Naturkunskap 1b, Kemi & Cellen Flashcards
Beskriv de 6 stegen i det Naturvetenskapliga arbetssättet.
- Observation, en idé som leder till en frågeställning.
- Forma en hypotes.
- Hypotesprövning, genom experiment.
- Bekräftad eller förkastad hypotes.
- Ny eller förbättrad hypotes.
- Praktisk användning.
Vad är en atom och vad består atomer av?
Atomer är de minsta byggstenarna i all materia. Atomer består av protoner, neutroner och elektroner. Varje grundämne representeras av en unik typ av atom.
Vad är en molekyl? Ge ett exempel på en molekyl.
En molekyl är två eller flera atomer som är kemiskt bundna till varandra, till exempel vatten (H2O) som består av två väteatomer och en syreatom.
Vad är en jon?
Joner är molekyler som har en elektrisk laddning på grund av att de har förlorat eller tagit upp en eller flera elektroner. Joner spelar viktig roll i många kemiska reaktioner och biologiska processer.
Vad kallas en positivt laddad jon och hur bildas de?
En positivt laddad jon kallas katjon och de bildas när atomer ger bort elektroner.
Vad kallas en negativt laddad jon och hur bildas de?
En negativt laddad jon kallas anjon och de bildas när atomer tar upp extra elektroner.
Vad är en kemisk reaktion?
En kemisk reaktion är en process där ämnen (reaktanter) omvandlas till nya ämnen (produkter) genom att atomerna omorganiseras. Under reaktionen kan energi frigöras eller tas upp. Till exempel när väte och syre reagerar bildas vatten. När det sker en kemisk reaktion kan egenskaperna förändras helt, till exempel när Natrium (Na) som är livsfarligt kommer i kontakt med Klorid (Cl) som också är livsfarligt så sker det en kemisk reaktion och det bildas NaCl som är koksalt. Koksalt är inte alls farligt då det är något som vi människor använder dagligen till matlagning.
Beskriv kortfattat vad ett grundämne är.
Ett ämne som bara består av en sorts atom, till exempel syre, O2.
Beskriv kort vad en kemisk förening är.
En kemisk förening är ett ämne som består av två eller flera olika atomer bundna tillsammans, till exempel koldioxid, CO2.
Vilka är cellens delar?
-Cytoplasma: Geléartad vätska inne i cellen där organellerna finns.
-Cellkärna: Inhåller cellens DNA och styr cellens funktioner.
-Mitokondrier: Producerar energi till cellen genom cellandning.
-Ribosomer: Syntetiserar proteiner.
-Cellmembran: Cellens yttersta skal.
-Golgiapparaten: Bearbetar, sorterar och transporterar proteiner och lipider.
-Lysosom: Lysosomer är cellorganeller med surt pH där stora, sammansatta molekyler som proteiner, lipider och sammansatta kolhydrater bryts ner i mindre byggstenar.
-Endoplasmatiskt nätverk (ER): Ett nätverk av membraner som hjälper till med proteinsyntes (ruvigt ER) och lipidsyntes (slätt ER)
Vad är cellandning?
Cellandningen är en del av förbränningen där man får ut energi även kallat energiutvinning. I cellens mitokondrie sker det en kemisk reaktion där syre + glukos → koldioxid, vatten och energi. Denna kemiska reaktion sker när vi äter något som innehåller glukos, glukoset transporteras via blodet. Kroppens celler plockar sedan upp glukoset från blodet med hjälp av insulin. Samtidigt som vi äter så andas vi även in syre via munnen som transporteras till kroppens celler via de röda blodkropparna i blodet. I alla celler finns det en mitokondrie och där sker det en kemisk reaktion mellan syret och glukosen som bildar koldioxid, vatten och energi. Energin omvandlas i olika former, till exempel värmeenergi och rörelseenergi.
Vad är cellens ämnesomsättning?
Cellens ämnesomsättning är alla de kemiska reaktioner som sker i celler för att upprätthålla livet. Det handlar om att omvandla näringsämnen till energi och byggstenar som cellen behöver för att växa och reparera sig.