No Flashcards

1
Q

Ekologi

A

Det handlar om samspelet mellan växt och djur och den miljö de lever i. Det är läran om hur organismer, såsom djur, växter och mikroorganismer. Hur de lever och fungerar beroende på varandra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ekosystem

A

Ett ekosystem är ett avgränsat område med alla levande varelser. Som till exempel sjö, hav, växt. Ett ekosystem kan vara något stort(som jordklotet) eller något litet som en blomma.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Biotiska faktorer

A

Biotiska faktorer är alla levande varelser som har en påverkan i ett ekosystem som till exempel svampar, växter, bakterier och djur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Abiotiska faktorer

A

Abiotiska faktorer är tvärtemot biotiska faktorer. Alltså all “icke levande” miljö i ett ekosystem. De påverkar vilka biotiska faktorer som kan leva i ett ekosystem. Alltså sol, vind, vatten och temperatur.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Population

A

Det är en grupp individer av samma art i ett ekosystem. Det kan t.ex. vara populationen av rosor i ett område.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Biomassa

A

Det är mängden/massan biotiska faktorer i ett ekosystem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Samhälle

A

Alla individer av alla olika djurarter i ett ekosystem bildar tillsammans ett djursamhälle. Ett exempel är att alla växter av alla olika växtarter i ett ekosystem bildar ett växtsamhälle.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Biotop

A

En biotop är en naturtyp som skog, äng, sjö.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Habitat

A

Habitop är en hel omgivning som en viss art lever i. En arts habitat kan sträcka sig över flera olika biotoper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Dynamik

A

Ekosystemet förändras hela tiden på grund av biotiska och abiotiska faktorer. Det kallas för dynamik. Till exempel på havets botten så är det en liten dynamik för att det inte händer mycket där. Temperaturen är samma och det är ingen vind utan allt är helt stilla. Men däremot vid havsytan så är det en stor dynamik eftersom vädret, temperaturen, vinden och vågorna ändras från dag till dag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Konkurrens

A

Det kommer alltid att finnas konkurrensen mellan individer och arter i ett ekosystem. Det är för att det inte finns obegränsat med utrymme, mat, boende eller partners. Den art/individ som då är starkast är den som vinner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Nisch

A

En ekologisk nisch är en inriktning som arterna har för att kunna skaffa mat, partners eller utrymme att växa på och därmed överleva.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Opportunist

A

En art som lätt anpassar sig, har en bred ekologisk nisch. Som till exempel tallar. De kan leva lite vart som helst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Specialist

A

En specialist har en smal nisch men det som är bra med det är att specialister är väldigt starka inom just den nischen. Tex granen som trivs bäst i sluttningar där det är lagom fuktigt. Granarna konkurrerar lätt ut tallar som försöker växa där eftersom tallarna är svagare inom nischen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Pionjär

A

Pionjär är en art som gynnas av störningar, till exempel brand, storm eller översvämning i ett visst område. Då växer det snabbt efter en sån störning. Men blir sedan utkonkurrerad av andra arter när de väl återhämtar sig efter störningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Fotosyntesen

A

Fotosyntes är en process som sker i alla gröna växter när de producerar glukos. 6CO2 (koldioxid) + 6H2O (vatten) + Energi (solljus) ———-> C6H12O6 (glukos) + 6O2(syrgas)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Kretslopp

A

Ett kretslopp är atomerna i ett ekosystem som går runt och aldrig försvinner.

16
Q

Nedbrytare (destruent)

A

Det är till exempel svampar, asätare och bakterier, organismer som lever på att bryta ner näringen från döda djur eller växter.

17
Q

Producent

A

En producent är gröna växter som kan producera mat. Tack vare producenten finns all energi och allt levande.

18
Q

Konsument

A

Djur, både kött- eller växtätare. De konsumerar (äter) på något sätt energin som de gröna växterna har producerat. Antingen genom att äta växten direkt (förstahandskonsument) eller äta ett djur som i sin tur har ätit växten (andrahands-, tredjehands-, eller toppkonsument.)

19
Q

Näringskedja

A

En näringskedja börjar alltid med en producent (växt). Nästa steg i näringskedjan är ett växtätande djur, den blir förstahandskonsument. Och så vidare, som jag berättade innan. Men en näringskedja kan bestå av många trofinivåer. Tex alg - plankton - räka - strömming - säl - isbjörn (toppkonsument/ nr 5 i trofinivån).

19
Q

Trofinivå

A

En trofinivå är det steg som befinner sig i en näringskedja. Producenten är på trofinivå 1. Förstahandskonsumenter är på trofinivå 2. Ju fler trofinivåer desto större energiförlust.

20
Q

Näringsväv

A

Alla olika näringskedjor i ett ekosystem.

21
Q

bärförmåga

A

En bärförmåga är hur många individer av en art som ekosystemet klarar av att ha utan att bli för belastande. Det kan vara bra när man ska räkna ut hur många älgar/vargar/björnar som ska skjutas i ett område

22
Q

Miljögift

A

Det är stabila och fettlösliga molekyler som stannar kvar i djurens kroppar (i fettvävnaden) länge.

23
Q

Anrikning

A

När halterna av miljögifter ökar för varje trofinivå. Så vi säger att ett plankton har tagit upp miljögift som släppt ut i en sjö. Då blir det ännu mer gift i räkorna. För räkorna som äter plankton kommer behöva äta ganska många plankton så att de ska bli mätta. Halterna ökar ytterligare i nästa trofinivå (tex en mindre fisk som äter räkorna) eftersom de i sin tur också behöver äta många räkor som redan har förhöjda halter av miljögiftet.

Därför är det bra om det inte är så många trofinivåer i en näringskedja. Energiförlusten är ca 90% mellan varje energiförlust så det är därför halterna ökar så mycket att varje trofinivå behöver äta så stora mängder av den tidigare nivån.

24
Q

Positiv återkoppling

A

Positiva återkopplingar förstärkar förändringen. Om rovdjuren blir starkare OCH bytesdjuren ökar har en förstärkning skett, det är inte så vanligt. Ett annat exempel är djur som lever i flock. Konkurrensen om maten blir högre men de blir ändå starkare och ungarna överlever bättre för att de lever tillsammans och har fler vaksamma ögon som kan varna för rovdjur.

25
Q

Negativ återkoppling

A

När en förändring sker i ett ekosystem så “svarar” systemet genom en annan förändring som motverkar den första förändringen. Exempelvis om rovdjuren blir mer effektiva jägare så börjar de öka i antal eftersom ungarna då kommer överleva bättre. Men återkopplingen blir vanligtvis då negativ och kommer motverka detta. Det sker genom att bytesdjuren då blir färre eftersom rovdjuren äter för många bytesdjur. Då blir konkurrensen om bytesdjur högre för rovdjuren och rovdjuren kommer därmed minska i antal igen och bytesdjuren ökar så småningom igen efter det. Det går upp och ned i cykler.

25
Q

Tröskelvärde

A

En minsta gräns för antal individer inom en art innan de riskerar att utplånas från ett ekosystem.

26
Q

Stabila ekosystem

A

Ett ekosystem där de negativa återkopplingarna balanserar varandra. Det är ett system som kan ses som att det alltid är i balans med få förändringar i artsammansättningen. Stabila ekosystem har relativt liten dynamik, exempelvis gamla skogar och på havets djup.

26
Q

Labila ekosystem

A

Har stor dynamik, artsammansättningen förändras ofta. Abiotiska påverkar miljön och chanserna till överlevnad för djur och växter.

27
Q

Resiliens

A

Ekosystemens förmåga att stå emot olika förändringar som tex klimatförändringar och utsläpp. Om ekosystemet klarar förändringar utan större påverkan på arter så har den hög resiliens.

27
Q

Tipping point

A

När ett ekosystem har fått utstå så stora påfrestningar (tex uppvärmt klimat eller utsläpp av miljögifter) att när man upphör med utsläppen kan inte ekosystemet återhämta sig utan det förändras för alltid.

28
Q

Ekosystemtjänst

A

Allt vi får gratis av ekosystemen som främjar vår hälsa. Tex rent vatten, frisk luft, mat från producenterna, bin som pollinerar växterna etc.

29
Q

Naturskog

A

Skog som ej påverkats av människan. Träden är av varierande åldrar och den biologiska mångfalden är hög i jämförelse med odlad skog.

30
Q

Monokultur

A

En yta där bara en enda art finns odlad. Tex ett rapsfält. Detta är ett stort hot mot den biologiska mångfalden.

31
Q

Planetens gränser

A

Gränsen för hur mycket vi kan utnyttja jordens resurser och ekosystemtjänster. Överskrids gränserna gör det att ekosystemen förändras.

32
Q

Artutrotning

A

Massutdöende. Man kan säga att just nu pågår den sjätte artutrotningen under jordens historia. En av de tidigare art utrotningarna eller massutdöendena var tex när dinosaurierna dog. Skillnaden är att den artutrotning som pågår just nu är orsakad av människan genom att vi till exempel skövlar skogar, utnyttjar ekosystemen för mycket, släpper ut avgaser osv.

33
Q

Rättvist miljöutrymme

A

Handlar om att alla människor har rätt till att nyttja de viktigaste ekosystemtjänsterna som rent vatten och frisk luft. Fattiga länder måste ges utrymme för att kunna öka sitt ekologiska fotavtryck för att kunna utvecklas men då måste rika länder i sin tur minska våra fotavtryck för att detta rättvisa miljöutrymme ska kunna inträffa.

34
Q

cellandning

A

I cellandningen omvandlas förbränns glukos i djurcellen med hjälp av syre. När vi äter mat och andas in syre kan energi frigöras så att vi kan röra oss och leva. Glukosen och syret omvandlas sedan även till koldioxid och vatten som vi andas ut. Allt levande har cellandning.