Målmerker Flashcards
Hva er et målmerke?
Et målmerke er et språklig trekk som særmerker en dialekt.
Hva er de ni viktige målmerkene?
1.Tonegang, 2. Tjukk l, 3. Skarre-r, 4. Palatalisering, 5. Nektingsadverbet ikk
Hva mener vi med tonegang?
Ordmelodi og trykkplassering. Når vi snakker, holder vi ikke den samme tonehøyden hele tida. Tonen er snart lav, snart høy, og den kan stige eller falle.
Trykkplassering
Når vi uttaler enkeltord eller setninger, får noen stavinger større vekt enn andre. Vi sier at disse stavingene får trykk, mens de andre stavingene er trykklette.
Ordmelodi
Tonegang, intonasjon. I Norge har de fleste dialektene to ulike ordmelodier. I noen tilfeller kan ordmelodien faktisk hjelpe oss å avgjøre hva et ord betyr.
F.eks:
lyset – (å) lyse
bønder – bønner
gjenta – jenta
Lavtonemål
I de østnorske dialektene så uttaler man de trykktunge stavingene jevnt over med en lavere tone enn de trykklette.
Høytonemål
I de vestnorske dialektene så uttaler man de trykktunge stavingene jevnt over med en høyere tone enn de trykklette.
Trykkplassering
I norsk er hovedregelen for trykkplassering at første staving i ordet skal ha trykk.
Tjukk L
Finnes først og fremst i østnorske og trønderske dialekter. En regner med at lyden oppstod en gang på 1300-tallet. Den tjukke l-en er strengt tatt ikke er noen l-lyd i det hele tatt, men en retrofleks. Tjukk l erstatter ikke vanlig l i alle sammenhenger. For eksempel har alle dialekter vanlig l i ord som begynner på l, samme om de ellers har tjukk l eller ikke.
Retrofleks
I østnorske, trønderske og nordnorske dialektar blir visse konsonantgrupper dratt sammen og uttalt med tungespissen bakover mot ganen. Denne lyden kaller vi for retrofleks.
Skarre-r
Det er to måter å uttale r på, enten framme med tungespissen mot fortennene, eller bak i halsen. Den fremre lyden kaller vi rulle-r og den bakre skarre-r. Skarre-r-en kom trolig til landet på slutten av 1700-talet.
Palatalisering
Palatalisering kaller vi det når en konsonant blir uttalt med j-farge. “En mainn med hainnhuinn i bainn”?
Det er ikke bare nn som får ein palatalisert uttale, men også ll, dd og tt: mannj, ballj, reddj, stuttj.
Nektingsadverbet “ikke”
En annen god dialektmarkør er nektingsadverbet “ikke”. Ordet blir uttalt ganske ulikt i de forskjellige delene av landet.
Ikke, ikkje, ente, inte, itte, itj.
Apokope
Apokope kaller språkforskerne det når lyder og stavinger i slutten av ord blir “hogd av”: å spell, å søng, appokop, gutan
Apokope finner vi i Trøndelag og Nordland.
Infinitivsendingen
Infinitivsendingen er et sentralt målmerke i tradisjonell dialektforskning. Infinitiven er grunnformen av verbet, det vil si den formen vi kan sette å foran: å skrive, å lese, å regne. I norske dialekter kan disse infinitivene ha ulik form.