MED-2521 - V20 kont Flashcards
Du er LIS 1 på legekontor. En 35 år gammel kvinne har siste ukene drevet med malingsarbeide på huset sitt og fått smerter i høyre albue. Du gjør en klinisk undersøkelse av albuen og finner at hun har smerter ved isometrisk ekstensjon i håndleddet med knyttede fingre.
Hvilket senefeste er mest sannsynlig den viktigste årsaken til plagene?
Senen til m ekstensor carpi radialis brevis
Du er fastlege. Neste pasient er en 45 år gammel kvinne. Hun er tidligere frisk og bruker ingen faste medisiner. Røyker ikke. For én uke siden var hun på helsesjekk hos bedriftslegen, og fikk da målt et blodtrykk på 160/95. Det ble også tatt blodprøver (inkludert kolesterol og HbA1c) med verdier innenfor normalområde. Hun kommer til time hos deg idag for blodtrykkskontroll. Du måler blodtrykk 3 ganger, og får et gjennomsnitt av de to siste målinger på 150/90.
Hva er mest riktig tiltak?
Livsstilsintervensjon. Kontrolltime med blodtrykksmåling om 3 måneder.
Du er i 5. årspraksis på et legekontor. Neste pasient er en 67 år gammel kvinne. Hun forteller at hun
det siste halve året har vært plaget av trykkende brystsmerter og tungpust ved hard fysisk anstrengelse – fjellturer og skiturer i bratt terreng. Særlig plagsomt i kaldt vær. Smertene forsvinner alltid etter et par minutters hvile. Hun har ikke hatt noen smerter i hvile. Ved undersøkelse er det normale funn over hjerte og lunger. BT 145/90. Puls er regelmessig på 75. Du tar et EKG, som ikke viser tegn til akutt iskemi.
Hva er mest riktig første tiltak?
Forskrive behovsdose glyceroltrinitrat, utføre NORRISK-screening og henvise til elektiv hjertemedisinsk utredning
Du jobber på allmennlegekontor og tar imot en tidligere frisk kvinne på 67 år som du kjenner fra før til en hastetime. Hun forteller at for fire dager siden døde hennes mann plutselig og uventet. I tillegg til sorgen over tapet må hun ta seg av en masse praktiske ting og formalia i forbindelse med dødsfallet og begravelsen, som er om fire dager. Kombinasjonen av alt dette har gjort henne ute av stand til å sove om natten. Hun beskriver uttalte vansker både med innsovning og med å opprettholde søvnen gjennom hele natten. Hun føler at denne søvnløsheten går ut over funksjonsevnen på dagtid og er en stor tilleggsbelastning, og ønsker resept på sovemedisin.
Hva er det mest adekvate valget i denne situasjonen?
Gi en kortvarig (ca. 1 uke) forskrivning av zopiklon (et Z hypnotikum) 5 mg, med instruksjon om å ta tabletten kort tid før sengetid, ikke kombinere med alkohol og la være å kjøre bil før kl. 12 neste dag
Du er fastlege. Neste pasient er en gutt på 17 år. Han spiller fotball på fritiden. Han henvender seg på grunn av smerter i høyre kneledd. Ikke kjent traume. Smertene er lokalisert fortil i kneleddet, av og til med hevelsetilsvarende. Smertene har økt på siste to måneder, og forverres ved trening og gange ned trapp. Han får vondt når han må sitte med kneet bøyd lenge, for eksempel på bussen og på skolen.
Hvilken anatomisk struktur er mest sannsynlig affisert?
Retropatellare brusk
En 25 år gammel mann kommer haltende inn på legevakten. Han tråkket feil under en joggetur for to timer siden og kommer fordi ankelsmertene ikke har blitt bedre. Ved undersøkelse finner du følgende: hevelse foran laterale malleol, smerter ved palpasjon av talus, ingen smerter ved palpasjon av laterale- og mediale malleol. Negativ Thompsons test.
Hvilken tilstand er mest sannsynlig?
Ruptur av ligamentum talofibulare anterior
Du er fastlege. Din neste pasient er en 42 år gammel kvinne med ryggsmerter som stråler ned i høyre ben. Du bestemmer deg for å gjøre en nevrologisk undersøkelse og ut fra funn mistenker du at det kan foreligge et prolaps som gir en høyresidig L4 nerverotaffeksjon. I undersøkelsen legger du vekt på å teste nøkkelmuskulatur og nøkkelpunkter for sensibilitet i tillegg til refleksundersøkelse.
Hvilken kombinasjon av kliniske funn vil være mest sannsynlig hos denne pasienten?
Svekket kraft dorsalfleksjon ankel, svekket patellarrefleks, nedsatt sensibilitet mediale malleol
Du er i femteårspraksis på et legekontor, og som en del av praksisen har du en dag i uken på helsestasjon for ungdom. Neste pasient er en 19 år gammel gutt. For 3 dager siden fikk han debut av utslett i underlivet. I et par dager før utslettet kom hadde han en nummehenhetsfølelse samme sted som utslettet senere brøt ut. Han har ikke hatt utflod eller feber. Han har nylig vært på 6 mnd backpacking der han har hatt ubeskyttet samleie både i Thailand, Australia og Colombia. Han kom hjem for 2 uker siden. Ved undersøkelse av genitalia externa finner du funn som på vedlagt bilde.
Hva er mest riktig behandling?
Aciklovir/valaciklovir
Du er fastlege. Neste pasient er en 70 år gammel kvinne som for en uke siden var innlagt på sykehus grunnet ankelfraktur som ble gipset. Hun forteller at hun de to siste dagene har følt seg tyngre i pusten. Hun har også følelse av hjertebank og en plagsom tørrhoste. Tidligere i dag hostet hun opp litt blodtilblandet spytt. Ved undersøkelse finner du regelmessig puls på 105, BT 115/85, RF 19, SpO2 96%, temp 37,6 rektalt. Normale funn ved auskultasjon av hjerte og lunger. CRP 15.
Hva er mest sannsynlige diagnose?
Lungeemboli
Du har legevakt og blir oppsøkt av en 63 år gammel kvinne som tidligere har hatt et hjerteinfarkt og har kjent KOLS. Hun klager over tung pust, hodepine, og synes hun har blitt hoven i ansiktet i løpet av de siste ukene. Ved undersøkelse finner du at hun er i god allmenntilstand, puls 94 regelmessig, BT 170/100, respirasjonsfrekvens 22/min. Det er normale respirasjonslyder over venstre lunge, på høyre side finner du klart nedsatt respirasjonslyd. Auskultasjon av hjertet er normalt. Leveren er ikke palpabel, hun har slanke underekstremiteter. Hun har helt lette ødemer i fingrene, det er halsvenestase og periorbitale ødemer. I tillegg har hun tydelige venetegninger på øvre del av thorax og proksimalt i høyre overekstremitet.
Hvilken diagnose er mest sannsynlig?
Pasienten har vena cava superior syndrom
Du er LIS1 på et legekontor. Neste pasient er en 46 år gammel kvinne. Hun var for 3 uker siden på time hos deg, og fikk da resept på Paralgin Forte (paracetamol, kodein) mot sterke skuldersmerter. På resepten skrev du “1 tablett inntil x1 daglig mot sterke smerter”. Legemiddelet kunne etter planen brukes fram til avtalt time hos ortoped for en uke siden. Hun forteller at sykehuset avlyste timen, men at hun har fått ny time om 2 uker fra idag. Hun er nå fri for Paralgin Forte, og ønsker fornyet resept i påvente av vurdering hos ortoped. Hun sier hun har brukt 1 tablett hver kveld for å få sove på natta. Datasystemet på kontoret låser seg, og du bestemmer deg for å ringe til apoteket og angi forskrivning. I Felleskatalogen finner du at Paralgin Forte kommer i pakninger på 10, 20, 50 eller 100 tabletter.
Hvilket forskrivning er mest riktig?
Rp: Paralgin Forte (paracetamol, kodein), tbl, 400/30 mg, No 10. Dssn: 1 tablett inntil x 1 daglig. Reit: 0
En 65 år gammel mann oppsøker lege etter at han siste måned har følt seg slapp med mindre arbeidskapasitet enn før. Han har vært plaget med angina-lignende brystsmerter ved oppstart av aktivitet, men har blitt bedre i det siste. Det er normal organstatus.
Hva viser EKG ? (50 mm/sek, 10 mm/mV)
Gjennomgått nedreveggsinfarkt
En kvinne på 55 år har nettopp fått diagnostisert revmatoid artritt etter et besøk hos revmatolog. Hun kommer til kontroll hos fastlegen. Hvilken sykdomsmodifiserende behandling er førstevalget ved revmatoid artritt for bruk på ubestemt tid framover?
Methotrexate
En 32 år gammel trebarnsfar kommer med eldstemann på 10 år som har vært syk med hoste og feber rundt 39,5 i fire dager. Sønnen er klar, orientert, men litt slapp, CRP er 34 og det er normale lyder over lunger. Du tolker det som en virusinfeksjon og anbefaler at gutten er hjemme til han er feberfri. Far ber da om sykmelding da mor er bortreist en uke til på vinterferie i varmen, og han har siste år allerede brukt 6 av omsorgspengedagene på de to andre barna, og nå fire dager på eldstesønnen.
Hvordan kan du best bidra til at far kan være hjemme og ha tilsyn med sønnen til han friskner til?
Du skriver en bekreftelse på sønnens sykdom og anbefaler at han ber arbeidsgiver søke refusjon omsorgspenger.
En tidligere frisk 52 år gammel kvinne fikk en kraftig psykisk reaksjon i forbindelse med samlivsbrudd. På grunn av dette har hun vært sykmeldt i 7 uker. Hun jobber som kundemottaker ved lånesøknader i banken. Hun sliter med søvn, har gått ned 5 kg disse 7 ukene, gråter lett og har vansker med konsentrasjon. Fastlegen har sykmeldt henne i 7 uker, og hun kommer til deg som er vikar en måned i fastlegens fravær. Dere diskuterer videre sykmelding, og selv om det går noe bedre kjenner hun seg ikke klar til å drøfte lånesøknader med par i etableringsfasen. Hun har ikke vært i dialog med arbeidsgiver.
Hva vil være mest hensiktsmessig handtering av denne situasjonen i tråd med Helsedirektoratets veileder for sykemelder?
En avventende sykmelding med i 14 dager for å sikre at hun kommer i dialog med arbeidsgiver om mulig tilrettelegging.
Fastlegen følger opp en familie der en 12 år gammel jente har fått økende besvær med astma særlig etter aktivitet i kaldt vær eller besøk i morens atelier når hun bruker oljemaling. Blodprøver har også gitt forhøyet utslag på fisk og sitrusfrukter og husstøvmidd. Jenta har 3 innleggelser i sykehus siste året. Når hun tetner blir hun engstelig og greier ikke ordne inhalasjonsbehandling selv. Familien ønsker søke hjelpestønad.
Hvilke av opplysningene over bør fastlegen vektlegge i legeerklæringen?
Det er viktig å belyse alvorlighet med medikamentforbruk, hvor ofte hun må ha hjelp til administrering, samt lege og sykehuskontakter.
Du er fastlege, og har fått forespørsel om å skrive en legeerklæring for en 36 år gammel pasient som sliter med angst og isolerer seg hjemme. Han må ha diazepam eller alkohol for å tørre og gå på butikken. Han har ikke vært i arbeid siste 10 år, og lever av sosialhjelp. Han unngår i det lengste legekontoret, men kommer for månedlig resept på anxiolytika. Han har flere ganger vært henvist til voksenpsykiatrisk poliklinikk, men behandling er raskt avsluttet da han ikke har maktet å møte til timer. Han har nå fått kontakt med kommunens psykologtjeneste, og har fått råd om å søke uføretrygd.
Hvilken ytelse fra folketrygden er mest riktig å anbefale for pasienten?
Du anbefaler AAP, under forutsetning av at han inngår i et behandlingsopplegg for mestring av angst.
En mann på 79 år bor på sykehjem. Han har en langtkommen demens. Han hadde et hjertinfarkt for flere år siden og står på Albyl-E, en betablokker og et statin etter dette. Pleierne sliter med å få i ham tablettene som må knuses og gies i syltetøy.
Hva vil være riktigst å gjøre her?
Seponere alle medikamentene
En 85 år gammel mann med demens på et sykehjem er vandrende og urolig slik at han forstyrrer andre beboere.
Hvilket medikament anbefales å forsøke for å få pasienten til å bli roligere?
Ingen medikamenter
Du er LIS 1 på legevakt og tar imot en mann på 55 år. En time i forveien segnet han om på en joggetur sammen med samboeren, og ble brakt til legevakta med ambulanse. Ved innkomst er pasienten litt svimmel, men våken og klar og allmenntilstanden synes ganske god. Pasienten forteller at han våknet opp raskt, og tror ikke han var helt bevisstløs. Ved klinisk undersøkelse er det uregelmessig hjerteaksjon og blodtrykk 98/65. EKG viser atrieflimmer. Pasienten insisterer på at det er trygt å dra hjem, og bli kontrollert over natten av samboeren som er lege. Det går du med på. Senere tenker du at dette var en uheldig beslutning, og du drøfter dette med din bakvakt. Dere drøfter hvilke tiltak som er aktuelle å gjøre i forhold pasienten umiddelbart.
Hvilket tiltak ville du prioritere å få gjort først?
Innlegge pasienten som øyeblikkelig hjelp
Du har legevakt. Skal du som lege rykke ut til en pasient etter alarmering fra AMK?
Jeg har utrykningsplikt når jeg mener det er behov for lege på stedet
Du er LIS1 på et legekontor. Neste pasient er en 19 år gammel mann som nylig har fått påvist en genital klamydiainfeksjon. Du lager resept på doksysyklin etter anbefaling i antibiotikaveilederen.
Hvilken refusjonsordning gjelder for dette legemiddelet hos denne pasienten?
Blåresept - forhåndsgodkjent behandling for allmennfarlig smittsom sykdom (§4)
Du er fastlege til en 6 åring som nylig er diagnostisert med ADHD. Han er ukonsentrert, urolig og ødelegger ofte klær. Han krever mye tilsyn. Med bakgrunn i oppslag på nettet har familien prøvd å kutte ut matvarer som inneholder gluten og laktose, og de mener at dette har ført til en bedring av guttens tilstand.
Kan de forvente å få dekket ekstrautgifter i forbindelse med sønnens sykdom, og i så fall med hvilken begrunnelse?
Ja, ved hyperkinetiske tilstander hos barn er det vanlig å gi grunnstønad sats 1 til klesslitasje, men gluten- og laktosefri diett er ikke alminnelig anerkjent behandling.
På legevakten får du inn en 33 år gammel kvinne som skulle rense høyre øre med en q-tip. Den 3 år gamle sønnen hennes lekte ved siden av og dyttet borti armen hennes slik at q-tipen ble slått inn i øret. Hun føler at hun hører dårlig på øret. Når du ser inn i øret ser du bare blod. Ved test av hørsel med en 256 Hz stemmegaffel finner du at Webers prøve lateraliserer til høyre, og Rinnes prøve er negativ på høyre og positiv på venstre øre.
Hvilke strukturer er sannsynligvis skadet?
Øregang, trommehinne og osikkelkjede
Du har legevakt i en distriktskommune. Du får en henvendelse fra ambulansen som har rykket ut til en pasient som bor ca. 25 minutters kjøring fra legevakta. Ved undersøkelse finner ambulansepersonellet tegn til ve.sidig hengende munnvik, parese og nedsatt følelse i ve. arm og bein og utydelig tale. Det er 4 timer siden symptomene oppstod. Med helikopter er flytiden 50 minutter til nærmeste sykehus, som har komplett tilbud innenfor moderne rekanaliseringsbehandling av hjerneslag. Du vurderer alternativene for utredning, behandling og valg av transport.
Hva er beste tiltak?
Pas. bør sendes direkte til sykehus med lufttransport/helikopter for å få gjort avansert bildediagnostikk med tanke på mulighet for rekanaliserende behandling.
En 19 år gammel mann kommer fastlegen fordi han engster seg for glaukom. Hans tante har fått denne diagnosen nylig. Tanten har fortalt at sykdommen ble tilfeldig oppdaget, og hun hadde ikke merket noe selv. Pasienten er helt frisk, og han har selv aldri hatt noen øyesymptomer. Du undersøker ham og finner visus uten korreksjon 1,2 høyre og 0,8 venstre. Donders viser normale synsfelt. Pupillene er sidelike og reagerer godt og sidelikt på direkte og indirekte belysning. Rød refleks er sidelik. Øyetrykket måles til 13 mmHg på begge øyne. Du utvider pupillene og oftalmoskoperer ham. Papillene kan du se på bildene nedenfor.
Hva slags informasjon gir du til denne pasienten?
Han har ingen påviselige risikofaktorer for glaukom, og sannsynligheten for at han har glaukom på nåværende tidspunkt er svært liten.
Du kommer i prat med naboen en sen ettermiddag. Han er en mann på 55 år som vet at du studerer medisin. Siste to dagene har han fått økende hodepine i venstre tinning. Han får smerter i kjevemusklene når han spiser. Den siste timen har han også begynt å få uklart syn på venstre øye.
Hvilket råd bør du gi ham?
Du råder mannen til å oppsøke legevakten samme dag.
Du er LIS1 med vakt i akuttmottak. Ambulansen melder om en 34 år gammel kvinne som har falt i en steintrapp, med forventet ankomst til sykehuset om 13 minutter. Det meldes om at det kommer blod ut fra venstre øre, GCS er 6, venstre pupille er 6 mm og reagerer ikke på lys, høyre pupille er 2 mm og reagerer heller ikke på lys, lite kutt i venstre tinning. Selvpustende RR 24, BT 110/80 puls 92. Ikke mistanke om andre skader enn hodeskade.
Hva er riktig prioritering vedrørende akuttmottak av denne pasienten?
Utløse traumealarm.
I nevrokirurgi foretar en ved visse intrakraniale tilstander dekompressiv kraniektomi.
Ved hvilken tilstand vil være mest aktuelt med en slik operasjon?
Malignt mediainfarkt
Mann, 63 år, har hatt multippel sklerose i nesten 40 år, og er blitt nokså dement og er pleiepasient innlagt i sykehjem der du ser ham som tilsynslege. Han har for mange år siden kommet inn i et sekundært kronisk progredierende forløp og ligger nå mye til sengs og har full pleie. Han har innlagt urinkateter på grunn av inkontinens, og det er problemer med hygienen mellom lårene på grunn av kraftige adduktorspasmer som gjør det vanskelig for pleierne å komme til med vask og stell. Han har derfor ofte candidainfeksjon i skrittet og mellom lårene, og som følge av det smerter.
Hva slags tiltak kan hjelpe ham best på sikt?
Henvise til behandling mot adductorspasmer (baklofen, botoxinjeksjoner, eller tenotomi)
En 67 år gammel mann oppsøker fastlegen på grunn av fem års økende plager med svimmelhet, hodepine, konsentrasjonsvansker og irritabilitet. Han har vært maler hele sitt yrkesaktive liv. Han er bekymret for at han har pådratt seg løsemiddelskade og ønsker videre utredning.
Hvilke av mannens symptomer er spesifikke for løsemiddelskade (toksisk encefalopati) og kan brukes til å utelukke annen nevrologisk sykdom?
Ingen av de nevnte symptomene er spesifikke for løsemiddelskade.
Multippel sklerose (MS) er en kronisk nevrologisk sykdom. MS mistenkes å være en autoimmun sykdom. Den kan ramme begge kjønn i alle aldre, og det er ingen unike symptomer. Det er derimot en del karakteristika som er typisk for sykdommen. Det er neppe kun én bakenforliggende årsak, da det er flere faktorer som vi setter i sammenheng med risikoen for å få sykdommen. Hva beskriver best patofysiologien ved MS?
Autoimmun aktivering av lymfocytter, deretter demyelinisering, remyelinisering, aktivering av mikroglia og til slutt axonal degenerasjon
En 20 år gammel kvinne får akutt innsettende smerter i korsrygg i forbindelse med å knyte skoen. Senere tilkommer utstrålende smerter nedover baksiden av lår og legg på venstre side. Hun blir helt invalidisert av plagene og tar det hun finner av smertestillende hjemme. Hun tar 1 g Paracet og en tbl. Ibux 400 mg. Smertene i ryggen blir litt bedre men hun har like mye plager ned i benet. Etter en uke avtaler hun time hos fastlegen. Ved undersøkelse har hun avvergeskoliose i korsryggen, mye smerter paravertebralt ved palpasjon. Hun klarer tå- og hælgang. Trendelenburg test er negativ. Sidelike reflekser for patella og achilles bilateralt. Normale naturlige funskjoner. Nummenhetsfølelse ned langs bakside av lår og legg til laterale fotrand venstre.
Hva er beste tiltak?
Skriver resept på Voltaren og Paracet og ber om å avvente forløpet
Du har legevakt i kommunen. En 16 år gammel gutt kommer, på grunn av vondt i halsen, svelgvansker, 3 døgns sykehistorie med forverring siste døgn. Ved undersøkelse finner du en kraftig rubor i fauces, store, hovne tonsiller bilateralt, se vedlagte bilde. Du palperer lett forstørrede og ømme glandler på halsen. Temperatur 38,1 (målt i panna). Crp 79.
Hvilken diagnose er mest sannsynlig?
Bakteriell tonsillitt
En 24 år gammel mann oppsøker fastlegen fordi han i løpet av få timer har fått smerter i høyre øye. Han er tidligere frisk. Han har vært nærsynt siden ungdomsskolen og bruker kontaktlinser. Han har tatt av kontaktlinsene etter at han fikk vondt i øyet. Ved undersøkelsen er pasienten lyssky. Du finner visus med briller: høyre øye 0,8, venstre øye 1,0. Høyre øye er rødt, det venstre er blekt. Det er ikke puss i noen av øynene. Begge pupillene er like store og reagerer normalt på direkte og indirekte lys. Det er et knapt millimeter stort område som tar opp fluoresceinfarge høyre øye, ikke fargeopptak på venstre.
Hvilken av følgende diagnoser er mest sannsynlig?
Keratitt
Du har legevakt og får inn en 50 år gammel kvinne med nyoppstått svimmelhet og kvalme. Hun har diabetes og hypertensjon, men er ellers frisk. Aktuelle symptomer startet tidlgiere på dagen mens hun var ute og ryddet snø, hun beskriver det som å være på en «rask karusell». Ved undersøkelse finner du horisontal rotatorisk nystagmus som forsterkes ved blikk mot høyre og som ikke svekkes over tid, samt mulig patologsik hodeimpulstest. Nevrologisk undersøkelse er ellers normal uten sikre utfall.
Hvilken diagnose er mest sannsynlig?
Vestibularisnevritt
Hvilken type virusinfeksjon forårsaker hyppigst hørselstap hos barn i vestlige verden?
Cytomegalovirus
En 51 år gammel mann har siste uke merket redusert syn venstre øye. Du undersøker han og finner en skygge temporalt i rød refleks. Denne tiltar i venstre sideblikk.
Hvilket av følgende alternativ kan forklare tilstedeværelsen av denne skyggen?
Netthinneløsning temporalt
Nedsatt hørsel er en fryktet bivirkning av aminoglykosider som gentamicin.
Hva er det viktigste tiltaket for å unngå denne bivirkningen?
Måle serumkonsentrasjonen av legemidlet og justere dosen etter dette
En kvinne på 56 år våknet med plutselig roterende vertigo og kvalme som nå har vart ett døgn. Pga mulighet for slagtilfelle ble det utført akutt CT som ikke påvist patologi . Du mistenker en perifer årsak og gjør en undersøkelse. Du finner spontan nystagmus mot venstre. Ved rask hodebevegelse mot høyre blir pupillen med mot høyre før den korrigeres tilbake (patologisk hode impuls test).
Hvilken bestanddel av vestibulærapparatet registrerer slik roterende bevegelse i horisontalplanet?
Laterale buegang
En 34 år gammel mann kommer til fastlegen pga. at han har fått ansiktskjevhet med hengende munnvik på høyre side og tørrhetsfølelse høyre øye. I tillegg føler han seg seg slapp, trøtt og uvel med hodepine og lett lysskyhet. Han har hatt atopisk dermatitt siden barnealder, ellers frisk. For 5-6 uker siden hadde han et rødlig utslett på låret som gikk tilbake av seg selv. Han er afebril. Ved undersøkelse er det lett nakkestivhet. CRP er normal.
Hvilken diagnose er mest sannsynlig?
Nevroborreliose
Du er fastlege for en 34 år gammel kvinne med MS. Hun har symptomer på overaktiv blære med urininkontinens. Hun har forsøkt blæretrening, men uten tilstrekkelig effekt. Hun spør nå om det er mulig å forsøke symptomlindrende medikamentell behandling.
Hvilken behandling bør forsøkes for denne pasienten nå?
Betaagonist
En 33 år gammel mann kommer til lege på grunn av sterke korsryggsmerter de siste 2 ukene. Smertene stråler ikke ut i bena. Pasienten har et kjent stoffmisbruk, ellers stort sett frisk. Ved undersøkelse er han uttalt palpasjons- og perkusjonsøm over en enkelt ryggtagg (processus spinosus) i midtre lumbalcolumna. Ved nevrologisk undersøkelse av underekstremitetene er det normale funn. CRP er 53, SR 100, leukocytter 13,2.
Hva er mest sannsynlige årsak til hans symptomer?
Spondylodiskitt
En 78 år gammel helt frisk kvinne oppsøker deg på legevakten på kvelden. Hun forteller at hun ble operert for katarakt i det høyre øyet for 6 dager siden. Operasjonen gikk bra, og allerede dagen etter hadde hun godt syn på avstand uten korreksjon med det opererte øyet. I dag morges våknet hun med lett ubehag og redusert syn i det opererte øyet, og dette har økt på utover dagen. Du undersøker henne og finner ukorrigert visus 0,1 høyre og 0,8 venstre øye. Synsfeltene er normale. Høyre øye er tydelig injisert, og hun angir moderate smerter. Iris er kanskje litt mer utydelig på høyre øye. Høyre pupille er litt mindre enn den venstre, begge reagerer på lys. Rød refleks er klart svekket på høyre øye sammenliknet med venstre. Du drypper en dråpe lokalbedøvelse og farger høyre cornea, og finner ingen fluoresceinopptak. Cornea ser klar ut på begge øyne. Smertene blir ikke borte etter drypping. Øyetrykket måles til 26 mmHg høyre og 19 mmHg venstre.
Hvilken tilstand foreligger mest sannsynlig i dette tilfellet?
Akutt infeksiøs endoftalmitt
Ved avvik i nevrologisk status er det viktig å vurdere om det er en sentral eller perifer nevrologisk sykdom/skade.
Hvilket av de følgende funnene taler mest for en perifer nevrologisk tilstand?
Hypotoni
En kvinne på 62 år har i 2 måneder hatt sterke smerter i nakke og strålende ut langs mediale overarm. Ved undersøkelse på nevrologisk poliklinikk har hun ikke noe sensorisk utfall, men har svekket kraft for fleksjon av fingre. Dype senereflekser i armen er middels livlige og likt den andre armen. Spurlings test er positiv på den aktuelle siden. Du mistenker et cervikalt prolaps.
Hvilken nerverot er mest sannsynlig affisert?
C8-roten