Logistik Flashcards
Vilka är logistikens effektivitetsvariabler?
Kundservice Kostnader Kapitalbindning Flexibilitet Tid Miljö
Vad är logistikens målsättning?
Syftet med logistik är att förbättra effektivitet i företaget och därmed åstadkomma en positiv resultatpåverkan. Effektivitet kan uttryckas med hjälp av olika effektivitetsvariabler. Genom att sätta upp mål uttryck i effektivitetsvariabler samt mäta och följa upp dem kan man få en verksamhetsinriktning som stödjer konkurrensförmågan och som stämmer överens med företagets övergripande strategi och mål.
Redogör för effektivitetsvariabeln: Kundservice
Logistikens intäktspåverkan sker genom att skapa god kundservice, vilket åstadkoms med hjälp av de aktivitet som utförs i anslutning till kundkontakt och leverans av produkter och tjänster. Logistiksystem kan bidra till kundservice genom att skapa god leveransservice, tillhandahålla materialflödesinformation eller andra logistiktjänster.
Redogör för effektivitetsvariabeln: Kostnader
Logistiksystemet påverkar ett flertal kostnadsposter. Den fysiska hanteringen, förflyttningen och lagringen av material ger upphov till kostnader i form av personal-, material-, drifts- och avskrivningskostnader. Det bundna kapitalet skapar längs materialflödet också logistikkostnader.
Redogör för effektivitetsvariabeln: Kapitalbindning
Ett företags tillgång kan delas upp i anläggningstillgångar och omsättningstillgångar. Vid investering i en tillgång binds kapital. Kapitalbindningen påverkas företagets kassaflöde och betalningsförmåga.
Anläggningstillgångar är sådana tillgångar som utnyttjas under en längre tid som byggnader och maskiner.
Omsättningstillgångar avser icke varaktiga tillgångar som material i lager under produktion eller transport samt kundfordringar.
Redogör för effektivitetsvariabeln: Flexibilitet
Leveransflexibilitet är en viktig del av den kundservice som kan skapa värde för kunden men påverkar även kostnader och bundet kapital. Man brukar skilja på leveransflexibilitet, produktmixflexibilitet och volymflexibilitet.
Leveransflexibilitet är ett uttryck för förmågan att vid behov åstadkomma leverans förändringar för att anpassa sig till kunder förändrade behov. De kan till exempel vara att anpassa sig till förändrade leveranstider och leveranskvantiter.
Produktmixflexibilitet innebär förmågan att med befintlig kapacitet snabbt anpassa produktionen och materialförsörjningen till efterfrågeförskjutning mellan existerande produkter och produktvarianter. Det innebär att snabbt kunna ställa om och tillverka mer av vissa produkter och mindre av andra.
Volymflexibilitet uttrycker förmågan att snabbt öka eller minska produktions- och leveransvolymen oavsett om det samtidigt sker mixförändringar eller ej.
Redogör för effektivitetsvariabeln: Tid
Tidsfokusering är central i logistiksystemet eftersom tider påverkar övriga effektivitetsvariabler. Utan ett tidseffektivt logistiksystem är det svårt att skapa ett totalt sett effektivt logistiksystem.
För att möjliggöra korta leveranstider krävs det att genomloppstiderna och omställningstiderna i den egna verksamheten också är korta. Även ett företags förnyelseförmåga påverkas av tiden, produktutveckling tid. Det är också viktigt med tids arbetstidseffektiva ordercyklar, vilket kan uppnås genom förenkling och automatisering av del av kundorderaktiviteterna.
Redogör för effektivitetsvariabeln: Miljö
De miljökrav som samhället, näringslivet, offentlig förvaltning och kunderna ställer på den industriella och offentliga verksamheten får direkta konsekvenser för logistiksystemet. Logistiksystemets miljöpåverkan sker genom föroreningar, utsläpp och buller från till exempel transporter och hög energiförbrukning.
Vad är logistiska målkonflikter?
Flera av effektivitetsvariablerna är motstridiga. Därför måste vissa prioriteringar mellan variablerna göras men det är inte att prioritera en utan hitta en balans som ger den bästa effektiviteten. Det är inte enbart konflikt mellan variablerna utan kan vara konflikt mellan olika avdelningar i företaget. Därför att avdelningarna jobbar för att minimera egna kostnader och dyl och tänker inte på helhetsperspektivet.
Exempel: Hög kundservice skapar stora färdigvarulager vilket i sin tur innebär hög kapitalbindning och höga lagringskostnader.
Vad innebär en process i logistiken?
En process utgörs av en följd av logistisk och villkorat sammanhängande aktiviteter som upprepas gång efter gång och har en tydlig start och slut. Målet med en process är att med så liten resursåtgång som möjligt skapa ett värde som tillfredsställer dess kunder. Ett företag kan beskriva som ett nätverk av processer där output från en process utgör input till en annan
Vilka typer av process finns?
Kärnprocesser
Stödprocesser
Ledningsprocesser
Vad innebär kärnprocess?
Kärnprocesser är sådana som direkt bidrar till kundvärde. De inkluderar ofta flera avdelningar eller organisationer. En viktig egenskap hos en kärnprocess är att den initieras av en händelse. De flesta tillverkande företags kärnprocesser brukar kunna delas in i följande sju grundtyper av kärnprocesser:
- Produktutveckling
- Försäljning
- Order-till-leverans
- Anskaffning
- Tillverkning och service
- Distribution
- Efter leverans
Vad innebär stödprocess?
Stödprocesser syftar till att stödja kärnprocessen så att de kan genomföras på ett effektivt sätt och därmed indirekt bidra till kundvärde. För att kärnprocessen tillverkning skall kunna genomföras på ett effektivt sätt måste den till exempel normalt stödjas av en underhållsprocess som säkerställer att stärningar i produtsutrsutningen hålls på en minimal nivå.
Vad innebär ledningsprocess?
Ledningsprocessen har också indirekt kundpåverkan och är normalt plan initierade.
På vilket annat sätt än processer kan man beskriva logistiksystemet?
Funktioner
Vilka vanligt förekommande logistikrelaterade funktioner finns det?
Prognostisering Kundorderbehandling Material- och produktionsstyrning Transportplanering Inköp Materialhantering och interna transporter Produktion Lagring Externa godstransporter
Förklara de olika funktioner
Prognostisering
Ett materialflöde initieras av en efterfrågan på den aktuella produkten. Den okända delen av efterfrågan måste uppskattas, vilken benämns prognostisering.
Kundorderbehandling
Den i företaget kända delen av efterfrågan utgörs av erhållna kundorder. Funktionen kundorderbehandling inlkuderar balnd annat att besvarar en offertförfrågan, mottagning och hantering av leveransplaner samt orderbekräftelse och registrering av kundorder i det egna affärssystemet.
Material- och produktionsstyrning
Långsiktig material- och produktionsstyning innebär att för slutprodukter och/eller produktgrupper planera när och hur mycket som skall levereras till lager eller kund, samt att för tillverkning av dessa volymer säkerställa ett effektivt resursutnyttjande. Den medelsiktiga planeringen är mer kortsiktig och detaljeras men har samma syfte.
Transportplanering
Är de planeringsaktiviteter om föregår en extern transport av gods.
Inköp
Är den funktion som ansvarar för att nödvändigt material kommer till produktionssystemet när det efterfrågas. Funktionen kan normalt delas in i strategisk respektive operativ anskaffning.
Materialhantering och interna transporter
Avser funktionen att hantera och förflytta gods internt i en anläggning.
Produktion
Produktionsfunktionen är den funktion som tillför produkten ett egentligt värde. Det kan handla om tillverkning och består då av de aktivitet som påverkar materialflödet i en verkstad. Funktionens genomförande påverkas bland annat av tillverknings strategin, fabrikslayouten och arbetsorganisationen.
Lagring
Avser fysisk lagerhållning av gods i ett lager. Fysisk utformning av lagret och lagerläggning inkluderas också.
Externa godstransporter
Är en följd av transportplaneringen. De innefattar det fysiska genomförandet av transporten, vilket bland annat påverkas av vilket transportmedel som valts: väg-, järnväg-, sjö-, flygtransport eller en kombinerad intermodal transportlösning.
Vilka flöden finns det inom logistiken?
Materialflöden
Informationsflöden
Monetära flödet