Oral Exam Flashcards

1
Q

De 5 P’er

A

Plan: Inden man kommunikerer (laver en kampagne, reklame, poster på sociale medier m.m.), har man en plan for kommunikationen, man forsøger at forudsige hvilken effekt og værdi kommunikationen bringer/skaber. Planen er lavet i forvejen og kan indeholde både generelle og meget specifikke intentioner eller handlinger. Indholdet i planen er ofte nedskrevet, godkendt af øverste ledelsesniveau og kommunikeret til medarbejderne, (intenderet strategi)

Ploy: ordninger skabt for for eksempel at overliste en modstander; et kommunikativt trick lavet som reaktion på ændringer eller hændelser i omgivelserne – situationer, der ikke var forudset, men som håndteres bevidst.&raquo_space;> ploys skal ses som specifikke ‘one-timers’. Deres effekt og relevans er tidsbegrænset&raquo_space;» sker tit i politisk kommunikation (valg), hvis modstanderne siger noget dumt, udnytter de andre det. En slags improviseret plan.

Pattern: når strategisk kommunikation kommer til udtryk primært gentagne mønstre, fx en organisation bruger samme logo / melodi i reklamerne, som skaber genkendelighed. Dette er et bevidst mønster.

Position: Strategi som position defineres ud fra de handlinger, en organisation udfører for at opnå en bestemt position i forhold til sine omgivelser – ofte i forhold til sine sammenlignelige organisationer. Eller placere sig i en bestemt niche eller segment. Det bliver her et spørgsmål om at tilpasse sig omgivelserne eller påvirke dem på en måde, der gør, at organisationen kan opnå den ønskede position. Fokus er på de eksterne forhold.

Perspective:
Strategi som en organisations kollektive tankegang eller kultur - en indgroet måde at gøre tingene på (ubevidst og emergent). Her er strategien indlejret i organisationens daglige operationer og kultur og drives af dens overordnede verdenssyn og identitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Intenderet vs. Ikke Intenderet Emergent

A

intenderet (venstre side af de 5P’s): det er top-down handlinger. Man har besluttet for handlingen inden man handler.

Ikke Intenderet (emergent) (højre side af 5P’s): handlingen sker inden man har besluttet sig. Mere bottom-up. Rutineret handling. Man gør det fordi man ”altid” gør det. I organisationen sker det tit, at man forklarer hvad man har gjort, og ikke hvad man skal gøre. Man prøver at rationalisere ens handlinger.

Man starter ved Deliberate > jo mere man bevæger sig fra Plan, Ploy og hen til Perspective yderst til højre, jo mere emergent bliver det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

SWOT

A

SWOT-modellen har til formål at hjælpe en organisation med at evaluere styrker, svagheder, muligheder og trusler ved en organisation og dens aktiviteter (produkt og/eller en service).

Strengths (internal condition): disse er funktioner/aktiviteter i organisationen, der giver den en fordel frem for andre.

Weaknesses (internal condition): funktioner/aktiviteter, der stiller organisationen dårligere i forhold til andre.

> > Eks. Begge kan relatere til spørgsmål i form af organisationens størrelse, dens økonomiske situation, dens omdømme osv.

Opportunities (external environment): disse er eksterne faktorer, som organisationen kan udnytte til sin fordel.

Threats (external environment): disse er eksterne faktorer, der kan skabe problemer for organisationen.

> > Eks. disse kan relatere til emner som aktuelle trends og mode, finansiel stabilitet, reguleringer osv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

PESTEL

A

En analytisk ramme (som minder om SWOT, eller the five forces) for at anlysere en virksomheds eksterne makro miljømæssige faktorer. one-way relationship.
(modsat Externel faktors som har two-way interaktion > five forces.).

Vigtigt hvis man vil starte en virksomhed, eller hvis man vil træde ind på et fremmed marked med andre eksisterende virksomheder.

De udefrakommende faktorer der kan påvirke virksomhedens kommunikations og handlinger. Disse faktorer er noget som virksomheder skal tage hensyn til.

Political: hvordan og i hvilken grad regeringen blander sig i økonomien eller industrien? - Hvilke politiske regler har regeringen sat?
- regerings politik
- skat politik
- Trading osv.
- hvordan er sundhedssystemet reguleret
- Hvordan ser infrastrukturen ud?

Economic (økonomisk): hvordan er økonomien i landet?
- økonomisk vækst?
- inflations, exhange rates m.m.
- arbejdsløshedsraten
- Dette kan have en direkte / inddirekte longterm effekt på virksomheden, da det påvirker køber købekraft. (lav købekraft = lave priser).

Social: repræsenter de demografiske karakteristika, normer, populationens værdier ,og også trends som:
- populationens vækstrate
- aldersfordeling
- indkomst leveler
- attityder til karrierer, sundhed og livsstil.
- kulturelle barrierer
- siger også noget om den lokale arbejdskraft

Technological (teknologi): Nye teknologi på vej? eller er der regulationer på teknologi?
- automation
- teknologisk “awareness”
- teknologisk forandring

Environmental (miljø):
- vejr
- klima
- klima forandringer
- CSR og sustainability

Legal (lovgivning): overlapper lidt med politiske faktorer men omhandler mere specifikke love som:
- diskriminationslove
- love om ansættelse
- forbrugeraftaleloven
- Købeloven (reklamationsret)
- copyright/patent love
- sundhed og sikkerhedslove

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Simpel stakeholder model

A

En måde virksomheder kan danne overblik over sine stakeholders! > At undersøge hvem organisationens stakeholders er, og som kan påvirke organisationen i et vis omfang:

Organization i midten > omkring er:
General public, Government, Interest groups, Media, Scientific community, Shareholders, Suppliers, Financial institutions, Employees, Legal systems / courts, Competitors, Consumers

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Stakeholder salience model

A

Af: Ronald K. Mitchell, Bradley R. Agle and Donna J. Wood

En måde virksomheder kan prioriterer sine stakeholders!

Magt: interessentens autoritet eller evne til at påvirke virksomhedens beslutninger. “i hvilket omfang kan interessenten påtvinge sin vilje”

Legitimitet: er interessenters involvering ønskværdige, korrekte eller passende?
I hvilken grad en stakeholders relation med organisationen er baseret på legitimitet og overensstemmelse med sociale normer og forventninger. Stakeholdere, der anses for at have en legitim ret til at påvirke organisationen, vil være mere iøjnefaldende.

Urgency (hast): i hvilken grad haster interessentens krav på virksomheden - ‘Graden’ afhænger ikke kun af tidsfølsomhed, men også af hvor ‘kritisk’ forholdet er til interessenten eller vigtigheden af deres påstand.

fx. Kan lægemiddelstyrelsen regulere på lægemiddelområdet, hvilket kan påvirke Novo Nordisk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Stakeholder vs Shareholder

A

?????

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Markedstypologier

A
  1. Monopolistisk: På et monopolistisk marked er der kun én leverandør af et bestemt produkt og/eller en bestemt tjeneste. fx skat, de er de eneste der må lave handlingen på markedet. Det kan også være Novo Nordisk, med deres patenter
  2. Oligopolitisk: Et oligopolistisk marked er karakteriseret ved at have et begrænset antal organisationer, der opererer inden for samme branche. Få udbydere der sætter betingelserne for markedet. fx mediebranchen / tv-branchen (platforme udbydere: få store spillere der styrer det).
  3. Hyperkompetitivt: mange (og skiftende) udbydere fx restaurationsbranchen, tøjbutikker, smykker, beauty, teknologi. På dette marked er det svært at vækste og få flere tilhængere, fordi der er så mange der konkurrerer om det samme. Alle forsøger at skabe noget nyt, for at skille sig ud.
  4. Homogent: mange (og ens) udbydere, hvor det ofte er prisen der er afgørende. Fx landbrugsprodukter (mel, sukker m.m.) eller Grill, og kebabsteder > hvis et kebabsted vinder Byens Bedste, vil kebabstedet forsøge at adskille sig selv fra resten af kebabstederne (fordi de har vundet en pris) og på den måde forsøge at bevæge sig op og væk fra det homogene marked, med ønsket om at få flere kunder.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

The five forces

A

af: Michael Porter.

Porters Five Forces er en model til analyse af den branche virksomheden, befinder sig i samt de konkurrencemæssige kræfter, virksomheden står overfor og som påvirker virksomhedens konkurrenceposition. (eller viser en branches attraktivitet) > task environment.

  1. Customers: Købernes forhandlingsstyrke. Magtfulde hvis de køber store volumer (fx. en tøjbutik køber et parti hjem). Hvis vi har standardprodukter kan en kunde altid købe hos en anden udbyder.
  2. Substitutes: Truslen fra substituerende produkter. Hvis en virksomhed helt eller delvist fra en anden branche kan overtage vores kunder. Fx kamerabranchen.
  3. Suppliers: Leverandørernes forhandlingsstyrke. Hvis det er magtfulde kan de sætte prisen op (leverage) fx hvis der er få leverandører tilstede (unik position). eller hvis andre brancher er vigtigere for leverandøren.
  4. New entrants: Truslen fra nye indtrængere. Er der store virksomheder med stærke varer på markedet? Fx McDonald eller CocaCola? Disse kan også have en fordel fx. placering af butik (McDonald > Burgerking). Regler/love kan forhindre nye at trænge ind (fx. miljø- og sundhedsregulering af fødevarer m.m.).
  5. Rivalry: Rivalisering mellem eksisterende virksomheder i branchen > fx. priskonkurrence, produktintroduktion, markedsføringstiltag m.m. Jo flere virksomheder i branchen, jo hårdere konkurrence. Produktionsmæssige aspekter fx ubalance i kapacitet/udbud > stilles dårligt ift andre virksomheder.

Eks. Novo Nordisk

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Organisationsmål vs. kommunikationsmål

A

Organisationsmål: refererer til de overordnede mål og resultater, som en organisation stræber efter at opnå. Disse mål er typisk knyttet til organisationens mission, vision og strategiske planer. Organisationsmål kan omfatte økonomiske mål som indtjening og vækst, sociale mål som bæredygtighed og samfundsansvar, samt operationelle mål som effektivitet og kvalitet.

Kommunikationsmål: refererer til de specifikke resultater, som organisationens kommunikationsaktiviteter sigter mod at opnå for at understøtte opfyldelsen af organisationsmålene. Disse mål fokuserer på effektiv kommunikation med interessenter såsom medarbejdere, kunder, investorer, og offentligheden. Kommunikationsmål kan omfatte at opbygge brandbevidsthed, forbedre omdømme, fremme produktkendskab eller håndtere kriser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

AIDA modellen

A

Når man introducerer et nyt produkt, hvor man skal tiltrække opmærksomhed (attention), skabe interesse (Interest) og skabe lyst (desire), før man kan forvente at få publikum (altså potentielle kunder) til at forpligte sig til handlingen (action) med at købe produktet.

Modellen er at få forbrugeren til at handle efter organisationens mål.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Word of Mouth

A

Når folk snakker om eller anbefaler et produkt / service til hinanden uopfordret (uden betaling).

“En interaktiv udveksling mellem to eller flere forbrugere, der ikke er kommercielt motiveret.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hierarchies of effect

A

Effekthierarkiet beskriver annoncerings indvirkning på kundernes beslutningstagning om køb af bestemte produkter og mærker i en række adfærdsstadier.

Effekthierarkimodellen består af tre hovedstadier: det kognitive stadie (bevidsthed, viden); det affektive stadie (liking, præference, overbevisning); og adfærdsstadiet (køb).

Dette viser en potentiel kundes overgang fra ikke at kende et produkt eller mærke til at kunne lide det og til sidst foretage handlingen til køb.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Mission vs. vision

A

En mission: beskriver det grundlæggende formål med en organisation. Den definerer, hvorfor organisationen eksisterer, hvad den gør, og hvem den tjener. Det kommunikerer kerneårsagen til organisationens eksistens og dens primære aktiviteter.

fx. “Roskilde Universitet flytter samfundet med banebrydende tværfaglig forskning og uddannelse”

En vision: beskriver en organisations langsigtede ambitioner og mål. Den beskriver, hvad organisationen sigter mod at opnå i fremtiden, ofte udtryk for en ønsket fremtidig tilstand eller den indflydelse, organisationen håber at få på verden.

fx. “Rokilde Universitet vil være blandt de foretrukne europæiske universiteter inden for tværfaglig videnskab”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

S.M.A.R.T model

A

Af. George T. Doran.

“Hvad man ønsker at opnå, og hvordan”

Specific (konkret): Målet skal definere det ønskede resultat.

Measurable (målbart): Målet skal definere, hvordan resultatopnåelsen vurderes.

Attainable (opnåeligt): Målet skal kunne realistisk nås med organisationens ressourcer.

Relevant (Relevant): Målet skal bidrage til at opnå organisationens mål.

Time-framed (tidsbegrænset): Målet skal definere, hvornår det ønskede resultat skal være opnået.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Forward encoding

A

At gøre modtageren klar til noget fx. en begivenhed, et album-release (sætter sig i hukommelsen på modtageren, så de handler på en bestemt måde, senere i processen)

Kaldes også priming!

fx. gøre vælgeren klar til, at når de går i stemmeboksen, så er det X parti, de skal stemme på.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Immersiv kommunikation

A

Refererer til en form for kommunikation, der har til formål at engagere deltagerne dybt ved at skabe et miljø eller en oplevelse, der omgiver dem, og som ofte udvisker grænsen mellem den fysiske og virtuelle verden.

Fx. VR. eller Immersive Storytelling (lydteknologi skaber narrativer, der indsuger lytteren/seeren i historien fx. Kindel)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

“Kommunikation er process fordi….

A

kommunikation er ikke ren transmission fra afsender til modtager, men noget de involverede parter gør sammen. Kommunikation er derfor en kollaborativ meningsdannelse”

Af. Stuart Hall.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Encoding vs. Decoding

A

(Kommunikation som proces)

Encoding (kodning): refererer til den proces, hvor afsenderen af et mediebudskab konstruerer og koder budskabet. Det indebærer valget af sprog, billeder, symboler og andre repræsentationsformer, der bruges til at formidle budskabet.

Decoding (afkodning): modtageren forsøger at forstå og tolke det kodende budskab. Modtageren bruger deres egne erfaringer, baggrund, værdier og kulturelle kontekst til at give mening til mediebudskabet.

Kan også lægge op til Sense-Making processen af Karl Wick > skaber mening ud fra forståelsesrammen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Pro-active vs. Retro-active

A

Pro-active: Her laver man en forhistorie, varmer publikum op til en stor begivenhed (tentpole) (minder om forward encoding)

Ex. Den første Barbie-dukke blev lanceret i 1960’erne.

Retro-active: Man skaber nye kommunikative tiltag EFTER og på grundlaget af den store begivenhed (tentpole), som holder historien kørende.

Ex. Efter Barbie-udgivelsen, blev der udgivet barbie-bøger, Barbie the Movie, Merch tøj osv. osv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Retro-active er virksomheders måde at…

A

bygge et univers på, hvor historien / brandet kører videre og videre (udvikles).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Tentpole er…

A

en hovedbegivenhed som kommunikation leder op til (pro-active) eller bygger ud fra (retro-active).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Crossmedia communication

A

Tværmedial kommunikation er en form for kommunikation hvor man bruger flere forskellige medier til at udbrede sit budskab. Her tages højde for de affordances hvert medie tilbyder, hvor budskabet tilpasses til de forskellige platformenes unikke muligheder for at fortælle forbrugerne historien.

Derudover er fokus på at skabe synergi mellem platformene for at forstærke budskabet og forbedre interaktionen med målgruppen.

fx. Interaktiv markedsføring: Et brand kan lancere en reklamekampagne med en interaktiv konkurrence på sociale medier, en dedikeret webplatform med yderligere indhold og en mobilapp til at følge kampagnen og deltage i aktiviteter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Transmedia storytelling er…

A

en proces, hvor integrerede elementer af en fiktion bliver spredt systematisk på tværs af flere leveringskanaler med det formål at skabe en samlet og koordineret underholdningsoplevelse

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Immersiv storytelling vs. Transmedia storytelling

A

Immersiv storytelling har fokus på at skabe dybde af oplevelsen, for at nedsænke brugeren fuldstændigt i historien fx. VR, eller Kindle.&raquo_space; fuld forståelse af historie > én platform gennem flere sanseindtryk.

Transmedia storytelling har fokus på udvidelse af oplevelsen på tværs af platforme fx. bøger, film, sociale medier, spil m.m., Hvert platform bidrager med unikke aspekter af historien, og brugeren opfordres til at deltage på tværs af platforme for at få en fuldstændig forståelse af fortællingen. fuld forståelse af historie&raquo_space; fuld forståelse af historie > flere platforme.

26
Q

Dynamic capabilities (the 3 P’s)

A

——->

Dynamic capabilities er:

Processes: Organisationens praksis ifm. koordination, læring, forandring.

Positions: Organisationens særlige aktiviteter fx. teknologi, omdømme, struktur.

Paths: Organisationens ‘historie’ vs. (strategiske) muligheder (path dependency)

Disse 3P’er skaber competitive advantage som er: Organisationens evne til at tilpasse sig markedet, samt ivaretage, udvikle og/eller tilegne sig nye ‘capabilities’.

27
Q

Kultur

A

Organisationskultur refererer til de fælles normer, værdier og adfærd, der præger, hvordan en organisation fungerer. Det omfatter arbejdsmiljø, normer, ledelsesstil, symboler og påvirker, hvordan medarbejdere interagerer og træffer beslutninger. Organisationskultur er afgørende for at skabe en identitet, motivere medarbejdere og opnå organisationens mål. Fællesskab (interne kommunikations platforme, fysiske aktiviteter), medarbejderindvolvering-, feedback og engagement skaber også kulturen.

Schein beskriver det som ”Et mønster af fælles grundlæggende antagelser, som gruppen lærte sig, mens den løste sine problemer med ekstern tilpasning og intern integration, og som har fungeret godt nok til at blive betragtet som gyldige og derfor læres videre til nye gruppemedlemmer som den korrekte måde at opfatte, tænke og føle på i relation til disse problemer”

28
Q

Kulturbegrebet hjælper os til at forstå

A

”de skjulte og komplicerede sider af livet i organisationer” (Schein, s.14)

”ubekendte og øjensynligt irrationelle adfærd hos personer i organisationer” (Schein, s.15) * ”hvorfor forskellige grupper af mennesker eller organisationer kan være så forskellige”

”og hvorfor det er så vanskeligt at forandre dem” (ibid)

  • Kultur påvirker kommunikation, f.eks. hvad medlemmerne af kulturen, (ikke) taler om; hvem de (ikke) taler med; hvordan de (ikke) taler til hinanden; hvad de typisk (ikke) lyver om, osv
29
Q

The three level of culture

A

Af: Edgar Schein.

Tre stadier af kultur:

  1. Artefakter (synlige, lette at observere): er de ting, man let kan se, når man træder ind i organisationen: bygningerne, kaffekopperne, organisationens formelle diagram, dens beskrivelse af arbejdsgange, slogans osv. I kombination vil disse materielle genstande udstråle en vis følelse eller kvalitet.
  2. Skueværdier (bevidste og kan kommunikeres eksplicit):

Dette niveau omfatter organisationens værdier, normer og overbevisninger, som er mere synlige og kan artikuleres mere klart. Værdier refererer til principper og mål, mens normer er retningslinjer for, hvordan medarbejdere bør opføre sig i forskellige situationer. Disse kulturelle elementer kan ofte identificeres gennem organisationens politikker, strategidokumenter, missionserklæringer og erklærede mål. De er mere bevidst og kan kommunikeres eksplicit.

ex. En virksomhed, der fremhæver etik og bæredygtighed som centrale værdier, kan have politikker og programmer, der støtter disse værdier, som f.eks. affaldsreduktion og samfundsansvar.

  1. Grundlæggende antagelser (Ubevidt grundlag for værdier og handlinger - ikke observerbar): Dette niveau er det dybeste og mest skjulte lag af kultur. Det involverer grundlæggende antagelser og ubevidste opfattelser, som medarbejdere måske ikke er bevidste om, men som styrer deres adfærd. Disse antagelser er ofte dybt forankrede i organisationens historie og udvikler sig over tid. Eksempler kan omfatte antagelser om autoritet, risikovillighed eller menneskesyn.

ex. Hvis organisationen har en dyb indbyrdes tillid blandt medarbejderne, kan det skyldes grundlæggende antagelser om, at mennesker er pålidelige og ønsker at samarbejde.

30
Q

VCI-modellen

A

Af: Edgar Schein.

Bag enhver vellykket virksomhed er der en sammenhæng mellem:

  1. Visionen - ledelsens ønsker for virksomhedens fremtidige mål, det de ønsker at være kendt for og det, de gerne vil opnå i fremtiden.
  2. Kultur - ansattes viden og tro, forankret i virksomhedens kultur.
  3. Image - eksterne interessenters forventninger eller ønsker til virksomheden (ibid.). Også hvordan virksomheden ønsker at blive opfattet som.

Essensen af VCI –modellen er, at jo stærkere sammenhæng der er mellem vision, kultur og image, jo stærkere er organisationen og særligt brandet (ibid.). Mangel på sammenhæng (gaps) betegnes som kløfter, som indikerer, at virksomheden ikke lever op til dens løfter til stakeholdere, hvilket potentielt kan have en negativ indvirkning på virksomhedens omdømme

31
Q

Kløfterne er…..

A

Kløfter mellem vision, kultur og identitet, signalere en svækket præsentation af virksomhedsidentitet og underminerer effektiviteten af brandet. De tre konkrete gaps identificeres som:

  1. Vision-kultur-kløfter, som opstår når ansatte ikke støtter den overordnede strategiske retning.
  2. Vision-image-kløfter, skabes når eksterne interessenter er i tvivl om ledelsen eller dens ambitioner.
  3. Image-kultur-kløfter, når stakeholders forventninger strider imod brandets udførelse (Hatch, Schultz, 2008)
32
Q

Image er…

A
  1. Hvordan virksomheden ønsker at bliver opfattet som.
  2. Hvordan andre (fx. eksterne stakeholders) opfatter virksomheden som?
  3. Hvordan virksomheden tror at andre opfatter dem som?
33
Q

Vision er….

A

Virksomhedens langsigtede mål, og kan beskrives som den overordnede retning, der motiverer og guider organisationens handlinger og beslutninger.

Identitet kan analyseres ud fra visionen.

Fx. “vi vil skabe en grønnere fremtid for alle”. Identitet = en virksomhed, der værdsætter grønne intiativer.

34
Q

Hvad er en shareholder?

A

En shareholder (aktionær) er en person, virksomhed eller enhed, der ejer aktier eller andele i et selskab. Aktionærer er medejere af virksomheden, og deres ejerskab repræsenteres af det antal aktier, de ejer.

De har bla. ret til overskud, stemmeret, ejerskabsværdi, information m.m.

34
Q

Hvad er en stakeholder?

A

En stakeholder (interessent) er en person, gruppe eller enhed, der har interesse eller påvirkes af aktiviteterne og resultaterne af en organisation, projekt eller beslutning. Stakeholdere kan have en direkte eller indirekte interesse i eller indflydelse på virksomhedens succes eller resultater, og deres bekymringer eller bidrag kan variere afhængigt af deres forhold til organisationen.

fx. Medarbejdere, kunder, leverandører, samfundet, NGO’er, konkurrenter m.m.

35
Q

Autokommunikation

A

Autokommunikation er kommunikation FRA organisationen OM organisationen TIL organisationen

36
Q

two-step flow model of communication

A

Mennesker danner deres meninger og overbevisninger i dialog med opinionsdannere (opinion leaders). Disse ledere fungerer som mellemled mellem massemedierne og de endelige modtagere af de kommunikerede budskaber, følgerne (followers).

37
Q

Diffusion of innovation model

A

Denne model er specifikt gearet til at forstå, hvordan innovationer spredes til – og gennem – brugergrupper, der bevæger sig fra innovatører gennem early adopters, tidlig og sen majoritet til efternøler

37
Q

Synkron vs. Asynkron kommunikation

A

Synkron: modtagerne/deltagerne er engageret i kommunikationen samtidig i realtid. Det betyder, at de kommunikerer på samme tid uden forsinkelse. fx Telefonopkald, videoopkald, online møder.

Asynkron: modtagerne/deltagerne kommunikerer ikke i realtid, og der er en tidsforskel mellem, hvornår meddelelser sendes og modtages. Deltagerne kan kommunikere på forskellige tidspunkter. fx. emails, forumsindlæg, kommentarer på sociale medier (tidsforskelle).

37
Q

Hvad er producerly texts?

A

kommunikere på en måde så modtageren føler der er plads til dem. At de selv kan producere sin egen forestilling/mening ud fra teksten. fx. Fantasi bøger.

38
Q

5 levels of readerly activity

A
  1. ‘active’ = læseren inviteres til at være aktiv med eller i teksten gennem fortolkning af dens betydning(er).
  2. ‘interactive’ = Et interaktivt læseoplevelse kunne være en e-bog, der tillader læseren at vælge forskellige plottråde, skifte mellem karakterperspektiver eller interagere med indholdet ved at klikke på links eller billeder.
  3. ‘agentive or selective’ = Denne læseraktivitet indebærer, at læseren deltager direkte i teksten ved at træffe valg eller foretage selektive beslutninger, men uden nødvendigvis at transformere selve teksten radikalt. fx. i videospil, hvor læseren vælger mellem foruddefinerede plottråde eller beslutter karakterens handlinger, men uden at ændre selve strukturen eller indholdet i teksten drastisk.
  4. ‘interventive or transformative’ = Dette niveau involverer læseren i en mere dybtgående interaktion med teksten, hvor læseren faktisk transformerer eller ændrer selve teksten. Læseren har magt til at intervenere i fortællingen på en sådan måde, at den oprindelige tekst gennemgår en betydelig forandring eller omstrukturering. fx Et hypertextdokument, hvor læseren ikke kun kan vælge sin egen vej gennem teksten, men også aktivt bidrage med egne afsnit eller ændre eksisterende indhold, hvilket skaber en ny og unik læseoplevelse.
  5. ‘designer or producer’ = En læser, der bevæger sig ind på dette niveau, går ud over at fortolke en eksisterende tekst. Det kunne være en forfatter eller skaber, der udvikler en ny tekst, historie eller medieoplevelse som svar på eller inspireret af den oprindelige tekst.
38
Q

Gamification

A

At bruge game-like elementer i non-gaming kontekster med formålet at engagere brugerne, motivere dem og forbedre deres oplevelse.

fx duolingo, som bruger point, niveauer og virtuelle belønninger for at motivere brugerne til at lære nye sprog.

39
Q

Hvad er readerly texts?

A

En tekst der er skrevet meget direkte, som ikke opfordrer modtageren til at danne sin egen forestillinger/meninger.

Fx et stoppeskilt

40
Q

Hvad er writerly texts?

A

En tekst der ofte fokusere opmærksomheden på, hvordan den er skrevet og dermed være selvbevidst; det vil sige, at den gør opmærksom på sig selv som tekst.

41
Q

Jenkins 7 koncepter

A

Jenkins 7 koncepter er lavet i forhold til underholdningsindustrien, men de kan være relevante i forhold til nutidens strategiske kommunikation, fordi de tendenser vi ser for tiden har meget fokus på immaterielle ressourcer, såsom servicer, organisationer og image. kan f.eks bruges når man skal lave en god cross media strategi.

1: Spreadability (sprede til flere platforme) vs. Drillability (dybdegående historier)

2: Continuity (gentager mønstre) vs. Multiplicity (alternative versioner og parallelle fortællinger)

3: Immersion (Forbrugeren indgår i et univers) vs. Extractability (forbrugeren tager universet med hjem)

4: Worldbuilding (skabe et univers for fx et brand/virksomhed)

5: Seriality (Dele en historie op i bider)

6: Subjectivity (se historien fra nye/andre øjne)

7: Performance (Når fans skaber deres egne historier ud fra virksomhedens historie).

42
Q

Media memes

A

En aktivitet, koncept, catchphrase eller del af kommunikation, der spredes fra en person til en anden person gennem forskellige media platforme fx. “planking”, “harlemshake”, tiktok dances. “Will Smith slap”

43
Q

Media mix er…

A

en kombinering af medier/ kommunikationsplatforme for bedst at nå målgruppen/stakeholderne (minimal omkostning, maksimal effekt = Media synergi).

44
Q

Media synergi er….

A

at det valgte mix af platforme skaber mere kommunikation, mere interaktion og mere effekt i kombination, end hvert medie gør for sig – summen skal være større end delene.

fx ser noget i TV-avisen, kan man søge videre på emnet på de sociale medier.

45
Q

The 3 types of involvement

A

ved køb af produkt / service.

Low: mere rutinepræget, forbruger føler at de allerede har nok infos, og gider ikke søge om mere.

Limited: modtager/forbruger/stakeholder har noget information, og måske søger mere info, så de kan sammenligne produkter.

High: Modtager køber ikke før de har undersøgt alle options fx. når man skal bestille flyrejse haha

46
Q

COPE - strategi

A

En COPE-strategi giver organisationer mulighed for at skabe indhold én gang, som derefter kan genbruges på tværs af mange forskellige platforme. Effektivt: Nå ud til flere mennesker, med samme arbejdsbyrde

Fx. ved annonceringer af et produkt på forskellige platforme.

47
Q

Platform instances

A

Distinkt socioteknisk system. Typisk selvstændig platform

48
Q

Platform ecosystems

A

virksomheder ejer og opererer flere datterselskaber/-platforme. Hvert af disse opererer på et distinkt flersidet marked, og tilbyder distinkte funktionaliteter

49
Q

Platform infrastructures

A

Helt eller delvist fælles for et økosystem / Er både materielle (fx serverfarme) og immaterielle/computational (fx interfaces, databaser)

Kan både være fysisk: et fysisk sted, hvor mennesker kan interagere / udveksle information.

Og virtuelt: et sted online, hvor mennesker kan interagere / udveksle information.
instagram, snapchat, moodle.com

50
Q

Cross media

A

kommunikation der cirkuleres gennem og/eller skabes på forskellige slags kommunikationskanaler, både offline og online.

51
Q

Realiseret kommunikationsstrategi

A

Af: Mintzbergs

at forstå strategi som noget, der opstår, helt eller delvist uafhængigt af planer og intentioner.

Strategi er altså ikke en lineær proces, men skal tilpasses/ændres løbende.

Den intenderede strategi: den planlagte og ønskede strategi > urealiseret strategi: det som ikke fungerer i praksis - deliberativ strategi: der er tilbage af den intenderede strategi

Den emergente strategi: noget uforudsigeligt udefra som påvirker kommunikationsstrategien.

52
Q

Triple A model

A

Man har nogle aktører (assemblage), som man giver nogle muligheder for (assemblage), fordi man gerne vil have de skal handle på en bestemt måde (affordance).

Når man laver en strategisk plan, fx. man vil gerne have at unge mennesker (assemblage), ved at give fx. studierabat (affordance), så de går mere i teatret (affordance).

53
Q

Convergence

A

I gamle dage var tv, radio og avis tre seperate kanaler man gik til for at få information.

Danmarks radio i dag, er en kombination af tv, radio og avis. Det er derfor tre kanaltyper som er konvergeret til et mediehus. DR har derfor udnyttet konvergenset af de tre kanaltyper.

Det handler også om modtagerens medievaner. Som feks. Bruger man telefonen, til at se tv, høre radio og læse avis. Der er derfor tale om en konvergens af mediebrug.

54
Q

Garbage can decision

A

“…samlinger af valg, der leder efter problemer, problemer og følelser, der leder efter beslutningssituationer, hvor de kan blive luftet, løsninger, der leder efter problemer, som de kan være et svar på, og beslutningstagere, der leder efter arbejde.”

55
Q

Hvad er CSR?

A

Corporate Social Responsibility refererer til virksomhedernes ansvar for at integrere sociale og miljømæssige hensyn i deres forretningspraksis.

fx. Andels CSR-mærkesager (vindmøller)

56
Q

CSV?

A

Creating Shared Value er en forretningsstrategi, der fokuserer på at skabe værdi for både virksomheden og samfundet på én gang.

57
Q

Tredobbelte bundlinje (triple bottom line)

A

Økonomi - Miljø - Samfund (social)

Organisationen skal gøre noget godt, ikke kun for shareholders og stakeholders. Både den økonomiske bundlinje (tjener penge eller ej?), er vi miljømæssigt bæredygtige? Agerer vi ansvarligt på det sociale område (hvad taler det op og hvad taler ned) - disse tre skaber en samlet bundlinje.

58
Q

Krisekommunikation

A

Når en krise bryder ud, opstår en retorisk arena, hvor mange stemmer (frivilligt eller ufrivilligt) kommunikerer om, til, med, mod, forbi hinanden. Derfor bruges situationsanalyse til at identificere arenaen. Nogle stakeholders kræver at virksomheden reagerer - derfor Salience analyse, til at prioritere stakeholders.

Nogle virksomheder planlægger deres krisekommunikation på forhånd, men er ofte nød til at justere.

Målet for virksomheden er at håndtere krisen, minimere skader og opretholde eller genoprette offentlighedens tillid. Kriser kan omfatte alt fra naturkatastrofer og pandemier til produktfejl, skandaler eller juridiske problemer.