Öva inför provet Flashcards
Vad betyder ekonomi?
Ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushållning. Hushållning innebär allt från att en person, en familj, ett företag eller ett helt samhälle planerar hur dess resurser (tillgångar) ska användas inom en önskad gräns och så effektiv som möjligt. Resurser kan även ta slut därför krävs det en hållbar ekonomi, dvs en hållbar hushållning så att resurserna räcker till framtiden.
Vilka är ekonomins tre grundfrågor?
Vad ska produceras? Hur ska produktionen gå till? Hur ska resultatet av det som tillverkas fördelas?
Vad menas med frågan: Vad ska produceras? Som är den första av ekonomins tre grundfrågor.
Inom varje marknad behöver ett samhälle ta ställning till vad som ska produceras och säljas i samhället. Jordens resurser är begränsade och vilka produkter och tjänster som ska tillverkas kan avgöras på olika sätt i ett samhälle. Beroende på vem som bestämmer. I planekonomi bestämmer de styrande dvs staten, i marknadsekonomi bestämmer marknaden dvs konsumenter och producenter/säljare. I blandekonomi delas ansvaret upp mellan näringsliv (den fria marknaden) och den offentliga sektorn (staten och myndigheter).
Vad menas med frågan: Hur ska produktionen gå till?Som är den andra av ekonomins tre grundfrågor.
Här ska man avgöra hur framställningen av varan ska gå till. I en marknadsekonomi så bestämmer företagarna detta i en planekonomi så är det dem styrande. Hur som haver behöver varje samhälle ta ställning till hur produktionen ska gå till. Finns det rätt material/kunskaper inom landet? Finns det rätt teknik eller förutsättningar. Vilka kostnader kommer gå åt och finns det material? I ett land som Sverige är det exempelvis inte lönsamt att satsa på att producera mat eftersom vår tillgång till odlingsbar mark är väldigt liten därför är detta varor vi importerar mest av. Vår bergskedja Skanderna däremot förser oss med en hel del råmaterial i form av järn, våra skogar förser oss med trävirke på så vis är det mer lönsamt att satsa på det så detta är vad vi exporterar mest av.
Vad menas med frågan: Hur ska resultatet av det som tillverkas fördelas? Som är den tredje av ekonomins tre grundfrågor.
Ska alla ha rätt till lika mycket? Ska vi producera saker och tjänster som enbart alla har råd med? Ska de som bidrar med mest också få mest eller är det behoven som räknas? Detta är frågor som marknaden i en marknadsekonomi eller staten i en planekonomi behöver ställa sig när produktionen är klar. I en marknadsekonomi är syftet att sälja varan eller tjänsten. Så den som kan tänka sig betala priset är den som får produkten. Har konsumenten råd med 10 bananer så får den 10 bananer har hen inte råd med en enda banan får hen O. I en planekonomi så bestämmer de styrande ändamålet med produktionen. Ifall syftet är att exportera då är det så det blir och folket blir utan. Är syftet att det är för invånarna så får alla tillgång till varorna och tjänsterna till en billig kostnad och ibland gratis osv.
Vad är utbud?
Den mängd varor eller tjänster som finns till försäljning till ett visst pris.
Vad är efterfrågan
Den mängd av en viss vara eller tjänst som köpare är villiga att köpa vid ett visst pris.
Vad är marknadsekonomi för något?
Innebär att besluten om vad som ska produceras, hur mycket och till vilka priser avgörs av marknaden. Det är alltså utbud och efterfrågan som avgör tillgången och priset på varor och tjänster. Genom att mäta utbud och efterfrågan kan man få en jämviktspris. Sätter man priset över jämviktspriset riskerar man att inte få sina varor och tjänster sålda. Sätter man under riskerar det att efterfrågan blir större än utbudet. Jämviktspriset finns för att jämna ut.
Vad finns det för för- och nackdelar med marknadsekonomi?
Fördelar med marknadsekonomin är att näringslivet läser av marknaden och att konsumenter får de varor de efterfrågar. Varor som är innovativt och passar vår samtid och det vi eftersöker just nu. Däremot är nackdelen hur dessa varor fördelas. De som har råd får mer och de som har lite får mindre. På så vis kan klyftan mellan rika och fattiga öka då mycket på marknaden ägs och bestäms av privatpersoner och inte staten. Ibland är det som säljs även nödvändigt för människans hälsa och mående som sjukvård, utbildning och bostad.
Vad är planekonomi?
Planekonomi innebär att statliga myndigheter bestämmer vad allt i marknaden. Det vill säga vad som ska produceras, hur mycket som ska produceras och till vilka priser de ska produceras och säljas. Staten äger allt dvs naturresurser, industrier, fabriker, boende osv.
Vad finns det för för- och nackdelar med planekonomi?
Fördelen är att när staten styr landets ekonomi så kan utjämna skillnader mellan fattiga och rika. De producerar varor och tjänster som alla har råd med. De sätter löner som ligger nära varandra och ger alla sina invånare nödvändigheter som sjukvård, utbildning, bostad, jobb och tillgång till mat och vatten. Dock medför ofta detta på såväl brist på varor som att kvalitén på varor sjunker. Eftersom staten sällan hinner läsa av efterfrågan i tid, de gör planer som ska gälla i fem år. Under tiden kan marknaden hunnit ändra sig och varorna som producerats vill ingen längre ha. Att det inte finns en konkurrens gör så att man behöver inte satsa på kvalité för att sälja varan osv.
Förklara hur man kan besvara ekonomins första grundfrågor som är “vad ska produceras?”, genom marknadsekonomi?
Marknaden bestämmer dvs att efterfrågan bestämmer vad som kommer att produceras. Många efterfrågar sophämtning, taxiresor, mat, rent vatten osv. Då är det den typen av varor och tjänster som kommer att produceras.
Förklara hur man kan besvara ekonomins andra grundfrågor som är ur “hur ska produktionen gå till?”, genom marknadsekonomi?
Hur produktionen ska gå till beror på företagsägarnas (entreprenörernas) kapital, råmaterial, tillgång på rätt kunskap och teknik för att skapa produkten eller tjänsten. Finns inte detta inom landet uteblir den typen av vara eller tjänst.
Förklara hur man kan besvara ekonomins tredje grundfrågor som är “hur ska resultatet av det som tillverkas fördelas?”, genom marknadsekonomi?
Den som har råd med att köpa varan/tjänsten får tillgång till den. I en marknadsekonomi fokuserar näringslivet enbart på att få det som produceras sålt till de konsumenter som är villiga att betala mest.
Förklara hur man kan besvara ekonomins första grundfrågor som är, “vad ska produceras?”, genom planekonomi?
Staten bestämmer vad som ska produceras genom att bestämma ändamålet med det som ska produceras. Det vill säga syftet med varan och tjänsten som ska tillverkas. Är tanken som med Kuba, att det är för att mata sina invånare och förse dem med nödvändigheter så produceras varor och tjänster för det. Eller som det var med kommunistiska Kina för att sälja det som exportvara då är exportvaror som kommer att produceras.
Förklara hur man kan besvara ekonomins andra grundfrågor som är ur “hur ska produktionen gå till?”, genom planekonomi?
Staten behöver se över kapital, råmaterial (naturresurser) tillgång till kunskap och teknik. Finns inte detta behöver de utveckla det inom landet eller hitta annat att producera.