Människors miljöer Flashcards
Livsvillkor/ levnadsvillkor
Individens levnddsförhållanden och förtuusättningar ur bl.a. fysiksa, sociala, ekonomiska och kulturella perspektiv. Det kan tex handla om hur mycket pegnar familjen har, men också om trygghet och säkerhet,
Levnadsmiljö
Den miljö individen lever i bla kulturella och ekonomiska miljön. Handlar också om hur individens närsamhälle ser ut. Tex om man bor i en förort eller på landsbygden.
Sociologi
Beteendevetenskap som studera människan och samhället och hur de påverkar varandra. Försöker inte bara hitta förklaringen, också lösa samhällsproblem.
Normer
Samhällets oskrivna regler för hur man bör bete sig och vad som ses normalt. Handlar om allt från hur man klär sig och vad man äter till hur man uppfordrar sina barn.
Värderingar
Grundläggande uppfattningar om vad som är rätt och fel. Kan vara politiska eller religiösa åsikter. Också frågor om livets och människans värde.
Kulturkrock
Beskriver osäkerhet, motsättning eller konflikt som uppstår när kulturer möts. Kan få stor eller liten betydelse.
Migration
När människor förflyttar sig och byter hemland. Finns olika orsaker till migration, både frivilligt och ofrivilligt.
Identitet
Individens innersta kärna, det som gör den unik. Summa av alla pusselbitar vi använder för att definera oss själva, som kön, ålder och ursprung. också personlighet och självbild.
Självkänsla
Hur man värderar sig själv. Vad man tycker och tänker om sig själv och om man tycker att man duger som man är.
Självförtroende
Tilltro till den egna förmågan och vad man tror man klarar av. Det byggs ofta upp genom positiva erfarenheter av att lyckas.
Socialisation
Process där individen tar till sig omgivningens normer och värderingar. Processen börjar direkt vid födseln och fortsätter hela livet.
Det sociala arvet
Beteenden, normer och värderingar som går i arv från föräldrarna till barnet. Inte genetiskt genom arvmassa utan genom inlärning och socialisation.
Socialisationsagent
Person eller institution som bidrar till individens socialisation. Viktiga socialisationsagenter kan vara föräldrar, skola eller vänner.
Social roll
Uppsättning beteenden, normer, värderingar och status som kopplas till den specifika rollen, tex en sekreterare ta med sig dator till ett möte. De flesta har flera informella och formella roller som de förväntas leva upp till.
Rollkonflikt
Konflikt mellan motstridiga roller. Tex en person som inte kan prioritera mellan föräldrar roll och sin yrkesroll. Kan också vara när egna förväntningarna på rollen inte stämmer överens med omgivningens.