Metaller Flashcards

1
Q

Vad innebär spänningsserien?

A

Alla metaller släpper inte sina elektroner lika lätt. Spänningsserien är att man ordnar metaller på hur ädla och oädla de är.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad innebär korrosion?

A

En metall löses upp genom en kemisk reaktion, vilket oftast orsakas av syre, då de bildar metalloxider.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vad är rost?

A

När järn gör korrosion. Det är en kemisk förening av järnjoner, oxid joner och hydrofoner. Om järn kommer i kontakt med salt eller syra ökar risken för rost.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad är oxidation?

A

Kemisk reaktion vid vilket ett ämne avger en eller flera elektroner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Vad är reduktion ?

A

Kemisk reaktion vid vilket ett ämne tar upp elektroner. Oxidation och reduktion sker alltid samtidigt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Järnmalm till Järn?

A

Järnmalm består av järnoxider vilket bildas genom att järnatomer oxiderar och avger elektroner till syreatomer. Syre och svavel är oxiderande ämnen som lätt tar åt sig elektroner från metaller. För att få fram järn ur järnmalm behöver man ta bort syret i järnet. Detta gör man genom att tillföra ett ämne som reagerar med syre, väte och kol reagerar med syre. Så i en masugn så hettar man upp järnmalm med kol , syret förenas då med kolet och skapar koldioxid och lämnar järnet Kolatomer oxideras och järnjoner reduceras och upptar elektroner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Tillverka aluminum med hjälp av elektrolys:

A

Aluminiumoxid upphettas till så hög temperatur att den blir flytande och när en strömkälla kopplas in kommer aluminiumjoner att ta upp elektroner och reducera till metall. Elektrolys för framställning av aluminium kräver mycket energi om aluminium återvinns behövs bara 5 % av den energi som krävs för att få samma mängd metall ur aluminiumoxid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Delar som behövs i ett batterier

A

katod (+), anod (-), elektrolyt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Principen för ett enkelt batteri

A

Ett batteri har två elektroder, en negativ och positiv, alltså anod och katod. I mellan dessa elektroder finns det elektrolyt. Anoden brukar bestå av en oädel metall och katoden brukar bestå av en ädel metall. Det är så att katoden kan reducera och anoden kan oxidera sin elektroner. Anoden släpper sina elektroner och oxiderar då det bildas och släpps joner i elektrolyten. Elektrolyten kan bara transportera joner, inte elektroner. Detta tvingar elektroner ta en omväg genom en ytterst strömkrets som går mellan batteriets poler, då ström genereras.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Järnets betydelse för samhället och sverige

A

Järnet har verkligen spelat en avgörande roll i samhällets utveckling, och Sverige har haft sin beskärda del av järnens påverkan. Låt oss kika på varje punkt:

  1. Industriell utveckling: Järnet var kärnan i den industriella revolutionen. Det användes för att tillverka maskiner, verktyg och infrastruktur. Sverige hade en blomstrande järn- och stålindustri som bidrog till den industriella utvecklingen.
  2. Grundläggande för infrastrukturen: Järn har varit avgörande för att bygga broar, järnvägar och andra infrastrukturella projekt. Det har letter transport och kommunikation, vilket har varit avgörande för samhällsutvecklingen.
  3. Skeppfart och handel: Järn var nödvändigt för att bygga skepp och infrastruktur vid hamnar. Det underlättade handeln och gjorde det möjligt för Sverige att delta i den internationella ekonomin.
  4. Skapande av arbete och urbanisering: Järnindustrin skapade arbete och lockade människor till städer där fabrikerna låg. Det ledde till urbanisering och förändrade samhället från agrart till mer industrialiserat.
  5. Sveriges ekonomi: Järnets påverkan på Sveriges ekonomi har varit omfattande. Exporten av järn och stål har genererat betydande intäkter och har varit en av pelarna i landets ekonomi.

Sammanfattningsvis har järnet haft en djupgående inverkan på samhället och Sveriges utveckling genom historien, från den industriella revolutionen till skapandet av en modern ekonomi. Fascinerande hur ett så enkelt element har formulerat så mycket av vår värld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad är en ädel metall?

A

Metall som har stor motståndskraft mot (kemisk) påverkan från omgivande miljö. De reagerar inte på utspädd syra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Ädel metall Exempel

A

Guld, silver, platina och koppar,

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är en oädel metall?

A

Metaller som oxiderar relativt snabbt och reagerar med utspädd syra.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Oädel metall exempel:

A

Magnesium, natrium, kalium.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hur man undviker järn från att rosta ( korrosion)

A

Måla
Svar: Att måla är faktiskt en effektiv metod för att skydda järn från korrosion eller rostning. Målningsprocessen skapar en barriär mellan järnet och omgivande miljön, vilket förhindrar att syre och fukt kommer i kontakt med järnet och orsakar rost

Galvanisering
Svar: Då täcks järnet av en annan metallen som nickel eller krom. Ytmetallen reagerar med syret och bildar en oxid som skapar en bariär som förhindrar fortsatt oxiderning.

Förgyllning
Svar:Förgyllning är när belägger ett tunt lager guld på föremål för att skydda korrosion.

Katodisk skydd med påtrykt ström.
Man kopplar järnet till den negativa poolen av en likströmskälla. Så även om det finns syre som vill gärna vill ta åt sig från järnet så finns det en ständig elektron källa som skyddar järnet. Den här metoden har exempelvis används för att skydda ölandsbron.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Exempel på oxidation, reduktion (zink):

A

Zink oxideras och avger elektroner.
Vätejoner reducerar och tar upp elektroner.

17
Q

Metallernas speciella kunskaper: Metallglans

A

Det är det gemensamma elektronmolnet som gör att ljus inte tas upp särskilt bra av metallen utan reflekterar ljuset.

18
Q

God förmåga att leda värme

A

Värme är egentligen bara ett mått på atomernas rörelse energi. Eftersom atomerna hamnar så nära i metallbindning, om en atom blir varm och börjar röra på sig så knuffar den de atomer som är bredvid som också blir varma, på det sätt blir det leds värme snabbt genom metallen.

19
Q

God förmåga att leda el

A

När en metall leder ström så kommer det en elektron i ena delen av metallen. Då blir det ett överskott av minusladdningar, det leder till att nästan omedelbart så sparkas en annan elektron ur metallen på andra sidan. Tack vare de delokaliserade elektronerna i det gemensamma elektron molnet så kan metallen ta upp elektroner och skicka vidare elektroner i en elektrisk ström.

20
Q

Smidbar:

A

På grund av de del okaliserade elektronerna så är metaller smidbara. Om det blir ett tryck på metallen kommer den ej att spricka, istället kommer det gemensamma elektronmolnet göra så att atomkärnorna kan glida intill varandra, ändå så hålls de bundna till varandra pga elektronmolnet

21
Q

Vad är en legering?

A

Blandning av metaller eller icke metaller. Används eftersom de har mer/förbättrade egenskaper än de rena metallerna.

22
Q

Exempel på legering

A

Brons ( koppar och tenn) och Stål ( järn och kol).

23
Q

Vad är bränslecell?

A

Bränsleceller är en elektrokemiksk energi omvandlare som har eb positiv anod och en negativ katod som separeras av ett memran. Memranet låter bara protoner passera. På anod sidan så delar en katalysator upp vätemolekyler (H2) i vätejoner och elektroner. Elektronerna kan inte passera genom memranet, utan måste ledas genom en extrern krets där de genererar elektricitet. Vätejoner passerar memranet och på andra sidan så förenas elektronerna och vätejoner igen, samtidigt som de ansluter till syrgas (O2) från luften den reaktionen blir då till vatten (h20) och värme.

24
Q

Laddningsbart batteri

A

I ett laddningsbart-batteri så kan reaktionen köras baklänges med hjälp av elektricitet från ett uttag. Då laddas batteriet upp genom att de ursprungliga kemiska ämnen i anod och katod återställs.

Anod: Kadmium oxiderar till kadmium joner.

Katod: Nickeljoner reduceras från Ni3+ till Ni2+.