Metod Flashcards
Induktiv forskningsmetod
Innebär att dra slutsatser från erfarenheter och att forma teorier som förklarar dessa. Som forskare börjar man med att samla data från observationer i verkligheten och generaliserar och analyserar sedan resultaten inom en teoretisk referensram. Fallstudier kan forma hypoteser vars generella giltighet kan prövas och verifieras för ett stort antal fall med kvantitativ metod.
Deduktiv forskningsmetod
Går ut på att gå från teori till data. En forskare som använder sig av denna metod utifrån en referensram, t ex en teori eller en modell, formulerar hypoteser som sedan testas mot verkligheten via observationer.
Oberoende variabler
En oberoende variabel är variabeln vars effekt man är intresserad av. Den oberoende variabeln är den variabel man tänker är orsaken till fördelningen i den beroende variabeln. Exempel på oberoende variabler är: Fysisk aktivitet, Motivation, inlärningsmetod.
Beroende variabel
Den variabel vars fördelning varierar beroende av den oberoende variabeln. Det är alltså den beroende variabeln som är det man vill mäta då den utgör effekten av den oberoende variabeln. Exempel på beroende variabler är: Stressnivå, antal rätt i ett test, antal studietimmar.
Bakomliggande variabel - störande
En variabel som kan påverka de faktorer man studerar.
Störande variabler är t.ex. egenskaper hos testpersonerna eller omgivningen som slumpmässigt kan påverka spridningen inom grupperna. Det gör det svårt att se om OV är det som påverkar spridningen i BV. Kan kosnathållas eller kontrolleras.
Bakomliggande variabel - Ovidkommande variabel
Ovidkommande variabler är variabler som gör att man inte vet ifall det är OV som påverkar BV då det lika gärna kan vara den ovidkommande. Detta gör experimentet ogiltigt. Om den ovidkommande variabeln korrelerar med både OV och BV så skapas ett skensamband - vilket innebär att det till synes kan se ut som att OV påverkar BV men det är en bakomliggande variabel.
Individskyddskravet
En princip som vägleder forskaren i sitt ansvarstagande. Forskaren skall informera alla deltagare om villkoren, syften och metoden för undersökningen.
- Att deltagandet är frivilligt och kan avbytas närsom.
- Information om obehag eller risker.
- Nyttan av forskningen
- Vem som finansierar och vart resultaten kommer att finnas
Smatyckeskravet
Alla deltagare måste själva samtycka till deltagandet och ska då ha fått all information.
- Samtycke hämtas från deltagare eller förmyndare
- Att man kan avbryta deltagandet trots samtycke
Konfidentialitetskravet
Största möjliga konfidentialitet ges till deltagare och personuppgifter måste föraras eller kodas/förstöras så att obehöriga ej kan få tillgång till dem.
- Underteckna tystnadsplikt
- Förvara information kodad och inlåst.
Nyttjandekravet
Resultaten får endast användas i forskningssyfte och ej i kommersiellt bruk. Får ej utnyttjas för tvångsintagning och vård.
Forskningskravet
Forskningsetiska principer för att få bedriva forskning. Något som forskare måste väga mot individskyddskravet när de planerar sin forskning. Forskning ska bedrivas för att utveckla kunskap och förbättra metoder. Forskningens tygnd, relevans och hur viktig den är måste därför vägas mot de implikationer som gäller för deltagarna i studien.
Vetenskapsteori
Olika ideal för hur forskning skall bedrivas och vilka metoder som skall användas i forskning. Alla dessa olika vägar kan härledas till vad slags värld (ontologi) man söker vad slags kunskap om (epistemologi)
Vetenskapsteori - Empirism
Slutledning grundad i erfarenhet - bygger på vetenskapliga undersökningar av verkligheten och experiment. Kvantitativ
Vetenskapsteori - Hermeneutik/fenemologi
Metoder för förståelse och tolkning. Föremål för tolkningen är meningsfulla fenomen skapade av människor. Kvalitativ.
Demarkationskravet
Popper hävdade att för att en teori/hypotes ska vara vetenskaplig så ska den vara falisfierbar d.v.s. det ska gå att testa den. Exempel på icke-sådana är psykoanalys.
Sanning inom vetenskapen - korrenspondenskritieriet.
Om ett påstående stämmer överens med verkligheten så är det sant - induktivt.
Sanning inom vetenskapen - Koherenskravet
Påståendet är logiskt och förenligt med andra påståenden. Finns det en röd tråd som leder fram till påståendet så är det logiskt och sant. Deduktion.
Sanning inom vetenskap - Pragmatiska kravet
Det som fungerar för ändamålet kan betraktas som sanning.
Ontologi - Realist
Det finns en objektiv värld, en sanning som går att upptäcka med forskning.
Ontologi - Kritisk realist
Det finns subjektivt konstruerade reliateter men bakom dem finns det en real existerande värld vi kan få kunskap om.
Ontologi - Relativist
Verkligheten är subjektivt konstruerad och det finns ingen annan konstruktion av verkligheten.
Epistemologi - Positivist/Empirist
Kunskap är en objektiv reflektion av världen.
Epistemologi - Kontextualism
Betraktar kunskap som kontextuell och provisorisk.
Epistemologi - Konstruktionism
Ingen sanning existerar.
Kvalitativ forskning
En undersökande metod som som vill svara på frågor som hur och vad - skapa förståelse. Man vill undersöka fenomen i verkligheten och subjektiva upplevelser av denna. Man samlar först in data och härleder sedan teori och hypotes ur denna genom att analysera data. En exempelfråga kan vara hur upplevs stress på arbetsplatsen? Metoden är cirkulär då man hela tiden växlar mellan helhet och delar då man ändrar sin analys. Datan är kvalitativ så som text, observation eller intervjuer.
Kvalitativ forskning - trovärdighet = credibility
Hur väl har man identifierat och beskrivit fenomenet?
Kvalitativ forskning - överförbarhet = transferability
Går det att generalisera fenomenet till andra kontexter?