Miljöpsykologi Flashcards

1
Q

TENTAFRÅGA

Vad är ett socialt dilemma? Definiera så exakt du kan samt ge ett utförligt exempel på ett socialt dilemma.

A

Ett socialt dilemma är en situation som oftast bygger på en ändlig och begränsad resurs (som människor vill utnyttja)
En individ agerar i egenintresse och maximerar sin egen vinst/nytta, på alla andras bekostnad, såvida inte:
Alla individer agerar i egenintresse - vilket då sker på hela gruppens bekostnad
Förutsätter alltså att blir långsiktigt ohållbar för kollektivet genom individers kortsiktiga och själviska agerande (vilket kan tydliggöras med tankeövningen “tänk om alla gjorde så…..”)

Ett socialt dilemma är (ofta) en konflikt mellan kortsiktigt egenintresse och långsiktiga kollektiva intressen

GEF-principen viktig inom sociala dilemman. Greed - individuella konsekvenser, efficiency - kollektivistiska konsekvenser samt fairness/rättvisa- upplevd rättvisa av situation/åtgärder

Sociala dilemman kan variera:

  • hur många personer är inblandade
  • när positiva/negativa konsekvenser inträffar
  • över hur lång tid dilemmat sträcker sig

Typer av sociala dilemman
Resurs-dilemma (common-pool-resource):
- individer delar på begränsad resurs
- alla individer har fri tillgång till resursen
- dilemmat består i hur mycket varje individ bestämmer sig för att ta
ex. - tragedy of the commons, fiskerier, vattenanvändning

Public goods dilemma:
- en resurs bestånd beror på hur mycket varje individ bidrar till resursen
- alla individer har fri tillgång till resursen
- dilemmat består i hur mycket varje individ väljer att ge till resursen
free-rider/free-loader problem
ex. - sjukvård, tv-avgift, skräpfri miljö

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

TENTAFRÅGA

Beskriv optimism bias samt ge ett exempel på hur optimism bias skulle kunna påverka bedömningar av miljörisker.

A

Optimism bias är en kognitiv bias som leder oss till att tro att det är mindre sannolikt att något negativt eller en negativ konsekvens skulle påverka just oss. Exempel på optimism bias är exempelvis rökare som tror det är mindre sannolikt att de ska utveckla cancer på grund av rökning jämfört med andra rökare

Optimism bias - miljörisker
Optimism bias inom just miljörisker kan göra att vi minimerar risker eller bortförklarar miljörisker exempelvis “stigande hav påverkar bara öar i stilla havet” eller “mikroplaster i havet påverkar nog inte mig så mycket”

Tillgänglighets-, förankrings- och känsloheuristiken bidrar till att förklara vår bedömning av miljörisker i association till optimism bias. Tillgänglighet genom hur nära något ligger oss till hands i minnet, hur snabbt vi kan plocka fram information vid behov, har vi mindre information vid behov/bedömning av risk kan vi bedöma risken som mindre. Affekt påverkar även hur vi upplever risker. Om vi är positivt inställda till något tenderar vi bedöma risker och rewards som högre och vice versa vid negativ inställning till något.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

TENTAFRÅGA
Gneezy och Rustichini’s studie, från 2000, visade att införande av böter för sen upphämtning på en förskola ledde till ökat antal sena upphämtningar
1. Hur kan denna effekt förklaras psykologiskt?
2. Ge exempel på hur denna effekt kan påverka interventioner med avsikt att stimulera miljövänligt beteende

A
  1. Denna effekt som resulterade i fler sena hämtningar på förskolan kan förklaras psykologiskt genom bl.a. crowding out effect. Den här effekten beskriver hur inre motivation, vid påbörjan av yttre motivation, försvinner och vi attribuerar inte längre utförandet av beteendet till att vi gillade det eller liknande utan utförandet attribueras endast till den yttre motivationen, och om den upphör lär även beteendet upphöra. Inre motivation att hämta i tid ersätts med monetärt incitament där individen plötsligt känner “jag har betalat för mig så då är det okej att hämta sent”
  2. Ex. införandet av avgifter för att främja miljövänligt beteende kan påverkas på många sätt. Att använda sig av lagar, skatter, böter, avgifter och förbud kan alltihop kännas tvingande och upplevs kontrollerande vilket kan i sin tur trigga en reaktion kallad reaktans. Reaktans innebär en slags motreaktion till interventionen och kan då alltså ge motsatt effekt (alltså blir beteendet värre eller försämras).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

TENTAFRÅGA
Vad påverkar individens acceptans av miljöpolitiska styrmedel och åtgärder (policy)? Redogör för minst två faktorer och resonera utifrån ett miljöpsykologiskt perspektiv

A

Push och pull är två faktorer som påverkar acceptansen av en policy eller liknande. Push är då i vilken grad den känns tvingande och ofrivillig medan pull är i vilken grad det är frivilligt samt om man kan tilltala en individs inre motivation genom att rikta så det känns som förändringen kommer inifrån och underifrån ungefär.

Studier visar när man är mer orolig för miljön tänker man lätt att mer tvingande åtgärder är det som krävs/behövs - och studier visade att en kombination av push/pull är optimalt, för stora upplevda risker att endast satsa på antingen push eller pull

Sen påverkar även här GEF-principen, alltså greed, efficiency och fairness principen som handlar om kollektiva konsekvenser/handlingar, individuella handlingar/konsekvenser och upplevd/faktisk rättvisa och hur dessa i sig påverkar acceptans inför policyimplementering. Fairness är väldigt viktig punkt, det ska kännas rättvist för alla.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

TENTAFRÅGA
Förklara vad som avses med “hållbarhet” (sustainability) i litteraturen, och vilka tre aspekter som ingår? Beskriv vidare hur dessa olika aspekter av hållbarhet relaterar till människors livskvalité och välbefinnande

A

Ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet är tre pelare inom begreppet hållbarhet i miljöpsykologi och dessa ska då existera i balans/samklang med varandra, om det inte finns en balans mellan dessa tre kan man inte säga att man nått hållbarhet.

Hållbarhet till människans livskvalité och välbefinnande kan ses liknande då många faktorer krävs för att vi ska må bra. Det finns många olika mått för att mäta subjektivt välbefinnande och vid utveckling av hållbara alternativ eller policyimplementering kan man se över dessa olika mått för att se vilka områden de påverkar i våra liv, exempelvis används en lista med 22 faktorer/aspekter vad som kan anses viktigt för subjektivt välbefinnande.
Fyramekanismer beskrivs i litteraturen som är kopplade till hållbarhet och dess relation till människa/natur är luftkvalité, social kontakt, fysisk aktivitet och stress.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

TENTAFRÅGA

Beskriv två miljömässiga faktorer som kan orsaka psykologisk stress hos personer som bor i Linnéstaden i Göteborg

A

Två miljörelaterade faktorer som kan orsaka stress hos invånare i Linnéstaden kan exempelvis vara ljudnivå och luftkvalité.

Ljud i form av buller då har i studier visats ha stor påverkan på personer.
Oljud definieras som oönskat ljud, beror på:
- decibel/intensitet - vanligaste måttet
- frekvens (låg frekvens ofta mer uttröttande)
- periocitet (kontinuerlig eller periodisk, hur förutsägbart är det?)
- varaktighet (akut eller kronisk)
- upplev kontroll över det (ex. kan man avlägsna sig?)
Vissa ljud kan även vara okej på dagen men stressande på kvälls- eller nattid som exempelvis trafik eller spårvagnar.

Luftkvalité kan också påverka stressen hos invånare. Linnéstaden är någorlunda vältrafikerad och detta bidrar då till både trängsel, buller och luftkvalité.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

TENTAFRÅGA

Beskriv Goal Framing Theory utförligt. Ge också ett exempel för att beskriva teorin.

A

Goal Framing Theory förklarar hur en individs inention/motivation styrs genom aktivering av olika mål som resulterar i beteenden. Målen delas in i tre olika dimensioner, dessa är då “hedonic goal”, “gain goal” och “normative goal”. Hedonic goal brukar oftast beskriva en individs agerande i stunden baserat på impulser, ofta ett mål som aktiveras då det ska gå snabbt och om man har ont om tid, kan även förklara cravings och snabba val som kanske inte är så genomtänkta.
Gain goal fokuserar på en vinning för individen, det kan exempelvis vara ekonomiska faktorer som är avgörande, exempel välja det billigaste alternativet eller något man tjänar på i övrigt.
Normative goal är en det som får att välja det mest normativa valet. Det kan ha med vilka sociala normer som påverkar, vad som uppfattas som bäst för flest individer, vad som anses vara det bästa för samhället.
GFT är väldigt situationsbundet och skiljer sig från individ till individ och från dag till dag.

Exempel på situation där GFT funkar är i mataffären, om man följer hedonic goal köper man kanske mest onyttigt och det som tillfredställer en just där och då. Om man följer gain goal kanske man går helt efter vad som är på extrapris, det billigaste eller storpack. Följer man normative goal kanske man då väljer ekologiska varor som är etiskt producerade för att främja miljön och individer som producerade varan hade bättre arbetsvillkor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

TENTAFRÅGA
Vilka strategier finns för att förändra beteende? Resonera utifrån vad som tagits upp på kursen och diskutera för- och nackdelar med olika strategier

A

Det finns en rad olika strategier till förändring av beteende. Gifford i sin artikel “dragons of inaction” tar han upp barriärer och beteenden som förhindrar eller försvårar miljövänlig beteendeförändring.

Strategier som finns till förändring i beteende är användandet av sociala normer. Generellt sett jämför vi oss med andra i stor utsträckning och därför kan detta vara en bra metod. Att genom deskriptiva normer tala om för personer hur andra gör, exempelvis genom energiförbrukning i hemmet, visa hur ens grannar förbrukar i jämförelse med en själv. Sociala normer tillsammans med feedback har visat sig fungera väl då feedback gör att personen och dess handlingar känner sig sedd och vill därför agera bättre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Incitament

A

Incitament passar vid höga barriärer och låga belöningar, alltså ett sätt att öka belöningen, alternativt sänka barriären.
Incitament kan inkludera både belöning och/eller bestraffning som stimuli för att försöka förändra/främja ett beteende.
Bestraffning kostar mindre att implementera och kan fungera väl, kanske delvis på grund av loss aversion, men bestraffning kan även leda till reaktans.
Det finns olika typer av motivation bakom beteende: stimuli, i form av respons och extra belöningar, och intern motivation, att man utför ett beteende på grund av välbehag beteendet ger en.
Är ett beteende intern motiverat kan yttre stimuli/motivation leda till crowding out effekt som gör att man upphör med beteendet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Motivationella strategier för beteendeförändring

A

Strategier som kan användas för beteendeförändring:

  • nudging
  • feedback
  • sociala normer
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Motivationella interventioner (innan beteendeförändring)

A

Motivationella interventioner:
- åtaganden - publika mer effektiva än privata - skriftliga mer effektiva än verbala

  • målsättning - viktigt sätta höga men realistiska mål - ex spara 15% inför x - centralt i mänsklig motivation
  • information - massmediakampanjer (ökad kunskap med påverkar ej beteende) - skräddarsydd (blandade effekter, från ingenting upp till ca 20%, hur välsydd är den?) - skräddarsydd info till en specifik individ/familj/mindre grupp - ex spara el i just x villa - mycket mer effektivt än massmediakampanjer
  • modellinlärning - att lära individer hur de ska bete sig genom exempel - vi lär oss av våra rollmodeller (oftast föräldrar i barndom då) (PSA’s för HIV-prevention exempelvis) - påminnelser (prompts) ledtrådar i skyltar eller liknande som exempelvis “släck ljuset/lampan” - fungerar enligt studier
  • sociala normer - gör alla andra så gör vi det med
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Konsekvensstrategier (efter beteendeförändring)

A

Konsekvensstrategier
- feedback - populärt ca 2010 - gjordes mycket studier i hushåll där man använde olika återkopplingsdisplayer osv (ca 10/12% besparing i genomsnitt - mycket) - displayer ersättas med appar? - återkoppling funkar generellt

  • jämförande (normativ) feedback - jämförelse med andra hushåll - mer eller mindre effektiv? troligen mer men studier säger rätt olika - deskriptiva och påbjudande normer (injunctive) - boomerang-effekten
  • belöningar - i genomsnitt 10% minskning - kortvariga effekter - belöningar är positivt med risk för crowding out alltså dödandet av motivation som fanns innan den externa belöningen
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

The Elaboration Likelihood Model (Petty & Cacioppo ca 1980)

A

The Elaboration Likelihood Model (Petty & Cacioppo ca 1980)
input (källa/budskap) –> process/strategi (central/perifer) –> output (förändring)
källa/budskap –> publik –> hög eller låg förmåga + motivation –> central eller perifer –> förändring

Det som avgör om man har hög eller låg motivation/förmåga är just motivationen, ofta fattas motivation men ej förmåga, handlar det omen själv/nära kära har vi starkare motivation

Den mesta reklam riktar sig på perifer proccessande - snygg person/schysst känsla

Källan av budskap
- trovärdig
- expertis + kompetens
- pålitlighet
- tilltalande
- likhet - med en själv
- fysisk attraktivitet
Dessa påverkar och gör att vi påverkas lättare av budskapet

Budskapet

  • lagom längd, ej för långt eller för kort
  • skrämselpropaganda/skrämselinformation - få uppmärksamhet genom spela in till rädslor osv - funkar om inducerar rädsla för att sedan ge tydliga sätt/förslag att komma undan hotet/faran
  • positiva känslor
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Känslor och olika typer av attityder

A

Flera studier har visat att det är effektivt att matcha meddelandet till typ av attityd

  • om en attityd är kognitivt baserad fungerar rationella argument bäst
  • om attityden är känslomässigt baserad fungerar emotionella argument bäst

Ibland är då attityder tydligt kognitiv eller emotionellt och ibland är dom en kombination av båda
(identitet, känsla eller funktionalitet - feeling goods and doing goods i reklam osv)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Stress - stress från miljön

A

Definieras som obalans mellan krav från omgivande miljö och mänskliga resurser för hantera kraven
Stress kan vara:
- akuta (ex. plötsliga ljud)
- kroniska (ex. luftföroreningar)
Kroniska stressorer mer skadliga för hälsa, människor kan ofta inte undvika dom

Akut stress:

  • stressforskning fokuserade först på akut stress
  • fight-or-flight response (1932)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hur anpassar man sig människan till kronisk stress?

5 olika modeller/teorier

A

Hur anpassar sig människan till kronisk stress?

  • större häslopåverkan än akut stress
  • general adaption syndrome
  • en process med tre faser: alarm (fight or flight), resistens (hantering av ny stressnivå), utmattning (resurser blir uttömda)

Sympatiska/parasympatiska nervsystemet

  • sympatiska - är det som reagerar på fara och mobiliserar resurser
  • parasympatiska - reaktion på sympatiska, lugnande, återgå till vila, sänka hjärtfrekvensen

Allostatic load theory (McEwen)

  • dynamisk syn på stress
  • finns inte en optimal nivå av stress
  • fysiologiska system anpassar sig efter vad som är adaptivt för situationen
  • kronisk stress påverkar systemets anpassningsförmåga

Transaktionell modell - komplementer modell

  • psykologiskt perspektiv på stress
  • interaktion mellan stress och person
  • person måste göra kognitiv tolkning av stressoren

Arousal-teorier

  • dom tar in hur ens nuvarande stressnivå reagerar med nya stressorer
  • en person som redan är fairly stressad kommer få negativ reaktion av en ny stressor jämfört med en mindre stressad person kan få nästan en positiv effekt av lite extra stress

Stimulus overload teori

  • handskas med stressorer kräver kontinuerlig kognitiv ansträngning
  • för många stressorer = nedgång i kognitiv förmåga
  • vanlig coping strategi = tunnelseende, man fokuserar endast på vissa specifika information
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Hur mäts stress?

A

Kritik mot att mäta stress med blodtryck, hjärtfrekvens, kortisol, osv, pga påverkas av mer än just stimuli i stunden, påverkas av vardag, livsstil, medicin osv

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Oljud

A

Oljud definieras som oönskat ljud, beror på:

  • decibel/intensitet - vanligaste måttet
  • frekvens (låg frekvens ofta mer uttröttande)
  • periocitet (kontinuerlig eller periodisk, hur förutsägbart är det?)
  • varaktighet (akut eller kronisk)
  • upplev kontroll över det (ex. kan man avlägsna sig?)
  • samma ljud kan upplevas som mer eller mindre irriterande beroende på kontext och attityder
  • ex. spårvagnsljud på dag/natt
  • intensivt, oförutsägbart, onödigt och okontrollerbart ljud skapar mest irritation

Fysiologiska effekter

  • direkt-effekt: kroniskt oljud kan öka stressnivå i form av ökat blodtryck, ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes
  • indirekt-effekt: försämrad sömn som leder till förhöjda kortisolvärden, övervikt, diabetes, ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar
  • starkare bevis för den indirekta effekten

Psykologiska effekter (främst långsiktigt)

  • försämrat minne
  • försämrad koncentration
  • minskad motivation, ex. vid inlärning (kan ha med svårt att höra instruktioner)
  • långsiktig effekt på arbetsprestation

Studier visat kvinnor med hög utmattningsnivå är mycket mer ljudkänsliga jämfört med kvinnor med låg utmattningsnivå

Oljud - buller

  • starkast bevis för negativ effekt av flygplansbuller (för lite studier, attityder till flyg, ljudspecifikt?)
  • vägtrafikbuller dock mest frekvent
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Trängsel

A

Definition: när antalet personer i ens omgivning överskrider ens personliga preferens

  • varierar mellan person (ex. kultur, personlighet) och kontext (tid, typ av aktivitet, dansgolv jämfört med pissoar)
  • akut versus kronisk - akut = dansgolv, spårvagn, kronisk = boendesituation

Effekter

  • fysiologisk stress, ex förhöjt blodtryck, stresshormoner
  • psykologisk stress, ex. ångest, nervositet, nedstämdhet

Social withdrawal

  • vanlig coping- mekanism
  • ökar mellanrum till andra personer
  • svårare att inleda nya konversationer
  • man försöker öka utrymmet mellan sig själv och andra

Vid kronisk trängsel

  • kan försämra sociala relationer
  • kan reducera välmående
20
Q

Boendekvalitet

A
  • ljud mäts (decibel)
  • trängsel mäts (antal personer per rum)
  • huskvalitet mäts
  • ökar fysiologisk och självupplevd stress och ångest
  • kontrollerat för SES( socioekonomisk…), ålder, kön
  • longitudinella studier visar negativ effekt på barn och ungdomars kognitiva och beteendemässiga utveckling
21
Q

Trafikträngsel

A
  • tid spenderad i trafik kan påverka hälsa
  • relaterat till högre fysiologisk stress och negativ affekt
  • försämrad motivation (att utföra arbetsuppgifter)
  • spillover-effekt: relaterat till fler negativa interaktioner med familj och vänner
22
Q

Värme (2 teorier)

A
  • vid varmt väder ökar ofta upplopp och stölder
  • tänker sig ofta att det är aggression som ökar

Båda teorier nedanför kan man koppla/se likheter till General Aggression Model som menar att värme och alkohol är två vanliga bidragande faktorerna till aggression och våld

The excitation transfer misattribution theory

  • värme ökar generell arousal
  • människor söker orsaksförklaringar till hur de känner sig
  • felattribuerar arousal till andras beteende
  • “att jag känner mig agiterad måste bero på att någon fått mig agiterad”

Negative affect escape theory

  • värme ökar obehag vilket ökar aggressivitet
  • vid för höga temperaturer borde människor bli mer motiverade att undfly värmen än agera negativt i affekt
23
Q

Storskaligt socialt dilemma

A

Storskaligt dilemma

  • kan bestå av flera dilemma
  • involverar många personer
  • geografiskt spridda grupper
  • hög anonymitet
  • låg kommunikation
  • hög social- och resurs-osäkerhet
  • asymmetriskt - alla individer i dilemmat börjar inte med samma tillgång till resursen - incitamentet att bete sig själviskt är ojämnt fördelat
    ex. - klimatförändringar, antibiotikaresistens
24
Q

Test av sociala dilemman

A

Test av sociala dilemman

  • experiment - simuleringar, fångarnas dilemma (val om att vara tyst eller vittna mot varandra - avgörande för vilket straff vilken av dom får - den enes konsekvens är beroende på deras eget val och den andres val - det bästa alternativet för kollektivet ställs mot det bästa individuella valet och om alla väljer individuellt blir det sämst för alla)
  • fältstudier - ex. nedskräpningsstudier
  • case-studier - lokal resurshantering
25
Q

Resursen i sociala dilemman

A
  • värdet på resursen - högre värde större incitament för självintresse, påverkar payoff-strukturen
  • begränsning på resursen (scarcity) begränsning beroende på miljö - större samarbete, begränsningen beroende på människor - mer agerande i självintresse

Resurs-osäkerhet

  • om folk är osäkra på resursstorleken tenderar man ta mer, man överskattar beståndet
  • vi tenderar att vara överkonfidenta, eller justera för lite för osäkerheten
26
Q

Individen i sociala dilemman - 4 förklaringsmodeller

A

Förklaringsmodeller:
- biosociala teorier - människor är själviska varelser, grundat i evolution (evolutionära teorier), tävla över territorer, att självintresse handlar om överlevnad, selfish gene theory, evolutionära teorier svåra att bevisa - vad är evolution och vad är samhälleligt betingat?

  • social trap theory - belöningsstrukturen påverkar beteende, storlek på belöning och tidpunkten för belöningen påverkar oss, den individuella belöningen ofta större än den samhälleliga belöningen
  • limited processing theory - inte alltid medvetet att man är i ett socialt dilemma, förståelse för dilemma-strukturen - ju mer komplex ett dilemma är desto svårare att fatta rätt beslut, sen kan man även förstå dilemman olika och individer kan tycka de gör val för samhället och få positiva konsekvenser men även negativa konsekvenser i andra aspekter (ekologisk matvara + icke-besprutat - importerat)
  • GEF - tre olika motiv bakom människors val - greed, efficiency och equality, greed är att agera i egenintresse, länge ansetts primärt och de andra är modererande faktorer, kan förstärkas av ex osäkerhet i belsutssituationen, effektivitet är motivationen att använda resurser så effektivt som möjligt, maximera utfall samtidigt som resursen är skyddad, rättvisa är då jämlik fördelning av resurs, equity är proportionell fördelning av resurser och need handlar om behovsbaserad fördelning av resurser, situationella mål påverkar rättviseprincipen
27
Q

Socialt värde orientering (sociala dilemman + individen)

A

Individen i sociala dilemman
Social värde orientering
- SVO är en allmän tendens att konsekvent välja så att en önskvärd kombination av eget och andras utfall uppnås
- SVO påverkar hur andra människor uppfattas och vilka förväntningar man har på andras handlande
- samarbets-inriktad/individ-inriktad/tävlings-inriktad är olika kategorier folk är “indelade” i, samarbet (jämlik fördelning, minska skillnader) 57,4%, individ (maximera egen nytta) 27,1% och tävling (maximera egen nytta relativt till andras nytta) 15,5%

SVO och GEF

  • samarbetsinriktade mer drivna av rättvise- och effektivitetsprinciper än individ- och tävlingsinriktade människor
  • SVO har större inflytande i osäkra situationer
  • SVO påverkar mer i public goods och resursdilemma (loss aversion)
28
Q

Injunktiv norm jämfört med deskriptiv norm

A
  • vad folk gör (deskriptiv norm - tros ha större inflytande på önskan att fatta ett “korrekt” beslut då det reducerar osäkerhet)
  • vad folk tycker en bör göra (injunktiv norm - handlar om att bli omtyckt ungefär, viktigare vid gruppidentitet och att vara i en grupp man identifierar sig med och vilja att de ska tycka om en)
29
Q

Second order dilemma

A

First order - resurs dilemma osv
Second order handlar om ens bidrag och hur de bidragen påverkar andras beteende i sin tur
- samarbete i first order dilemma betyder inte nödvändigtvis samarbete i second order dilemma

30
Q

Argument för det naturliga urvalet favorisera egoism

A
  • att det naturliga urvalet har favoriserat att gynna sig själv
  • att lära sig av egna erfarenheter
  • att den egennyttiga predispositionen kommer sedan att dominera den arten i långa loppet och föras vidare
31
Q

Argument för det naturliga urvalet favoriserar altruism

A
  • vi har ett grundläggande behov av social samvaro
  • människor i alla kulturer är sociala varelser
  • för att vi vill gynna gruppen eller familjen
  • lång barndom gör att vi är beroende av andras omsorg
  • grupper även på stenåldern som samarbetade med jakt och samlandet
  • grupper som agerar tillsammans kan också skydda sig bättre mot faror
32
Q

Biologiska evolutionen

A
  • pågått under miljoner år och gett oss förutsättningar att föra erfarenheter och kunskaper vidare

egenskaper vi ärvt:

  • långtidsminne med hög kapacitet
  • avancerad kognitiva möjligheter (ungefär intelligens)
  • både fysisk och psykologisk kapacitet att utveckla tal och språk (muntlig och skriftlig kommunikation)
33
Q

Kulturell evolution

A
  • information som förs vidare från generation till generation: kunskaper och erfarenheter samt värden, tabun och normer
  • accelererande process av teknologi-utvecklande och kulturella förändringar
34
Q

Vad kommer attityder ifrån?

A
  • evolution/överlevnadsinstinkt - vi är riggade att tex tycka om näringsrik mat vilket gör det lättare att utveckla en positiv attityd till detta
  • association till positiv/negativ stimuli - förstärkande av visst beteende med belöning eller bestraffning - behaviorism (pavlov och skinner) - operant betingning
  • modellinlärning - utvecklingspsykologiskt - man lär sig genom iakttagande av ex föräldrar vad som är bra/dåligt
  • värden - kopplade till attityder, går från något abstrakt till något konkret
35
Q

Funktioner av attityder

A
  • Utilitaristiska - vi tycker om det som gagnar/är till nytta för oss
  • Värdeexpressiva - ofta är miljöattityder av den här sort - ett sätt att uttrycka vad vi egentligen tycker, uttrycka det med specifika objekt, kan vara kunskapsbaserade eller emotionellt baserade, stabila och inte speciellt känsliga för förändring - kopplade till identitet
  • Social anpassning - uttrycker saker för att passa in lättare, inte skämma ut sig
  • Kognitiv/kunskapsmässig - inte riktigt enskild, utan övergriper flera av dessa funktioner - organisera oss mentalt genom att tycka på ett visst sätt kring vissa saker
  • Ego defensive - vi skapar negativa attityder kring saker för skydda vår självkänsla, exempelvis negativ attityd till en sport man är dålig på eller har negativa upplevelser associerade till (inte lika viktig längre)
36
Q

ABC-modellen

A

Kognitivt baserad attityd
Byggd på uppfattningar (beliefs) om attitydobjektets egenskaper Kopplad till fakta och påverkas av uppfattning av konsekvenser, exempelvis om du handlar påverkas kognitivt baserad attityd av priset, prisvärd produkt osv medan affektbaserad kanske får dig att överväga köpa något pga produkten påminner om en släkting eller något som har ett affektivt värde

Kognitivt baserad attityd kan liknas till kognitiv algebra där attitydsobjekt egenskaper läggs ihop och summan/medelvärdet avgör inställning, om den är positiv eller negativ

Beteendemässigt baserad attityd
En attityd baserad på observationer av vårt eget beteende
Involverar self-perception theory, är ofta rätt svaga attityder då vi har svag eller ingen förklaring till vårt beteende

Affektivt baserad attityd
Bygger på känslor om attitydobjektet, drivs inte av logik eller rationella överväganden

Attityder viktigt inom reklam, riktar ofta in sig på antingen identitet, känsla eller funktioner

37
Q

Samband attityd och beteende

A
  • Korrespondensprincipen - attitydmått kräver specifika definitioner för att kunna med säkerhet mäta beteende - skillnad i abstraktionsnivå - abstrakta attityder kan ej användas för mäta/predicera beteende utan krävs att vi är specifika angående beteendet/attityden
  • Aggregeringsprincipen - om man vill mäta abstrakt attityd mäter man grupper av beteenden - massa miljöbeteenden (körning, källsortering, inköp ekologiskt) ger en bättre bild av abstrakt attityd (miljö i detta exempel)
38
Q

Lite om theory of planned behavior

A

Attityd mot beteende, subjektiv norm och upplevd kontroll alla påverkar intention som i sin tur påverkar beteende.
Subjektiv norm är lik social norm - hur upplever jag att andra tycker jag bör bete mig
En form av predicering av beteende
Intention - ett intrapsykiskt mellansteg innan handling/beteende
Ibland finns det en egen linje direkt från upplevd kontroll till beteende, känner jag inte jag har kontroll att genomföra något kommer jag ej försöka
Fungerar bäst i situationer med planerat beteende, inte lika kompatibel med vanor osv
En negativ grej med det här är att det är svårt att uppfatta vilka beståndsdelar som är starka versus svaga
(Subjektiva) normer underskattas ofta, man lever under illusionen att man styr sitt liv helt själv och inte influeras av andra och sin omgivning

39
Q

Modererande faktorer som påverkar sambandet mellan attityd och beteende

A
  • Intention - vår intention påverkar
  • Subjektiv norm
  • Upplevd kontroll
  • Attitydens styrka - styrkan påverkas av erfarenhet, tillgänglighet, konsekvenser för en själv eller omgivning, samband med viktiga värden
  • Externa hinder
  • Vanor - i vilken grad är beteendet vanemässigt
40
Q

Vanor

A

Vanor är mer eller mindre automatiserade, vi reagerar på kognitiva ledtrådar i vår miljö, reaktion leder till beteende, kan ha en kognitiv koppling och värdekoppling men ju oftare det upprepas desto mer motivation i form av dessa kopplingar lossnar

Vanor

  • Ett automatiserat beteende/reaktion i stabila omständigheter
  • Motiv leder till upprepad handling som leder till ledtrådar i miljön
  • Ledtrådar i miljön tar över originella motivet
  • Beror på bland annat kognitiv ekonomi, hushålla med kognitiva resurser
  • Inom miljöområdet vad som faller vanemässigt individuellt ofta inte miljömässigt/kollektivt funktionella

Förändring av vanor
Enkelt att ändra genom att ändra strukturer i miljön kring vanorna, det som påverkar ledtrådarna som triggade vanorna

41
Q

Dragons of Inaction - Gifford

A

Psykologiska barriärer - “Dragons of Inaction” - artikel på canvas

  • Begränsad kognition (Gifford 2011)
  • Forntida hjärna - utvecklats under en tid som ej är anpassade för långsiktiga mål och risker som skulle påverka vårt beteende
  • Okunskap - ignorans
  • Avtrubbning - för mycket eller ovarierad info gör att vi ej kan ta in mer
  • Osäkerhet - så fort det finns osäkerhet i vetenskapliga rön, nyheter, osv, desto i större självintresse agerar vi
  • Optimism bias - folk överskattar våra egna förmågor och möjligheter, vi alla tror vi själva ligger över medel, tex vi i sverige kommer ej drabbas så hårt av miljöproblem
  • Dålig uppfattad kontroll - en del av theory of planned behavior, man upplever liten kontroll och då försöker inte
42
Q

Värden

A
  • Motivationellt begrepp - mål man kämpar uppnå
  • Övergriper olika situationer, abstrakt - värden är abstrakta, innefattar mycket från olika teorier i praktiken men egentligen väldefinierat
  • Vägleder, utvärderar
  • Hierarkiskt och strukturellt ordnade
  • Motiverar oss någonstans, riktlinjer

I miljöpsykologiska modeller är värden ofta en grundläggande motivationen till beteende, inklusive miljövänligt beteende

43
Q

Value Belief Norm Theory

A

Värden –> uppfattning av konsekvenser –> uppfattning av ansvar –> personlig norm –> attityd/beteende

Vi har värden, och ett specifikt beteende eller attityd, vi har den abstrakta delen (värde) som sen stegvis blir mer och mer konkret till vi når sista “steget” (beteende/attityd)
Dessa steg limmet som får värden och beteenden att betyda något

  • Uppfattning av konsekvenser (AC) - uppfattning att beteende har betydelse/konsekvenser och om man upplever att de ej har konsekvenser agerar man ej efter sitt värde - det är skitsamma då liksom
  • Uppfattning av ansvar (AR) - om det har konsekvenser, då har jag ansvar att göra något, man har ansvar i situationen
  • Personlig norm - jag bör agera på det här viset, skapas av de tre tidigare stegen och lägger grund för sista steget

Skapades för förklara miljöaktivism förr i tiden och även nu då

Intrapsykisk - den handlar bara om en själv, sker inom sig utan yttre inflytande i samma grad som sociala normer

Många modeller liknar den här - börjar med något abstrakt för sedan förklara något mer konkret för att få bästa möjliga modellen att förklara motivation till beteende

44
Q

Sociala normer

A
  • “Rules and standards that are understood by members of group, and that guide and/or constrain human behavior without the force of laws”
  • “What is commonly done or (dis)approved by other people” - vad jag upplever andra personer gör och är “godkänt” eller accepterat
  • Subjektiva
  • Ofta undervärderade
  • Finns deskriptiva normer - vad vi upplever andra gör, om en grupp går över vägen trots röd gubbe
  • Injunktiva (påbjudande) normer - gå när det är grön gubbe och ej röd - om dessa struntas i förlorar de sin kraft, exempel om folk går över vägen ändå
  • Preskriptiva eller prospektiva normer, vad vi bör respektive inte bör göra “snälla släck lampan” jämfört med “lämna inte lampan på”
45
Q

Goal Framing Theory - applicerat i matbutik

A

Goal framing theory applicerat i matvarubutik-miljö:

  • Hedonistiskt mål - maximal njutning, köper det godaste i en butik, ska ha gott
  • Gain mål - spara eller tjäna när man handlar exempelvis rabatt, extrapris, veckans vara
  • Normativt mål - alla etiska mål man kan ha, ex köpa ekologiskt, rättvisemärkt