NOOO Flashcards
Vad består en atom av?
Allt omkring oss är uppbyggt av atomer. En atom är väldigt liten och går inte att se med blotta ögat. En atom är uppbyggd av en atomkärna som innehåller protoner och neutroner. Protoner ger kärnan en positiv laddning. Och neutronerna ger kärnan en negativ laddning. Och runt atomkärnan kretsar negativt laddade elektroner.
Vad menas med en kemisk förening? Utveckla så mycket du kan.
En kemisk förening är när olika sorters atomer binder samman och bildar en molekyl. Som till exempel vatten och koldioxid som är ett bra exempel på kemiska föreningar. Däremot är saltvatten inte en kemisk förening. Saltkristallerna löser sig i vattnet och atomerna binder sig inte till vattnet. Och därför så är det inte en kemisk förening.
Vad är en molekyl och hur bildas en molekyl?
Molekyler bildas genom minst två atomer som har bundit sig till varandra. Det kan vara atomer av samma sort, eller så kan det vara olika typer av atomer till exempel som kol, väte och syre som bildar molekylen glykos.
Vad är skillnaden mellan 2O₂ och O₂? Förklara.
Man kan se skillnaden mellan 2O₂ och O₂ att O₂ är en syrgasmolekyl, det är två syreatomer som bundit sig till varandra. När det står 2O₂ så betyder det att det är två stycken olika syrgasmolekyler.
Vad är ett faropiktogram och varför är det viktigt?
Alla kemiska produkter ska vara märkta med farosymbol så att man vet vad som kan hända ifall man kommer i kontakt med de ämnena.
Hur ser en vattenmolekyl ut och vad har den för kemisk beteckning? Varför är det så?
En vattenmolekyl ser ut som musse Pigg-huvud, en syreatom med två små väteatomer till “öron”. Eftersom att väte skrivs med H och syre O så blir den kemiska beteckningen H2O.
Varför är det viktigt för miljön att vi återbrukar och återvinner?
Det är bra att återvinna så mycket som det bara går av de olika materialen och i Sverige får bara det som inte går att återvinna hamna på en soptipp som med ett finare ord kallas för deponi. Att avfall hamnar på en soptipp är det sämsta vi kan göra för miljön. Det man kan återvinna på vanliga återvinningsstationer är bland annat kartonger, tidningar, glas, plast och metall, detta kallas även för materialåtervinning. Det innebär att man återvinner till exempel gamla kartonger som sedan tas om hand om för att skapa nya. Behöver man återvinna större möbler eller farliga kemiska ämnen behöver man åka till en återvinningscentral där man kan sortera bland annat trä, frigolit och elektronik.
Vad är det som slängs på en soptipp och vad heter soptipp med ett finare ord?
Det som inte går att återvinna hamnar på en soptipp som med ett finare ord kallas för deponi.
Förklara vad energiåtervinning respektive materialåtervinning betyder.
Materialåtervinning innebär att man återvinner till exempel gamla kartonger som sedan tas hand om för att skapa nya. Det avfall som man inte kan använda på nytt förbränner vi istället. När vi gör det kallas det för energiåtervinning
Förklara vad som menas med återanvändning och ge exempel på hur det kan göras.
När man återanvänder olika föremål och saker så minskar vår miljöpåverkan. Återanvändning innebär att man tar sina gamla saker och gör om dem till nya eller att man hittar nya användningsområden för dem.
Förklara så utförligt du kan med vad som menas med “Lika löser lika”.
Smuts består av olika fetter som fastnar på till exempel huden och för att ta bort smutsen använder vi tvål. I tvålen finns det molekyler som kallas för tensider och de har en vattenlösligt huvud och en fettlösande ände för att man ska kunna lösa upp smutsen. Den här principen kallas för “Lika löser lika”. Att man behöver en molekyl som delvis ser ut som fettet (smutsen) för att kunna bli helt ren. Smuts består av olika fetter och man behöver fett för att kunna lösa upp fett, därav principen “lika löser lika”.
Förklara så utförligt du kan kopplingen mellan återvinning, återbruk och hållbar utveckling. Hur de val vi gör kan påverka miljön positivt eller negativt.
När vi återvinner eller återanvänder olika saker och produkter har vi en mindre påverkan på miljön än om vi hela tiden slänger bort och köper nytt. Om vi hela tiden skulle köpa nya saker går det åt väldigt mycket av jordens resurser för att tillverka nya saker hela tiden. Det är därför en mindre miljöpåverkan att återanvända och återvinna material och produkter än att bara slänga allt på en soptipp och köpa nytt. Det är inte bara bättre för miljön utan även för plånboken.