Økonomi Flashcards

1
Q

Hva gjorde Norge for å bygge opp økonomien etter krigen?

A

Det ble brukt en kriseplan som tok utgangspunkt i den økonomiske teorien til John Keynes. Isteden for å spare penger for fremtiden, ble pengene heller brukt for å investere. Det ble satt utbygging av veier og jernbaner, primærnæring fikk statsstøtte og det ble gitt økonomisk støtte til utbygging av elektrisitetsverk og boliger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva skjedde med økonomien til Norge?

A

Etter første verdenskrig ble det produsert mer varer enn det som trengtes. Økonomien hadde allerede sunket eter at NY børsen kollapset. Folk kjøpte aksjer i håp om å tjene mye penger, og for å dekke krigsutgifter ble flere pengesedler satt opp. Dette førte til inflasjon. Og for å kontrollere inflasjonen ble rentene satt opp. Det ble vanskeligere å låne penger og å betale avdrag på lånet. Bankene fikk ikke pengene de hadde lånt bort tilbake og de tapte alt. Mange bedrifter ble nedlagt og flere ble arbeidsledige. Siden det ble vanskelige å betale tilbake lån, måtte flere gårder bli solgt på tvangsauksjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Politikk i Norge i mellomkrigstida?

A

I Norge ble det skapt en samlingsregjering med Arbeiderpartiet i spissen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvordan var arbeidslivet på den tiden?

A

Flere vanskeligheter i arbeidslivet førte til flere streiker i mellomkrigstiden. Bedriftene kunne svare med lockout som betyr at arbeiderne ble stengt fra bedriften. Arbeidere som streiket fikk litt penger fra streikekassen. De fattigste kunne få matsøppel som de kunne bytte inn i mat i butikkene for å hindre at de sultet i hjel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva var Marshallhjelpen?

A

I 1947 lovte den amerikanske utenriksministeren George Marshall å gi økonomisk hjelp til de landene som ønsket det. Norge sa ja og mottok ca. 250 millioner dollar. Marshallhjelpen var en stor hjelp inder krigen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Kan du si litt om den kraftkrevende industrien?

A

Jernverk og Aluminumsverk ble satt i drift. Vannkraften ble bedre utnytter og derfor kun gi mye energi til den nye industrien. Disse tingene ga mange arbeidsplasser og så oppstod det behov fri skole, butikker og boliger for arbeidernes og deres familier. Lokalsamfunn ble til, både små og store. Mekaniske verksted og skipsbygging opplevde også stor vekst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvordan ble skogsdriften og jordbruket effektivisert og modernisert?

A

Etterspørselen etter papir og treverk var stor. Traktoren overtok for hesten, det kol fløyting av tømme og motorsagen ble vanlig. Det tok mindre tid og krevde førre arbeidere. I jordbruket skjedde det samme og traktoren hjalp mye. Bøndene spesialtrent seg til reproduksjon, f.eks melk eller korn og antall gårdsbruk i Norge ble halvert.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Hvordan var den økonomiske veksten i 1950-årene? Hvroofr flyttet mange Nordmenn innenlands?

A
  • det var mye etterspørsel etter arbeidskraft og veldig lav ledighet. Det var gode forhold mellom arbeidsgiverne og arbeidstakerne.
  • de nye ledige arbeidsplassene førte til mye flytting innenlands. Urbanisering ble så stor i noen bygder at nesten bare de gamle ble igjen.
  • noen steder var der også etterspørsel etter mye arbeidskraft og for å dekke det var det flere som flyttet utenfra. Dette var en av grunnene til at vi fikk en økt innvandring til Norge, og Norge tok også imot flyktninger.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hva er en drabantby og hva var Hdbanker?

A
  • Drabantby er en liten by som ligger utenfor en by. De som bor her drar til byene for å jobbe.
  • Husbanken ga ut lån for de som skulle bygge seg et nytt hus. Eid av staten.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hva er Universelltrygdeordning?

A

Universelltrydeordeneing er folketrygd som gjelder for hele befolkningen og ikke bare visse grupper. Det er økonomisk hjelp sol blir gitt o livssituasjoner til blant annet de med sykdom, perkusjonister og uten arbeid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Hva er NATO og hva er Norges historie med den?

A

NATO er en forsvarsallianse, også kalt for Atlanterhavspakten. Norge ville bli medlem siden USA kom å bli en nær sammarbeidspartner, men fryktet at dette ville se truende ut for Russland. Til slutt i 1949 underskrev Norge NATO. Sovjetunionen protestere, men Norge svarte med Atle ville ikke åpne baser så lenge landet ble ikke angrepet eller truet om angrep.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Hva skjedde med Norge under den kalde krigen?

A

Norge forbedret Forsvaret. USA ville plassere atomvåpen i Wuropeiske NATO-medlem land, men Norge protestere mot dette. Førtandtjenestek og tjenestetiden i hæren, marinen og i flyvåpenet ble hevet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hvordan har skolegangen utviklet seg?

A

1969 ble det innført 9-årig grunnskole, og en ny ide kom frem. Enhetsskolen betydde at skolen skulle være likt for alle, uavhengig av hvilke sosial og økonomisk bakgrunn de hadde. Det be bygget nye, store og mer moderne skolebuss. Skolebuss ble synligere. I tillegg ble der laget Statens lånekasse for studenten ungdom for å støtte de som ville ta høyere utdannelse. Senere ble skolen 10-årig gratis, obligatorisk skole. Her pleide det å være kursplandelig, som betydde at elevene ble delt inn i nivåer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hvordan ble Norge en oljenasjon?

A

I 1969 ble det gjort et stort funn på bunnen av Nordsjøen som Danmark, Sverige og Norge hadde delt imellom. Philips Petroelum Company hadde funnet olje på feltet Ekofisk, og herifra startet råolje produksjonene. Det var så mye råolje at vi kunne selge det på verdensmarkedet. Oljeindustrien vokste og gv mange arbeidsplasser både på land og til havs. Staten “eier” mesteparten av olje og gassen som tas opp, og de inntektene kommer senere i bruk for landets innbyggere. Oljet inntekten er hovedgrunnen til det norske velferdssamfunnet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva var EU og hvorfor ble ikke Nore med?

A

EU står for Europeiske Union og er et fellesskap som gikk ut på at alle medlemslandene skulle samarbeide om priser og lønninger. I tillegg skulle de ha et felles parlament, så de måtte ego fra seg litt av sik suverenitet. Målet var å dose er europeisk marked, og kronene ble byttet til Euro. Norge stemte på om de skulle bli med eller ikke, og nei-siden vant. De mente at Norge burde ikke gi fra seg noe av sin nasjonale styringsrett. I tillegg ville medlemskap bety store problemer for norsk landbruk og fiske sol man var redd skulle bli utkonkurrert av billigere utenlandske varer. Til den dag i dag er ikke Nore medlem av EU, selv om land som Sverige er.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Fortell litt om ungdomstiden i på 70-tallet. Hva var ungdomsfengsler opptatt av?

A

Ungene ble mer engasjerte i politikken, og det var storfeoskjellmpå de som var født før krigen og de som var født etter. Ungdommer ble interessert i partiene og miljøproblem som hadde oppstår. Det var på denne tiden at man kunne merke forskjeller mellom det som var i-land og u-land. Ungdomme protesten mye om miljøproblemer og Moljødepartenrtet ble senere opprettet. Mange ungdommer var også opptatt av Vietnamkrigen, som de mente var unødvendig og meningsløs. På denne tiden, hippie tiden, kom problemet om narkotiske stoffer. Bruken av marihuana og hasj hadde starter i Oslo og senere spredt seg. Tenåring var et ord som begynte å bli tatt i bruk. Gutter og jenter kledde seg likt, og gutter vokste ut håret deres. Utenlandsk kultur, spesielt amerikansk, ble veldig populær og den preget den nye generasjonen.

17
Q

Hvem var de nyfattige og en nyrike?

A

Jappetiden, altså 1980-tallet, var en tidsperiode hvor mange AVR opptatt av rikdom og formue. Mange ble rike fort og flere tok opp lån for å kjøpe ting som var in. Dette endte dårlig da børskursene falt kraftig i 1987 både i Oslo og i verden. De rike ble fort fattige og satt igjen med lån de ikke kunne betale. Bedrifter måtte si opp ansette er å fortsette driften, og den største arbeidsledigheten på 130 000 oppstå her i landet.

18
Q

Hva skjedde rundt 1980-tallet i forhold til den kalde krigen?

A

Konflikten mellom USA og Sovjetunionen skapte utryggheten over hele verden også i mer. Mange fryktet en atomkrig, og i Tsjernobyl i Ukraina eksploderte en atomreaktor. Resultatet var en omfattende radioaktiv forurensing som senere også berørte Norge.

Gro Harlem ble den første kvinnelige statsministeren i Norge fra Arbeiderpartiet.

Konflikten førte også til mye spionasje og en spion ble arrestert i Norge. En ubåt ble spottet utenfor norske kysten og det veller mye uro. Da Amerika og Sovjetunionen avtalte om å fjerne distanseraketter i Europa begynte den kalde krigen å gå mot en slutt.