Miscellaneous Flashcards
Hvilket år blev enevælden indført i Danmark?
1661
Er der dødsstraf i Danmark?
Nej
Kan udlændinge stemme til folketingsvalg i Danmark?
Nej
Hvad højt er Danmarks højeste geografiske punkt?
Godt 170 meter
Højeste naturlige terrænpunkt - uden menneskeskabte jordbunker - nær Ejer og Yding i Jylland:
Møllehøj * 170,86 meter.
Yding Skov (Rodebuske) 170,77 meter
Ejer Bavnehøj 170,35 meter
Lindbjerg 170,08 meter
Margretelyst SØ 169,78 meter
Vistofte 169,44 meter
Hvad er den højeste karakter på 7-trinsskalæn?
12
12 - gives for den fremragende præstation
10 - gives for den fortrinlige præstation
7 - gives for den gode præstation
4 - gives for den jævne præstation
02 - gives for den tilstrækkelige præstation
00 - gives for den utilstrækkelige præstation
-3 - gives for den ringe præstation
Hvor ligger Danmarks tredjestørste by, Odense?
På Fyn
Hvilket af følgende firmaer producerer medicin?
Novo Nordisk
Hvornår er grundloven sidst blevet ændret
1953
Danmarks grundlov danner rammen om vores folkestyre. I hovedtræk går indholdet stadig tilbage den første grundlov, junigrundloven, fra den 5. juni 1849. Grundloven er kun blevet ændret 4 gange siden.
Grundloven er blevet ændret 4 gange, siden den første grundlov blev underskrevet i 1849. Ved grundlovens underskrivelse fik kun ca. 15 pct. af befolkningen stemmeret, og knap halvdelen benyttede deres stemmeret.
I 1866 blev demokratiet sat under pres, da kongen og godsejerne fik gennemtrumfet en større indflydelse på regeringen og Landstinget.
I 1915 fik kvinder og en række andre grupper stemmeret, og dermed fik ca. 41 pct. af befolkningen stemmeret.
I 1920 blev regeringens selvbestemmelse over udenrigspolitikken indskrænket, og grundloven blev tilpasset, at Nordslesvig igen var dansk, og at Island var blevet en selvstændig stat i 1918.
I 1953 blev princippet om negativ parlamentarisme som styreform skrevet ind i grundloven. Det vil sige, at der ikke behøver at være et flertal i Folketinget for en regering. Regeringen må bare ikke have et flertal i Folketinget imod sig. Hvis det sker, skal regeringen gå af.
Hvad er Ludvig Holberg kendt for?
Forfatter
De fleste af Holbergs tekster var sjove, da han skrev dem – og det er de stadigvæk. De har det hele: Fald-på-halen-komik, svidende karikaturer og spidsfindig ironi.
Hvad hedder farvandet mellem København og Sverige?
Oresund
Hvor mange medlemmer har Folketinget?
179
Folketinget har 179 medlemmer. 175 er valgt i Danmark, 2 er valgt i Grønland, og 2 er valgt på Færøerne.
Hvem vælger en tillidsrepræsentant på en arbejdsplads?
Medarbejsderne
Hvornår blev protestantismen indført i Danmark?
I 1500-tallet
Reformationen blev officielt indført i Danmark med recessen af 30. oktober 1536 efter længere tids politisk og kirkelig uro. Reformationen medførte et brud med den katolske kirke og dannelsen af en ny protestantisk kirke, der byggede på den tyske reformator Martin Luthers teologi. Kirken og samfundet var nu ikke længere bundet til paven i Rom. Lutherdommens indførelse i Danmark skete både fra neden, ved at folk tilsluttede sig de nye prædikanter, og fra oven, da kongen gjorde lutherdommen til den eneste tilladte religion. Udviklingen frem mod reformationen i Danmark tog sin begyndelse i 1520’erne og kulminerede i 1536 med reformationens gennemførelse. Reformationen medførte ikke blot forandringer af de kirkelige forhold, men også en række væsentlige samfundsændringer. Nogle skete med det samme, andre først efter længere tid.
Hvilken af følgende virksomheder producerer vindmøller?
Vestas
Hvad er P.S. Krøyer særlig kendt for?
Han var kunstmaler
Peder Severin Krøyer blev født i Stavanger i Norge, men voksede op i København hos sin moster og hendes danske mand. Allerede som barn udviste han et usædvanligt talent for at tegne, og han begyndte på Kunstakademiet som 14-årig.
Fra 1877 til 1881 var han på studierejse i Frankrig, Spanien og Italien. I Paris blev han optaget som elev på en af de førende, private maleskoler, og den undervisning han modtog, fik afgørende betydning for hans kunst. Tilbage i København blev han hurtigt en af tidens mest efterspurgte portrætmalere, og han modtog mange bestillinger på malerier.
Krøyer kom til Skagen første gang i sommeren 1882. Hans begejstring for naturen, miljøet og ikke mindst samværet med de andre kunstnere betød, at han vendte tilbage næsten hver sommer fra 1891 sammen med hustruen Marie. De første år lejede ægteparret sig ind i Madam Bendsens hus. I 1894 fik de tilladelse til at leje og ombygge den gamle byfogedbolig i Skagen plantage – i dag kendt som Krøyers hus. Året efter fødte Marie deres datter Vibeke. Hun blev boende hos sin far i Skagen, da Marie og Krøyer blev skilt i 1905.
Allerede da Krøyer kom til Skagen første gang, var han en berømt kunstner, og hans tilstedeværelse skabte opmærksomhed omkring kunstnerkolonien på Skagen. Om sommeren samledes mange kunstnere for at arbejde og feste. Det sidste ofte på Krøyers initiativ – han elskede selskabelighed og festivitas.
Det er billederne fra Skagen, som Krøyer især er kendt og elsket for. Her skildrer han kunstnernes sorgløse liv, deres festlige måltider, spadsereture på stranden og stemningsfulde aftener i måneskin.
I begyndelsen af 1900-tallet var Krøyer indlagt flere gange på Middelfart Sindssygehospital sandsynligvis med en manio-depressiv psykose. Sygdommen svækkede hans helbred og i november 1909 døde han 58 år gammel. Han blev begravet på Skagen kirkegård.