preventivmedel Flashcards
skyddar mot graviditet och könssjukdomar
p-piller
ett preventivmedel i tablettform som ska tas varje dag. P-piller innehåller två olika hormoner, östrogen och gestagen. Detta påverkar de naturliga hormonernas funktion i kroppen vilket ger skydd mot graviditet. P-piller förhindrar inte bara graviditet, utan kan också hjälpa mot akne, och mensblödningar blir också mer regelbundet. Några nackdelar är att man får ökad risk för blodpropp, ökad risk för depression, man kan gå upp i vikt och det skyddar inte mot könssjukdomar.
avbrutet samlag
finns inga fördelar om denna preventivmetoden förutom om det funkar, men det är väldigt stor risk att denna preventivmetod inte funkar. Man kan inte kontrollera utlösningen. Man kanske inte hinner dra ut. Om man vill bli gravid är detta ett effektivt sätt.
kopparspiral
några centimeter långa och ser ut som ett T, kopparspiralen sätts in i livmodern och påverkar miljön så att ett foster inte trivs. Väldigt effektiv för att förhindra graviditet. Kopparspiral kan också användas som akut preventivmedel och är också den mest effektiva metoden för just det. Kopparspiralen ska då sättas in inom 5 dygn efter oskyddat samlag. Kopparspiral håller i 5 år innan man behöver ta ut den. Några nackdelar är att det inte skyddas mot könssjukdomar och man kan få mer mensblödningar och smärtsammare mensvärk.
p-stav
sätts in under huden på överarmen. Denna preventivmetod är mycket bra. Man behöver inte tänka på att ta en tablett varje dag, ger skydd mot cancer i äggstockarna, livmodern och tjocktarmen och mensen minskar eller försvinner helt. För alla preventivmedel som innehåller hormoner kan kroppen behöva vänja sig. Det gör att du kan få besvär i början som sen försvinner med tiden som till exempel spända bröst, små blödningar, och må lite illa. En del kan få finnar, ont i huvudet minskad sex lust eller känna sig nedstämda.
Pessar
Pessar är ett mindre effektivt preventivmedel. Pessar passar inte dig som har svårt att planera när du ska ha samlag. Du måste planera och sätta in pessaret före du har samlag. Du behöver också tänka på att pessargelen bara verkar under ett samlag, sen måste du fylla på med mer gel.
Pessar passar inte om du vill ha skydd mot könssjukdomar.
hormonspiral
Sätts in i livmodern, ser ut som en kopparspiral och man måste också ta ut den efter 5 år, men denna spiral innehåller hormoner som förhindrar graviditet och koppar förhindrar graviditeten hos en kopparspiral. Hormonerna kan i vissa fall minska sexlust, känna sig hungrigare, akne och känna sig nedstämd.
p-plåster
P-plåster innehåller två olika hormoner, östrogen och gestagen. Man har på plåstret i en vecka och sen byter man. kroppen kan behöva vänja sig till detta preventivmedel eftersom det innehåller hormoner. Du kan få besvär som sedan försvinner. Du kan få spända bröst, må illa, akne eller huvudvärk och mer. Om detta inte gått över efter 3 månader borde du byta till en annan preventivmetod.
p-ring
skyddar mot graviditet men inte mot könssjukdomar. liten ökad risk för blodpropp men gör att mensen blir mindre och att det inte gör så ont.
p-spruta
var tredje månad får man sprutan i skinkan. mensen blir oregelbunden eller försvinner helt. P-spruta är ingen bra metod om du tänker att skaffa barn senare. eftersom det kan ta längre än ett halvår för ägglossningen att komma tillbaka.
säkra perioder
man har sex under den tiden som man tror att kvinnan inte har ägglossning. det går aldrig att riktigt räkna ut exakt när det är en ‘‘säker period’’ passar inte för dom som absolut inte vill bli gravid.
akut p-piller
tar man några dagar efter eller direkt efter oskyddat samlag. upp till 5 dagar. Men om ett ägg redan blivit befruktat avslutar det inte graviditeten.