No prov biologi och biologisk mångfald v. 5 Flashcards

1
Q

Vad är fotosyntes och varför behöver vi det?

A

Fotosyntes är den processen där växter, tillsammans med ljusenergin i solens strålar, omvandlar koldioxid och vatten till syre och druvsocker. Vattnet sugs up med rötterna, solenergin tar de med hjälp av klorofyllen i bladet och koldioxid tas från luften genom klyvöppningarn som sitter på undersidan av bladet. Fotosyntes är livsnödvändig då det ger oss syre, utan fotosyntesen skulle allt liv på jorden dö ut.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är cellandning?

A

Cellandning är den processen som sker för att cellen ska få energi. När vi äter omvandlas kolhydraterna tillsammans med syrgas från luften vi andas till koldioxid, vatten och frigjord energi som cellen kan använda. Det är som fotosyntesen baklänges

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är ett ekosystem?

A

Alla levande och icke-levande organismer som finns inom ett visst område.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är biotiska och abiotiska faktorer och exempel på det?

A

Biotiska faktorer är levande faktorer som påverkar ekosystemet (tex producenter, konsumenter, desturenter), och abiotiska faktorer är icke-levande faktorer som påverkar ekosystemet (tex temperatur, nederbörd, berggrund).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är producenter?

A

Producenter är växter och alger som producerar sin egen energi och näringsämnen med hjälp av vatten, solljus och koldioxid. Exempel på producenter är växter som gör fotosyntes. Producenter används som energi för konsumenter

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad är konsumenter?

A

Konsumenter är organismer som inte kan skapa sin egna näring, utan måste äta andra organismer / organismers näring för att få energi. Exempel på konsumenter är rovdjur såsom varg eller hyena.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad finns det för olika konsumenter?

A
  1. Förstahandskonsument, vilket är växtätare / äter producenterna (tex gräshoppor). 2. Andrahandskonsument, vilket är rovdjur som äter växtätarna (tex grodor). 3. Tredjehandskonsument, vilket är rovdjur som äter andra rovdjur (tex snokar). 4. Topkonsumenter, den som är högst upp i näringskedjan och inte blir uppäten (tex lejon)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är biotop?

A

Biotop är ett geografiskt område med en viss naturtyp. Några exempel på biotoper är lövskog, äng och insjö. Biotoper används som värdefulla livsmiljöer för vissa växt och djurarter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är habitat?

A

Habitat är livsmiljöer där vissa organismer bor. Exempel på habitat är havet och floden, vilket båda är lämpliga habitat för laxar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är population?

A

Population är organismer av en art inom ett visst område. Exempel på population är människor på jorden eller myror i en myrstack.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är en näringskedja?

A

Näringskedja är den väg som näringsämnen vandrar genom växter, djur och andra organismer i ekosystemet, näringskedjan beskriver beroendet mellan producenter och konsumenter i ett ekosystem, näringskedjan visar vem som äter vem i ekosystemet. Exempel på en näringskedja är gräs → gräshoppa → groda → snok.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är ett näringsväv?

A

Näringsväv är flera näringskedjor som överlappar med varandra i ett ekosystem. Exempel på näringsväv är att ekorrar äter många olika livsmedel (tex frukt, nötter, frön) som i sin tur blir uppäten av många olika rovdjur (tex räv, hökar, ugglor).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad skulle hände om en art försvinner i ett näringsväv?

A

Balansen i näringsvävet skulle rubbas. Flera organismer i näringskedjan skulle påverkas om det inte finns alternativ till den som försvunnit. Konkurrensen skulle öka eftersom sannolikheten att en individ träffar på en annan av samma art ökar. Om ett byte försvinner så kommer rovdjuren påverkas för att det finns mindre näring för dom, men om ett rovdjur försvinner så kommer bytesdjuren inte ha någon som äter dom, så dom kan bli överbefolkade och bli för många

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är näringspyramiden?

A

Näringspyramiden visar hur energin / biomassan förs vidare i näringskedjan. 90 % av energin försvinner efter varje steg i näringspyramiden (producent = 1000 joule → förstahandskonsument = 100 joule → andrahandskonsument = 10 joule).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Varför är det smart att äta till stor del eller helt vegetariskt?

A

För att när grönt produceras utnjyttas landytan som används för matproduktion så effektivt som möjligt, då kan maten räcka till många mer. Vi får också i oss en massa energi, eftersom att vi förlorar en massa om vi äter från högre upp i näringspyramiden (förstahandskonsument = 100 j → andrahandskonsument = 10 j)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad är orsaken till miljöhot?

A

Tex när naturskogar avverkas (livsmiljöer förstörs), när vägar och bostadsområden byggs (livsmiljöer splittras upp), överfiske (fisk utnyttjas i snabbare takt än de kan återhämta sig), när invasiva förs in i områden, utsläpp (klimatet och förutsättningar förändras för arter och ekosystem).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Varför är miljöhot ett problem?

A

Tex kan arter inte överleva i sin förstörda miljö, arter får svårt att sprida sig och fortplanta sig, ursprungliga arter försvinner för att andra konkurrerar ut de, förutsättningar för arter och ekosystem ändras negativt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Vad är konsekvenser med miljöhot?

A

Tex så minskar den biologiska mångfalden, naturen blir mer sårbar, miljöskador får större konsekvenser, glaciärerna smälter, havsnivåerna stiger, avdunstningen ökar, värre torka, stigande vattentemperaturer, vattentillgångar påverkas osv

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Hur kan man lösa miljöhot?

A

Tex minska utsläpp av växthusgaser, utbilda och informera människor, stoppa olaglig handel mellan djur och växter, bevara viktiga naturområden, skapa skyddszoner för djur och växter, använda naturens resurser på ett sätt som inte skadar miljön, återställa skadade områden genom att plantera träd, återanvända och återvinna mer, spara vatten och elektricitet, äta mer vegetariskt, cykla mer, forska för att förstå naturen bättre osv.

20
Q

Vad är ekosystemtjänst?

A

Ekosystemtjänst är den nytta människan har av den levande naturen, exempel på detta är trä att bygga hus med, mat till att äta, rent vatten till att dricka samt pollination av vilda insekter. Vi använder ekosystemtjänster för att det ger oss råvaror för produktion (tex mat, bioenergi, dricksvatten) och en stabil och hälsosam miljö (tex rening av luft, mark, vatten och pollinering)

21
Q

Vad är anrikning av miljögifter

A

Anrikning är processen där halten av ett ämne ökar. Exempel på anrikning är anrikningen av miljögifter, vilket betyder att miljögifter blir mer och mer koncentrerade ju högre upp den är i näringspyramiden. Anrikning används för att tex beskriva hur halten miljögifter ökar i en organismer eller hos en toppkonsument.

22
Q

Vad är konsekvenser för miljögifter?

A

Miljögifter är inte vattenlösliga, vilket innebär att det inte bryts ner lika lätt och man kan inte kissa ut det. Det lagras i fettrika delar, till exempel hjärnan och nervsystemet, vilket kan ställa till med problem såsom att utvecklingen påverkas och möjligheten att få barn kan påverkas. Om miljögifter kommer i naturen så kan det orsaka skada, exempel på detta är DDT, vilket var ett effektivt bekämpningsmedel på 1940-talet för att döda myggor, men det ledde till att hela näringskedjan blev förgiftad/påverkad av detta, vilket ledde till mycket skada för toppkonsumenten för att den fick nästan all gift (tex örnar)

23
Q

Vad är biologiskt mångfald?

A

Biologisk mångfald är hur stor variation eller hur många olika av något det finns i naturen. Exempel på biologisk mångfald är skogar, ängar och sjöar, vilket alla har mycket variaiton i sig.

24
Q

Varför är biologiskt mångfald viktigt?

A

Biologiskt mångfald är viktigt eftersom att det är en förutsättning för allt liv på jorden och grunden för människans välfärd och existens. Det ger oss ekosystemtjänster, mer möjlighet för upptäckten av nya medicinska ämnen / behandlingsmetoder, genetiska resurser, bidrar till ekonomin, hjälper med forskning och undersökning, hjälper till med ekologisk balans, bidrar till den estetiska upplevelsen och kulturella identidet, mat, rent dricksvatten, frisk luft osv

25
Q

Vad är monokultur?

A

Monokultur är ett system för odling varvid ett enda växt / träslag används på stora områden, exempel på grödor som odlas i monokultur är kaffe, ris och potatis. Monokultur används som det enklaste och
snabbaste sättet för småbönder att få snabbare inkomst i och med att bara ett växt / träslag huggs ner.

26
Q

Vad är evolution (genetisk variation, naturligt urval, ärftlighet, tid)?

A

Evolution är förändring av de ärftliga egenskaper hos en population av växter, djur eller andra organismer. Genetisk variation är ett sätt att beskriva den variation i arvsanlag som finns inom arter. Naturligt urval är när organismer med bättre anpassningar för att överleva och få avkomma har större chans att föra sina kunskaper vidare till nästa generation. Tiden visar hur mycket arter ändras sedan livet började på året.

27
Q

Hur gick människans evolution till?

A

Började med homosapiens, vilket är en art från släkten homo, som utvecklades i östafrika. Sedan spreds dem från afrika till europa och asien via mellanöstern och vidare över hela världen. Homosapien lärde sig att stå på benen och att använda händerna. Homosapien fick pälsfrihud, började svetta, hjärnan utvecklades osv.

28
Q

Vad är destruenter?

A

Destruenter är organismer som bryter ned död organisk substans. Exempel på destruenter är maskar, svampar och insekter.

29
Q

Vad är druvsocker?

A

Druvsocker = glukos

30
Q

Vilka ämnen omvandlar växten druvsocker till?

A

Kolhydrater, fett, proteiner

31
Q

Vad är mögel?

A

Mögel är en slags svamp som fungerar som nedbrytare

32
Q

Vad är svamp?

A

Svamp är varken växter eller djur, utanär en helt egen grupp. Exempel på svampar är champinjoner, kantareller och tryffel.

33
Q

Vad är predator?

A

Predator är ett djur som dödar och äter andra djur. Exempel på predatorer är rovdjur såsom lejon, björn och varg.

34
Q

Vad är ekologi?

A

Ekologi är läran om samspelet mellan alla organismer, hur organismer påverkar och påverkas av varandra, till exempel vem som äter vem.

35
Q

Vad är en art?

A

Art är en grupp organismer som är nära släkt med varandra och som har någon speciell egenskap som andra liknande organismer inte har. Individer som hör till samma art kan fortplanta sig med varandra (ha barn tillsammans). Exempel på en art är homo-sapiens

36
Q

Vad är biosenos?

A

Biosenos är flera olika arter som lever tillsammans i samma område.

37
Q

Vad är en ekologisk nisch?

A

Ekologisk nisch är alla krav som en art har på sin livsmiljö och det den kan tolerera.

38
Q

Vad är en bred och en smal nisch?

A

Arter som har en bred nisch kallas för generalister, det innebär att de kan leva i olika miljöer och äta flera olika saker. Exempel på en art med en bred nisch är Lövsångaren. Arter som har en smal nisch kallas för specialister, det innebär att det kan bara leva i begransade miljöer och äta begransade saker. Exempel på en art med en smal nisch är Sånglärkan.

39
Q

Vad betyder fertil och steril?

A

Fertil innebär att man kan få sina egna ungar, medans steril innebär att man inte kan få sina egna ungar

40
Q

Vad är kvicksilver?

A

Kvicksilver är det enda metalliska grundämnet som är flytande i rumstemperatur. Kvicksilver är vädligt giftigt, eftersom att det skadar hjärnan och det centrala nervsystemet.

41
Q

Vad är monogami?

A

Monogami är ett äktenskap mellan två personer som varar hela livet

42
Q

Vad är polygami?

A

Polygami betyder månggifte, vilket betyder att man kan vara tillsammans / gift med flera personer samtidigt

43
Q

Vad är altruism?

A

Altrusim är omsorg / hänsyn för andra och att man sätter andras välbefinnande över sin egna. Motsatsen till egosim

44
Q

Hur var den kulturella evolutionen då och hur är den nu?

A

Då så hjälpte dom yngre dom äldre och dom äldre hjälpte dom yngre, och dom äldre visade dom yngre kunskap och lära och förde de vidare. Nu så stannar kunskap hos dom äldre och dör ut med dom.

45
Q

Exempel på miljöhot:

A

Global uppvärmning, havsförsurning, övergödning, förorening osv.