Minuus Flashcards
William James
- 1) MINÄ SUBJEKTINA olen (I, pure ego) minä itse kokijana (ajatteluni subjekti), joka ohjaan toimintaani, jolla on tajunta itsestä ja kyky havainnoida omia kokemuksiani. Voidaan puhua minätietoisuudesta, joka sisältää menneisyyden kokemukseni, nykyisyyteni ja myös tulevaisuuden minäni. Se perustuu itsetajuntaan, joka muodostuu noin puolitoistavuotiaana.
- 2) MINÄ OBJEKTINA olen (me), empiirisesti havaittava kohde, jonka toiset minusta näkevät, ja jota voin kuvailla persoonallisuuden piirteitteni kautta, tai ihmissuhteitteni kautta. Se on niin sanottu sanoiksi puettava minuus, joissa yksilö itse tai jokin ulkopuolinen henkilö voisi esimerkiksi määritellä kohteen olevan “ujo ihminen”.
Minä objektina jakautuu Jamesillä kolmeen osaan: a) Materiaalinen minä (material self), johon kuuluu kehoni piirteet, pukeutumiseni, omaisuuteni jne. James piti pukeutumista tärkeänä, koska usein vaatteiden kautta viestitämme toisille sitä, mitä olemme. b) Sosiaalinen minä (social self), joka vaihtelee tilanteittain, missä ihmisryhmissä, sosiaalisissa tilanteissa olemme. Esimerkiksi lukiolainen tuo esiin erilaisen minän opiskelijatovereilleen kuin mitä hän on opettajalleen tai vanhemmilleen. c) Henkinen minä (spiritual self), joka on ihmisen syvin olemus, tietoisuus itsestä, omasta moraalista ja hengellisyydestä, jota ei voi objektiivisesti tutkia. Jamesin mukaan henkisen minä tiedostaminen on ihmiselle hyvin palkitseva kokemus. James olikin kuuluisa juuri uskonnonfilosofian tutkijana ja pohtijana.
Minuuteen liittyvät käsitteet
- Minäkäsitys
- Minuus
- Itsetunto
- Identiteetti
- Ihanneminä
- Persoonallisuus
- Minäpystyvyys
Hazel Markus
- Yhdysvaltalainen psykologian tutkija, joka tutki, kuinka minää koskevat skeemat edustavat yksilölle ominaisia piirteitä ja heidän taipumustaan nostaa tietyt piirteet erityisesti itseään kuvaavaksi. Markus tutkinut kyseistä aihetta muun muassa kokeella, joissa tutkittaville esitetään useita personaallisuutta kuvaavia sanoja ja katsotaan kuinka kauan heillä menee arvioida kyseisten väitteiden paikkaansapitävyyttä. Hypoteesin mukaan vastausaika on sitä lyhyempi, mitä paremmin kyseinen väite tulkitaan itseään koskevan skeemojen mukaiseksi.
- Muut samankaltaiset tutkimukset ovat vahvistaneet hypoteesin paikkaansa pitävyyttä ja näin on voitu päätellä, että skeemat toimivat itseään toteuttavina ennusteina eli odotukset toteutuvat yksilön käyttäytymisessä
Dan McAdams
Narratiivisen psykologian edustaja McAdams (1995) on jäsentänyt persoonallisuutta kolmikerroksisen mallin avulla. ”Pohjakerroksessa” sijaitsevat suhteellisen pysyvät temperamentti ja persoonallisuuden piirteet, joiden päälle muut persoonallisuuden tasot rakentuvat.
Toiseen tasoon sijoittuvat yksilön käyttämät selviytymiskeinot, henkilökohtaiset tavoitteet, elämäntehtävät ja arvot. Toisen tason elementit on ensimmäistä herkempiä muutoksille ja ympäristön vaikutuksille: ne ovat sidoksissa ikään ja voivat vaihdella myös esimerkiksi etnisen taustan, sukupuolen ja historiallisen ajan mukaan (McAdams, 1995).
Mallin kolmannelle tasolle asettuu yksilön tarinamuotoinen identiteetti. Sen avulla yksilö kokoaa yhteen edelliset tasot ja tekee niistä mielekkään kokonaisuuden. Tarinamuotoisen identiteetin ajatellaan kuvaavan aikuisen persoonallisuutta, koska sen katsotaan alkavan kehittyä aikuistumisen kynnyksellä, 18-25 ikävuoden kieppeille sijoittuvassa muotoutuvassa aikuisuudessa, jota pidetään voimakkaana identiteetin etsinnän aikana (McAdams & Adler, 2006). Tarinamuotoisen identiteetin merkitys korostuu myös elämänmuutosten yhteydessä: esimerkiksi lapsen syntymä tai läheisen kuolema voivat käynnistää prosessin, jonka seurauksena identiteetti ei ole entisensä.
Minäkäsitys
Suhteellisen pysyvä käsitys itsestä objektina eli käsitys esim. omasta ulkonäöstä, uskomuksista ja ihmissuhteista; laaja skeema asiasta nimeltä “minä itse”
- tietomuisti keskeisessä roolissa
- itsetunto
Itsetunto
Miten ihminen arvioi minäkäsitykseen kuuluvia ominaisuuksia ja kykyjään; mitä ihminen ajattelee itsestään ja miten hyvä kokee olevansa-
Identiteetti
Yhteinen käsitys itsestä; sisältää omat fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset ominaisuudet sekä oman aseman ja tavoitteet yhteiskunnassa; jaoteltavissa mm. uskonnolliseen, ideologiseen, ammatti-ja sukupuoli-identiteettiin
Minäpystyvyys
Tunne siitä, että pystyy suoriutumaan jostain tehtävästä hyvin.
Ihanneminä
- Ihmisen mielikuva siitä, millainen hän haluaisi olla
- Pienemmällä kuilulla tämän hetken minäkäsityksen ja ihanneminän avulla yhteydessä parempaan itsetuntoon ja päinvastoin..