Otuz Altı Strateji - 36 Ji Flashcards
Otuz Altı Strateji - 36 Ji Nedir?
Otuz Altı Strateji (36 Ji), her biri altı bölümden oluşan altı bölümden meydana gelmektedir.
- Bölüm 1 : Kazanç Durumu Stratejileri
- Bölüm 2 : Mücadele Stratejileri
- Bölüm 3 : Ofansif Stratejiler
- Bölüm 4 : Karışık Durum Stratejileri
- Bölüm 5 : Bileşik Stratejiler
- Bölüm 6 : Yenilgi Durumu Stratejileri
İlk üç bölüm, stratejistin avantajlı olduğu durumlar için taktikler sunar; son üç bölüm ise daha zorlu durumlarda stratejist için başa çıkma taktikleri içerir.
Kazanç Durumu Stratejileri, nelerdir?
Mücadelede, üstün avantajlara sahip olma durumunda uygulanabilecek altı strateji aşağıdaki gibidir;
- Denizi Geçmesi İçin İmparatoru Aldat : Açık davran, ancak gerçeği gizle.
- Zhao’yu Kurtarmak İçin, Wei’yi Kuşat: En zayıf noktaya saldırın.
- Ödünç Alınmış Bıçakla Saldırın: Başka birinin gücünü kullanarak saldırın.
- Düşmanı Beklerken Rahat Ol: Sabırlı davranın ve doğru an için yıpratın.
- Yanan Evi Yağmalayın: Düşman kaos içinde zayıflamışken saldırın.
- Doğudan Gürültü, Batıdan Saldırı: Sağ göster, sol vur.
Yukarıdaki stratejiler ile birlikte, hakim durumdaki stratejist savaşı en uygun biçimde kazanabilir.
Mücadele Durumu Stratejileri, nelerdir?
Savaşta zafer elde etme odaklı stratejileri içerir. Düşmana karşı üstünlük kurma, hedeflenen amaçlara ulaşma ve zafer elde etme süreçleri bu strateji bölümünde ele alınır:
- Hiçbir Şeyden Bir Şey Yarat: Gerçek olmayan bir şeyi, gerçek gibi gösterin.
- Yer Altı Yollarını Düşman Görecek Şekilde Onar, Chencang geçidi boyunca gizlice ilerle: Bir şeyi önemsiyormuş gibi görünün, daha sonra asıl istediğinizi elde etmek için onu bırakın.
- Nehir Boyunca Yanan Alevleri İzle: Diğer taraflar kendi aralarında çatışarak, birliklerini yorarken siz çatışmadan uzak durun. En yorgun düştükleri anda, saldırın.
- Bıçağı Gülümsemenin Arkasında Sakla: Düşmana çekicilik ve sevgi gösterin. Size güvendiğinde, gizlice saldırın.
- Şeftali Ağacını Korumak İçin, Erik Ağacını Feda Et: Uzun vadeli hedefleri başarabilmek için, kısa vadeli hedeflerden vazgeçin.
- Bir Keçiyi Çalmak İçin Fırsat Kolla: Planlarınızı gerçekleştirirken, önünüze çıkan her fırsattan yararlanın.
Yukarıdaki stratejiler ile birlikte, mücadele durumlarında zararlardan kaçabilir ve avantajlı bir konum elde edebiliriz.
Ofansif Stratejiler, nelerdir?
Düşman üzerinde etkili bir şekilde saldırıya geçme stratejilerini içerir. Sürpriz saldırılar, düşman savunmasını aşma ve agresif taktikler gibi ofansif hareketleri kapsar:
- Yılanı Korkutmak İçin Çimleri Ez: Düşmanın tepkisini açığa çıkartmak için, amaçsız ancak özel bir hamle gerçekleştirin.
- Ruhu Diriltmek İçin Ceset Ödünç Al: Unutulmuş veya bir kenara atılmış bir kurumu, teknolojiyi, metodu ve hatta bir ideolojiyi alın ve onu kendi amacınız için benimseyin.
- Kaplanı Dağdan Aşağıya İndir: Avantajlı konumda olan bir düşmana asla saldırmayın. Bunun yerine, onu güç kaynaklarından ayırmak için pozisyonlarından uzaklaştırın.
- Yakalamak İçin Serbest Bırak: Köşeye sıkışan av, genellikle son çare olarak depresif bir saldırıda bulunur. Bunu önlemek için, düşmanın hala özgürlük şansı olduğunu düşünmesine imkan verin. Savaşma istekleri, kaçma arzuları tarafından engelleniyor. Düşmanın morali bozulacak ve kaçma yanılgısı açığa çıkınca teslim olacak.
- Yeşim Taşı Kazanmak İçin, Tuğla Fırlatmak: Düşmanı bir şey kazandığına inandırarak, tuzağa düşürün. Ondan daha değerli bir şey elde etmek için, saldırın.
- Komutanlarını Yakalayarak, Düşmanı Alt Edin: Düşman ordusu güçlüyse ancak komutanlarına yalnızca para, batıl inanç veya tehdit yoluyla bağlıysa komutanı hedef alın. Böyle bir ordunun komutanı alt edildiğinde, ordunun geri kalanı dağılacaktır.
Bu stratejiler ile birlikte, düşmanı hazırlıksız yakalama ve zafere giden yolda avantajlı konuma geçebilme daha kolay olacaktır.
Karışık Durum Stratejileri, nelerdir?
Karmaşık ve belirsiz durumlarla başa çıkma stratejilerini içerir. Kaotik durumları kontrol etme, belirsizlikle başa çıkma ve esnek taktikleri kapsar:
- Tencerenin Altındaki Odunları Kaldırın: Düşmana doğrudan saldırmak yerine, düşmanın saldırı yeteneklerine saldırın.
- Balık Yakalamak İçin Suyu Karıştırın: Kafalarını karıştırın, hedeflerinize ilerlemek için bunu kullanın.
- Altın Ağustos Böceği Gibi, Deri Değiştirin: Tehditlerden kaçınmak ve dikkat çekmemek için daha zayıf görünün.
- Hırsızı Yakalamak İçin Kapıyı Kapatın: Düşmanı alt etme durumunda, yakalayabilmek için kaçış yollarını kapatın.
- Uzaktakiyle Müttefik Ol, Yakındakine Saldır: Yakınlardaki düşmanlarını alt edebilmek için, uzak dostlar edinin.
- Guo’yu Fethetmek İçin, Yolu Ödünç Al: Müttefikiniz ile birlikte kaynaklarınızı paylaşın ve ortak bir düşmanı alt edin. Alt ettiğiniz düşmanın kaynakları ile, müttefikinize saldırın.
Bu stratejiler ile birlikte, karmaşık ve belirsiz durumlarda daha uygun planlamalarda bulunabilirsiniz.
Karma Stratejiler, nelerdir?
Farklı stratejilerin birleştirilmesiyle daha kapsamlı ve etkili stratejik planlar oluşturmayı ele alır. Birden fazla stratejinin entegrasyonu ve koordinasyonu bu bölümde vurgulanır;
- Kirişleri Çürük Ahşapla Değiştirin: Düşman sistemlerini ve yapılanmalarını, kontrolünüz altına alarak zayıflatın.
- İncir Ağacını Gösterirken, Akasya Ağacını Lanetle: Doğrudan konuşmaktan kaçının, analojiler ve benzetmeler kullanın.
- Delirmiş Gibi Davranırken Ölçüyü Koru: Düşmanın gardını düşürmesi için, niyetlerinizi karmaşıklaştırın ve zayıf görünün.
- Düşman Üst Kata Çıktığında, Merdiveni Kaldırın: Düşmanı zorlu bir bölgeye gitmesi için kandırın ve onu oraya kıstırın.
- Sahte Çiçeklerçe Ağaç Süsleyin: Gerçekte zayıf düşmüş bir varlığı, canlı ve güçlü göstermek için sahte bir görünüş sağlayın.
- Ev Sahibi ve Misafir Rollerini Değiştirin: Küçük bir kişilik olarak girdiğiniz yerde, gelişerek kıdeminizi değiştirin.
Bu stratejiler ile birlikte, daha kapsamlı ve etkili stratejik planlar oluşturmak mümkün.
Yenilgi Durumu Stratejileri, nelerdir?
Zor durumlar veya yenilgi anlarıyla başa çıkma stratejilerini içerir. Geri çekilme, düşmanı yanıltma ve kayıpları en aza indirme gibi stratejiler bu kategoriye girer;
- Çekicilik Tuzağı: Düşmanın dikkatini dağıtmak ve yönlendirmek için, ona güzel ve çekici gelen bir tuzak kurun.
- Boş Kale Aldatmacası: Düşman güçleri saldırırken, sakin ve rahat kalarak düşmanı tuzağa düştüğü izlenimi verin.
- Anlaşmazlık Ekme: Düşmanın savaş gücünü gizlice azaltmak için, düşman bölgesinde karışıklığa neden olun.
- Düşman Güvenini Kazanmak İçin, Yaralı Gibi Davranın: Yaralı gibi davranarak, tehditkarlığınızı azaltın ve ortak bir düşman tarafından yaralandığınız izlenimi verin.
- Zincirleme Stratejiler: Yeni oluşan durumlarda, daha uygun stratejilere geçiş yapın.
- Her Şey Başarısız Olursa, Geri Çekil: Eğer bir zafer elde etmek mümkün değilse, geri çekilin.
Yukarıdaki stratejiler ile birlikte, yenilgi durumlarında gerçekleştirilebilecek uygun planlar oluşturulabilir.
Miyamoto Musashi’nin “Çok sayıda insanın dahil olduğu çatışmalarda, rakibin dikkatinin gevşemesi mümkündür. Hareketli bir durumdayken ve sabırsızlık belirtileri gösterdiğinde, hiçbir şeyin sizi rahatsız etmediğini gösterin ve rahat bir duruş sergileyin. Durumun (rakibinize) geçtiğini fark ettiğinizde, mümkün olduğunca hızlı ve güçlü bir saldırıyla zafer elde etme şansınız olur.” sözleri ile açıkladığı stratejinin adı nedir?
Kazanç durumu stratejilerinden, “Denizi Geçmesi İçin İmparatoru Kandır.”
Sun Tzu’nun “Hazırlıksız olduğu yerden saldır, beklemediği yerde ortaya çık.” sözleri ile açıkladığı stratejinin adı nedir?
Kazanç durumu stratejilerinden, “Zhao’yu Kurtarmak İçin, Wei’yi Kuşat.”
Sun Tzu’nun “Eğer kendi gücünüzde sınırlıysanız, o zaman düşmanın gücünü ödünç alın. Bir düşmanı etkisiz hale getiremiyorsanız, bunu yapmak için bir düşmanın bıçağını ödünç alın. Eğer generalleriniz yoksa, düşmanın generallerini ödünç alın.” sözleri ile açıkladığı stratejinin adı nedir?
Kazanç durumu stratejilerinden, “Ödünç Alınmış Bıçakla Saldırmak.”
Sun Tzu’nun “Şimdi, ordunuz yorgun düşmüş ve kaynaklarınız tükenmişken, bu zayıflığınızdan faydalanmak için yeni rakipler sahneye girer. Lider ne kadar zeki olursa olsun, bu durum ortaya çıktığında, sonun kaçınılmaz olduğu bir gerçektir.” sözleri ile açıkladığı stratejinin adı nedir?
Kazanç durumu stratejilerinden, “Yanan Evi Yağmalamak.”
Sun Tzu’nun “Savaşmayı planladığımız yeri belli etmemeliyiz, çünkü düşman olası bir saldırıya karşı farklı noktalara hazırlık yapmak zorunda kalacak ve kuvvetleri çok fazla yayılacaktır. Eğer düşman öncüsünü güçlendirirse, arka hattını zayıflatacaktır. Arka hattını güçlendirirse, öncüsünü zayıflatacaktır.” sözleri ile açıkladığı stratejinin adı nedir?
Kazanç durumu stratejilerinden, “Doğuda Kargaşa Çıkar, Batıdan Saldır.”
Lao Tzu’nun “Yeryüzündeki sayısızca şey, bir şeylerden meydana gelir ve bir şeyler ise hiçbir şeyden.” sözü ile açıkladığı stratejinin adı nedir?
Mücadele stratejilerinden, “Hiçbir şeyden, bir şey.”
Mücadele stratejilerinden “Tecrübeli ve tedbirli bir rakibe karşı aldatmacalar etkisiz olacaktır. Bunun yerine, dikkatini çekmek için gerçek bir saldırı yapmalısınız. Kuvvetleri açık saldırıyı savunmaya yoğunlaştığında, ikinci bir yönden saldırı yaparak onu şaşırtabilirsiniz.” şeklinde açıklanan stratejinin adı nedir?
Mücadele stratejilerinden, “Yer Altı Yollarını Düşman Görecek Şekilde Onar, Chencang Geçidi Boyunca Gizlice İlerle”
Sun Tzu’nun “Düzensizlik düşman arasında ortaya çıkana kadar disiplinli ve sakin kalmak, öz kontrol sanatıdır.” sözleri ile açıkladığı stratejinin adı nedir?
Mücadele Stratejilerinden, “Nehir Boyunca Yanan Alevleri İzle”
Tai Gong’un “Saygılı bir şekilde konuşun, saygıyla dinleyin, emirlerini takip edin ve her konuda ona uyum sağlayın. O, hiçbir zaman sizin onunla çatışma içinde olabileceğinizi düşünmeyecek. Hain planlarımız o zaman sonuçlanacak.” sözleri ile açıkladığı stratejinin adı nedir?
Mücadele Stratejilerinden, “Bıçağı gülümsemenin ardına saklamak.”