Ordlista Flashcards
DNA
Deoxiribonukleinsyra, en stor molekyl som består av två strängar av nukleotider som är tvinnade runt varandra i en dubbelspiral. DNA innehåller den genetiska informationen som styr cellens funktioner och ärftlighet.
RNA
Ribonukleinsyra, en stor molekyl som består av en sträng av nukleotider. RNA har flera olika funktioner i cellen, bland annat att överföra information från DNA till proteiner.
Anti Parallell
En beskrivning av hur de två strängarna i DNA-molekylen är orienterade i förhållande till varandra. De har motsatt riktning, så att den ena strängens 5’-ände är kopplad till den andra strängens 3’-ände, och vice versa.
Okazaki fragment
Korta bitar av DNA som bildas på den försenade strängen under DNA-replikationen. De måste sedan länkas samman av ett enzym som kallas DNA-ligas.
Homologa
Två kromosomer som har samma storlek, form och geninnehåll. De kommer från varsin förälder och bildar ett par i diploida celler.
Heterologa
Två kromosomer som inte är homologa, det vill säga att de har olika storlek, form eller geninnehåll. Ett exempel är könskromosomerna X och Y hos människor.
Kromatid
En av de två identiska delarna av en kromosom som hålls samman av ett centromer. Varje kromatid innehåller en kopia av DNA-molekylen.
Systerkromatider
Två kromatider som kommer från samma kromosom och är genetiskt identiska. De separeras under celldelningen.
Autosomala
En term som används för att beskriva kromosomer som inte är könskromosomer. Hos människor är det 22 par av autosomala kromosomer.
Semikonservativ
En egenskap hos DNA-replikationen, som innebär att varje nybildad DNA-molekyl består av en gammal och en ny sträng.
Nukleotid
En byggsten för DNA och RNA. En nukleotid består av en sockergrupp, en fosfatgrupp och en kvävebas. Kvävebasen kan vara adenin, tymin, cytosin, guanin eller uracil.
Aminosyra
En byggsten för proteiner. En aminosyra består av en aminogrupp, en karboxylgrupp och en sidokedja. Det finns 20 olika aminosyror som kan kombineras på olika sätt för att bilda olika proteiner.
Replikation
Processen där DNA kopieras inför celldelningen. Replikationen sker med hjälp av flera enzymer som öppnar upp DNA-molekylen, läser av bassekvensen och bygger upp nya komplementära strängar.
Transkription
Processen där informationen i en gen överförs till en mRNA-molekyl. Transkriptionen sker med hjälp av ett enzym som kallas RNA-polymeras, som binder till en specifik plats på DNA-molekylen och syntetiserar en enkelsträngad mRNA-molekyl som är komplementär till DNA-strängen.
Translation
Processen där informationen i mRNA-molekylen översätts till ett protein. Translationen sker med hjälp av ribosomer, som binder till mRNA-molekylen och läser av kodonerna, det vill säga grupper om tre baser som motsvarar en specifik aminosyra. Ribosomerna använder sig av tRNA-molekyler, som bär på aminosyror och har en antikodon som matchar kodonet på mRNA-molekylen. På så sätt byggs proteinet upp av en kedja av aminosyror.
Mitos
Celldelningen hos eukaryota celler som leder till två genetiskt identiska dotterceller. Mitosen består av fyra faser: profas, metafas, anafas och telofas. Under mitosen separeras systerkromatiderna och fördelas till varsin dottercell.