Obligații afectata De Modalități Flashcards
Ce este condiție?
Un eveniment viitor și nesigur că se va produce, de care depinde naștere sau stingerea raportului de obligație cu efecte retroactive.
Ce fel de obligație este aceea de a cărei naștere sau desființare depinde de un eveniment care, fără ca părțile să știe, avusese deja loc în momentul în care debitorul s-a obligat sub condiție?
Simplă (nu condițională). Art. 1.397 alin. 2 C. Civ.
Clasificarea condiției după originea evenimentului condiție ori cauza realizării sau nerealizării ei:
Cazuală, mixtă și potestativă.
Obligația cazuală
Aceea a cărei realizare depinde de întâmplare sau hazard, nefiind în puterea creditorului sau a debitorului. Tot o cond. cazuală este și aceea a cărei realizare depinde de voința unei persoane nedeterminate.
Condiția mixtă:
Acel eveniment a cărui realizare depinde de voința uneia dintre părțile raportului juridic obligațional și de voința unei terțe persoane determinate (d.e., mă oblig să îți vând dacă mă căsătoresc cu X).
Condiția potestativă:
Este aceea a cărei îndeplinire depinde exclusiv de voința uneia dintre părți (d.e., voi vinde dacă voie vrea).
Clasificare condiție potestativă:
Condiție pur potestativă și condiție potestativă simplă.
Condiția suspensivă pur potestativă din partea debitorului:
Obligația contractată sub o condiție suspensivă pur potestativă din partea debitorului nu produce niciun efect. (Art. 1403 C. Civ.)
Condiția rezolutorie pur potestativă din partea debitorului este valabilă și produce efecte?
Da, are valoarea unei clauze ce conferă debitorului dreptul de a desființa unilateral contractul.
Condiția potestativă simplă:
Este aceea a cărei realizare depinde de voința uneia dintre părți și de un eveniment exterior sau de voința unei persoane nedeterminate (d.e. Mă oblig să îți vând dacă mă voi muta în altă localitate, îți voi împrumuta niște bani, dacă mă voi angaja etc.)
Clasificare condiție după cum constă în realizarea sau nerealizarea unui anumit eveniment:
Pozitivă sau negativă
Clasificare condiție după efectele pe care le produce:
Rezolutorie și suspensivă
Definiție condiție suspensivă
Condiția suspensivă este acel eveniment viitor și nesigur de care depinde însăși nașterea (eficacitatea) raportului obligațional (d.e. Îți vând cursul dacă voi lua examenul) ( art. 1.400 C. Civ.)
Definiție condiție rezolutorie:
Condiția rezolutorie este acel eveniment viitor și nesigur de care depinde desființarea raportului de obligații. Art 1401 alin. 1 C. Civ. (d.e., îți vând bunul, dar, dacă mă voi întoarce în Cluj, contractul se desființează).
Prezumție condiție rezolutorie
Condiția se prezumă a fi rezolutorie dacă scadența obligațiilor principale precedă momentul la care condiție s-ar putea împlini (art. 1401 alin. 2).
Altă clasificare pe cod a condiției:
Imposibilă, ilicită (contrară legii) și imorală (contrară bunelor moravuri)
Ce efecte au condițiile imposibile, ilicite și imorale?
Sunt considerate nescrise, iar dacă aceste condiții sunt însăși cauza contractului => nulitate absolută a contractului
Efectele condiție suspensive pendente conditione:
A) creditorul nu poate cere executarea prestației
B) dacă debitorul își execută prestația, el face o plată nedatorată, având dreptul la restituirea ei (art. 1.343)
C) niciuna dintre părți nu poate invoca stingerea prin compensație a obligației, ea nefiind certă
D) prescripția dreptului la acțiune nu curge în această perioadă (art. 2524)
E) dacă actul juridic este translativ de proprietate, riscul pieirii fortuite a bunului este suportat de debitorul obligației de predare. (Art. 1.274) Dacă bunul piere, obligația se stinge (art. 1.634)
F) partea în al cărei interes a fost instituită condiția poate renunța la ea, ceea ce face ca obligația să devină simplă (art. 1406)
G) până la momentul îndeplinirii condiției, obligația are o existență embrionară, ceea ce explică faptul că ei îi sunt asociate anumite efecte:
- creditorul poate să ia măsuri de conservare privind dreptul său (art. 1.409). Nu va putea recurge la acțiunea obligă, pentru aceasta fiind necesar să existe o creanță certă
- creditorul poate transmite dreptul său, însă afectat de modalitatea condiției. Totodată, obligația condițională poate fi preluată cu aplicarea în mod corespunzător a art. 1.599-1.608 C. Civ.
- creanța condițională poate fi garantată atât personal, cât și real
Efecte eveniente conditione?
- condiția îndeplinită se prezumă că produce efecte retroactiv, de la data încheierii actului juridic, dacă din voința părților, natural contractului sau dispozițiile legale nu rezultă contrariul => debitorul este ținut la executare ca și când obligația ar fi fost simplă
- plata efectuată de către debitor pendente conditione devine o plată datorată și nu mai poate fi pretinsă restituirea ei
- drepturile sub condiție transmise de către creditor terților pendente conditione devin pure și simple. Astfel, art. 1.403 prevede că actele juridice încheiate de proprietarul sub condiție suspensivă pendente conditione, odată cu îndeplinirea condiției, produc efecte de la data încheierii lor
Excepții de la caracterul retroactival efectelor realizării condiției suspensive:
- neretroactivitatea efectelor condiției poate rezulta din înțelegerea părților, natura obligației sau dintr-o prevedere expresă a legii
- termenul de prescripție extinctivă începe să curgă numai de la momentul îndeplinirii condiției
- fructele culese sau încasate rămân în proprietatea debitorului, dacă nu există stipulatie sau dispoziție legală contrară (art. 1.410)
- actele juridice de conservare și administrare făcute de debitor pendente conditione rămân valabile, fiind opozabile creditorului ( art. 1649)
Efecte ale condiției suspensive deficiente conditione:
- prestațiile executate trebuie restituite ( art. 1.635)
- actele de cesiune sau grevare a dreptului condițional, precum și garanțiile consimțite de către creditor se desființează retroactiv
- drepturile constituite de debitor pendinte conditione se consolidează
- în materie imobiliară, dreptul înscris sub condiție suspensivă se radiază dacă nu se dovedește îndeplinirea condiției în termen de 5 ani de la înscrierea dreptului în cartea funciară
Efecte condiție rezolutori pendente conditione:
- părțile trebuie să își execute prestațiile pe care le datorează
- prescripția dreptului la acțiune începe să curgă în favoarea debitorului
- obligația sub condiție rezolutorie poate fi transmisă sub aspectul laturii active sau pasive (art. 1.408). Condiția rezolutorie va continua să afecteze obligația și ulterior transmiterii ei.