Mål inför prov på första världskriget + Ryska revolutionen V.7 åk 9 Flashcards
Inför provet på första världskriget och den ryska revolutionen vecka 7 ska vi ha kunskap om följande saker:
- Kunna förklara hur imperialism, kapprustning, nationalism,
allianser och brist på demokrati spelade in i krigets uppkomst.
Imperialism, kapprustning, nationalism, allianser och brist på demokrati spelade alla en roll i krigets uppkomst. Imperialism skapade rivalitet mellan stormakter genom att de kämpade om kolonier och resurser. Kapprustning uppstod när länderna försökte överträffa varandra militärt. Nationalismen ökade spänningarna mellan nationer genom att skapa starkare identitet och lojalitet till det egna landet. Allianser bildades för att ge skydd och stöd, men ökade också risken för konflikteskalering. Bristen på demokrati i vissa länder gjorde det enklare för nationalistiska och imperialistiska ideologier att växa, vilket bidrog till spänningarna. Dessa faktorer samverkade och skapade en grund för utbrottet av första världskriget.
- Kunna berätta om vilka stater som ingick i de båda
maktblocken Ententen och Centralmakterna från krigets start till
slut. Veta när och varför Italien byter sida.
I början av första världskriget bestod Ententen av Storbritannien, Frankrike och Ryssland. Senare anslöt sig också länder som Japan, Italien och USA till Ententen. Centralmakterna inkluderade Tyskland, Österrike-Ungern, Osmanska riket och Bulgarien.
Italien började som en medlem i Centralmakterna, men bytte sedan sida under kriget. Italien undertecknade ursprungligen ett försvarsavtal med Tyskland och Österrike-Ungern, men ansåg sig inte få tillräckligt stöd från dem när kriget bröt ut. Italien förklarade därför sin neutralitet och förhandlade hemligt med Ententen om fördelar. 1915 bytte Italien sida och gick med i Ententen efter att ha lovat territoriell expansion i Österrike-Ungern.
- Ha kunskap om vad “Skotten i Sarajevo” var och hur
händelsen kom att starta första världskriget.
“Skotten i Sarajevo” var en händelse som ägde rum den 28 juni 1914, där den österrikisk-ungerske ärkehertigen Franz Ferdinand och hans hustru mördades av en serbisk nationalist vid namn Gavrilo Princip. De var på ett officiellt besök i staden Sarajevo, som då tillhörde Österrike-Ungern. Detta mord blev ett utlösande moment för att inleda första världskriget. Österrike-Ungern utnyttjade mordet som en anledning att ställa ultimatum till Serbien, som de ansåg vara ansvarigt för attentatet. När Serbien inte uppfyllde kraven förklarade Österrike-Ungern krig mot Serbien och en kedjereaktion av allianser bland andra europeiska makter ledde till att kriget snabbt eskalerade.
- Kunna berätta om gruppen Svarta handen och vad deras mål
var
Svarta handen var en nationalistisk och hemlig organisation bildad i Serbien år 1911. Gruppens mål var att främja och upprätthålla serbisk suveränitet samt bilda en större serbisk stat genom att förena olika serbiskt befolkade områden i Balkan. Svarta handen ansåg att detta skulle uppnås genom våld och genom att eliminera personer som ansågs vara hot eller hinder för dessa mål. Det var medlemmar av Svarta handen som planerade och utförde mordet på ärkehertigen Franz Ferdinand, vilket i sin tur utlöste första världskriget.
- Kunna förklara hur den misslyckade diplomatin under svarta veckan leder till första världskriget
Den misslyckade diplomatin under “svarta veckan” ledde till första världskriget genom att skapa en kedjereaktion av allianser och krigsförklaringar bland de europeiska makterna. Efter mordet på ärkehertigen Franz Ferdinand och hans hustru verkade Österrike-Ungern vinna stöd från Tyskland för att bekämpa Serbien, men deras krav möttes med delvis förmildrande respons från Serbien och dess allierade, Ryssland. När Österrike-Ungern förklarade krig mot Serbien, trädde olika alliansavtal i kraft, inklusive Tysklands allians med Österrike-Ungern, Rysslands stöd till Serbien och det fransk-ryska ömsesidiga försvaret. Dessa triggade snabbt en kedjereaktion där flera länder förklarade krig mot varandra, vilket resulterade i utbrottet av första världskriget.
- Ha kunskap om striderna vid västfronten och östfronten.
Under första världskriget var västfronten och östfronten två av de viktigaste krigsskådeplatserna. Västfronten sträckte sig genom Frankrike och Belgien, där de allierade styrkorna främst stod emot de tyska arméerna i en låst skyttegravskrigföring. De omänskliga förhållandena, dödligheten och det fåtaliga framsteget gjorde västfronten synonymt med stillastående och utdragen krigföring. Å andra sidan var östfronten mer rörlig, och stridigheterna ägde rum längs den tysk-ryska gränsen. Här utkämpades slag som Tannenberg och Masuriska sjöarna och båda sidor genomförde offensiver mot varandra. Östfronten var karaktäriserad av snabba rörelser, stora terrängsträckor och höga förluster, och den var mycket mindre “stagnerad” än västfronten.
- Kunna förklara vad skyttegravar var för något och hur det var för soldaterna att befinna sig i dem
Skyttegravar var djupa, långa och skyddade grävda skyddsrum som användes av soldaterna under första världskriget. Dessa skyttegravar sträckte sig ofta i ett nätverk genom landskapet på västfronten och var avsedda att hålla soldaterna skyddade från fiendens eld. Livet i skyttegravarna var extremt svårt för soldaterna. De led av konstant fukt och lera, parasiter som råttor och loppor, dålig hygien och begränsade resurser. Soldaterna drabbades också av konstanta attacker från fienden, artillerield och faran för att bli träffad av granater eller skjuten. De levde ofta under konstant stress och mentalt påfrestande förhållanden, vilket gjorde vistelsen i skyttegravarna till en traumatisk och svår upplevelse för soldaterna.
- Ha kunskap om vilken stridsteknik som användes och vilka vapen som introducerades vid första
världskriget
Vid första världskriget introducerades och användes en rad nya stridstekniker och vapen. Vad gäller stridsteknik användes skyttegravskrigföring, där soldaterna grävde sig in i skyttegravar för att skydda sig från fienden. Andra tekniker inkluderade användning av artillerield, attakker med trupper, tunnlar och grävd underjordisk krigföring.
När det gäller vapen introducerades även flera nya och dödliga vapen under kriget. Det inkluderade bland annat kulsprutor, som kunde avfyra hundratals skott per minut, granatkastare, giftgas, tanks, stridsvagnar, flygplan och ubåtar. Dessa vapen förde med sig en ny nivå av förödelse och dödlighet till slagfältet och förändrade krigföringen för alltid.
- Ha kunskap om de två slagen vid Somme och Verdun år 1916 och ungefär hur många som dog vid dessa
slag
Slagen vid Somme och Verdun var två av de mest brutala och betydelsefulla striderna under första världskriget. Slaget vid Somme utkämpades mellan brittiska och franska styrkor mot de tyska vid floden Somme i norra Frankrike. Striden pågick mellan juli och november 1916 och resulterade i cirka 1,1 miljoner döda, sårade och saknade soldater på båda sidor. Vid slaget vid Verdun utkämpades en långvarig strid mellan tyska och franska styrkor mellan februari och december 1916. Slaget resulterade i ca 700 000 till 976 000 döda och sårade soldater. Båda dessa slag var präglade av omfattande förluster och enorma mänskliga umbäranden.
- Kunna berätta om striderna till sjöss och vad handelsblockaderna ledde till
Under första världskriget utkämpades även strider till sjöss. Flottorna från olika länder stred om kontroll över havsområden och försökte blockera fiendens handelsvägar. Båda sidor använde sig av ubåtar och marinestyrkor i sina operativa strategier. En betydande händelse var den tyska ubåtskampanjen mot de allierades handelsfartyg, vilket ledde till en eskalering av ubåtskrigföringen och försänkningar av både militära och civila fartyg. De allierade svarade genom att införa handelsblockader på tyska hamnar, vilket förhindrade livsnödvändiga förnödenheter från att nå Tyskland och orsakade svält och ekonomisk belastning för landet. Handelsblockaderna hade allvarliga konsekvenser för ekonomin och civilbefolkningen på båda sidor, skapade spänningar och bidrog till eskaleringen av kriget.
- Ha kunskap om hur det serbiska kriget avslutades
Serbiska kriget, eller mer specifikt Balkankrigen 1912-1913, avslutades med Bukarestfreden den 10 augusti 1913. Avtalet undertecknades mellan Serbien, Bulgarien, Grekland och Montenegro samt Osmanska riket. Som ett resultat av fredsfördraget fick Serbien betydande territoriella vinster, inklusive kontroll över Kosovo, Makedonien och delar av nuvarande Albanien. Däremot ledde konflikten till starka spänningar och territoriella tvister mellan de olika länderna, vilket senare bidrog till utbrottet av första världskriget.
- Kunna berätta om kriget i Mellanöstern
Kriget i Mellanöstern under första världskriget var en del av det större kriget mellan den centrala makterna (främst Tyskland och Osmanska riket) och de allierade (främst Brittiska imperiet och dess allierade). Konflikten utkämpades främst mellan brittiska och osmanska trupper och omfattade slag och kampanjer i områden som Mesopotamien (nuvarande Irak), Palestina, Sinaihalvön och Persien (nuvarande Iran). Målet för de allierade var att erövra osmanska territorier och få kontroll över resurser och strategiska ställen, såsom oljekällor och handelsvägar. Läget blev komplicerat av nationalistiska och etniska spänningar, särskilt mellan arabiska och kurdiska grupper mot osmanska herravälde. Kriget i Mellanöstern spelade en viktig roll i omvandlingen av regionen och framväxten av nya nationsstater, inklusive skapandet av moderna gränser och Arabiska kungariket.
- Ha kunskap om på vilka andra fronter som första världskriget utspelade sig
Första världskriget var ett globalt krig som utkämpades mellan 1914 och 1918. Utöver kriget i Mellanöstern som jag nämnde tidigare, utspelade sig kriget också på flera andra fronter runt om i världen. En av de mest framträdande var västfronten, där de allierade (främst Frankrike, Storbritannien och USA) stod emot de centrala makterna (främst Tyskland). På östfronten utkämpades hårda strider mellan de centrala makterna och Ryssland. I Afrika kämpade tyska, brittiska och franska styrkor om koloniala territorier. Sjökrigföringen var också intensiv, främst med ubåtsattacker och blockader av tyska hamnar. Första världskriget var en omfattande konflikt som involverade flera fronter och orsakade stor förödelse runt om i världen.
- Kunna berätta om hur situationen var för civilbefolkningen i Europa under kriget
Situationen för civilbefolkningen i Europa under första världskriget var mycket svår och traumatiserande. Kriget präglades av oräkneliga dödsfall och skador, och de drabbade länderna upplevde brist på mat, mediciner och andra nödvändiga förnödenheter. Civilt lidande var utbrett på grund av krigets effekter, inklusive massflykt, förstörelse av infrastruktur och städer, och svåra ekonomiska förhållanden. Civilbefolkningen tvingades ofta leva och arbeta under ogynnsamma förhållanden, som svält, sjukdomar och otrygghet. Luftbombningar och användningen av giftgas gjorde krigets påverkan ännu mer förödande. Till sist ledde detta till en djup påverkan på både människors fysiska och psykiska välbefinnande, och kriget lämnade en långvarig och smärtsam prägel på Europa.
- Ha kunskap om när och varför USA går in i kriget
USA gick in i första världskriget den 6 april 1917. Detta beslut fattades på grund av flera faktorer. En viktig faktor var den tyska ubåtskrigföringen där tyska ubåtar attackerade och sänkte amerikanska handelsfartyg. Dessutom avslöjades ett telegram från Tyskland till Mexiko (Zimmermanntelegrammet) som erbjöd stöd till Mexiko om de gick med på att anfalla USA. Dessa händelser och tysklands aggressiva krigföring övertygade USA att gå med i kriget på de allierades sida och säkerställa att deras intressen och handelsförbindelser skyddades.