Modern teoribildning i socialt arbete, kap 1 Flashcards
Vad innebär modeller, perspektiv och förklarande teorier?
Modeller
- Beskriver generellt och strukturerat vad som händer under praktik i många olika situationer. Principer och beteendemönster. Gör att man kan strukturera och organisera det sätt man tar sig an en komplicerad situation. Ex: uppgiftsinriktad praktik.
Perspektiv
- Uttrycker värderingar eller världsbilder. En tillämpning av olika perspektiv gör att man se en situation från olika infallsvinklar. Ex: feministisk teori.
Förklarande teorier
- Redogör för varför en handling leder till vissa följder och identifierar de omständigheter som kan vara aktuella i olika sammanhang. Ex: KBT
Beskriv formell respektive informell teori gällande vad socialt arbete innebär
Formell
- Formellt utformade redogörelser som definierar välfärdens art och syften. Ex: personlig patologi, liberala reformer, marxism, feminism.
Informell
- Etiska, politiska och kulturella värderingar som praktiker bygger på då de definierar det sociala arbetets “funktioner”.
Beskriv formell respektive informell teori gällande hur socialt arbete ska utföras
Formell
- Formellt utformade teorier om praktiken som används på ett deduktivt sätt; generella idéer som kan tillämpas på specifika situationer. Ex: case work, familjeterapi, gruppverksamhet.
Informell
- Teorier som härletts på induktiv väg utifrån specifika situationer; de kan prövas i syfte att avgöra om de kan tillämpas på konkreta situationer. Kan också handla om icke nedskrivna praxisteorier som konstruerats på grundval av praktiken.
Beskriv formell respektive informell teori gällande klientens verklighet
Formell
- Formellt utformade teorier om samhällsvetenskap och empiriska data. Ex: personlighet, äktenskap, klass och genus.
Informell
- Praktikers användning av sin erfarenhet och av generella kulturella innebörder. Ex: familjen som institution, normalt beteende och ett bra föräldraskap