Pazarlama Türleri Flashcards
İlişkisel Pazarlama (İlişki Pazarlaması)
Satış işlemlerinden ziyade müşteriyi elde tutmayı ve memnuniyeti vurgulayan, doğrudan pazarlama ve hizmet pazarlaması kampanyalarından geliştirilen bir pazarlama şeklidir.
Yeşil Pazarlama (Green Marketing)
Üretimden dağıtıma kadar olan tüm süreçte çevre dostu anlayış benimsenir. Tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik tüm pazarlama faaliyetlerinin çevreye duyarlı ve en az zarar verecek şekilde tasarlanması olarak kısaca özetlenebilir.
Ağızdan Ağıza Pazarlama (Word of-Mouth / WOM)
Bir marka, mal veya hizmetle ilgilenen iki veya daha fazla sayıda tüketici arasında ticari olmayan bir şekilde yapılan sözel iletişim şekli. Tüketicilerin satın aldıkları ürün/hizmete dair herhangi bir ticari çıkar ilişkisi amaçlanmadan genellikle tavsiyede bulunmak amacıyla görsel, işitsel, yazılı olarak yüz yüze, telefon, sosyal medya gibi tüm iletişim ağlarındaki paylaşımları olarak açıklanabilir.
Nöro Pazarlama (Neuro Marketing)
Belirli kortikal yanıtların aracılık ettiği pazarlar ve pazarlama alışverişi ile ilgili insan davranışını anlamak için nöro görüntüleme tekniklerinin uygulanması ile şirketlere para harcamadan önce reklamların ve ticari mesajların etkinliğini ölçebilmek adına nicel bir yönetim perspektifini sunarak, ticari mesajları tasarlama ve iletişim kurma yollarını geliştirerek, dikkat çekmek ve onları hedef kitle tarafından ilginç olarak değerlendirmelerini sağlamaya hizmet eden bir bilimdir.
Gerilla Pazarlama (Guerilla Marketing)
İşletmeler pazarda başarılı olabilmek için hedef kitlenin karşısına umulmadık anlarda çıkma ilkesiyle akılcı, çarpıcı, hızlı ve anlık hareket eden, etkileyici ve rekabetçi özelliği taşımalıdırlar.
Coğrafi-Pazarlama (Geomarketing)
Mekansal boyutu dikkate alarak işletmelerin hedef kitlelerine en etkin biçimde ulaşmalarını sağlar.
İzinli Pazarlama (Permission Marketing)
İşletmelerin tüketiciler ile kısa mesaj, e-posta, mektup ve sosyal medya vb. iletişim araçları üzerinden gönderimini paylaştıkları reklam, tanıtım ve promosyon gibi tüm pazarlama faaliyetleri kapsamında tüketicilerden izin ve onay almalarıdır. KVK ile izinli pazarlama daha da önem kazanmıştır.
Radikal Pazarlama (Radical Marketing)
Kalıplaşmış, gelenekselleşmiş, herkesin doğru olduğuna inandığı stratejilere karşı çıkarak, kendi sadık müşteri kitlesini oluşturmayı hedefleyen pazarlama yöntemidir. Hedef kitle ile tüketici kulüpleri kurarak onların çeşitli aktivitelerle kendilerini bir ailenin parçası ve özel hissetmelerini sağlamak, radikal pazarlama kapsamındadır.
Mobil Pazarlama (Mobile Marketing)
Telefon, tablet gibi akıllı cihazlardan görüntülenebilen reklam gibi pazarlama aktivitesidir. Mobil pazarlama uygulamak isteyen işletmelerin dijital pazarlama kanallarını kullanırken, mobil trafiği etkin ve verimli kullandıklarını ölçümlemeleri önemlidir.
Bulaşıcı Pazarlama (Viral Marketing)
İnternette mesajların kullanılması ile başlayan ağızdan ağza iletişimin farklı bir mecra olarak sosyal medya üzerinden gerçekleştirilmesi, şirketlerin marka ve ürün ile ilgili pazarlama mesajlarını sosyal medya kullanarak tüm tüketiciler arasında virüs misali hızla yaymasına denir.
Veri Tabanlı Pazarlama
- Mevcut ve potansiyel müşterilerine dair veri saklaması,
- Müşterilerin alışkanlıklarına göre en uygun pazarlama planını uygulayabilmesi,
- Müşteri verilerindeki değişikliği takip edebilmesi,
- Yeri geldiğinde eş zamanlı güncelleme yapabilmesi süreci veri tabanlı pazarlama olarak ifade edilmektedir.
E-Pazarlama
Markanın ve yapılan işin tanıtımını yapmak ve tüm pazarlama uygulamalarını desteklemek amacıyla internet, mobil ve interaktif platformları kullanarak yapılan çalışmalardır.
Dijital Pazarlama
Elektronik bir cihaz veya internet kullanan tüm pazarlama çabalarını kapsar. Ürün veya hizmetlerin elektronik ortamda çevrimiçi şekilde tanıtılmasını sağlar.
Ağ Pazarlama (Çok Katlı Pazarlama)
Şirketlerin kendi imkanları yerine bireylere imkan sağlayarak ürünlerini pazarlama yöntemidir.
Politik Pazarlama
Partinin belirlediği amaç ve hedefler doğrultusunda modern pazarlama tekniklerinin kullanılmasıdır.