free-riders), poden rebre sancions per part de la societat, que poden ser socials/culturals o legals/institucionals.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Els béns públics i l’acció col·lectiva.

A

L’acció col·lectiva (més cohesionada com més reduïda la agència que la conforma) és representada en les institucions que s’encarreguen de distribuir béns públics i afectar al sector privat. Aquests, que son indivisibles, poden ser abstractes o materials.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Definició de política.

A

És important, d’entrada, considerar la polisèmia del terme que es dona, en relació amb la llengua anglesa que diferencia entre: “politics, polities and policies” (la política, les comunitats polítiques i les polítiques públiques). Tenint en compte que existeixen aquestes tres branques dins la política general, podem dir que:

Etimològicament, el terme procedeix de la polis grega com a institució.
La política és una pràctica o activitat humana i col·lectiva que els membres d’una comunitat (formada desde la necessitat de supervivència) desenvolupen per regular els conflictes (inevitables) entre grups. Aquests conflictes afloren i s’agreugen davant dels bens i/o recursos escassos.

La política no malmet el benestar social sino que precisament sorgeix de les desigualtats del conflicte social per garantir la cohesió.

La política dona com a resultat la presa de **decisions vinculants **(entorn als béns públics); que sorgeixen d’una sèrie de regles o pautes i que obliguen (coercionant, si cal, amb la força) als membres de la comunitat.

Tot amb objectiu final d’alterar els equilibris o desequilibris existents per aproximar-se el més possible als models ideals de cadascú, amb l’horitzó comú de preservar la cohesió social i garantitzar la interacció entre individus.

Hi ha diferents visions d’ella: com a compromís (posar gent d’acord); com a autoritat ( “Qui mana?” @Easton, assignació autoritària de valors legítima); com a adquisició de poder ( “Qui obté què, quan i com?” @Laswell, que la gent faci i tingui allò que els poderosos volen); i com a engany (política com a art d’enganyar al poble).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

La política i el seu coneixement científic.

A

La disciplina de la Ciència Política té el seu origen 130 anys enrere.
Segueix el mètode científic, buscant, a través de la inducció i/o deducció, regularitat en les relacions humanes, explicacions del comportament de les persones i possibilitats de generalitzar aquests factors per crear **models **estudiables i fer proposicions.

Tot i seguir el mètode científic, les ciències socials tenen el hàndicap que poden afectar al fenòmen estudiat. Les ciències naturals estàn més separades del seu objecte d’estudi, el que facilita la seva observació neutral.

Té diferents referents, entre ells el dret, la sociologia, la psicologia social (quant a perfils polítics, formes de convenciment) i l’economia (entenent la societat com a mercat, podem utilitzar els mètodes de l’economia per establir sistemes).

Una de les característiques més distintives d’aquesta disciplina és que està en diàleg constant i té una alta acumulativitat (caminem “a espatlles de gegants”).

És important entendre també que no és el mateix una proposició científica que un judici normatiu.

Quant als mètodes utilitzats per aquesta ciència, trobem l’estadístic (quan considerem moltes variables), el comparatiu (quan en considerem poques) i els experimentals (molt poques).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

L’objecte de la Ciència Política: el poder o l’Estat?

A

L’objecte d’estudi de la Ciència Política és la relació entre el poder i l’Estat (entre la societat i les institucions), és a dir, el sistema polític (@Easton).

Entendriem com a poder polític la capacitat d’intervenir en la regulació coactiva del conflicte social. Però també es pot concebre de dos formes diferents: com a eina acumulada lligada als recursos poseïts que es movilitza per aconseguir objectius. O també com a oportunitat de canvi: la situació de l’actor en les relacions amb els altres actors que li permet situar-se en una posició d’avantatge.
Tot i aquestes dos corrents es presenten com contradictòries, no ho són tant: ja que la possesió de recursos permet ubicar a l’actor en una millor posició relacional i aquesta posició d’avantatge permetria a l’actor acumular més recursos per reforçar la seva posició de poder.

Entenem per Estat qualsevol forma de govern i organització del poder superior, que es conforma com una organització proclamada soberana d’un territori.

Amb el Neoinstitucionalisme sorgit al s. XIX, es retorna a l’anàlisis de l’Estat com un agent actiu que es fixa com a centre de la política, ja que aixó facilita diferenciar la ciència política de la resta de ciències socials.

Tot i aixó, no podem limitar l’estudi de la política a l’Estat ja que la política desborda l’Estat i arriba més enllà d’aquest.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

L’Estat, les institucions. Teoria de l’Estat.

A

La “Teoria de l’Estat” fa referència a una disciplina que entèn l’Estat com a centre de la ciència política. Dins de la mateixa tendència hi trobem el Neoinstitucionalisme, que explica que hem d’estudiar l’Estat com a actor central de la política perquè es regeix per les seves propies normes.
Quant a avantatges d’aquesta disciplina, trobem que fixa un terreny propi sobre el qual treballar.

D’altra banda, té l’inconvenient que cal especificar el concepte d’Estat/institució, ja que si l’entenem com a organització del poder hauriem de començar l’anàlisi molt enrere en la història; mentre que, si l’entenem com a tipus específic d’organització política, començariem entorn al l’edat moderna.
Tanmateix, és evident que si entenem que la política consisteix en la formulació i implementació de normes d’obligat compliment, hi ha altres actors que no són Estats que participen en aquest procés. Resumint, podriem dir que la política desborda l’Estat de manera que no podem entendre aquesta ciència com l’estudi únicament de l’Estat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

L’enfocament behaviorialista.

A

El behavioralisme apareix al s. XX i és la disciplina que estudia el comportament polític dels individus, una mena de conductivisme polític. Apareix perquè les anteriors aproximacions no es preguntàven perquè els individus actuaven políticament d’una forma o una altra. Per exemple: es voten certs partits i no d’altres. (“Quins són els elements que mobilitzen i com ho fan?”).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Què son les institucions?

A

El “poder” és una paraula polisèmica. Tenir-lo com objecte principal és un altre de les aproximacions a la ciència política. Segons aquesta aproximació, les institucions són el resultat d’una lluita de poder, és a dir, la plasmació històrica d’una correlació de poders. Com a avantatge d’aquesta aproximació, trobem que té més continuïtat històrica que la resta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Definició ja clàssica de poder, de Dahl (1957)

A

“X té poder sobre Y sempre i quan: X, pot d’una manera o una altra, fer que Y **faci alguna cosa que agrada més **a X, i que Y no hagués fet en una altra circumstància”.

S’entèn política com a** ús restringit del poder**. El poder sense restringir és força pura i simple.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Les tres dimensions del poder polític.

A

Podem veure dos cares del poder:
Poder visible:
1ª: Dimensió empírica: Poder evident i obsevable. (“Qui mana i qui obeeix?”) @Laswell
Poder ocult:
2ª: Dimensió d’agenda setting: Determinació sobre què es decideix. (“Qui fa l’agenda política?”). @Bachrach i @Baratz
3ª Dimensió de conformació de preferències: Construcció d’una subconsciència via manipulació i adoctrinament afins al sustent del poder. (“Qui té la capacitat de fer veure a la gent què és i què no és un problema?”) @Lukes

Com a crítica, trobem que és molt complicat demostrar que un individu actua en contra dels seus interessos/voluntat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Components del poder?

A

El poder polític emana i s’exerceix a través de recursos com la legitimitat, el carisma, l’expertesa, recompenses, la coerció… que es poden organitzar en 3 components principals (que s’interrelacionen i s’utilitzen simultàniament i alternada):
1r: Força: Ús de l’amenaça per infondre temor.
2n: Influència: Persuasió per aconseguir convicció.
3r: Autoritat: Es recolza en la reputació per aconseguir confiança.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

El poder està distribuït desigualment. Com es distribueix el poder?

A

El poder està destribuït desigualment. Les teories que analitzen la distribució del poder tienen una besant empírica (“Com és?”) i una normativa (“Com hauria de ser?”). Les tres teories dominants sobre la distribució del poder són: la pluralista, l’elitista i la marxista.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

El Pluralisme

A

Dominant sobretot a EEUU, aquesta teoria defensa que** el poder es distribueix en diferents grups i tot ells influeixen en el poder i en la presa de decisions. S’origina amb l’expansió behaviorista quan l’Estat deixa de ser central en l’estudi de la política. Molt relacionat amb la democràcia liberal representativa. Estudia com s’organitzen les demandes que s’elevena les institucions i com aquestes donen resposta, entenent l’Estat com un agent passiu i de reacció**.

En les poliarquies, la participació de molts individus organitzats en grups en negociacions no violentes, porten a les parts a ajustar enteses. No existeix cap grup dominant, sinó que depenent del cas i les aliances de cada ocasió, un grup o conjunt de grups poden sortir més beneficiats que d’altres.

El Pluralisme rep crítiques d’autors que el titllen d’ingenu o poseedor d’un positivisme assumit i amb un anàlisis molt superficial. Així mateix consideren que posa als EEUU al centre de la seva anàlisi i que és difícil reconeixer el paper de les idees així com la distinció entre “protesta il·legítima” i “domini legítim”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

L’Elitisme

A

En aquesta distribució el poder està concentrat en una minoria (que pot ser diferents col·lectius, segons la font de poder: diners, coneixement, bellesa, etc.) , a la qual la majoria obeeix. Els teòrics en aquest enfocament, entenen que l’Estat té preferències pròpies i actua autònomament en llur defensa i que la configuració d’institucions és molt important. Des de l’elitisme, s’obre camí en l’anàlisi de les polítiques públiques.

Aquesta dualitat entre poderosos i dominats es pot veure en diferents punts durant la història, de manera que és fàcil veure com ha evolucionat i elucubrar com evolucionarà en el futur.

Els elitistes entenen que la dominació és positiva i necessària ja que s’origina i sustenta l’organització social (“Llei de ferro de l’oligarquia”). Aquesta teoria va alimentar i influenciar el feixisme italià.

Quant a crítiques, trobem que és complicat determinar qui forma part de la èlit; i es pregunta si és possible el canvi polític si sempre manen els mateixos; i el canvi d’èlits?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

El Marxisme

A

El Marxisme entén l’Estat com el garant de la societat de classes, sent l’eina que usa la classe dominant per reforçar la seva posició. Entén l’Estat com un actor relativament autònom (encara que és difícil de diferenciar-lo de la classe dominant en si mateixa) i marcat per les faccions que hi ha dins de les classes.

Els marxistes es divideixen en dos corrents principals quan defensen com revertir la situació de dominació, que és negativa per l’àmplia majoria de la societat. Per una banda tenim els socialdemòcrates que volen reformar l’Estat per arribar a un Estat del benestar, i per l’altre els comunistes que creuen en la conquesta de l’Estat via revolució proletària i/o camperola que porti a l’ús de l’Estat per a la destrucció de la societat de classes.

Explica també que el sistema econòmic determina com es distribueix el poder polític així com la concentració d’aquest s’origina en la concentració de poder econòmic. Aquesta teoria ofereix una aproximació molt més completa i complexa que les altres dos dominants. Tot i això, passar de la teoria a la pràctica és complicat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Grups de concepcions de la distribució competint i cooperant. Guanyadors i perdedors segons el conflicte.

A

Entre les diferents concepcions sobre la desigualtat hi ha desde fa temps un debat profund, que ha acabat amb combinacions entre elles.
Totes coincideixen en que el poder polític està reparitit desigualment, mentre que discrepen en com es distribueix.

Hem de tenir sempre en compte que els politòlegs tenen una** ideologia base** i això pot afectar als seus judicis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

“Qui diu organització, diu oligarquia”. El poder de la burocràcia.
Els elitistes clàssics i contemporanis.

A

Modernament, el moviment elitista s’anomena “elitisme clàssic”, i engloba autors com:
@Masca (conceptes classe política vs. dominada)
@Pareto (concepte “èlit política” i “circulació de les èlits”)
@Michels (introdueix la “llei de ferro de l’oligarquia”)
@Weber (concepte “burocratització” i priorització dels interessos propis enlloc de servir al poble).

Els elitistes contemporanis més importants son:
@Mills (élit= govern, grans empreses, exèrcit, Ivy League)
@Miliband (crítica marxista al elitisme)
@Bottomore (èlit política vs. classe política).

És interessant aprofundir en la “llei de ferro de l’oligarquia” de @Michels, que assegura que si hi ha organització es crearà jerarquia (degut a la delegació i especialització en les tasques) i, conseqüentment, oligarquia. L’autor parla d’una “paradoxa dels partits democràtics”, ja que l’oligarquia i la democràcia son dos sistemes completament diferents.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Aproximació eclèctica. Biaix ideològic del politòleg

A

L’aproximació eclèctica consisteix en l’exercici d’ajuntar conceptes dels diferents sistemes o aproximacions que semblen més encertats en un àmbit.

Aquesta aproximació sobre la Ciència Política agafa del Pluralisme, la distribució canviant del poder; del Marxisme, l’importància del sistema econòmic i els privilegis de la classe propietària; i de l’Elitisme, que hi ha implementat un sistema de minories dominants no sempre gràcies a un sol tipus de recursos sinó que aquesta dominació pot provenir d’altres fonts (carisma, coneixement…).

La comparació entre les tres aproximacions ens mostra com l’ideologia del politòleg pot esbiaixar el seu anàlisis de la política fins i tot sense voler-ho.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Definició de sistema polític.

A

Concepte proposat per @Easton, comparant-lo a un sistema biològic. Marca la política com un entramat d’elements, que es relacionen entre ells per fer determinades funcions, amb capacitat de reformulació/automodificació. En aquest entramat, cada “òrgan” compleix una funció dins de la col·lectivitat. És a dir, s’entén per “sistema polític” l’Estat i tot el que l’envolta.

 El sistema polític (com a subsistema del Sistema Social) s’ocupa  de la **presa i aplicació de decisions vinculants** per la major part dels seus membres la major part del temps. Converteix els **desitjos** de la societat (o de la classe dominant) en decisions vinculants per la col·lectivitat. Els límits d’aquest sistema no estan del tot definits, de manera que depenen de diferents variables.

El SP es relaciona de manera molt diferent amb la societat segons si té separació de poders o no (el qual depèn de la repartició de poder i dels processos de reclutament).

Tot el que estigui fora del sistema polític s’entén com a “entorn”, el qual al analitzar-lo ens permet explicar reaccions del SP. Estan molt relacionats (tot i que pot aïllar-se de la societat durant un temps curt: immobilisme polític), de fet sense un SP no podem considerar que hi hagi una societat, i quan cau un SP (Estat fallit = no es poden prendre decisions per falta d’acceptació majoritària), s’intentarà ràpidament formar-ne un de nou.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Esquema de SISTEMA POLÍTIC.

A

Al voltant del sistema polític existeixen una sèrie d’actors que influeixen en aquest, aquests actors són anomenats entorn. Els subsistemes de l’entorn poden ser intrasocietales (subsistema cultural, estructura social…) o extrasocietals (OTAN, ONU…).

Entrant al sistema polític, els inputs es divideixen en demandes i suports. Quan es dona una sobrecàrrega de demandes, s’ha d’ampliar el canal de tractament de demandes o realitzar una reducció d’aquestes amb els anomenats “gate-keepers”, és a dir, partits polítics que poden marcar prioritats o amagar demandes. L’imput de suports suposa més adhesió al sistema, per aconseguir-lo, els sistemes polítics intenten una socialització de la política amb la promoció del patriotisme propi (generant el suport difús) o mitjançant canvis institucionals/constitucionals. També, una altre forma d’aconseguir suport és mitjançant outputs que acontentin a la societat (com polítiques públiques) per generar un suport específic al sistema. Aquests outputs generen feedback/retroalimentació, que és fonamental per conèixer la situació de rebuda dels outputs. 

Aquesta forma de veure el sistema polític entèn l’Estat com una “caixa negra”, que no es considera en l’ànalisi, sinó que té una actitud pasiva de reacció.

Aquesta aproximació ha portat a moltes crítiques. Alguns autors expliquen que no s’elabora una explicació precisa del sistema polític fins al punt que no es pot diferenciar de l’Estat. Així mateix, els neoinstitucionalistes defensen la importància d’analitzar què passa dins de “la caixa negre” per comprendre amb plenitud.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

El poder no és força simple. La qüestió de la legitimitat. Els tres tipus ideals de legitimitat (Weber).

A

El poder no és només força, també cal acceptació (de la societat). Qui té poder ha de buscar consens, transformant l’obediència en adhesió per una qüestió pràctica del manteniment del sistema polític.
@Vallès: Per evitar fer servir la coacció s’intenta justificar la proposta com a justa i mereixedora de l’acceptació voluntària de tots els altres actors. Aquesta capacitat per aconseguir que siguin acceptats els límits que el poder imposa sol conèixer-se com legitimitat. La legitimitat vincula el poder amb el món de les idees i els valors.

@Weber: Hi ha tres fonts diferents de legitimitat (tot recalcant, altra vegada, la importància dels valors i el que creiem nosaltres com a poble que és legítim):
El costum: La tradició. “El precedent es converteix en argument decisiu.” (Molt present en les polítiques conservadores).
El carisma: Heroisme, admiració i/o confiança que genera un líder (democràtic o no)
La** legalitat/racionalitat**: creença de que les lleis son vàlides i racionals, obligació legal d’obeir però també limitació legal del poder. La congruència entre mitjans i objectius sol establir una regla estable. Quan aquesta regla agafa forma de norma escrita es converteix en el fundament exclusiu del poder.
Existeix una quarta font: el rendiment (bo), però no està tan reconeguda; es tracta de la legitimació del poder a base dels resultats de les seves pròpies accions.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

La legalitat i la legitimitat. La legitimació democràtica i la seva erosió.

A

La relació entre legalitat i legitimitat és complexa, no tot el que és legal és legítim, i viceversa. El concepte de legitimitat és més ampli que el de legalitat, mentre que la legalitat comporta la adequació de una decisió o una proposta a la llei vigent, la legitimitat ens assenyala l’encaix d’aquesta mateixa decisió en un sistema de valors socials, que van més enllà de la pròpia llei escrita, inclosa la constitució. Als procediments legals que s’emmarquen dins de lleis legítimes se’ls anomena Estat de Dret.

El concepte “legitimació democràtica”, té a veure amb el consentiment, amb com el poder sorgeix on la comunitat actúa/decideix conjuntament. Aquesta legitimació s’aconsegueix a través de la deliberació legítima, que necessita de tres factors per donar-se: la llibertat de les parts per expressar-se, la igualtat de les parts en el procés de discussió (importància del sufragi universal, també), i la imposició del millor argument al marge de qualsevol coacció o violència.

La democràcia liberal al món és un sistema relativament jove, que està menys consolidat del que hom pensa. Ho veiem constantment en règims democràtics que ràpidament deixen de ser-ho (anomenades democràcies de baixa intensitat).
En el procés de entorpiment de la democràcia liberal, hi podem trobar causes tant externes com internes: la creixent desconfiança cap a les institucions per culpa de la corrupció, els** tribunals polititzats, la manca de polítics conscients i responsables o el propi funcionament dels partits polítics; la pèrdua de drets **civils, la pèrdua de drets polítics o el descontrol del govern; l’acció d’agents no governamentals que dificulten la governabilitat; i les “No go zones” (llocs, geogràfics o d’acció, on l’Estat no hi entra).
L’autoritarisme es presenta moltes vegades com l’alternativa al sistema democràtic liberal fallit. Però no es té en compte que la democràcia es pot auto-arreglar. El procés de desmantellament de la democràcia liberal es veu agreujat per la desafecció de la societat civil en vers la política i la consegüent abstenció que genera (que fa entrar el procés en un cicle viciós), que facilita l’acceptació de sortides populistes (solucions fàcils per a problemes complexes).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

El debat “organització política vs. Estat”. Evolució històrica

A

Ha existit un gran debat al llarg de la història sobre si les formes d’organització anteriors a l’Estat modern eren Estats; actualment es considera el concepte estat quan es parla de l’Edat Moderna o més endavant. Tot allò anterior, queda relegat a societats tribals, polis, imperis, feuds, monarquies estamentals o Estats absoluts.

L’organització política actual suposa una marginació dels vincles de parentiu i una ampliació de les comunitats en pos de la supervivència, el que acaba portant a una especialització, un posterior sorgiment de classes i, finalment, una jerarquització i sorgiment del poder polític. Alguns autors vinculen l’aparició de l’organització amb la de la propietat privada (per tant, la primera hauria nascut per protegir la segona).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Definició d’Estat:

A

“Aquella** comunitat humana **que, dins d’un **territori **determinat (el “territori” n’és l’element distintiu) reclama (amb èxit) per a si el monopoli de la violencia física legítima”. @Weber

@Maquiavel, el creador del terme en el seu llibre “el príncep”, el defineix com “la forma d’organització política superior d’una comunitat.

Autors posteriors van intentar introduir altres termes com: civitas o commonwealth; i autors anteriors parlaven de res publica (tant per tot allò que es referia al poble i les coses públiques com per l’Estat en si).
Així doncs, entenem l’Estat com la màxima institucionalització de les relacions polítiques, en la que es dona una despersonalització del poder. La llei i l’Estat trascendeixen més enllà de qualsevol individu. Per acabar, remarcar que l’Estat no sols té el monopoli de la violència i la coerció, sinó també el de la producció de dret.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Naixement de l’estat (modern): segle XV-XVI.

A

Abans de la creació de l’estat modern altres formes d’organització política van ser les societats tribals, les polis, els imperis, el feudalisme, les monarquies estamentals i els imperis absoluts.
El naixement de l’Estat modern tingué lloc entre els segles XV-XVI; gràcies a condicions que l’afavoreixen:
- Expropiació dels mitjans de dominació política (això porta a resistència dels senyors feudals i a molts conflictes).
- En l’economia guanya importància el comerç de llarga distància, que posa en perill tant la seguretat com les transaccions econòmiques públiques (canvis de moneda, bancs, crèdits, inversions, etc.). Trobem doncs que es necessita una entitat que mantingui la seguretat i és aquí quan es passa a tenir exèrcits regulars i permanents. Tot això necessitarà finançament, amb la conseqüent creació de la hisenda pública.
- Consolidació del poder del monarca; la tradició perd importància i es necessiten noves justificacions. S’imposen noves lleis (i noves formes d’interpretar i aplicar-les), i es crea el títol de funcionari per ajudar al rei a gestionar el regne.
- La cultura i ideologia renaixentistes fan que es posi la religió al servei del monarca i revifi la voluntat de fer política i centralitzar-la.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

Estat modern: població, territori i sobirania

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

Estat segons @Maquiavel

A

@Maquiavel crea les bases per al pensament polític realista, en que analitza el món en com és i no en com hauria de ser, allunyant els valors i la moral de l’estudi. Analitza les polítiques mitjançant el mètode inductiu a partir de l’observació de resultats repetits en el temps, buscant les accions efectives.

Defineix als** éssers humans com a desagraïts**, egoistes, dissimulats i àvids de privilegis per una qüestió de supervivència. Per a ell, si es poden respectar els valors morals, millor, però defensa que no s’ha de tenir manies a l’hora de saltar-se els valors morals per defensar l’Estat: sentit d’Estat. Per exemple, no s’ha de ser honest sinó semblar-ho, no s’ha de tocar als poderosos si no és per matar-los…

Per a Maquiavel, la seguretat és sinònim de llibertat i l’imperi de la llei és el pilar principal que ha de tenir qualsevol Estat. Així mateix, entén que el quid de la política és la recerca del bé comú tot i que menysprea a les masses.

El més important en la política pel diplomàtic florentí és l’ús tant del lleó com el de la guineu: bones armes i bones lleis. Qui pugui actuar en les dos vessants quan toqui, tindrà el que Maquiavel anomena “virtù”, sabrà manar. Qui tingui virtú, a la fortuna no ha de temer.

28
Q

Estat segons @Bodin

A

En el context de les guerres de religió a França (entre protestants i catòlics), Bodin escriu “Els sis llibres de la República” (entenent República com a res publica).

Segons l’autor, la** familia és l’únic element natural de la comunitat, i la resta és tot artificial i surt d’ella. L’Estat és l’extrem d’aquesta comunitat artificial.
@Bodin explica com un grup de families, a través d’
elements comuns**, formen comunitats de les quals sorgeix un poder sobirà (entenent la sobirania com a força cohesiva, perpètua i absoluta). Aquest poder l’ostenta un príncep, un únic governant (que serà bàsicament el que surti vencedor dels conflictes entre families), que no està subjecte a lleis, les fa i les imposa sobre els costums; té doncs un poder il·limitat (sense comptabilitzar el Dret Natural que emana de Déu i la propietat privada). Aquesta ideologia té una base cristiana (“el sobirà només respón davant de Déu”), i es trenca amb el liberalisme.

29
Q

Estat segons @Hobbes

A

Hobbes crea coneixement polític a partir de la deducció (raó i ciència) introdueix en l’anàlisis de la política que tots els humans, buscant la supervivència, vivim vides curtes, pobres, solitàries i brutes (en “Estat de Naturalesa”). És a dir, que “l’home és un llop per l’home”.. Per a sortir d’aquest estat, els individus firmen un contracte, en que cedeixen el **dret a l’exercici de la força a una entitat superior (l’Estat) que els protegirà i assegurarà la seva supervivència.
Els ciutadans no tenen drets, sinó que l’
Estat concedeix privilegis als súbdits. ** Aquest Leviatan és un ent totpoderós (on no hi ha separació de poders) que si no compleix amb la seva part del contracte, els individus tenen dret a tornar a exercir la violència pel seu compte.

30
Q

Característiques de l’Estat absolut. Evolució i crisi

A

El concepte d’Estat absolut apareix el s.XVIII. No és el mateix que totalitarisme, ja que aquí existeixen estaments i trobem una estructura més complexa.
La Pau de Westfàlia reforça la sobirania del rei externament (“a cada regió, la religió del rei”). Aquest punt es trenca amb el tractat de Drets Humans.
En un Estat absolut:
- El rei imposa el seu poder com a sobirà, té al seu voltant l’elit burocràtica, i la resta son els seus súbdits. **
- El caracteritza una guerra continua amb la resta d’estats absoluts per aconseguir recursos (exèrcit + hisenda, necessaris) i mantenir la seva sobirania i independència.
-Els Drets de l’individu son d’entrada inexistents, el rei pot atorgar-los en forma de privilegis.
- L’Estat garanteix i permet el comerç, i en regula els preus (
intervencionisme** econòmic, mercantilisme)
- El benestar de la població no preocupa al rei més enllà de la caritat catòlica.
- És un procés llarg amb moltes dificultats (conflictes de pagesos, gent contra l’allotjament de tropes o contra les lleves, etc.). Essencialment, perquè tot reposa sobre classes inferiors (les més abusades, son les úniques que treballen i paguen impostos) i si aquestes es revolten el sistema deixa de funcionar (llavor de crisi).

El model absolutista entra en crisi quan es comença a construir i a extendre’s la idea dels estats liberals; tenint el primer èxit amb la Declaració d’Independència d’Estats Units com a primer estat purament liberal.

31
Q

Liberalisme de @Locke

A

John Locke es presenta com un dels pensadors base del liberalisme. Introdueix la separació de poders a l’Estat per garantir la llibertat individual (legislatiu, executiu i federatiu). A l’Estat ha d’imperar la llei i aquest ha d’estar** al servei dels ciutadans** per defensar els seus drets naturals: la llibertat, la vida i la propietat privada, sorgida del treball.

L’Estat ha d’estar controlat pel Parlament, format per propietaris, ja que ells són exitosos (per tant, savis) i perquè saben llegir i escriure.

32
Q

Liberalisme de @Montesquieu

A

Montesquieu reforça la idea de Locke de la separació de poders (amb antecedents a la doble espasa medieval Estat-Església). El pensador francés defensa que per evitar la tiranía i amb l’argument de que el poder frena al poder, han d’existir el poder legislatiu, l’executiu i el judicial. A part d’aquesta divisió vertical de l’Estat, Montesquieu defensa també la divisió horitzontal, entre territoris.

A més, explica que segons “l’esperit de les lleis” es poden destriar 3 tipus de sistemes: el despotisme, basat en la por (antinatural); la república, basada en la virtut; i la monarquia, basada en l’honor.

33
Q

Liberalisme de @Rousseau

A

Fou un calvinista estrambòtic. La seva ideologia fou culpable de moltes revolucions (“la faute à Rousseau”). Se’l coneix per la afirmació “L’home és bo per naturalesa, és la societat que el corromp”.
A “el contracte social” (aplicable més aviat a ciutats-estat petites, ell mateix ho accepta), explica com la sobirania no és delegable i inalienable, i la del govern és dependent de la del poble. Segons ell, la única forma legítima de sobirania és la democràcia directa, en la que tots han de participar (si cal, “forçar la llibertat”).
Assegura també que la voluntat general és superior a la individual, i que la igualtat entre ciutadans (en altres grups no li dona tanta importància) va molt lligada amb la democràcia.

34
Q

Liberalisme de @Kant

A

Per @Kant, l’individu té drets naturals i és lliure (llibertat com a obediència a les lleis autoimposades, perquè sense elles, en estat de natura, no s’és lliure perquè s’ha d’estar en tensió constant per la protecció dels drets propis). L’Estat ha de protegir aquests drets i estar al servei de la societat.

Defineix l’Estat de Dret com un Estat en que tothom està sotmès a les lleis (fetes racionalment i en un context legítim (imperi de la llei).

Per ell, la legitimació democràtica passa per un sufragi universal, una sobirania popular i una constitució activa (que serà la “llei de lleis”). Tot això, amb l’objectiu de regular el conflicte.

Segons aquest autor, amb organització social vigent, la recerca individual de riqueses suposa un bé comú.

35
Q

Característiques de l’Estat liberal. Evolució i crisi

A

La Revolució anglesa del s.XVII es considerada la base de l’Estat liberal. Amb aquesta i l’implementació del “Bill of Rights”, es limita el poder absolut i es dona poder al Parlament. Un parlament elitista, no democràtic. A més, s’instauren drets com el dret a la propietat privada i la llibertat de culte que acompanyen l’expansió del capitalisme mercantil. En aquest context, es creen els primers antecedents de partits polítics: els whigs, liberals; i els tories, conservadors.

Les característiques bàsiques dels estats liberals son:
-Noció de ciutadà com un individu amb els drets bàsics inherents i inalienables (vida, integritat física, llibertat de consciència, propietat).
-Basat en** individus propietaris** (que seran els que participin en el procés polític).
-El dret i la creació de lleis (que han de ser reflexe de la voluntat general) passa a ser un monopoli de l’Estat.
-Estats de Dret, amb lleis i normes transparents, deliberades i formalitzades públicament i estructurades sistemàticament. Les lleis no poden ser retroactives, han de seguir sempre el benefici del “reo” i no poden estar al marge de la constitució.
-Els **poders han d’estar separats **(segons @Montesquieu entre legislatiu, executiu i judicial; però a la realitat, almenys els primers temps, s’acaba amb un rei i un parlament diferenciats).
-El govern és mixt (el sufragi és universal però censatari, de manera que hi accedeixen únicament els propietaris).
-La relació amb l’entorn té mínima intervenció desde l’Estat, a banda de la necessària/positiva per garantir el funcionament del mercat (liberalisme econòmic).

L’evolució de l’Estat liberal s’inicia el s.XIX amb una modernització accelerada i la industrialització, que propicien la creació d’una classe obrera i l’expansió del imperialisme i el colonialisme.
El sistema de “laissez faire, laissez passer” (intervenció mínima de l’estat/ mà invisible d’Adam Smith) i la naturalesa classista, elitista, segregadora i oligàrquica del liberalisme, juntament amb una separació de poders relativa i una igualtat igual de qüestionable davant la llei; fan que els anomenats “reaccionaris” (conservadors) vulguin tornar al Antic Règim, els “demòcrates” (d’esquerres) busquin millores socials (sufragi universal masculí) o directament una revolució. Aquest descontentament suposa una crisi que es presenta diferent en cada estat liberal.

36
Q

Característiques de l’Estat del Benestar.

A

Durant la II GM, a Estats Units, @Beveridge va publicar un document on hi apareix el terme “welfare”. En aquest document, el país trenca el no-intervencionisme en l’economia amb l’objectiu de guanyar la guerra (què fer amb els recursos quan no cal invertir-los en seguretat?). Això porta a la creació de mútues obreres, legislació laboral i la lluita contra la pobresa urbana. Aquí es considera el naixement de la socialdemocràcia reformista. A més, aquest procés es dona en el moment de l’entrada de la dona al mercat laboral.

Quan la despesa pública creix, l’Estat és cada vegada més complex i es cobren cada vegada més impostos. És així com l’Estat té més pressupostos per a la despesa pública, incloent-hi la despesa social. En un intent de fer compatible el capitalisme amb la democracia pluralista (igualtat d’oportunitats i funció redistributiva de l’Estat) i reforçar la pau social, L’Estat pren la responsabilitat de protegir el benestar bàsic de tots els seus ciutadans; invertint en diferents àmbits de polítiques socials: sanitat, educació, serveis socials, habitatge, seguretat social, etc.

Es pot distingir entre l’Estat del benestar institucional, en el qual es garanteixen els drets socials amb una universalització dels serveis, i l’Estat del benestar residual, en el qual l’Estat sols intervé quan la família falla. Aquest últim es tracta d’una intervenció limitada.

37
Q

L’Estat actual sota tensió.

A

Amb crisis econòmiques cada vegada més freqüents, s’ha arribat a un** dèficit públic **molt important. Les desigualtats augmenten les demandes socials, el qual porta als Estats a augmentar la demanda fiscal, generant fatiga fiscal. A més, si la redistribució no es fa correctament, la demanda social no s’acontenta sinó que s’aprofundeix. Aquest deute públic generat, ens posa en una situació de solidaritat intergeneracional, ja que els serveis de les generacions presents els hauran de pagar les generacions futures.
Tot això ens acaba portant la posada en dubte de la sobirania dels Estats liberals del benestar i també la fiabilitat del seu contracte social (amb pressions tant internes com externes), el retrocés del nombre de democràcies, i la complicació d’encarar solucions per problemes com el canvi climàtic.

38
Q

Estat i nació.

A

Podem diferenciar l’Estat de la nació perquè mentre que l’Estat té un tarannà més** institucional, la nació és quelcom més psicològic i sentimental.
Per a l’Estat és molt millor ser també una nació perquè és més fàcil assegurar l’
adhesió. Aquí neixen els anomenats Estat-nació. Part de les característiques d’aquesta nació portaran a triar una llengua, que delimitarà en alguns casos qui forma part d’aquesta comunitat humana (“umma”) que és la nació.
És interessant que es doni la congruència Estat-nació perquè ajuda a legitimar el poder polític i les decisions vinculants (gràcies a la compartició de valors). S’estableix un “
nosaltres**” polític i, amb aquest, un marc de solidaritat i lleialtat i un “ells” (tot aquell que no forma part d’aquest marc). Hi ha doncs una semblança entre governants i governats, que fa que tots vulguin lluitar contra poders que vinguin de l’estranger.

39
Q

Nació i nacionalisme.

A

El nacionalisme neix com a ideologia a finals del s.XVIII, durant la Revolució Francesa, amb el poble sota la bandera tricolor que els representa; el veiem també a la Revolució dels EUA. Es considera que anteriorment a aquests moviments no hi havia nacions.
En el món actual, totes les persones pertanyen a una nació i, per norma general, la lleialtat a la seva nació passa per sobre de tota la resta de lleialtats. Així mateix, es considera que la nació és la única font legítima de poder polític. Per això sorgeix l’eslògan: “Cada nació, un Estat. A cada Estat, una nació.”
El nacionalisme és la defensa de la nació per sobre de tota la resta d’institucions i té un aspecte molt transversal, abarca més enllà de les elits. Així mateix, pot adoptar múltiples formes, desde la democràcia més directe al totalitarisme més radical. Quan el nacionalisme està tant integrat a la societat que no es percep com a tal, s’anomena “nacionalisme banal”.
L’extensió del nacionalisme, la capacitat de crear una nació, existeix perquè anteriorment hi ha uns “materials comuns” (valors, tradicions, etc.), els nacionalismes només els organitzen i canalitzen; aquestes existències prèvies s’anomenen “protonacionalisme”.

40
Q

Tipus ideals de nacionalisme: el cívic i l’ètnic. La “nació política” i
la “nació cultural”

A

Es parla de dos tipus ideals de nacionalisme (que normalment es donen dins d’Europa): el** cívic (occidental) i l’oriental (ètnic).** Establerts per @Kohn el 1944. Dins la teoria del nacionalisme trobem dos paradigmes principals (que van conjuntament amb dos tipus ideals de nació): el Perennialisme i el Modernisme.

El Perennialisme entén que les nacions son molt antigues i perennes, porten molt temps existint i seguiran existint molt temps. Va lligat amb la concepció de la nació com a comunitat cultural immemorial, arrelada a un** territori i amb un funcionament orgànic** (com el d’un ésser viu, composat per òrgans). Aquesta nació,creada pel poble, està cohesionada, té atributs de llarga durada que la defineixen, és popular entre els seus i està basada en un llegat històric. Es tracta de la nació cultural definida “ius sanguinis”, és a dir, definida ètnicament (si tens pares de la nació, ets de la nació).

El Modernisme entén el nacionalisme com a fruit de la modernitat. Va lligat amb una concepció de la nació com a comunitat política, moderna, creada (com a fruit dels nacionalismes o les polítiques públiques), mecànica (la nació és els individus que la composen), dividida (cada individu té interessos diferents), té recursos propis, és construïda per l’interès de les elits i està basada en la comunicació i socialització (premsa, imaginari col·lectiu). Aquest paradigma és el dominant, ja que totes les nacions actuals son “noves” (posteriors a la Revolució Francesa). Es tracta de la nació política definida “ius solis”, és a dir, definida per la voluntat de ser-ho. Fins i tot les tradicions i les fronteres son inventades.

Fins a quin punt aquestes dos variables són dicotomies? O pot ser que siguin més dos extrems dins un continuum?

41
Q

L’articulació territorial del poder. El model dels EUA i el
model de França

A

E pluribus unum o Ex uno plures”? La qüestió de fer que tots els ciutadans potser es dona de diferents maneres segons el model que es segueixi.
Els jacobins, a la Revolució Francesa, volien centralitzar el poder i els valors, de manera que els ciutadans s’haurien d’emmotllar al que ha de ser un ciutadà francés . Aquest model s’anomena, en honor a ells: jacobinisme. El seu primer pacte és el de la Declaració Universal dels Drets de l’Home i del Ciutadà.
En canvi, si es volen respectar les minories, la millor opció és un federalisme asimètric, que reconeix autonomies. Aquest model, el nord-americà, s’anomena federalisme. “E pluribus unum” és el lema de creació dels EUA. El federalisme no és l’avantsala de la disgregació, tenen valors comuns i també altres d’independents.
Ambdós estats son unitaris i amb un sol “demos”, i tenen com a finalitat perdurar i mantenir la integritat territorial. L’Estat unitari queda, d’alguna manera, com a hereu directe de l’Absolutisme, passat pels principis de la Revolució Francesa.

42
Q

Tipologia d’estats segons llur organització territorial.

A

Un Estat unitari és aquell que té un sol centre productor de llei vàlid per a tot el territori. Hi ha una clara distribució jeràrquica vertical entre els poders central i subestatals. Que el poder estigui centralitzat no vol dir que el govern central no pugui delegar o cedir competències a alguns territoris, però aquestes són fàcilment recuperables pel poder central. Tot i això, hi ha una clara línia vermella: els poders subestatals no poden legislar.
Dins els Estats unitaris, les tensions nacionals són molt freqüents entre les nacions minoritzades i la dominant pròpia de l’Estat. Davant d’aquestes tensions, els Estats poden intentar assimilar les nacions divergents i erradicar-les o bé poden aplicar polítiques de tolerància amb aquestes. No sols poden sorgir tensions per la qüestió nacional, sinó que la realitat complexa i les diferències de necessitats entre regions pot portar a la necessitat de delegació de competències.

Un Estat compost, en canvi, en té diversos, tot i que almenys un fa lleis per a tot l’Estat, i els altres tenen un àmbit restringit (és una organització multinivell); l’organització exacta entre aquests depèn molt de cada cas.

Existeixen altres models, com la confederació (unió d’Estats preexistents, sovint per gestionar temes estrangers, de seguretat i/o econòmics). O la lliga (molt feble, reunions per pactes i posicions més o menys comunes, però poca sobirania central; creada amb un propòsit específic).

43
Q

Justificacions per a l’estat compost. Tipus d’estat compost

A

Hi ha diversos tipus de raons per a la creació d’un Estat compost: existeixen les tècnico-administratives, les democràtiques i les histórico-polítiques. La possibilitat de passar a un estat compost al final depèn de l’heterogeneïtat de la població i de la seva grandària tant geogràfica con poblacional. Si els grups etnolingüístics diferents tenen prou força, el govern central haurà de donar resposta, que es mou en un continuum entre l’assimilació i l’ampliació de la autonomia territorial. Si es segueix la segona via, es dona un estat compost.
Els estats compostos sorgeixen per unir varies nacions sota un sol Estat, “E pluribus unum”. Aquestes unions són acords polítics de partida per compartir poder entre els nivells de govern. No es tracta d’una estructura jeràrquica vertical sinó més de coordinació horitzontal. Hi ha 3 tipus: els Estats amb una regió autònoma, en els quals la regió autònoma s’anomena federacia i és diferents social o geogràficament; els Estats federals, que son complicats de definir però que s’autodenominaven a si mateixos d’aquesta manera; i els estats regionalitzats, categoria que serveix com a calaix de sastre per tot allò a mig camí entre totes dues categories.

La definició d’estats federals és fruit de molta polémica però está clar que es defineixen per com es reforma la constitució i com es distribueixen les competències i la despesa pública. Els punts que generen més debats són la fixació d’uns mínims per reconèixer una federació i la distinció entre estructura i procediment.

44
Q

Característiques de l’estat federal.

A

D’entre les diverses definicions de federació se’n poden extreure 3 característiques comunes que si poden fixar com a mínims per detectar una federació. En primer lloc tenim la descentralització política, que dona capacitat als diferents estats federats de legislar de forma independent dels seus veïns i del poder central. En segon lloc tenim el govern compartit, que sorgeix de la participació de les unitats federades en la creació del poder compartit. Finalment la garantia constitucional, que regula les relacions entre govern regional i federal a través d’un òrgan format pels diferents nivells de poder.

Finalment i relacionat amb l’anterior, el debat estructural: quin és el estat federal, el que segueix un procediment federal, o és també necessari que tingui una estructura política determinada (descentralitzada)?

45
Q

Orígens dels estats federals: “coming together” i “holding
together”

A

@Stepan explica que els estats federals es poden donar tant per un procés d’intentar mantenir un Estat unitari anterior unit (“holding together”), és a dir, un procés de descentralització. Per un procés de varis estats d’unir forces (“coming together”), aquests acorden alguns aspectes comuns en el poder central però reserven la resta de la sobirania per a si mateixos i no comparteixen el poder.

46
Q

Debats sobre el federalisme, l’autogovern. La secessió.

A

Un dels grans debats entorn al federalisme és si suposa o no un** canvi de paradigma**, si la seva pròpia existència implica que la idea de l’estat-nació està obsoleta. La idea westfaliana de sobirania es comença a veure amenaçada amb la creació de la Societat de Nacions; es passa d’un estat que busca ser autosuficient i homogeni, a estats interconnectats, interdependents, heterogenis, descentralitzats, etc. 40 dels 193 estats reconeguts per la ONU apliquen principis federals. Els acords interestatals son cada vegada més freqüents, s’acaba formant una xarxa comuna. Aquesta “nova etapa” té les següents característiques:
“ethnic revival” (reemergència dels vincles nacionalitaris)
Relacions transestatals entre pobles o nacions
Nous arranjaments intergovernamentals, nous tipus de tractats polítics (“federacies”), existència de mini-estats.
Nous arranjaments intraestatals, govern multinivell (diferents àmbits de decisió sense necessàriament jerarquia específica).
Limitació de la soberania.

També es considera la possibilitat de que no es tracti d’una dicotomía Estat-nació vs. federalisme sinó d’un continuum.

Un altre debat important és el de quin és el mínim exigible per considerar un Estat com a federal. Això, degut a que els casos son tan diferents que és pràcticament impossible trobar un model canònic de federalisme; l’únic que es pot fer és observar els actuals països i extreure d’aquí que és el que els fa federals.

Finalment i relacionat amb l’anterior, el debat estructural: quin és el estat federal, el que segueix un procediment federal, o és també necessari que tingui una estructura política determinada (descentralitzada)?

47
Q

La rellevància de les institucions.

A

Els resultats polítics depenen precisament del marc institucional fixat (“regles del joc”); segons aquest i com s’organitza l’Estat al seu voltant, les decisions vinculants varien. En una democràcia liberal-representativa sovint tot això està fixat a la Constitució (que no ha de ser necessàriament un text tancat) Vegem-ne alguns exemples:
Constitució EUA: declaració de drets, s’hi fan esmenes i revisions relativament periòdiques.
Constitució Espanyola: principis orientadors de les polítiques, que s’hi han d’adaptar. Procés per canviar-la molt llarg i complicat, necessitant ⅔ de majoria i que la resta de la cambra no ho veti.
Constitució Regne Unit: diversos textos legals, formalitzats i aprovats alguna vegada pel senat. Molt menys prohibitiva, “no Act of parliament can be unconstitutional”.

48
Q

El concepte d’”Estat de Dret” i el de “Rule of Law”

A

L’ “Estat de Dret” (diferent d’un “Estat amb dret”) és aquell Estat en que el poder està sotmès a unes **lleis i normes alineats amb uns valors fonamentals **que respecten la dignitat humana, la llibertat, els drets civils i que van en contra l’arbitrarietat dels poders públics. Tots els Estats són Estats amb dret, però no tots son Estats de Dret.
L’Estat de Dret és un sistema de certesa i previsibilitat jurídica, on tothom és tractat igual i passa per processos judicials justos, imparcials i independents. En un Estat de dret, els individus poden fer qualsevol cosa (menys allò que és il·legal). L’administració pública no pot fer el que vulgui (segueix les lleis).

El “**Rule of Law”** és molt semblant. Va orientat a l'**obediència de les lleis**, que tothom les coneix i en que les institucions sols les poden acatar. Així mateix, en un sistema “Rule of Law” hi ha **absència de corrupció, jutges independents i es segueix la presumpció d'innocència i de llibertat.** Per a que un Estat estigui reconegut dins del “Rule of Law” ha de seguir una sèrie de principis: **generalitat** (que les lleis són iguals per a tothom), **estabilitat i publicitat** (han d’estar publicades abans d’entrar en vigor i no poden ser retroactives) i, per últim, **claredat i intel·ligibilitat de les normes** (que han de ser clares i s’ha de disposar d’un tècnic que ajudi a l’encausat en el procés legal).
49
Q

Tot i tothom sotmès a la llei com a garantia dels drets
individuals.

A

Viure en un Estat de Dret és una garantia dels drets individuals de cadascú. En aquests tipus de sistemes, tot (les institucions incloses) i tothom està sotmès a la llei de forma igualitaria, de manera no es pot actuar de forma arbitrària i parcial, cosa que vulneraria els drets individuals. Si s’actués de forma parcial, l’actor en qüestió estaria actuant fora de la llei.

50
Q

Requisits per a l’existència de l’Estat de Dret.

A

Perque en un Estat es pugui considerar que hi ha Estat de Dret o “Rule of Law”, s’han de complir una sèrie de requisits.

Per una banda, els requisits formals que es divideixen en: la generalitat de les lleis (que s’apliquin de forma general, adreçades a tothom i fonamentades en principis generals), l’estabilitat i la publicitat ( han d’estar publicades abans d’entrar en vigor i no poden ser retroactives) i, tancant aquest grup, claredat i intel·ligibilitat de les normes (la ciutadania ha de disposar de suport tècnic per a ajudar-la en la comprensió de la Llei.

Quant als requisits procedimentals, trobem: el dret penal (lleis per tot allò que sigui necessari, escrites, ben definides, sense analogies i prohibició dels dobles enjudiciaments); el procés degut amb **accés a la justícia (legítim i igual com a dret per a tothom), presumpció d’innocència (i dret a no declarar), igualtat d’armes en el procés (accés a la documentació i notificació de noves); igualtat davant la llei **(en situacions equivalents); accés a la judicatura, permanència i existència de la carrera judicial; grau d’aforament (quant a grups grans com el parlament, si es un delicte conjunt no hi ha possibilitat de recórrer); com s’assignen els casos; per últim dins d’aquest grup, son necessaris uns advocats (protegits per l’Estat) que defensin els interessos dels clients.

Per acabar, esmentar els elements substantius, que no estan gaire consolidats. Una primera teoria explica que d’entrada, els dos grups anteriors ja donen prou importància als ideals de justícia i llibertat. Una segona, defensa que el “Rule of Law” hauria d’estar lligat, més aviat, als DDHH.
El debat està, aleshores, en si l’Estat, tot i seguir escrupulosament els elements anteriors, podria quedar fora de l’Estat de Dret amb actuacions fora dels DDHH.

51
Q

Controvèrsies sobre l’aplicació de l’Estat de Dret.

A

Sobre l’aplicació de l’Estat de Dret hi ha diverses controvèrsies:
- Elimina o delimita la discreció?
- Quin grau de dissociació (entre lleis i opinió pública) és permisible?
- Quina flexibilitat dels drets i les lleis seria tolerable/legítima durant emergències?
- Dins del dret internacional: es vol garantir la llibertat als individus deixant-ho als estats? I, la immunitat diplomàtica?
- Col·laboració entre poders (quan haurien d’estar separats).

52
Q

Les formes de govern segons les relacions entre l’executiu i el legislatiu.

A

Les formes de govern, en general, es poden definir estudiant els poders executius i legislatius: quin nivell d’equilibri hi ha entre tots dos. Podem definir, dins del model de democràcia liberal dos extrems que delimiten un continuum: el parlamentarisme i el presidencialisme. Mentre que en el parlamentarisme, el poder executiu està subjecte a la confiança del legislatiu, això no passa en el presidencialisme ja que els votants mateixos escullen directament al president.

53
Q

Sistema parlamentari

A

En un sistema parlamentari, l’executiu respón davant del parlament. Un mecanisme que el parlament té per fer caure el govern és la “Moció de censura”, que si va acompanyada d’una nova proposta de govern per donar estabilitat al règim s’anomena “Moció de censura constructiva”. En l’altre direcció, la “qüestió de confiança” va de l’executiu al legislatiu per reforçar la confiança o denotar el desgast del govern. Si el govern perd la qüestió de confiança, es veu obligat a dimitir i convocar eleccions.
El president, té la potestat de dissoldre el parlament i convocar eleccions. A més, el govern funciona de forma col·legiada i, en teoria, en termes d’igualtat entre els membres.

Aquest sistema, però, está tacat de pràctiques presidencialistes. En principi els ciutadans voten diputats que aquests, al seu torn, voten al president. En canvi, a la realitat, els partits presenten i fan campanya per un candidat a la presidència.

54
Q

Sistema presidencial

A

En un sistema presidencial o presidencialista, el cap del executiu és elegit directament pel poble o per un col·legi electoral específic. La persona elegida serà al mateix temps cap d’Estat i de govern, i triarà els seus ministres/secretaris/col·laboradors, etc.
En aquest sistema hi ha una clara preeminència del president respecte la resta de membres del govern. De fet, ni tan sols necessita una majoria parlamentària que li doni suport com a president (tot i que les lleis han de ser aprovades per majoria al parlament), ja que el mandat és fixe (sempre i quan no se’l destitueixi amb un impeachment per haver incomplert la llei).

55
Q

Sistema semipresidencial

A

En un sistema semipresidencialista, el cap d’Estat i el de govern son dues persones diferents. El poble elegeix cap d’Estat i parlament en eleccions separades. S’obre aquí la porta a la cohabitació de dos partits com a principals forces del país (el del president i el que té majoria parlamentària). Per tant, si el cap d’Estat no compta amb el suport d’una majoria parlamentària, tindrà molts problemes per exercir el seu càrrec i tirar endavant projectes.
Una majoria reforçada/qualificada al parlament pot destituir el cap de govern; i el cap d’Estat pot dissoldre el parlament i convocar eleccions.

56
Q

Sistema semiparlamentari

A

Sols ha existit un cas: Israel del 1996 al 1999. En aquest sistema, el cap d’Estat és escollit pel parlament i té funció merament simbòliques. Hi ha dos eleccions separades: unes per escollir cap de govern i unes altres per formar el parlament escollint diputats.

57
Q

El poder executiu. El govern.

A

Té els seus orígens en el cos de funcionaris que es van creant al voltant dels reis per assessorar-los en la presa de decisions, que més tard serien anomenats “ministres” i sorgeix la figura del “primer ministre”, l’”alter ego” del rei.
Aquest és l’òrgan que executa la legislació en forma de polítiques públiques. Quan l’executiu també obté majoria al legislatiu, podem parlar d’una “presidencialització del primer ministre”.
Una gran classificació que es deriva del tipus de poder executiu és entre monarquies, monarquies parlamentàries i repúbliques. Moltes vegades, els governs estan composats per un grup de elits intel·lectuals i/o econòmiques que no són una representació fidel de la gent que diuen representar.
En el sistema parlamentari, el president tria com es configura el govern. Aquest té un funcionament col·legiat i en ell, el número d’integrants varia segons el cas. El nombre de ministres pot variar segons pressions per part de grups d’interès, el sorgiment d’àmbits que donen poder i/o el creixement del sector públic. Fins i tot es podria donar l’entrada de “ministres sense cartera”, que no tenen un ministeri assignat, que s’inclouen en el govern com a figures polítiques importants. Els elements del govern tenen la responsabilitat col·lectiva de donar-se suport els uns als altres i mostrar unitat encara que hi hagi discrepàncies privades, que s’han de tractar en la confidencialitat. Qui no és capaç d’entendre això, ha de dimitir.

58
Q

La distinció entre cap d’estat i cap de govern en el sistema parlamentari i en el sistema presidencial

A

En un sistema presidencial, el cap d’Estat i el de govern son la mateixa persona, mentre que al parlamentarisme son dos persones diferents amb funcions/competències diferents (que varien segons el país).

59
Q

El poder legislatiu. El parlament.

A

Ostenta el poder de fer les lleis. Té, a més, la legitimitat de dur a terme grans polítiques i té un pes simbòlic enorme ja que és escollit directament pels votants. Aquí hi ha el gran debat sobre si els diputats són representants o delegats del poble: si se’ls hi delega poder o si representen el poder. En el sistema actual, els representants no estan lligats a cap mandat imperatiu i, per tant, actuen segons el seu criteri. El parlament es pot dissoldre anticipadament però no es pot prorrogar.

60
Q

La representació política.

A

El sistema electoral és molt divers tant en termes de divisió territorial com de distribució del vot en els escons. Desenvolupa tres funcions: la de produir govern, la de produir representació i la de produir legitimitat.
En el sistema electoral hi ha 2 tipus de sufragis: l’actiu, que determina qui pot votar; i el passiu, que determina qui pot postular-se com a representant. El sufragi passiu té en compte els següents criteris: inelegibilitat i incompatibilitat. Els representants polítics tenen un mandat imperatiu de ser en aquest càrrec i ningú els pot destituir ni canviar, els únics que poden fer-ho són ells mateixos. De fet, el transfuguisme consisteix que un diputat elegit estant en un partit, canvii de partit durant el mandat.

61
Q

Estructura del Parlament. Unicameralisme i bicameralisme. Bicameralisme simètric i asimètric.

A

L’estructura del Parlament pot ser: unicameral (amb una sola cambra) o bicameral (amb una cambra alta i una de baixa; històricament relacionades amb la diferenciació de classes, també pot ser per representació territorial). Dins d’aquest últim en trobem dos tipus: el simètric (mateixos poders) i l’asimètric (una cambra més prominent que l’altra).
Ja dins del Parlament, trobem altres punts importants de l’organització, com el dret parlamentari, els reglaments, els grups parlamentaris (fracàs de l’organització idealista), comissions legislatives i no legislatives, i la Mesa de la Cambra (presidència, vicepresidència i secretaris: moderen).

62
Q

Funcions i funcionament del Parlament.

A

Les principals funcions del Parlament son:
Donar suport al govern (més o menys, segons esquema parlamentari)
Funció legislativa: projectes (des del govern) , proposicions de llei (des del Parlament o ciutadania; en aquest últim cas un ILP la facilita). Abans han de passar pel filtre de la presa de consideració (es decideix si la llei es discuteix o no)
Tramitació
Control del govern. Hi ha mecanismes: interpel·lacions (el govern fa pregunta, parlamentaris responen i al final es vota), comissions d’investigació (referents al funcionament del govern.
Funció d’impuls: mocions (encàrrecs al govern) / proposicions no de llei (demandes al govern)
Elecció de membres d’altres institucions de l’Estat (p.e: síndic de greuges)
En sistema presidencial: nomenament de càrrecs

La dinàmica política (i quanta negociació s’ha de fer per aconseguir resolucions) depèn de la fragmentació de parlaments.

63
Q

El poder judicial. Els jutges i els tribunals.

A

En cas de conflicte, el poder judicial és l’encarregat d’interpretar la llei i dictar sentència, imposant els càstigs o indemnitzacions que siguin necessàries.

64
Q

Funcions i funcionament del poder judicial. Controvèrsies.

A

El poder judicial pot generar desconfiances per la seva falta d’imparcialitat dels jutges respecte els poders polític i econòmic i per l’extracció social, gènere i formació dels jutges. Per garantir la independència del poder judicial, està protegit del poder polític, els càrrecs es distribueixen per mèrits, té la potestat d’autogestionar-se. Això, però, pot portar a una autoprotecció entre els seus membres a la irresponsabilitat dels jutges.
Tot i els esforços per aconseguir un poder judicial alineat amb els valors de la independència i imparcialitat, actualment es dona una judicialització de la política i una politització de la justicia.

65
Q

El control de constitucionalitat. Jutge Marshall i el TS dels EUA. Kelsen i el TCs d’Europa.

A

Un control de constitucionalitat s’assegura de que les normatives estiguin en concordança amb les normes vigents. Son òrgans/institucions que tenen sobirania sobre la interpretació de la constitució. Hi ha països que no en tenen perquè consideren que la sobirania sobre la constitucionalitat la té el parlament i tot allò que fan és constitucional.
N’hi ha dos models:
Difús: tribunals ordinaris exerceixen el control de constitucionalitat; jutges intervenen a demanda d’una de les parts, en cas concret.
Concentrat: òrgan especialitzat al qual només poden recòrrer determinats òrgans de l’Estat. Per a que els ciutadans puguin referir-s’hi existeix el “recurs d’empara” (com a últim recurs).